Wat is het nut van Krapuul?

Bij het schrijven op Krapuul is het net als koken met mijn vrouw. Urenlange discussie over hoe je een ui moet schillen maar eens worden we het nooit. Je kan je afvragen waarom niet. Iedere keer doe ik het voor maar als ik alleen al het begin met te zeggen, “Je kan het ook zo doen”, dan wordt ze al woest. “Jij hebt jouw manier en ik heb de mijne!”. Daar heeft ze natuurlijk gelijk in, maar mijn manier is nu eenmaal beter.
De vraag is waarom, hoewel ik haar mening ken, ik het iedere keer weer opnieuw probeer. Het lijkt een kansloze zaak.

De Telegraaf en Elsevier lezer
Wanneer heeft de Telegraaf mijn mening voor het laatst bijgesteld? Daar kan ik kort over zijn. Ik lees de Telegraaf niet, dus ze schrijven maar een eind heen. Af en toe kijk ik wel eens op de website van de Elsevier. Ook mag ik daar graag de meningen lezen. Het mooie van de Elsevier website is dat je een reactie een sterrennotering kan geven. Zo komt de stompzinnigste mening altijd bovenaan te staan en hoef je ze niet allemaal te lezen. Maar ook de Elsevier is dus niet in staat om mijn mening aan te passen. Of het moet onbewust zijn. Dat zou natuurlijk ook nog kunnen.

Verder acht ik dat de kans dat een Telegraaf- of Elsevierlezer per ongeluk op Krapuul terecht komt erg klein. En als dat gebeurt, dan is de kans dat hij schrikt en direct weg klikt erg groot. Want hij leest op Krapuul allemaal afwijkende en vaak ingewikkelde meningen en waarom zou je een afwijkende mening willen lezen? Of iets ingewikkelds. Dat is nog erger. Ik weet het nog goed hoe het vroeger in de klas was. Ik had een spanningsboog van tien minuten en daarna zag ik alleen de mond van de leraar nog bewegen. Ik had me aangeleerd om af en toe ja te knikken. En dan maar hopen dat je geen beurt kreeg. En dan moest ik eerst vragen op welke bladzijde we waren. Af en toe ging dat fout. Gelukkig schold hij me dan niet uit voor trol.

Trollen
Op Krapuul wordt iemand met een ongenuanceerde mening een ‘trol’ genoemd. Toch moet ik uitkijken dat ik niet iedereen met een andere mening een trol ga noemen. Een afwijkende mening heeft met heel veel verschillende factoren te maken. Leeftijd, jongen, meisje, opvoeding, opleiding, vrienden, ervaringen en ga zo maar door. En iedereen is anders dan ik, dus iedereen heeft een afwijkende mening. Daar moet ik mee leren leven. Al heb ik natuurlijk wel gelijk.

Ik heb in het onderwijs en daarbuiten de grootste gekken zien veranderen in verantwoordelijke burgers met een genuanceerde mening. Door iemand buiten te sluiten, schiet niemand iets op. Ja, ik hoef mezelf niet meer te ergeren. Maar als ik me niet wil ergeren, moet ik gewoon de hele dag woordfeut gaan spelen. Toch heb ik wel iets geleerd van Elsevier. Als ik me teveel begin te ergeren, dan klik ik weg.

Een mening of het gedrag van iemand veranderen is een moeilijk proces. Ik heb heel veel gereisd. En als ik na een paar weken uit de armoede en ellende kwam en weer werd geconfronteerd met leerlingen die liepen te jengelen omdat ze het nieuwste telefoontje wilde hebben, dan werd ik niet vrolijk. Maar na een week ben je ook daar weer aan gewend. Ik vertelde dan wel eens een verhaal en liet een fotootje zien en dan stopte het gejengel tien minuten om dan weer vrolijk door te gaan.

Wat had ik ze allemaal graag eens meegenomen. Die ervaring zou een hoop mensen goed doen. Ik zeg een hoop, want ook in Nederland is genoeg ellende, zolang je daar je ogen niet voor sluit. Het voordeel van de Nederlandse ellende is dat we in staat zijn om dit achter deuren en ramen te verbergen.
Ik wilde nog veel meer vertellen, maar ik moet rekening houden met de spanningsboog, dus dat komt volgende keer wel weer.

33 gedachten over “Wat is het nut van Krapuul?”

 1. ik begrijp je goed SS, de nut van Krapuul voor je is dat je met je vrouw mee kan koken. Prima.
  Dat kan zeker niet op Elsevier.

 2. Salon, ik begrijp je heel goed. Schrijven doe ik hier niet voor de hardcore xenofoben, die bereiken wij toch niet. Maar misschien dat er in de periferie van die bruine wolk nog wat mensen te overtuigen zijn dat het stinkt in die bruine wolk. En dat gewoon dag, na dag, na dag,…… 🙂

 3. `Wat is het nut van Krapuul?’

  Vraag ik ook wel eens af. Voor mij is dat meningsuiting die anders in de geschreven pers en internetmedia nergens kan of mag. Als dit in Nederland wèl weer het geval mag zijn kan Krapuul opgeheven worden, als vrijdenkersplatform althans.

 4. Wat Abdul zegt, ja.

  Overigens is de definitie van een trol wel wat anders hoor. Een trol is iemand die een meestal weliswaar ongenuanceerde mening verkondigt, maar dan ook uitsluitend met het doel verwarring en ruzie te veroorzaken, niet omdat hij of zij dat echt meent of er echt over wil discussiëren.

 5. #1 Staat daar bovenaan geloof ik.
  Valt nog mee dat het gejengel maar liefst tien minuten lang uitbleef na het zien van zo’n foto. Geen moeilijke kinderen.

 6. #4 #5 Dat probleem heb ik nou ook. Ik mag mijn mening ook nergens verkondigen! Men heeft ’t alleen maar over vrijheid en o, wat zijn we toch goed voor iedereen, maar ik bezoek hier en daar een forum, zoals blogje HoeiBoei bijvoorbeeld, nou, laatste tijd mag je daar dus echt niks meer!

  Ik stuurde het volgende postje op:

  “Hans Jansen,
  Een op handen zijnde terreuraanslag niet melden bij de autoriteiten is ook een terreuraanslag! Hoezo is daartegen optreden discriminatie? Staat er in één van de boeken dat je zoiets niet mag melden, zodat die ‘moslim’ belemmert zou worden in het belijden van zijn Godsdienst, en dus gediscrimineerd wordt?
  Oppakken en uitwijzen die bagger! Er is geen Goddelijk regeltje te vinden dat terroristen beschermd. Dus van discriminatie kan geen sprake zijn. Wie praat nu wie het slachtofferschap aan?

  Dat u een onderbuik-google-arabist bent, dat wist ik al tijden, maar dit slaat toch echt alles!

  U bent een meester in het inspelen op angsten en het oproepen van valse angsten. Om dan de verantwoordelijkheid te ontlopen als er levens worden geruïneerd of verloren gaan!
  Uw tirades hebben, en het is nog steeds zo, zonder enige twijfel mensen die uit zijn op bloed, geïnspireerd!”

  Bij de eerste keer kreeg ik een mailtje dat er spelfouten in zitten, dus geweigerd. Ik dacht, nou ja; het woordje ‘google’ van een hoofdletter G voorzien en opnieuw opsturen dan maar. Gelukkig sla ik eerst alles op!
  Maar bij de tweede keer werd ie zonder tegenbericht ook niet geplaatst!
  Nou, daar sta je dan, met je bewijs van goed gedrag! Ik dacht dat men zo geobsedeerd was door het achterhalen van de waarheid? Nou, het is toch waar wat ik daar schrijf of niet soms??

  Nu doe ik het niet voor Hans Jansen natuurlijk, want, in dat gebral van hem gelooft hij zelf niet, maar om die meute ja-knikkers de andere kant van het verhaal te laten zien. En dat weet Jansen natuurlijk wel, vandaar dat ik een semi-ban aan m’n broek heb gekregen.

 7. Krapuul schrijft in het belang van het crapuul (plebs, schorriemorrie, uitvaagsel, gepeupel, gespuis, grauw, heffe des volks en andere bedenksels van de hoge kringen).

 8. Ik kijk wel eens op Krapuul om te zien wat rechts allemaal fout doet.
  Ik kijk op de dagelijkse standaard om te zien wat links allemaal fout doet.

  Op deze manier krijg ik er wel een goed beeld lijkt mij.

 9. Een paar jaar geleden kon ik, jvdheuvel, nergens mijn mening achter laten. Mocht niet. Daarom heb ik deze site opgericht. Dat is, als je het mij vraagt, het nut van krapuul: jvdheuvel toestaan om zijn mening te geven. Meer niet.

 10. #11 Precies, en daarom schrijf ik hier en sindsdien niet meer ergens anders. 🙂

 11. Voor mij is het gewoon het idee dat je even `back to normal“ kunt zijn op deze site.

 12. #13 D.F. : `Voor mij is het gewoon het idee dat je even `back to normal“ kunt zijn op deze site.’

  Ook dàt, zeer zeker! Waar kan dat nog? Bij de VPRO misschien, maar dan houdt het ook wel op.

 13. Ik heb in het onderwijs en daarbuiten de grootste gekken zien veranderen in verantwoordelijke burgers met een genuanceerde mening

  Ondanks het onderwijs komen de meeste mensen toch wel goed terecht. 😉

  Want hij leest op Krapuul allemaal afwijkende en vaak ingewikkelde meningen en waarom zou je een afwijkende mening willen lezen?

  Aan mensen die het met je eens zijn heb je niet zo veel. Je leert er niks van.

  Daar moet ik mee leren leven. Al heb ik natuurlijk wel gelijk.

  Dat klopt niet want dat heb ik altijd. Dat heb ik hiermee onomstotelijk bewezen.

 14. #7

  Nu doe ik het niet voor Hans Jansen natuurlijk, want, in dat gebral van hem gelooft hij zelf niet, maar om die meute ja-knikkers de andere kant van het verhaal te laten zien. En dat weet Jansen natuurlijk wel, vandaar dat ik een semi-ban aan m’n broek heb gekregen.

  Jawel dat doet hij wel, want ik mail wel eens persoonlijk met ‘m, maar ik denk dat er iets niet goed (meer) bij hem werkt. (Dit is dit keer niet ironisch bedoeld)
  Als je hem een toelichting vraagt over iets wat hij heeft geschreven (en waarvan je vaag zeker weet dat het niet klopt) legt hij het uit en komt dan ook met citaten uit geschriften van schrijvers uit heel verre landen die z’n bewering onderbouwen.
  Je kunt er vrij zeker van zijn dat geen moslim ooit van die persoon heeft gehoord of ook maar iets van het gedachtegoed zal oppikken, maar Jansen is er achter gekomen dat moslims al minsten 1200 jaar de verkeerde vertaling van de Koran gebruiken, want in werkelijkheid geloven ze precies zoals Jansen het heeft bedacht.
  Als je die citaten controleert blijkt zijn interpretatie vaak totaal niet te kloppen of laat hij hele stukken weg zodat er een heel ander verhaal ontstaat.
  Als je hem er op wijst maakt hij er zich vanaf door doodleuk te beweren dat je een verkeerde vertaling hebt gelezen.
  Dat zou theoretisch kunnen maar hij doet dat precies hetzelfde bij de Bijbel als je hem gewoon copy/past iets voorlegt. Dat is een verkeerde vertaling volgens hem.
  En dan komt hij met een andere Bijbeltekst die je maar eventjes moet lezen want dan wordt het je wel duidelijk. Jansen is Katholiek, maar hij gedraagt zich ongeveer als een Jehova’s Getuige hierin.

 15. Omdat ik toevallig over vertalen had…
  Vreselijk off topic maar voor Firefoxgebruikers is Google Translator for Firefox (http://translatorforfirefox.blogspot.com/ ) ontzettend handig. Vertaalt ook uit Chinees, Arabisch en praktisch alle talen, simpel door tekst te selecteren en Ctrl-F2 (De hele talenlijst van Wikipedia die je links ziet op de site kun je vertalen)

 16. #16, als je het zo vertelt, krijg ik zowat het gevoel dat Hans Jansen en SaloonSocialist een en zelfde persoon zijn, tenminste zover dat ze verwarrend werken.

 17. @18 Salonsocialist kan je zeker wel in verwarring brengen ja, maar op een leuke manier naar mijn mening.

 18. Nog even iets over een citaat uit het artikel van Salon Socialist:

  `Trollen. Op Krapuul wordt iemand met een ongenuanceerde mening een ‘trol’ genoemd. Toch moet ik uitkijken dat ik niet iedereen met een andere mening een trol ga noemen. ‘

  Dat kan soms zo zijn maar let wel: er is één groot verschil met webplekken elders, namelijk dat iemand met een afwijkende mening zelden wordt weggejorist na een of twee postings. In rechtse mediafora is dit héél anders! Alternatieve mening? Vaak al verwijdering na één keer, en een ban als je het weer probeert.
  Het is op Krapuul zelfs zo dat sommige bewust figurerende trollen soms heel lang een kans krijgen om wat zinnigs te zeggen en het al héél gortig moeten maken als ze in het spamfilter komen.
  Daar ligt dan ook de kracht van Krapuul naar mijn idee.

  Voor lieden die bewust komen trollen is het dan ook op eigen risico als ze door medediscussianten worden afgeserveerd op hun onmogelijkheid en onwil om op faire en fatsoenlijke wijze te willen communiceren. Wie zijn gat brandt moet op de blaren zitten toch?
  Hierover schreef ik in mijn reeks: http://www.krapuul.nl/blog/25440/trolherkenning-voor-dhimmies/

 19. #19, het is maar wat je wil lezen of begrijpen van het boodschap. Om een bekende uitdrukking uit onze regio te gebruiken: “Iets wat boer niet kent, vreet boer niet” . Als je iemand niet persoonlijk kent moet je eerst altijd uitkieken en pas na leren kennen eventueel overgaan accepteren, als je het wil.
  Verder elk manier om het fascisme te bagatelliseren (a la SS) haalt het nooit bij mij.

  Overigens wacht ik nog steeds op een uitleg wat voor kiekjes liet hij aan de leerlingen zien.

 20. #21
  “Overigens wacht ik nog steeds op een uitleg wat voor kiekjes liet hij aan de leerlingen zien.”
  Ik stel me zo voor dat hij de betraande ogen van z’n vrouw laat zien nadat ze op een verkeerde manier de uien heeft gesneden. 🙂

 21. #16 Dat artikeltje van mij op #7 heb ik zojuist opnieuw opgestuurd. En hij is nog geplaatst ook! Eerst geweigerd, omdat er spelfouten in zaten , dat moest ik wel verbeteren.

  Wel stom van mij natuurlijk! Maar wel merkwaardig dat ze nu opeens op spelfouten zijn gaan letten.

  Reactie staat onder zijn laatste grammofoonplaat:
  “Sharia en Jihad: daar komen we wel uit”

 22. Ik reageer hier niet zo vaak, soms geen lust tot schrijven, soms te kwaad, soms te moe, soms geen zin, soms zomaar, maar ik lees wel zeer regelmatig. Ook de reacties. Die ik dus vele klassen beter vindt – oeps, spelvaut er zullen er nog vele volgen, mag dat geplaatst? ;)) – dan de reacties op de bekrompen rechtse fora, – blogs, – tijdschriften, – kranten of geef het een draai.

  Ik reageer ook veel op Joop. Alhoewel, reageerde… de laatste tijd wordt het steeds minder. Ik heb weleens een paar moderatoren tegen de haren gestreken en als er een woord in mijn reacties staat zoals b.v. poep of ‘hij’ in de plaats van ‘men’, dan laten ze het al niet door.

  Zo kan het gebeuren dat ik goede en verantwoorde reactie niet geplaatst krijgt doordat de verkeerde linksaap weer aan de touwtjes trekt. Als ik het een dag of soms twee dagen later weer eens probeer dan wordt het wel geplaatst. Ook bij Joop zitten salon-socialisten en censuurliefhebbers. En Joop is zo langzamerhand overgenomen door rechtse kakkers, fascisten, engerlingen en trollen. Tussen dat tuig voel ik me niet echt thuis.

  Ik heb er gewoon bijna geen zin meer in. Ik word afgestompt en blasé en denk inmiddels het zal mijn tijd wel duren’. Ook het gezeik op Roemer en de SP door links en rechts en waar dan ook komt mij mijlenver alle gaten uit die ik heb. Ik zie het nut er niet van in. Maar ik kijk dan ook met allebei mijn linkse ogen open. En dan zie je dingen anders.

  Soms wilde ik maar dat ik geen mening had, geen politiek bewustzijn had. Dat ik zo dom en simpel was als een PVV-er, en zo door en door verrot als een VVD-er, zo gewetenloos als een CDA-er en zo geniepig als een SGP-er, of zo stiekem als een D66-er.

  Maar helaas, ik ben een linkse trien, een socialist in hart en nieren, met grote Rotterdamse muil en daarin het hart op de tong, ik kan niet tegen onrecht, leugens, minderwaardigheden en ongelijkheid, tegen tweedeling en haatzaaierij. Tegen mensen opzetten tegen elkaar en karaktermoorden. Ik ben tegen alles waar rechts voor is.

  Maakt het leven er niet makkelijker op in deze intens geestelijk vervuilde en verziekte rechtschtijd.

  Waarom schrijf ik dit eigenlijk allemaal?

  Nou gewoon omdat Krapuul nut heeft. En dat is het nut van Krapuul. Een thuishaven voor als de rechtse golven even zo hoog worden dat je dreigt te verzuipen in het geweld.

  Kus! ;))

 23. #25
  Ik vind Joop.nl nog wel meevallen, maar het is maar net wie aan de knoppen zit.
  Ik heb wel eens iets geplaatst maar dan werd het geweigerd, terwijl ik de dag erop geen enkel probleem had met precies dezelfde tekst en er ook lustig op werd gereageerd. Opvallend is wel dat inzendingen van (Wilderiaans) rechts zelden of nooit onderbouwd zijn.

  (NB: “spelvaut” schrijf je met een “d” dus “spelvaud”. Op dit soort zaken moet Krapuul wel beter op letten en anders moet er toch maar een ban komen als mensen steeds maar dit soort vauden maken.)

 24. #26
  Dus ik heb eigenlijk een dubbele spelvaud gemaakt? Dan moet ik juist geen ban krijgen op Krapuul. Want vind je het niet knap een spelvaut in een spelvaud te maken? ;D

 25. #27
  Ai, da’s inderdaad weer een foutje van mij.
  Stik, nu heb je me helemaal in de war gebracht. Ik weet niet eens meer hoe je het woord nog moet schrijven 😉

 26. Ik vind Krapuul vooral zo nuttig, omdat ik wel eens een paar weken NIKS schrijf, zonder dat ze boos of zelfs verdrietig worden. (Of ze laten het niet merken: Nog beschaafder!). 😀

 27. #29
  Ik heb ooit eens eventjes gedacht dat je dood was (Dat meen ik) 😀

 28. @29 wie zegt jou dat wij niet al wekenlang wanhopig wenend naar het scherm zitten te turen of er niet weer een stuk van jou gepost is?

 29. Of het nuttig is, weet ik niet, maar ik vind het wel een goede formule. Op Krapuul vind je een grote afwisseling aan onderwerpen en niveaus. Voor elk wat wils dus. Sommige stukken gaan diep op een onderwerp in en heb je een hogere opleiding nodig om ze te begrijpen, andere zijn voor iedereen te vatten. Daarbij is vrijwel iedere bijdrage op zijn manier kritisch ten aanzien van autoritaire, zakkenvullende machtsstructuren.

 30. @32 Precies. We hebben hier schrijvers van zeer divers pluimage, die het bovendien lang niet altijd met elkaar eens zijn (en Salonsocialist gooit dan ook wel de grootste knuppels in het hoenderhok).

Reacties zijn gesloten.