Abortus, euthanasie, stamcellen en het Klompentalibangedoogwrak

Inmiddels is het duidelijk dat de SGP veel invloed heeft als deze Gristenfundamentalisten maar met hun mannetje op het pluche dit bruine kabinetje blijven steunen. Nee hoor, Rutte maakte nergens afspraken over, hij zou het desnoods onder ede willen zweren, maar ik geloof dat lachmeneertje echt niet meer, nooit gedaan ook.

Dit klompentalibangedoogwrak, we schreven er hier al over, zal vooral zijn stempel proberen te drukken op (medisch-)ethische zaken die nou eenmaal voor de SGP erg belangrijk zijn. Abortus, euthanasie en stamcelonderzoek bijvoorbeeld. Nou verplicht ik niemand, ook de Gereformeerden niet, om abortus te laten doen of zich te laten euthanaseren, daar ga ik niet over, dat zijn puur persoonlijke beslissingen. Moeilijke afwegingen soms, die voor mij moeilijker liggen dan: God vindt het niet goed of het mag niet van een of ander Heilig Boek.

Toch zie je ook hier weer dat de Gereformeerden het liefst hun moraal over een heel volk willen uitstorten, ook al hebben ze maar een paar zeteltjes. Even terzijde, wist je trouwens dat ze tégen abortus zijn, maar vóór de doodstraf? Hoe geschift kan je zijn.

In hun verkiezingsprogramma kan je het lezen op pagina 38:

Voor uitzonderlijk ernstige en onomstotelijk bewezen gevallen van (meervoudige)
moord, zoals oorlogsmisdaden en terroristische aanslagen, moet het weer mogelijk zijn
om de doodstraf te overwegen.

Het brengt me toch in een moeilijke spagaat. Ik ben bijvoorbeeld niet simpelweg vóór of tégen abortus, maar heb een breed scala aan mitsen en maren. Zo ook met euthanasie, stamcelonderzoek of orgaantransplantaties. Misschien komen er in de commentaren reacties die uitnodigen tot een discussie hierover.

Bij de liberalen zijn wat mij betreft deze onderwerpen niet in goede handen, immers zal het kostenplaatje van bijvoorbeeld de oudjes en gehandicapten de doorslag geven in de euthanasie-kwestie. Bij de SGP zal het antwoord zijn: nooit, mag niet van God.
Allemaal te simpel.

Maar stél nou eens dat we verder naar een dictatuur afglijden, zouden dan juist deze standpunten van de SGP ons niet behoeden voor een maatschappij waarin er al te makkelijk abortus of euthanasie wordt toegepast op de economisch onnuttigen of ongewensten, ook al zijn hun argumenten de mijne niet?

Raar hè?

11 gedachten over “Abortus, euthanasie, stamcellen en het Klompentalibangedoogwrak”

 1. Net als merkwaardigerwijze de SGP in de Eerste Kamer dwarsligt tegen de griffierechtenverhoging, iets wat voor een partij die tegen volkssoevereiniteit is in het geheel niet voor de hand ligt.

 2. @1: Arnold:

  Vond ik ook al raar ja. Deze klompentalibangedoogwrakconstructie gaat niet lang duren denk ik.

 3. vreemde opmerking ….Even terzijde, wist je trouwens dat ze tégen abortus zijn, maar vóór de doodstraf? Hoe geschift kan je zijn….

  Heeft een ongeboren kind al misdaden begaan dan? Misschien straf verdiend?
  De doodstraf verdiend omdat de moeder of de vader het ff niet goed uitkomt dat dit kind nu al komt?
  Mag je het leven van een ongeboren kind lager stellen dan het leven van een misdadiger?

  vreemd dit is pas echt klompentalibanmodernetijdverworvenheidontwikkeling

 4. het ff niet goed uitkomt dat dit kind nu al komt?

  Heeft mijnheer er zelf ervaring mee? Zoniet, weet dat zwijgen u past (Ps. 4:5)

 5. Over orgaantransplantaties: ( had ik wegens gebrek aan tijd nog geen aandacht aan besteed):

  [ Religie speelt een grote rol bij het al dan niet af willen staan van organen na de dood. 6 op de 10 Nederlanders zonder religieuze overtuiging is bereid organen te doneren na de dood. Bij moslims is dit slechts 27 procent terwijl bij overige religieuze groeperingen het aantal gemiddeld rond de 50 procent ligt. ]

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3238374/2012/04/10/Religie-belangrijk-bij-orgaandonatie.dhtml

 6. @5 . Dat Moslims weinig organen afgeven heeft in ieder geval geen religieuse basis met uitzondering van wat met spakenburg vergelijkbare groepen (waarvan ik de naam niet mag noemen want dan is het richtingenstrijd ) hebben alle schriftgeleerden uitgesproken dat er geen bezwaar is .. ten dele vermoed ik dat het feit dat er geen niet Nederlansche folders meer verspreid mogen worden aan het tekort debet is …

 7. @6: Al B.

  Ik vind het een rare industrietak die orgaantransplantatiesmachinerie, en ik ben nota bene atheïstisch,, had je niet verwacht hè Al B. ? 😉 naja, mij vragen voor zo’n onderzoek nooit, ( bij de weg: wie eigenlijk wel?).
  Vooral toen mensen een soort schuldgevoel werd aangekletst als je NEE zou invullen. Die terreur ging me te ver, en die handel in mensendelen, ook in Nederland vanuit China. Ik ga er nog eens wat uitgebreider op in.

 8. De SGP is vergeten om de doodstraf voor abortusartsen in het verkiezingsprogramma op te nemen. Tevens pleit de eenzame senator waarschijnlijk voor de doodstraf op een poging tot zelfmoord.

 9. @7 Ach mijn tamelijk traditionele kopvoddenvrouwtje is wel donor , ik ben het niet , maar dat is vanwege lage kwaliteit organen .. nix bruikbaars ..

 10. 8: Kaaskop:

  En op zelfmoord staat ook de doodstraf. Als voorbeeld voor de heidenen.

 11. @9: Al Bakrastani:

  Zou ik niet moeten hoor, organen van een Moslima 🙂

  ( niet schelden, is geintje )

Reacties zijn gesloten.