Wilde dieren te koop

Een steeds ergere hype wordt het om wilde dieren als huisdier te willen houden. En dan met name vogels, liefst de grote roofvogels. O.a. met dank aan mw Rowling en haar Harry Potter waar een witte uil in voorkomt.
Er worden naar hartelust van deze dieren te koop aangeboden op onder andere Marktplaats door bedrijven en particulieren, zoals deze “liefhebber“.
Niemand kan in de behoeften van deze dieren voorzien.
Ze zijn ooit uit het wild geroofd, vervolgens is er mee gefokt en konden ze officieel geringd worden en nu mogen ze dus opeens gehouden worden.
Het voortraject wordt altijd discreet genegeerd.

Niet vreemd als je weet dat het ministerie van Landbouw, waar dit soort dingen onder valt, zich vrijwel alleen laat adviseren door het Platform Verantwoord Huisdierenbezit met als voornaamste vertegenwoordigers De Dibevo en zichzelf.
Dat Diergeneeskunde mag meedoen is een wassen neus. Toen het platform werd opgericht is er wel gevraagd aan dierenwelzijnsorganisaties om mee te denken, maar dat bleek op een vergissing te berusten en deze organisaties kregen een bedankje en mochten wegblijven.
Huisdierenwelzijn is dus in volkomen verkeerde handen.

Opmerkelijk genoeg beroept eBay, de ‘moeder’ van Marktplaats, zich op de Flora- en Faunawet om niet toe te staan dat er levende dieren worden verhandeld:
“Het is verboden om levende huisdieren en andere levende dieren op eBay aan te bieden.” en “In Nederland stelt de Flora- en Faunawetgeving regels.”
Maar Marktplaats trekt zich dus niets aan van deze redenatie.
En dat kan want de handel is volgens de Flora- en Faunawet etc. helemaal niet verboden. Iets wat Bleker wél dacht. *)

En zo kun je dus gewoon een oehoe aanschaffen. En die in een altijd te kleine volière houden. Een mooi statussymbool, de buren zullen jaloers zijn.
Tot je hem zat bent.
En dan zet je hem weer op Marktplaats.

Help mee meer druk uit te oefenen om aan dit soort praktijken een einde te maken. Vroege Vogels is een petitie gestart, teken deze ajb.
Hopelijk komt er een keer een eind aan deze grove dierenmishandeling.

En, Oehoes zien? Kijk, maar vooral ’s nachts, want het zijn echte nachtdieren.

*) Inmiddels zijn er de door de Partij voor de Dieren Kamervragen over gesteld

14 gedachten over “Wilde dieren te koop”

 1. Ik ben het volkomen met u eens dat deze wantoestanden moeten worden aangepakt,had al veel eerder moeten gebeuren,maar om daar nou een schrijfster van SPROOKJES(!!)boeken medeverantwoordelijk voor te houden vind ik lichtelijk absurd.

 2. @1
  Rowling is niet verantwoordelijk maar is wel de katalysator van een modegril.

 3. Ik ben al meer dan 40 jaar vogelliefhebber.
  U hebt het over roofvogels, ik zou het toch breder willen trekken.
  De laatste 20 jaar heb ik mij gespecialiseerd in Afrikaanse prachtvinken.
  Vroeger werden de meeste vogels geimporteerd.
  Daar is abrupt een einde aan gekomen door een import stop.
  Het gevolg is illegale import, en prijzen die niet meer te betalen zijn.
  Er is een levendige internationale handel voor in de plaats gekomen.
  Eigen gekweekte vogels zijn in diverse landen terecht gekomen.
  Zoals Belgie, Duitsland, Frankrijk en Denemarken.
  Wat te denken van het export verbod uit 1965 van Australie.
  Kaketoes zorgen voor overlast, en worden gedood, terwijl liefhebbers er hier meer als 2000 euro per paar voor moeten betalen.
  Conclusie is dat alleen straks de rijken zich deze hobby nog kunnen veroorloven.
  Aanpakken van misstanden is goed, maar er is ook een andere kant aan dit verhaal.

 4. @3 Waarom noem je het houden van vogels een hobby? Het zijn levende wezen met behoeftes die je niet met een volière, tentoonstellingen en een fokplan verwezenlijkt. Dan ben je absoluut geen vogelliefhebber, maar een status liefhebber, precies dat wat ik bedoel. Waarom wil je Afrikaanse prachtvinken in een kooi hebben terwijl we hier gewoon vinken in de Natuur hebben? Trek laarzen aan, koop een regenjas en een verekijker en wordt echte liefhebber.
  Vogels horen niet in kooien, of het nou Oehoes, Prachtvinken, Kaketoes of Mussen zijn. En er dient gewoon helemaal niet in gehandeld te worden.
  Vogels moeten vogels zijn en hun eigen vogelleven kunnen leiden.

 5. 5
  Hebt u enig idee wat de vogelliefhebbers allemaal gepresteerd hebben om vogelsoorten in stand te kunnen houden.
  Waarom wordt de gould amadine in Australie bedreigd met uitsterven, terwijl er in Europa miljoenen rondvliegen.
  Waarom is er een liefhebber uit Teteringen die dierentuinen en biologen helpt, zodat sommige soorten kolibri s kunnen overleven in de natuur.
  Deze man heeft gezorgd voor een revolutionair omdenken wat kolibri s betreft.
  Bv dat kolibri s fruitvliegjes ook nodig hebben in het voedsel.
  En dat de nachttemperatuur flink moet zakken, anders gebruikt de kolibri te veel voedingstoffen snachts.
  En daardoor veel korter leven.
  Waarom worden er kaketoes gedood in Australie.

 6. O en wat richten vooral ook oglliefhebbers geen mateloos dierenleed aan, zoals mijn achterbuurman die een geringde merel in een kooitje van 15x30x20 hoog houdt, want hij fluit zo mooi. En de gould amadine vliegt ongetwijfeld in Europa rond, in volières, anders is het faunavervalsing zoals nu door de halsbandparkieten gebeurt, dankzij vogel”liefhebbers”.
  Of duivenmelkers ook zulke vogelliefhebbers.Die hebben vast en zeker ook de wetenschap met sprongen vooruit geholpen he.
  Je gebruikt volkomen onzinargumenten om dierenmishandeling goed te praten. Die paar die het dan heel erg misschien goed bedoelen (en volkomen fout doen) hebben er mede voor gezorgd dat er nu dus bijvboorbeeld Oehoes in kooien zitten, valken afgemarteld worden voor leuke roofvogelshows en ga zo maar door.
  Het is gewoon niet meer van deze tijd. Dieren zijn geen hebbedingen, dieren zijn objecten voor wetenschap en dierentuinen.
  En als je vindt dat ze in Australië geen kaketoes moeten vermoorden dan moet je dar actie op gaan voeren maar niet hier dan kaketoes gaan kweken.

 7. #7

  Ben het grotendeels met je eens kan me alleen niet vinden in het idee dat dieren objecten zouden moeten zijn voor een dierentuin. Ik vind het buiten proporties dat dieren tentoongesteld worden aan een publiek en weggerukt zijn uit hun natuurlijke omgeving, ik vind dat net zo abnormaal als een vogel in een kooi.

 8. 7
  Verder redenerend op uw argumenten.
  Alle dieren horen in vrijheid te leven.
  Dus helemaal geen huisdieren voor mensen.
  Geen honden, katten , koeien etc etc.
  Wat doet u met kanaries, welke verre afstammelingen zijn, van de canarische wilde kanarie ?
  Wat doet u met het Japanse meeuwtje welke niet in de natuur voorkomt.
  Waar de genetische ouders niet van bekend zijn.

 9. JK Rowling schrijft ook over drakenhouders, centaurs en eenhoorns. De Harry Potter boeken zijn mooie boeken, maar daar blijft het ook bij. Mensen denken nu eenmaal als ze een schattig capuchon aapje zien, dat het leuk is, of dat een leeuw ook als huisdier gehouden kan worden. Niet dus, tenzij je John Aspinall heette en zelf een dierentuin begon. J.K Rowling de schuld geven is onzin, zij schreef boeken over tovenaars en magische dieren, ik denk ook niet dat zij er ooit bij stil gestaan heeft, wat voor succes het zou worden. De hogwarts express bestaat toch ook niet!

 10. De hond en kat zijn de enige echt gedomesticeerde dieren. En dan in die volgorde. Deze dieren vinden bij een goede verzorging het juist fijn om bij mensen aanwezig te zijn en tonen “natuurlijk” gedrag. Ja, dat is tussen aanhalingstekens, want de hond en kat zijn al zo veranderd dat we niet meer kunnen spreken van dieren uit de natuur. Wat voor deze 2 opgaat zou gewoon de standaard moeten zijn en dan kom je tot de conclusie dat je eigenlijk bijna geen enkel dier kan houden, omdat ze bij jou thuis tegen hun zin zitten en volstrekt onnatuurlijk gedrag vertonen.

 11. @8
  Ik denk dat bij Ch1po

  dieren zijn objecten voor wetenschap en dierentuinen.

  hier geen is weggevallen, anders spreekt zij zichzelf nogal tegen en ik geloof niet dat dit de bedoeling is.

 12. Theo,

  De importstop heeft niet de illegale handel vergroot. Mijn opa werkte vroeger bij de douane op Schiphol. Schiphol was toen een belangrijke doorvoerhaven van legale en illegale handel. Die is nog steeds groot.

  De enige manier om de illegale handel in dieren te stoppen is zowel een stevige importstop en houdverbod. Voor mensen die toch nog dieren via illegale weg houden zal er een hoge boete en toch minstens 10 jaar celstraf moeten staan. Dat voorkomt wel dat iemand het probeert. Grotendeels dan.

  Welke dieren gehouden mogen worden zou teruggebracht kunnen worden tot honden, katten, konijnen, cavia’s bv. Maar wel onder voorwaarde van een zeer strenge eisen over huisvesting e.d. Liever geen enkel dier, maar goed.. ik snap ook dat dit realistisch is op korte termijn.

  Vogels zouden sowieso niet gehouden moeten worden. Als je van dieren houd dan ga je ze niet kopen van fokkers/kwekers. Dan vang je hooguit dieren op.

 13. 13
  Alex

  De vogels die nu illegaal geimporteert worden komen via Rusland en Portugal binnen.
  U wil geen vogels meer in gevangenschap.
  Wat doet u met de vogels die bij liefhebbers zitten en niet in de natuur voorkomen ?

Reacties zijn gesloten.