De laatste streek van de sluwe vos

Het Catshuisoverleg is mislukt en de 3 kemphanen wijzen elkaar aan als schuldige, waarbij in de pers vooral Wilders het moet ontgelden. Opvallend was de felle bijna persoonlijke uithaal van Verhagen richting Wilders. Terwijl Rutte keurig steeds aan de PVV refereert. Wie zegt dat Wilders het probleem was?

Misschien was het juist de bedoeling. Rutte en zeker Verhagen hebben mogelijk Wilders over de rand gedrukt. Het was een ideale situatie. Net zoals Verhagen Wouter Bos klem heeft gezet zodat deze brak, zo kan ik mij zomaar voorstellen dat die sluwe vos, Wilders tot het onmogelijke dwong.

Verhagen zag eindelijk in dat het CDA, zolang hij in een coalitie zat met de PVV, nooit uit het dal kon komen. De peilingen bleven dramatisch en de laatste weken begon naar enige weken van stabilisatie weer langzaam de afbraak. De samenwerking met de PVV verliep al erg stroef. Ondanks de mooie schijn, de glimlach van Rutte, moet Verhagen zich kapot hebben geërgerd aan Wilders, die om de haverklap voor zijn voeten liep. De coalitie kon wel doodleuk beweren dat Wilders geen effect had op het imago van Nederland in het buitenland. Binnen de VVD en het CDA weten ze wel beter. Anders werd hun dat wel goed ingewreven door hun Europese collegae en door de Europarlementariërs. Op dat moment is het niet prettig om een Minister van Economische Zaken te zijn.

Ook in zijn partij werd hij uitgerangeerd. Stank voor dank. Onder Ruth Peetoom maakte het CDA een scherpe draai naar links. De bezwerende woorden van fractievoorzitter Buma ten spijt, konden niet verhullen dat het CDA contingent in het kabinet, het moeilijk zou krijgen. Hoe zwaar bleek wel uit de constante problematiek rondom Minister Leers die het belangrijkste standpunt van Wilders moest uitvoeren en daar niet in slaagde. Op zich niet bijzonder, want de eisen van Wilders waren onmogelijk. Ook ging het CDA vol op zijn gezicht met de Hedwigepolder. Een nachtmerrie die nog steeds niet is afgelopen. Want met de val van het kabinet, staat ook dit plan weer op losse schroeven.

Maar heeft Wilders met zijn vertrek nu iets gedaan wat niemand kon voorspellen? Ik kan mij toch niet voorstellen dat de analisten en ook Verhagen, het politieke inzicht missen dat zij dit niet hadden zien aankomen. Wilders heeft zeker in het begin flink wat water bij de wijn gedaan, maar zijn achterban is en blijft de kiezer uit de wijken. Veelal werkeloos en laag opgeleid. Daarnaast had Wilders zijn basis in Limburg waar hij een groot van het CDA had afgesnoept. En dat zijn zeer veel ouderen en gepensioneerden. De vraag was eigenlijk of Wilders wel zou accepteren dat die groepen de volle laag zouden krijgen of dat hij belangrijker vond om de oppositie buiten de Trèveszaal te houden. Bij die afweging speelt de electorale afweging of er voldoende steun overblijft voor de PVV. Wilders ziet al enkele weken zijn achterban weglopen richting de SP. Ook begonnen kiezers weg te lopen richting de VVD. Omdat Wilders zichzelf Rechts gedroeg, haakte zijn achterban af en koos voor het betrouwbare alternatief.

Dus de tijd werd gunstig voor Verhagen om de boel te forceren. Iedereen keek ook met argwaan naar het Catshuisoverleg. Zeker ook omdat er totale mediastilte in acht werd genomen. Wilders werd volledig opgezogen in de coalitie. Hij kon met goed fatsoen nooit meer beweren dat hij de outsider was, de gedoger. Wilders zou 100% medeverantwoordelijk zijn voor alle maatregelen. En in deze situatie wordt het belangrijk wie als eerste met zijn ogen knippert. Verhagen, als ervaren en sluwe vos, knippert nooit met zijn ogen. Want wat had Verhagen nog te verliezen? Zijn loopbaan in de politiek was ten einde en zijn partij lag al in de hoek. En Rutte? Die glimlacht en zag dat het goed was met 37 zetels in de peiling.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van GroenLinkser Hans Groen.

24 gedachten over “De laatste streek van de sluwe vos”

 1. Interessant artikel.
  Ik wil graag een ding nuanceren: de achterban van Geert Wilders bestaat niet uit de bewoners uit de volkswijken, de ‘minseh in de oude wijken’ , maar uit Jan Vinex in de groeikernen, die zijn moeizaam verworven bescheiden welvaart aangetast ziet door het dubbele spook Europa en islam. De ‘minseh in de oude wijken’ worden er altijd bijgehaald als een reden om Wilders serieus te nemen en de islamofobe wanen van zijn achterban te begrijpen en te vergoeilijken, maar deze groep is
  a) heel heterogeen
  b) grotendeels links
  c) voor de helft sowieso al allochtoon.

  O ja, shit, als we het over ‘minseh’ hebben, dan gaat het niet over allochtonen. Allochtonen zijn namelijk geen mensen. Zij wonen weliswaar ook al decennia in dezelfde volkswijken, maar horen er eigenlijk niet, of zouden er niet moeten zijn, of tellen in elk geval niet mee, en zijn geen object van politicologische interesse.

 2. Ik denk dat de tijd moet gaan uitwijzen of Rutte kan lachen, naar mate er meer naar buiten komt en de schade steeds meer inzichtelijk wordt. Ik zie meer in de argumentatie van von der Dunk, de VVD kan eigenlijk met goed fatsoen niet verder met Rutte, alleen fatsoen en VVD?!?!
  Ik vind het een beetje vroeg van sommige oppositie partijen om de VVD met Rutte niet uit te sluiten.

  Why the hurry? Je hebt tot september,doe gewoon je ding, laat dit eerst maar eens goed etteren en meng je er nog even niet in zou mijn devies aan de opositie zijn.

 3. Ik zou zeggen hou op met die eufemismen stijl ” Zeker ook omdat er totale mediastilte in acht werd genomen.” Het heet gewoon informatie censuur.

  Zeg gewoon waar het om gaat: ” Bij deze gelegenheid werden de democratie en de politieke transparantie in Nederland door dit kabinet afgeschaft”.

 4. Het CDA scherp naar links gedraaid? Ik zal wel weer niet opgelet hebben.
  En @1 Boze heks: de politicologie in Nederland is dood, dus interesse?

 5. Je kan er hele verhalen over schrijven, maar er is maar een schuldig en dat is Mark Rutte.
  Die kwam met dit onnozele gedoogwrak en niemand anders.

 6. @6: Dirk:

  Maar gelukkig is daar Samsom van de PvdA die nu al zegt een soort paars-plus te willen.
  Gewoon door met die stinkerds, gesteund door de PvdA..

 7. @#7 Inderdaad, wat een sufferd, onbegrijpelijk. Je kan soms best achterover leunen, ze komen wel naar jou en dan kan je voorwaarden stellen.
  Hij had op z’n minst deze week es af moeten wachten wat er allemaal naar buiten komt.

 8. @7

  Goed zo, terug naar de 15 zetels voor de PvdA. Good riddance. Ik mag toch niet hopen dat iemand hier dacht dat de PvdA echt een linkse koers zou gaan varen?

 9. Ik maak me geen illusies over een volgend kabinet, ik verwacht zeker geen halleluja. Er zullen toch coalities gevormd moeten worden, waarschijnlijk gewoon ouderwets zoals het altijd was, maar dan zonder fascisten en reli-fundi’s, op zich al een hele opluchting.

  Ik vind het technisch gezien niet slim om op dit moment al je kaarten op tafel te gooien, vooral niet als je in de achterhand zit.

 10. Is er al bedacht wat de positie van Rutte is/blijft bij de VVD?
  Wie wordt de “leider/lijder” bij het CDA
  Is er al uitgerekend hoeveel wachtgeld dit gedoogwrak gaat kosten?

 11. En wie kan mij vertellen/uitleggen wat de consequenties zijn van de val van dit kabinet of wat ze ook mogen verzinnen voor Rutte light tot de nieuwe verkiezingen in sept/okt met de wetten die aangenomen zijn in de Tweede Kamer maar nog moeten worden behandeld in de Eerste Kamer? Een zekere “over het graf” regeren van een gevallen kabinet is toch niet wenselijk lijkt me

 12. @12

  Wanneer je doelt op de WWNV: theoretisch kan de Eerste Kamer dat wetsvoorstel controversieel verklaren (beide kamers hebben dat recht). In dat geval behandelt de Eerste kamer het niet meer tijdens de zittingsperiode van het demissionaire kabinet.

 13. #14 dank voor het antwoord. Mocht een nieuw kabinet een geheel ander signatuur krijgen dan kan de 1ste Kamer, gezien de samenstelling en het aantal PVV’rs er in nog pakweg 2 jaar een hoop in de melk te brokkelen hebben

 14. Onzin artikel. Verhagen houdt van macht, hoe de CDA in de peilingen staat intresseert hem geen moer.

  Ben je vergeten hoe Verhagen boos werd op ander CDA ‘ ers toen ze hem van de macht wilde houden. Kabinet Bruin is de kabinet die Verhagen wilde en ook alles voor heeft gedaan en alles voor over had.

  Verhagen is boos omdat einde kabinet bruin beteken..einde Verhagen en dat is wat hij niet wilde.
  Dus probeer mes in de rug steken Verhagen niet menselijk maken door mensen te willen laten geloven dat Verhagen een moet geeft om de CDA in de peilingen.

  Heeft Verhagen zich uitgesproken tegen Wilderd doen en laten bijvoorbeeld die Polenmeldpunt?
  Nou dat is al een voorbeeld om jou te vertellen hoe dol Verhagen is op macht en hij hou/hield zelfs zijn mond of kijkt de andere kant op.

  En betreft de PvdA, daar was een vieze streek van Verhagen en Verhagen had alleen niet op gerekend dat Bos het niet pikte en werd daarna boos omdat Bos ook weg ging na die lage streek van hem. Maar dat was toen en toen had Verhagen niet de macht zoals hij die nu had.

 15. Geert heeft in z’n eentje toch mooi het CDA vernietigd. Als de rookwolken zijn opgetrokken zal hij waarschijnlijk tot de Limburgse antichrist bestempeld worden.

 16. @17, Bokskunst
  Idd, veel onzin in het artikel.
  Maxime Verhagen verliest met het gedecimeerde CDA veel macht. Een val van Bruin is het laatste wat hij wilde.

 17. #17, heb je helemaal gelijk. Verhagen heeft een ding voor ogen: IkkeIkkeIkke + onbegrensde macht. Laat het volk maar stikken en dit allemaal overgoten met een dik bruin sausje van rabiate antilinkse haat.
  Verder is-ie netjes, hoor!

  Op z’n CDA netjes natuurlijk: alles achter de ellebogen, beslissingen onder omerta in achterkamertjes en nette pak met stropvod erop. Dubbele maatstaven ten top.

 18. ik kan meerdere redenen bedenken waarom ik NIET op Wilders stem, maar waarom snappen sommigen niet dat wanneer je flink op iemand af geeft VEEL Nederlanders juist op die persoon zullen stemmen.
  DOM DOM.

  In Nederland is iemand allochtoon als zyn vader of moeder een andere nationaliteit heeft.
  Ook ben je hier geboren, blond haar, blauwe ogen en loop jeop klompen.

  Wie er ook aan de macht komt; bezuinigt gaat er worden.
  En de salonlinkse oplossing niet aan de uitkeringen komen maar wel de belastingen verhogen wordt door veel jongeren doorzien.
  Leve de anarchie.

 19. @22, richard
  Het is al een oude discussie. En het is niet dom.

  Wanneer iemand onzin vertelt, heb je de keuze het te negeren of er tegenin te gaan. Als je het negeert, zijn er veel mensen die denken dat degene die onzin vertelt toch gelijk kan hebben, omdat blijkbaar niemand tegenargumenten heeft. Als je er tegenin gaat, zijn er veel mensen die de underdog juist willen steunen.

  Wat is wijsheid?

  Ik denk en de meerderheid op Krapuul denkt dat je onzin moet bestrijden. Dat dat toch de beste methode is om opportunisten de wind uit de zeilen te nemen.

 20. @18
  CDA vernietigd? Geef hem niet te veel credit voor iets wat al 50 jaar lang onvermijdelijk is.
  Als je een grafiekje maakt van de ledenaantallen en de zetels in de 2e kamer en hier een lijn door trekt komt het onvermijdelijk om de 0 uit binnen de komende 20 jaar. Het CDA is dus al lang bezig langzaam dood te bloeden, het beste waar ze op kunnen hopen is een kleine achterban door dik en dun á la CU/SGP.
  Kijk maar eens op wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Christen-Democratisch_App%C3%A8l

Reacties zijn gesloten.