Het Berlijngevoel in Amsterdam

Nederland is in het nieuws en het is zelden leuk om in het nieuws te zijn. De blik van elders kan verhelderend en vertroebelend werken. Op de BBC werd steeds beklemtoond dat Rutte was gevallen vanwege de eisen uit Brussel en zo zit het verhaal niet direct. Al zal het pas duidelijk zijn hoe het wel zit als Wilders jankend en dankbaar neerstrijkt in Washington DC over een week of zes om daar met zijn steenkolenengels een of andere denktank te versterken. Buitenhuisje in Judea of Samaria natuurlijk.

De BBC heeft ook de voedselbank ontdekt en slaat de Nederlandse regel- en registreerzucht over waarbij geëist wordt dat je je huurcontract laat zien om overtijdse roompaté mee te mogen krijgen. Foto’s bijgesloten.

Is het een crisisteken dat er – ik weet van niks – een eetgelegenheid in Amsterdam is waar je je eigen eten kunt eten? Ik herinner mij dit nog uit mijn kinderjaren, ergens in een zijstraat van de Dijk, cafeteria-achtige gelegenheden met borden “hier kunt u uw eigen eten eten”, net zo fascinerend als “het is beter te zitten likken dan in de lik te zitten” – een reclamevorm die op de een of andere manier de tand des tijds niet doorstaan heeft.
Maar de Basisbar? Nooit van gehoord.

Nou weet ik nog van “Voku’s” oftewel volkskeukens, kraakachtige restaurants waar je verzekerd wordt dat er niets dierlijks in het eten verwerkt wordt. Doordat ik wel eens door de keuken liep om een stukje af te snijden in zeker pand kon ik waarnemen dat die enorme stinkhonden die anti-autoritaire krakersters er graag op nahouden rustig hun snuf in de wok konden steken dus hoe ondierlijk waren de ingrediënten eigenlijk? Neen, dank u, ik eet wel thuis. Trendy zijn die voku’s nooit geworden. En tja, dat ik de Basisbar niet ken zegt niet zoveel, hoe trendy ben ik zelf eigenlijk nog?

“Tweetjemee” is meer dan een kinderpsychologe die dankzij het bruine heilsbeleid geen werk meer kan vinden. (Ik kan met haar meevoelen, in andere landen bezetten degelijke overbodig verklaarde hooggeschoolde mensen pleinen). Het is zo te zien een Nederland omvattend netwerk.