Mussenmassamoord in het landsbelang

Diep in de vorige eeuw, zat Mao Zedong in communistisch China in zijn tuin. Plotseling zag hij een mus landen en een paar zaadjes oppikken. Een snelle rekensom leerde hem dat miljoenen mussen wel een hele berg graan zouden opvreten.
Mao was dol op vogels. Maar in het landsbelang, stapte hij over zijn eigen schaduw heen en besloot dat alle Chinezen twee weken lang met pannen tegen elkaar moesten slaan. Er mocht geen mus meer landen in China en deed hij dit wel, dan moest hij direct worden vermoord. Dit zou de oogstopbrengst met vele tonnen verhogen.
Dat is nog eens over je schaduw heen stappen en denken aan het landsbelang. Daar kunnen ze in Nederland nog eens een voorbeeld aan nemen.

Gelul in de polder
In Nederland bedoelen we met landsbelang eigenlijk partijbelang. Als we zeggen dat een ander over zijn schaduw heen moet stappen, dan bedoelen we dat die ander jou gewoon gelijk moet geven in het belang van jouw partij. Nederland is versnipperd van uiterst links, tot uiterst rechts. Het gekke is, dat iedereen hetzelfde wil, maar op een totaal verschillende manier.
Ik ben bang dat de verkiezingen voor de zoveelste keer een nog versnipperder beeld zullen laten zien. De gedachte dat we in het landsbelang met vijf partijen wel even in drie weken een kabinet zullen smeden kun je in mijn ogen wel vergeten.
Daar gaat het nog veel te goed voor. Wil dat ooit nog lukken, moeten we allemaal eerst helemaal naar de klote zijn. Maar ik hoop natuurlijk dat ik me vergis en dat Stef Blok in gaat zien dat marktwerking tot niets leidt en dat Emiel Roemer in gaat zien dat Kapitalisme de enige oplossing is. Dat zou nog eens over je eigen schaduw heen springen zijn.

Hoe het afliep
Jullie willen natuurlijk nog wel even weten hoe het afliep met die vogels in China. In het landsbelang werden er dus miljoenen mussen vermoord. Een zeer geslaagde actie. Zo zie je maar wat je kunt bereiken, als je met zijn allen je schouders er onder zet.
Wat Mao alleen vergeten was, was dat mussen niet alleen zaadjes eten, maar ook insecten. Twee jaar na de daadkrachtige actie werd China overspoeld door miljarden sprinkhanen en werden de volledige oogsten vernietigd.
Resultaat was een hongersnood die 45 miljoen doden tot gevolg had.
Maar daar gaat het nu even niet om. Je moet over je schaduw heen springen en denken aan het landsbelang.

2 gedachten over “Mussenmassamoord in het landsbelang”

 1. SS ben je door je centjes heen? Dakanik toch niet geleuven, weetjewel.
  Of ben je een stiekeme Mao aanbieder die nu uit de kast plotseling komt?

  Hoe dan ook, doe je nu goed om naar Iceland te gaan reizen ipv naar de PIIGS landen zoals je gebruikelijk gewend ben want Iceland hebben ze nu een antwoord op al je vragen.

  Vraag de Icelanders bijvoorbeeld wat hebben ze gedaan met de bankiers die ze in deze crisis hebben gegooid? Leuk verhaal kan ik je verzekeren.

  Of vraag ze wat hebben ze besloten met referenda over hun regering en inrichting van hun land?
  Het is weer heel leuk.

  Ik heb niets met Mao, mijn vrienden en kennissen ook gelijk niets met Wilders en China. Die land is aantrekkelijk geweest al die jaren alleen voor producerenden die de winst wouden verzekeren en uit eigen land exporteren strikt voor eigen gewin. De laatste hebben sowieso niets met landbelang. Voor hun is dit holle retoriek.

  Ben je al over je eigen schaduw aan het springen of ben steeds bezig met het splinter in andermans ogen terwijl de balk in je eigen oog blijft liggen?

 2. Van mensenvlees schijnen ze ook niet vies te zijn.

  Zat voorbeelden in de wereld hoe het NIET moet.
  Helaas is moord altijd barbaars.
  Maar hé, planten leven ook.
  En die gun ik ook hun rechten.

  Was het maar zo simpel.
  Gelukkig hebben wij hier weer musjes.
  Ze maken wel een hoop kabaal, maar de merel doet het beter om 5 uur ’s nachts.
  Leef en laat leven.

Reacties zijn gesloten.