Europa, het IMF en Schengen: weg ermee!

Die hele vreugde over een Europees Babbelement inclusief dat euromuntdingetje heb ik nooit zo goed begrepen. Ik snap natuurlijk wel waarom ze het wilden, maar de redenen die het Grootkapitaal ons wijs probeerde te maken zijn uiteraard de mijne nooit geweest, daar ben ik mooi niet ingetrapt als Vrij Socialist.
Nu zitten we dan met de gebakken peren, 3% tekort!! anders dreigt er wat uit Brussel! De zweep over dit land, met extra veel dank aan dit ex-kabinetje voor hun grote moel.

Veel verder dan dat het zo handig zou zijn om geen geld meer te hoeven wisselen aan de grens kwam de argumentatie meestal niet. Nou was er toevallig niks leukers dan dat, allemaal andere briefjes, verschillend eten, andere talen en ook meer zon, dat laatste had vast met dat andere geld te maken.
Oja, en er was uiteraard ook nog de belofte dat er nooit meer oorlog zou komen, waarbij ze natuurlijk niet dachten aan de burgeroorlogen van inwoners tegen hun eigen regeringen.

Inmiddels is dat Europese Parlement uitgegroeid tot een kostbare bemoeizuchtige kolos die zich in alle landen overal mee bemoeit, van hoe krom een banaan mag zijn wil dat ding nog banaan mogen heten, tot hoe hoog je staatsschuld mag oplopen. Een hoop ondemocratisch geritsel en gerommel dat zich aan “het volk” onttrekt, en zo zien ze het graag uiteraard.

Per definitie geloof ik niet in grote onoverzichtelijke machtsstructuren, maar wel in kleinschaligheid als oplossing voor een groot deel van de wereldproblemen. Uiteraard zijn er dingen die mondiaal geregeld moeten worden zoals het milieu en dergelijke, maar dat kan toch wel, ook zonder “Europa”. Daarbij, als puntje bij paaltje komt, kiezen landen toch voor hun eigenbelang.

Wat ernstiger is, is het feit dat áls de boel fout loopt, er een heel continent naar de donder gaat waar minstens een half miljard mensen de dupe van worden, en niet “slechts” één land. Wat nou, Europa goed voor ons? Schei toch uit met die lariekoek. Nooit was de dreiging van een bankroet groter dan nu, evenals nationalisme en xenofobie. Goed voor de Grootgraaiers, en verder niks.

Van de week schrok ik van het bericht dat het IMF in zijn vooruitzichten voor 2012 voor het eerst openlijk spreekt over de mogelijkheid van het uit elkaar vallen van de EU-zone en de nogal dramatische gevolgen die dat zou kunnen hebben.

Waar rook is, is vuur.
Grote paniek, een depressie als in de jaren dertig, bankruns, en de “politiek” die niets meer kan doen met een grote internationale chaos tot gevolg.
Zou het daarom zijn dat er zo weinig aandacht werd besteed aan het feit dat de vrijheid van personen weer aan banden wordt gelegd middels de mogelijkheid om een periode van dertig dagen de grenzen weer “dicht” te gooien?

Europe’s passport-free Schengen travel zone could be up for a major revamp, according to a joint German-French proposal. The countries want to be able to impose border controls for up to 30 days.

Dertig dagen, ja hoor, met stilzwijgende verlenging, zo doen dictaturen dat ook.
Alvast voorbereidingen aan het treffen voor de chaos? Grenzen dicht kunnen gooien voor grote massa’s die op drift raken op dit continent?
Wie komt nog met goede argumenten vóór dat Europa? Laten we die boel maar mooi afschaffen, wat mij betreft geen enkel probleem.

9 gedachten over “Europa, het IMF en Schengen: weg ermee!”

 1. Dat van dat border patrols spul is sowieso onzin. De nette burger krijgt ellende en de crimineel neemt een achterweggetje. Daarentegen de grote bedrijven kunnen wel vrij in en uitvoeren en jij niet. Dat beknopt mijn handels vrijheid!

  Daarom ben ik er tegen. Ik ben ertegen omdat een VW Passat in Estland 6000 euro goedkoper is dan hier, niet omdat hij minder in productie kost, maar omdat markt onderzoek uitwees dat mensen hier meer willen betalen voor dezelfde auto. Hem invoeren mag gewoon betaal je Deense/Nederlandse belastingen en is hij nog steeds 6000 euro goedkoper 😉 . Maar de grote bedrijven werken dat tegen en geven dan de regeringen de schuld dat hij zo duur is, want die rekenen belastingen. Schengen werkte altijd alleen voor het grote geld, en nu het dankzij een euro ook begint te werken voor Jan met de Korte achternaam…. moet het op de schop ;).

 2. @1: Nexus:

  Je bedoelt dat ik bang ben Frankrijk niet meer uit te kunnen en dat landje aan de Noordzee in te komen? 🙂

  @2: Joey:

  [ pak een ouwe sok en haal je geld van de bank
  die zijn niet meer nodig]

  Ik heb alleen maar oude sokken, en die ga ik dus echt niet in de prullenbak doen-P

  @3: Dehnus:

  Nou de prijs van een VW in Estland zal mijn reet roesten hoor.

 3. Het grote argument VOOR Europa is de invloed die dit continent wil blijven houden.
  Door de globalisering is men bang dat Europa veel minder te zeggen krijgt in diverse instanties.

 4. @4 mij wel, handel moet niet alleen voor het groot kapitaal zijn, die dan gewoon over de grens hun zooi goedkoop kan inkopen. En het dan bij ons naar marktonderzoek veel duurder kan verkopen. Ook wij moeten die mogelijkheid hebben. Ik neem Estland als voorbeeld maar het geld voor meer dingen, een Duitser kan goedkoper in NL een auto kopen omdat de belasting daar goedkoper is. Jij kan goedkoper in Duitsland LEGAAL vuurwerk kopen omdat ze daar geen draconische opslag regels hebben. Al die prijsvechters als Action draaien op dit principe.

  Maar omdat er een lobby van groot kapitaal is die nu tegen is is iedereen tegen vrij verkeer van persoon en goederen. Waarom? Nou simpel zij willen niet dat jij goedkoper je boodschappen doet, mara wel dat jij moet roamen met je telefoon mocht je bij de grens wonen. Vrij verkeer van persoon en goederen hebben mensen baat bij, ook ik en ook jij mocht je in het buitenland willen werken.

 5. Le Roi Danse,
  Wat we nu zien is gewoon een gevolg van de globale herverdeling van de welvaart, Niets meer maar ook
  niks minder. Ga lekker tegen de Braziliaan, Chinees of Indier zeuren wat wij moeten inleveren.
  De Euro krijgt nu de schuld, maar ook in Lires, Guldens. Marken was iets vergelijksbaars gebeurd.

 6. Door de combinatie van kapitalisme en socialisme is er een welvaartstyging in diverse zuid amerikaanse landen. De presidenten Lula en Chavez verklaarden een tegenstander te zyn van het vrnl. amerikaanse speculatiekapitalisme (waaraan we nu de crisis danken)
  Uiteraard riepen onze amerikaanse vrienden en bevryders dat deze mannen communisten zyn.

  Is het niet geweldig dat CU en D66 en GroenL in minder dan 2 dagen de geniale bezuinigingsplannen konden goedkeuren??

  Geloof maar dat heel Europa onder de indruk is…
  en al die bezuinigingen moeten alleen nog maar voor half september uitgevoerd worden want dan krygen we nieuwe verkiezingen en worden de SP en PVV de twee grootste partyen.

 7. De EU is er niet voor de multinationals, die hebben er nagenoeg geen voordelen van. De EU is er wel voor de kleine- en micro bedrijfjes, die ook de economische motor en de grootste werkgevers zijn in de EU. Voordat de EU, de euro en de Europese richtlijnen er waren was het een ramp voor al die kleintjes om in andere landen zaken te doen. Dat is nu een heel stuk eenvoudiger geworden.

  En aangezien de meeste Europese burgers dus bij diezelfde kleine- en micro bedrijfjes werken is het dus net zo goed in hun voordeel denk ik. Vergeet die paar multinationals, het gemiddelde aantal medewerkers bij de Europese bedrijven is 6, inclusief de eigenaar dus.

  Wat wel een beetje scheef zit is dat die paar grote bedrijven het meeste geld kunnen vrijmaken om aktief te lobbyen, dat geeft ze dus een onevenredig grote stem in de EU. Dat ze daar maar eens wat aan doen.

Reacties zijn gesloten.