Foute plannen sneuvelen, maar links triomfalisme is misplaatst

De huidige kabinetscrisis is op zichzelf aardig. Als onze kwelgeesten bovenin – beter bekend staand als ‘politici’ – ruzie krijgen en daardoor tijd steken in het pesten van elkaar, geeft dat ons onderaan wat ademruimte. Allerlei enge plannen lopen vertraging op. Dat geeft ons tijd om er meer verzet tegen op te houden. Andere plannen gaan zelfs van de baan. Dat geeft ons gelegenheid om onze pijlen weer ergens anders op te richten. Maar laten we wel de voeten op de vloer houden. Deze vertraging, en zelfs dit afblazen, van akelig beleid is geen verdienste van links, van verzet en protest of zoiets dergelijks. Het is iets wat ons overkomt, en wat we kunnen benutten. Maar voor een triomfantelijke toon is weinig aanleiding.

Voorbeelden van maatregelen die nu – in ieder geval voorlopig – van de baan zijn, stapelen zich intussen op. “PVV-agenda belandt in prullenbak”, schreef de Volkskrant vandaag. En ja: geen verbod op dubbele nationaliteit, geen PVV-pressie op minister Leers om bij Europa te lobbyen voor nóg strenger anti-vluchtelingen- en anti-immigratiebeleid. Misschien gaat zelfs het burkaverbod wel van tafel, het CDA is daar niet erg enthousiast voor. Het is allemaal niet onaardig om PVV-pesterij te zien sneuvelen. Maar een verdienste van antiracistische strijd kunnen we dit helaas niet noemen. Hooguit kun je zeggen dat antiracisten een bescheiden rol hebben gespeeld in het onder de aandacht brengen van de kwalijkheid van racistisch beleid. Maar met het concreet niet-doorgaan ervan heeft dat weinig te maken. Dat is te danken aan de kabinetsbreuk waar sociaal protest de eer niet geloofwaardig voor kan opstrijken. Hoe jammer dat ook is.

Het is bovendien hopeloos optimistisch om te denken dat dit gegarandeerd méér is dan een tijdelijke terugslag. De PVV-plannen gaan nu even niet door, maar zijn daarmee nog niet naar de papierversnipperaar. Wilders gedoogt niet meer en is uit zijn rol van medebestuurder gestapt. Daarmee herneemt hij echter zijn oude rol van uiterst rechtse aanvaller. Op die manier heeft hij van 2004 tot 2010 buitengewoon effectief de politieke agenda naar rechts getrokken en het publieke debat doordrenkt van racistische haat en obsessies. Toen hij ging gedogen, heeft hij de vruchten daarvan proberen in beleid om te zetten. Aan dat omzetten in beleid komt nu even een welkom einde. Maar aan zijn invloed op agenda en debat bepaald niet. Sterker, met zijn herwonnen speelruimte kunnen we ons maar beter schrap zetten voor nieuwe ladingen demagogisch gif.

Niet alleen PVV-beleid staat op de tocht, ook andere voorstellen. Een prachtig voorbeeld is de Wet Werken Naar Vermogen, een wet die bijstand, Wajong en sociale werkvoorziening in één regeling brengt. “Daardoor zouden vanaf 2013 veel minder mensen toegang krijgen tot de sociale werkplaats en de Wajong en zouden meer mensen dan nu onder de bijstand vallen”, zo vat de NRC gevolgen samen. Mensen die slechts met een beschermde werkplek kans op een baan hadden, moet maar zien. Mensen die wegens chronische ziekte of beperking een uitkering krijgen, moeten maar zien. En de bijstand wordt alsmaar strenger. Een naargeestig onding dus, die nieuwe wet, en van het doorschuiven ervan naar een onbekende toekomst zullen flink wat erdoor bedreigde mensen beter slapen. Het is één van de redenen waarom een zekere feestvreugde na de val van het kabinet beslist wel terecht was.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van Rooieravotr van Peter Storm.

7 gedachten over “Foute plannen sneuvelen, maar links triomfalisme is misplaatst”

 1. De terugkeer van Wilders invloed zou wel eens kunnen loslopen. Welke groep kan hij nu nog De Schuld Van Alles geven?

  Moslims heeft hij al gehad, werkt niet meer. Links heeft hij al gehad, werkt niet meer. De monarchie heeft hij al gehad, werkt niet meer. Zuid Europeanen heeft hij al gehad, werkt niet meer. Oost Europeanen heeft hij al gehad, werkt niet meer. De Chinezen en Russen durft hij niet aan, want hij is niet dom.

  Blijven als potentiële zondebok twee groepen over, negers en joden. En joden of negers De Schuld Van Alles geven, dat ligt wel erg gevoelig…..

 2. @1 Mooie redenatie en helemaal mee eens. Maar ja, wat als de geldkraan ineens dicht wordt gedraaid omdat Geert zijn nut heeft gehad?

 3. @1 De EU

  Daar kan hij een geweldige campagne mee voeren. En campagnevoeren is hem wel toevertrouwd. “Op straat” is de EU buitengewoon impopulair. Ook bij mij gaat de vlag uit indien de EU ineenstort. Voor mij is dat uiteraard geen reden PVV te stemmen, maar voor honderdduizenden mensen wel. Alles hangt er van af of Wilders in staat is op geloofwaardige wijze de huidige problemen in de schoenen van de EU te schuiven. Lukt hem dat, dan zit hij zó weer op 25 zetels. Lukt hem dat niet, dan gaat de PVV fors verliezen.

  Oh, voor alle duidelijkheid: ik ben een groot voorstander van “Europa”, maar niet van neoliberale projecten als de EU.

 4. @1
  Ja vooral ook omdat joden als direct doelwit niet zo goed te rijmen valt met het zwaaien met de vlag van zeker ander land…
  Der Mohr hat seine Schuldigkeit getan – oeps…

 5. Misschien moet GW zijn kiezers eens voor doen hoe je uit Europa wegloopt. Want weglopen, daar is-ie een kei in.

Reacties zijn gesloten.