“Kunduz-coalitie” des doods gaat ‘m niet worden

Sinds kort hebben we een coalitie die als vanzelf haar natuurlijke naam kreeg: de Kunduz-coalitie. What’s in a name zul je zeggen? Nou ik kan je vertellen dat de benaming Kunduz-coalitie een schandelijke naam is. Ik merk aan GroenLinks dat ze het niet echt negatief opvatten maar voor mij is “Kunduz-coalitie” een scheldwoord.

Het oorspronkelijke Kunduz-akkoord was een belediging van iedereen met meer dan 3 hersencellen, van de intelligentie van de kiezers, van de leden en achterban van GroenLinks, en eigenlijk ook van de GroenLinks-volksvertegenwoordigers die hiermee degenereerden tot het niveau van zichzelf verloochenende goedkope hoeren. Zelf zullen ze het ongetwijfeld anders ervaren hebben. Maar sinds wij voor een half miljard per jaar bromsnorren met schietverbod in Afghanistan opleiden kan ik GroenLinks in ieder geval niet meer serieus nemen.

Het is natuurlijk een verademing dat Wilders’ zelfgekozen isolement leidt tot een parlement waar voor de verandering weer eens over iets inhoudelijks kan worden besproken. Het is ook mooi dat de sociaal-liberalen zoals voorspeld even wat scherpe kantjes van het Bruine varkens-akkoord hebben afgeschuurd.

Maar wat is een bruin varkens-akkoord zonder scherpe randjes? Een mooie ontluikende democratische bloem? Nee hoor.

Hoezeer ik het mijn vrienden bij GroenLinks, CU en D66 ook gun om succesvol te zijn, want dat doe ik, ik kan helaas niet anders dan constateren dat ze dit keer met voor zichzelf voorspelbare gevolgen “over hun schaduw zijn heengestapt” om dat stupide jargon ook eens te gebruiken. Behalve wat goodwill bij de VVD heeft het vorige Kunduz-akkoord GroenLinks niets anders opgeleverd dan zetelverlies en een mislukte onzin missie in Afghanistan. En zo wordt GroenLinks langzaam maar zeker doodgeknuffeld door de VVD, tot er, terecht, niets meer van GroenLinks over is.

Prima bezig dus bij GroenLinks.

Het “frame” van de afgelopen dagen dat Samsom “gefaald” zou hebben, en “te laat” was, is zo over- en overduidelijk een frame, dat het Samsom komende maanden verbluffend weinig moeite zal kosten om dat kletsverhaaltje te ontzenuwen: de sociaal-liberalen wilden gewoon even lekker gezellig samen over elkaars schaduw heenhuppelen, en konden daar geen kritisch geluid bij gebruiken. Daarom was Samsom niet uitgenodigd.

Ik heb Samsom van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op de radio horen zeggen dat die drie procent voor hem “geen totempaal” was, en achteraf begrijp ik waarom het verstandig was om zo’n rare uitdrukking te gebruiken. Ik zal mede hierdoor niet licht vergeten dat als er iemand bereid was om te onderhandelen het wel Diederik Samsom was. Maar de Kunduz-coalitie pruimde hem niet. Die wil de PvdA losweken van de SP of zoiets. En dan samen een dansje doen om de drie-procent-totempaal en een gratuite briefje geldig tot 12 september naar de EU sturen.

Hoe krom “sociaal-liberaal” werkelijk is zie je wel aan dit akkoord. Mensen in de zestig opeens vertellen dat ze de bijstand in kunnen omdat de AOW later begint. Wat is daar sociaal aan? Een pensioenakkoord waar maanden aan gewerkt is door de sociale partners met één pennenstreek mollen. Hoe verantwoordelijk is dat? De vakbeweging tegen je in het harnas jagen terwijl je bij “GroenLinks” zit. Hoe handig is dat?

Fijn dat de 5 Kunduz-coalitiegenoten elkaar zo hebben gevonden. Maar ze moeten niet raar opkijken wanneer er na 12 september ineens een sociaal-democratische partij de grootste blijkt te zijn. Want zo sociaal-liberaal is de gemiddelde Nederlander helemaal niet. Zeker niet als die sociaal-liberalen datzelfde volk keihard proberen te naaien middels een pact met de bruinen.

17 gedachten over ““Kunduz-coalitie” des doods gaat ‘m niet worden”

 1. Misschien heb ik het ergens over het hoofd gezien maar voorgaande akkoorden werden altijd uitvoeirig door CPB doorgerekend en zo met toeters en bellen.
  Nu kalkt de Jager, met z’n tongetje uit z’n mond, binnen 24 uur iets op een A4’tje, nog net geen bierviltje, dat faxt -ie dan naar Brussel en ’t is goedgekeurd 😕 poe poe close call,iedereen halleluja, hoera!!
  Schiet mij maar in een rubbertje.

  Je zou zeggen dat landsbegrotingen en miljardenboetes en dat soort zaken ehm ja dat dat allemaal iets meer om het lijf zou hebben.

 2. Bovendien kan Samsom wel eens goed op Hollande hebben gegokt. Als de kandidaat van de Parti Socialiste president van Frankrijk wordt, bestaat de kans dat de 3-procent norm in de eurozone wordt ‘ontheiligd’. Dan is dat verhaaltje over de drie procent echt een ‘totempaal’.

  En GroenLinks? Tja, ik herhaal me nog maar eens: Kunduz wordt haar Waterloo.

 3. Denk inderdaad dat GL gisteren over haar schaduw heen de afgrond in is gestapt. Eigen schuld, dikke bult zou ik zeggen. Ze hadden toch van Kunduz moeten leren. Misschien trekken ze nog nieuwe stemmen..
  Ben benieuwd welke van de oorspronkelijke partijen; CPN, de PSP, de PPR en de EVP, zich ook nog maar in de verte kunnen herkennen in het profiel van GL.

 4. veel Het is wellicht niet sociaal dat de AOW voor een aantal mensen later begint. En er zijn nog meer pijnlijke maatregelen te noemen, maar is het sociaal om de staatsschuld te laten oplopen en de rekeningen door onze (klein)kinderen te laten betalen??
  Gelukkig ziet het er naar uit dat de meeste Nederlanders verstandig zijn gezien de winst in de peilingen (27 april) voor GroenLinks, D66, ChristenUnie en CDA.
  De SP snoept ook weer een zetel terug van de hypocriete Samson, en dus zijn de PVV en de PvdA de grote verliezers van de afgelopen week.

 5. @5, peter

  is het sociaal om de staatsschuld te laten oplopen en de rekeningen door onze (klein)kinderen te laten betalen?

  Dit is succesvolle framing van de neoliberalen: We besteden te veel en de kleinkinderen moeten onze schulden betalen.

  Op zich is het onzin. We kunnen niet meer consumeren dan we produceren. Wanneer we als gemeenschap schulden maken, betekent dat met andere woorden de lasten niet goed verdeeld worden. Schulden worden aangegaan en de rentebetaling komt vooral de financiële upperclass ten goede.

  Stel dat onze kleinkinderen een revolutie in gang zetten en iedereen weer met het tientje van Lieftinck moet beginnen. Dan zijn de schulden ook meteen verdwenen. Onze kleinkinderen moeten slechts onze schulden betalen als ze blijven vasthouden aan het neoliberalisme.

 6. @5: Je hele redenering stoelt op de aanname dat er geen ander alternatief is dan een niet-sociaal beleid. Maar we zijn nota bene een van de rijkste landen ter wereld.
  Waar doel je op als je Samsom hypocriet noemt?

 7. @7: Joke:

  Bizar dat als je weigert mee te doen aan een neoliberale agenda je een verrader bent blijkbaar. Heb niet zoveel met de PvdA of SP , maar hoop dat Samsom en Roemer uiteindelijk de vruchten zullen plukken van hun: Nee.
  Dat gaat gebeuren als deze rare boel doorwerkt in de knippen.

 8. @4 ‘Denk inderdaad dat GL gisteren over haar schaduw heen de afgrond in is gestapt.’

  😆

 9. @8: Ik vind deze onofficiële crisiscoalitie maar niks. Samsom was duidelijk buiten de deur gehouden – het lukte hem niet eens zijn teleurstelling te verbloemen. Er gaan zelfs geruchten dat Pechtold per sé niet wilde dat hij erbij zou komen. Dat klinkt dan weer alsof het wel had gekund. Anyway, het is bekokstoofd. (Dat is precies de reden waarom ik überhaupt tegen coalitie-regeringen ben en vind dat je na de verkiezingen met alle partijen om de tafel moet gaan zitten.)

 10. @11 Samsom heeft een Neo-Liberale doodzonde begaan : echt links gepraat .. Moet je voorstellen hoe ver Groen Blergh en D66 van hem af gaan staan als hij nog links gaat handelen ook …

 11. Samson en zijn PvdA in 1 week: Verkiezingen zo snel mogelijk (voor de zomer) en een dag later slikt hij dat weer in. Vervolgens zegt hij in navolging van Roemer en Wilders dat de 3% van Brussel niet heilig is en op donderdagmiddag zegt hij dan tegen Sap dat hij wil meewerken met de Kunduz coalitie…. En dus draait Samson weer.. Een draaideur zou er misselijk van worden!
  Dat hij het fout heeft gedaan blijkt uit de peilingen onder de PvdA leden en uit het commentaar van vele partij prominenten.
  Tijd voor de volgende verlosser van de PvdA….

 12. @6 Sjaax

  Indien we een nucleaire wereldoorlog krijgen of zoals jij zegt een revolutie van onze (klein)kinderen dan is het allemaal inderdaad veel simpeler en kunnen we een nieuwe maatschappij gaan opbouwen.
  Helaas zal dat nu niet gaan want we kunnen nu eenmaal niet zonder de overige landen in de wereld functioneren.
  Vind het trouwens wel een interessant idee van je.

 13. @15 drie Kleuren Groen , D’66 , CDA, en Groen Blerggggg hebben alledrie een versie van Groen als bedrijfskleur …

 14. Het is duidelijk dat Nederland in zijn paarse periode zijn hand heeft overspeeld.
  Dhr Zalm zou en moest die 3% norm erdoor krijgen, zie nu wat er is van gekomen.
  Die 3% had na alle waarschijnlijkheid in 2015 gehaald mogen worden als dhr
  Zalm toen zich wat milder had opgesteld.
  Ik wil jullie even uit de dromen helpen dat onze roverheid niet gaat bezuinigen maar
  ze gaat meer geld innen bij de burgers.
  Deze crisis is een perfecte moment dat te doen.
  Onze roverheid heeft nooit bezuinigd, dit is een term wat door de gecontroleerde
  media aan ons wordt voorgehouden.
  Verders veel succes naar jullie toe in onze droomland….

Reacties zijn gesloten.