RIP Hans Dijkstal, wars van populisme; zouden meer mensen moeten zijn

„Ze vinden dat de overheid zich niet met hen mag bemoeien, maar geven de overheid wel de schuld van alles wat fout gaat.” Dat verzuchtte Hans Dijkstal in 2002 tijdens een interview met een tijdschrift over (een deel van) de kiezers.

Het was in het jaar dat de liberaal (Port Saïd, 28 februari 1943) het voor gezien hield als politiek leider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer van de VVD. Afkerig van elke vorm van populisme had hij Pim Fortuyn zien opkomen. Dijkstal had zelf van toenmalig voorzitter Bas Eenhoorn te verstaan gekregen dat hij ook meer ‘Jip en Janneke-taal’ moest gebruiken. Na een teleurstellend verkiezingsresultaat voor de VVD pakte hij zijn biezen. (Lees verder bij Telegraaf)

8 gedachten over “RIP Hans Dijkstal, wars van populisme; zouden meer mensen moeten zijn”

 1. Weg kwijt
  „De VVD is de weg volledig kwijt en mij bijna”, zei Dijkstal in 2005. Hij ergerde zich vooral aan de harde toon die zijn partij in het integratiedebat was gaan bezigen. Volgens hem stond het debat bol van de generalisaties en werden hele bevolkingsgroepen gecriminaliseerd. „Ik vind dat er nooit, ook niet om electorale redenen, gemarchandeerd mag worden met het begrip verdraagzaamheid.” Dat stelde Dijkstal vier jaar geleden, in april 2006, in een vraaggesprek met deze krant, nadat hij samen met een aantal andere oud-politici in een manifest had opgeroepen tot meer tolerantie en respect tegenover nieuwe Nederlanders.

  bron: NRC

  ja, de VVD is hem nu helemaal kwijt, maar kwijt waren zij hem al.

  hij hield van Jazz :-). een aardige VVD’er was het.

 2. #1. verbetering 🙂

  een aardige VVD’er was het.

  ik druk mij hier beroerd uit. ik heb veel VVD’ers gekend. maar niet een zoals hij.

  maar hij is overleden, en was hij nog een VVD’er, zijn gedachten hadden niet veel meer met de Partij te maken. zeker niet zoals die zich nu opstelt. en hij zag dit al jaren geleden.

 3. Maar ja nu is hij dood en wat koop je voor een beetje integriteit als je dood ben? Niks. Mark Rutte is precies omgekeerd maar die leeft nog.

 4. nog een toevoeging.

  mijn vader was ook een aardige VVDer, van Socialist? naar VVD (maar dat was niet bespreekbaar). zijn handicap als VVDer was dat hij toch, waar kon, mensen wilde helpen, en ook hielp ;-). ach, al heel lang dood (wel mot in de tent, hij de Tele lezen toen (na het Vrije Volk, en het Parool? en ik de Volkskrant in die tijd, de NVSH en 18? woonde nog thuis. maar de man nog dankbaar, Humanist. gelukkig ontsnapt aan mijn Katholieke? moeder (niet praktiserend, dopen en kruis om je nek als je sterft).

  hij zei: mijn dochter bepaalt zelf wat ze later wil, of kiest haar geloof, misschien trouwt ze wel een Moslim (die waren er niet in Amsterdam toen? of bijna niet. maar ik weet wel, was ik er met een thuisgekomen, dan was hij toch niet blij geweest. maar zelf nadenken en kiezen, dat heb ik van hem geleerd. ook al beviel het hem later niet altijd. (hoewel, ik sta stil bij hoe hij was toen hij stierf, hij had ook kunnen veranderen. hij was 42 toen hij overleed. had in wezen nog een hele weg te gaan, als het hem gegund was. het is wel heel jong.

  goed, behalve Dijkstal nog een aardige VVDer gekend.

  pfffttt off topic.
  was nog wakker, moet ff basilicum in het Turks opzoeken.

 5. Rutte? nette jongen.

  geen enkele fiducie in. die gaat af als een gieter straks. die parasiteert? profiteert van de afgang van Geert/Ton ook.

  (gelukkig is “gehakt is goed genoeg voor u, te oud en wordt het orakel van Diever, Brabant? of waar hangt ie uit? niet meer genoemd. dat was nog erger geweest).

  maar goed, later, basilicum zoeken.

 6. Maar ja nu is hij dood en wat koop je voor een beetje integriteit als je dood ben? Niks

  ik ben het niet met je eens. zijn integriteit is door mensen gezien. je mag aannemen dat er ook anderen waarde aan hechten, aan integriteit. dat heeft hij dan wel doorgegeven.

 7. 😛

  ikje NRC

  Statement

  Jongens waren we. Eind jaren 90 liep ik met een vriend mee in een demonstratie tegen racisme in Amsterdam. Politici waren er ook. Ineens zagen we de leider van de VVD, Dijkstal. We besloten een statement te maken. Op een stuk karton kalkten we met een stift ‘Wij zijn tegen racisme’ en onze namen. We boden het Dijkstal aan. Minzaam haalde hij een pen uit zijn borstzak en schreef er keurig onder: ‘Wij ook. Hans’. Lachend gaf hij ons manifest terug.

  Ben Schattenberg

Reacties zijn gesloten.