Vaderlandse geschiedenis met de PVV

erasmusBij NRC lezen ze Geencommentaar en die hadden een leuk artikel over de PVV en de Tachtigjarige Oorlog;

Uit het verkiezingsprogramma van de PVV: Ons volk verklaarde zich onafhankelijk en stond alleen toen het tachtig jaren vocht tegen de grootste macht van Europa. Dat zegt de partij van Geert Wilders over de Nederlandse Opstand tegen Spanje, ook bekend als de Tachtigjarige Oorlog (1568 -1648).

Maar in werkelijkheid was de Nederlandse Opstand onderdeel van een omvangrijk Europees conflict waarin geopolitieke en religieuze drijfveren een rol speelden. (NRC)

4 gedachten over “Vaderlandse geschiedenis met de PVV”

 1. Dat de PVV (net als Rita, trouwens) een loopje neemt met de historische waarheid, kortom: PARTIJDIG is, is dat nieuws? Blijkbaar wel. 🙄
  Overigens valt er best veel te zeggen voor de geuzen-opstand van 1568-1588. De latere 60 jaar moet je inderdaad in het kader van de pan-Europese burgeroorlog zien die in 1648 werd afgesloten met de Vredes van Westfalen.
  Die eerste twintig (+/_) jaar van de 80-jarige oorlog maakten Friezen en Zeeuwen gehakt van de corrupte clerus en bourgondische bureaucraten. Voorbeelden: Den Briel en Gorkum.
  In de laatste stad maakten de Geuzen tientallen pastoors en monniken af. Die worden met Pasen nog altijd door de paus herdacht als de “martelaren van Gorkum” tijdens zijn traditionele mis op het St-Pietersplein.
  Het is erg begrijpelijk, dat de PVV een streng oordeel uitspreekt over deze Roomse dhimmies, die hun lot dan ook niet ontliepen.
  Het is, dat de RK Kerk het op het ogenblik zo druk heeft met het sussen van andere schandalen, dat ze de PVV maar laat begaan bij het besmeuren van haar martelaren…

 2. jvdheuvel Schreef:

  Hey ben je weer terug of zit je nog steeds in het moeras?

  Ik zit een beetje hoger. Wilders kan nog veel leren van de Bulgaren. Maar ik verklap nix.
  Vrijdag ben ik weer in de Lage Landen. 😀

Reacties zijn gesloten.