Mythen over veiligheid (H Numan, Het Vrije Volk)

(Onderstaande is wederom een gastbijdrage van reageerder Eva Szervos)

Je boze oom Krelis heeft ook internet. Hij mocht namelijk van tante Riet niet meer zo vloeken en tieren op je verjaardagsfeestje, want dat is slecht voor zijn bloeddruk, en die is al zo hoog door de jaren met bierworst, blikken Hollandia, zware Van Nelle en maatschappelijke verongelijktheid. Dus heeft hij nu breedband, en daar plaatst hij dan onsamenhangende stukjes mee die ongeveer dezelfde ongeïnformeerde strekking hebben als zijn tirades na drie neutjes.

Omdat er niet echt een overkoepelende strekking in zit het aangehaalde stuk behalve “ik vind alles in Nederland op het gebied van veiligheid slecht geregeld”, kan ik niet een overkoepelend essay schrijven, maar zal ik alle piepers los moeten jassen. De ijverige blogvolger leest eerst zijn stuk en daarna het geduldige roosteren hieronder.

Een oeroud spreekwoord, uit de tijd dat artsen meestal meer bedreven waren met de zaag dan met wat anders. Zachte heelmeesters probeerden patiënten te genezen zonder ledematen af te zagen, waardoor die patiënten vrijwel altijd aan gangreen overleden. Gangreen stinkt behoorlijk, vandaar. Medisch gezien zijn we er gelukkig flink op vooruit gegaan. Politiek helaas precies andersom. Hoe beschaafder we worden, hoe minder er gestraft wordt.

Een vrij dikke non-sequitur, die klopt van geen kanten. Laat me het even uitrafelen.

Vroeger moesten artsen hard zijn.

Nu is de medische wetenschap verbeterd.

Dus gelukkig hoeft hard zijn tegenwoordig niet meer.

Dat noemen we beschaving.

Maar op het gebied van veiligheid is het andersom.

Daar zijn we naarmate kennis en technologie toenam minder hard geworden.

Dit in tegenstelling tot artsen, die zijn minder hard geworden.

…wat?

Op zich begrijpelijk. De meeste van onze politici van voor WO 2 werden opgepakt, en exact hetzelfde behandeld als gewone criminelen in de diverse huizen van bewaring.

Dit is volslagen kolder. De meeste politici die vóór de Tweede Wereldoorlog volwassen waren en die beleidsbepalend werden na de Tweede Wereldoorlog waren helemaal niet opgepakt gedurende de bezetting. (Ik neem even aan dat hij dat bedoelt met dit paarse proza.)

Dat was niet best in die tijd. Dit moet niet kunnen, besloten die politici na de bevrijding. Een vrijheidsstraf moet dat ook zijn: een belemmering in je vrijheid. Tot zo ver kan ik wel begrip tonen. Gevangenen hoeven niet op houten britsen te slapen op enkel water en brood. Dat een gevangene een plantje of poster op de cel mag, okay. Hij zit daar tenslotte vele jaren. Althans, dat is het idee. In de praktijk komt daar tegenwoordig niet veel van terecht. Maar helaas. Zoals altijd komt het socialisme om de hoek kijken, en socialisten hebben de omgekeerde ‘Midas touch’. Wat koning Midas aanraakte veranderde in goud. Wat socialisten aanraken verschrompeld en vergaat.

Voor de inhoud is het bovenstaande stukje alleen interessant in zoverre, dat u van het relaas van koning Midas niets hebt opgestoken. Alles in goud doen veranderen bleek een vloek. Het omgekeerde van een vloek lijkt me dus een zegen.

Dus vandaag de dag hoeft een bajesklant geen streepjespak aan. Mag een radio en TV op de cel. Meer keuze menu’s, met in ieder geval keuze tussen haram, halal en vegetarisch – veganistisch.

En koosjer, en lactose-intolerant, en alle andere zaken die met levensovertuiging en gezondheid te maken hebben. Foucault zei namelijk al: een beschaving wordt getekend door de wijze waarop deze met gevangen omspringt.

We kunnen bijvoorbeeld die arme Volkert van de Graaf geen karbonades serveren, niet waar? Stel eens dat de ober-cipier hem de menukaart overhandigd waarop stamppot met spekjes staat. Die kan hij er beslist niet uit peuteren. Volkert zou een paniekaanval kunnen krijgen! Dat zou Volkert’s proefverlof beslist niet ten goede komen.

Vegetarisch eten is een stuk goedkoper dan niet-vegetarisch eten. Welk doel zou er in godsnaam gediend zijn bij het serveren van vlees aan een vegetariër? Hem straffen? Hint, ome Krelis: vrijheidsstraf. Het feit dat hij nergens heen mag, dát is zijn straf. Dan mag je nog zo in een samenleving willen wonen waar gevangenen derrie moeten eten en een flinke trap in hun rug krijgen van de cipier, maar zo doen we dat niet in beschaafde landen.

Sterker nog: gedetineerden schijnen tegenwoordig het ‘recht’ te bezitten om te mogen ontsnappen, als ware het krijgsgevangenen.

Niks “schijnen” en “tegenwoordig”, allemaal vage woorden om te verhullen dat er geen feitenkennis aanwezig is. Het is als volgt: op ontsnappen staat geen straf, tenzij er met geweld, gijzeling of vernieling ontsnapt wordt. Dus als een gedetineerde uit een poort wandelt die de cipier heeft opengelaten wordt hij wel weer opgepakt, maar daar niet apart voor gestraft. Dat is altijd al zo geweest, behalve in concentratiekampen, waar op ontsnappen de doodstraf stond. Maar laten we die kant maar even niet opgaan.

Veel Nederlandse toeristen verblijven op vakantie in guesthouses die aanzienlijk minder comfort bieden. Ze blijven er nog langer ook.

Dat is ook de reden dat elke Henk en iedere Ingrid zo tegen de grote vakantie aan even een bank overvallen, om in het all-inclusive ressort dat gevangenis heet te verblijven. Daarom probeert er ook nooit iemand te ontsnappen of vervroegd vrijgelaten te worden.

Gevangenissen zijn duur. Klopt.

In 2008 maar liefst 1,1 miljard. En je wil de straffen nog verlengen ook.

Wat is er trouwens duur? Niet de maatschappelijk werkers die er rondlopen. De kosten van de beveiliging zijn gewoon erg hoog. Daarnaast is TBS een dure grap: extra beveiliging op dergelijke instellingen maken dit erg duur, de kosten van de psychiatrische onderzoeken worden daar nog bij opgeteld.

Dus komen socialisten met allerlei waanideeën waarom mensen beter niet opgesloten kunnen worden. Je wordt slechter van verblijf in de bajes.

Nou, daar is geen woord gelogen bij, dus dat is geen waanidee. Mensen die uit de gevangenis komen vinden moeilijker werk, aansluiting in sociale kringen, een woning, enzovoorts.

Jongeren gebruiken het om de status te verhogen,

Die heb ik nog nooit gehoord, maar het zal best, dat er een bepaalde gevangenisromantiek bestaat. Dat is al ouder dan de PvdA: in the Big Rock Candy Mountains hebben politiehonden rubberen gebitten en zijn de gevangenissen van blik, zodat je altijd weer kunt ontsnappen.

en als criminele hogeschool.

Als driekwart van de vrijgelatenen weer in herhaling valt, en als jongeren vooral na vrijlating heel snel een veel zwaarder delict plegen dan waarvoor ze oorspronkelijk vast zaten, als er criminele circuits ontstaan in de gevangenis, dan is dat als conclusie wel logisch, ja.

Je kunt beter op dat soort jongeren in praten, zodat ze niet naar de bak hoeven. En het is gewoon een stuk goedkoper om dat tuig met rust te laten.

Alsof er geen middenweg tussen eenzame opsluiting en vrijlating is: taakstraffen, heropvoeding, enzovoorts.

Tja, als je socialist bent, ben je compleet onverbeterlijk. Nog minder verbeterlijk dan een gemiddelde bontkraag.

Ik dacht al, wanneer begint u nou eens over buitenlanders, ome Krelis?

Want al die bovenstaande probleempjes zijn doodsimpel op te lossen. Een reden waarom die gevangenissen zo duur zijn is dat ze bomvol zitten met geitenwollensokken die de gedetineerden proberen te ‘verbeteren’.

Nee hoor. Is nog geen procent van het budget.

Je wordt slechter van de gevangenis? Welnee. Je moet behoorlijk slecht zijn om in de gevangenis te komen.

Ja, je zit er om te leren van iets dat je verkeerd hebt gedaan, niet om, als je eenmaal buiten staat, het zo slecht te hebben dat je in herhaling valt, zoals driekwart van alle gevangenen.

Een van de taken van de gevangenis om zo’n persoon te verhinderen om meer rottigheid uit te halen zolang hij binnen zit.

Grappig, dat is van de gewone gevangenis nou expliciet niet de bedoeling in ons rechtsstelsel. De bedoeling van een vrijheidsstraf is om: a) mensen die in de fout willen gaan vooraf te behoeden voor een verkeerde keuze; en b) als maatschappij wraak te nemen op de persoon die iets verkeerd heeft gedaan. De taak die hier genoemd wordt past alleen bij TBS en het zeldzame levenslang.

En dat werkt perfect.

Niet echt. Een gevangene kost ongeveer 180-195 euro per dag. Iemand moet dus minstens zo veel aan economische schade plegen wil het echt werken in die zin dat u bedoelt: voorkomen dat iemand kwaad doet. Daarnaast is het aantal criminele activiteiten dat binnen de muren van de gevangenis plaatsvindt overigens ook niet mals: denk maar aan alle geweldsdelicten die er plaatsvinden.

Als ze tenminste niet met een lepeltje zich een weg naar buiten graven. Ze gaan pas rottigheid uithalen als ze uit die gevangenis komen. Op proefverlof bijvoorbeeld.

Proefverlof is bedoeld om iemand die zijn straf heeft uitgezeten weer te laten wennen aan de maatschappij. Iemand na vijf of tien jaar weer hup, met sporttas in de hand, op straat knallen, dat werkt in elk geval niet. Dan ben je echt verzekerd van recidive: sociale banden zijn voor de terugkerende ex-gevangene een belangrijke factor voor het opbouwen van een niet-crimineel leven, zo blijkt uit criminologische empirische literatuur.

Verblijf in de gevangenis is statusverhogend? Dat is ook geen serieus probleem. Dan gaan we je bontkraag status even flink verhogen.

Gevangenisromantiek is geenszins een Marokkanenprobleem, juist eerder een Hell’s Angels-probleem. Maar ja, dat zijn rechtse knuffelcriminelen, en elke ome Krelis met brommer waant zijn Punch een Harley te zijn. Verlenging van straffen houdt overigens alleen een correlatie met de kosten per veroordeling, en niet met recidive. Dat iedereen het even weet: zwaardere straffen zorgen niet voor minder criminaliteit!

In plaats van een maand mag je nu een jaar zitten. Kijken of ze dan nog zo tuk op een avontuurtje De Sprengen zijn. Je kunt je criminele doctoraal in de gevangenis halen? Tja, dat is niet te voorkomen. Er zijn mensen die eerlijk altijd het langst vinden duren.

Lezer, kunt u het nog volgen? Wie is “je”, wie zijn “ze”, wie zijn “mensen”?

Maar die ongeduldige mensen komen vroeger of later weer terug in die gevangenis, en blijven dan flink langer zitten. Zelfs Willem Holleeder zit te brommen. Waarschijnlijk tot z’n laatste adem.

Goed, ome Krelis geeft dus toe dat het niet werkt, en dat gevangenissen kweekvijvers voor criminelen zijn?

U ziet: zachte heelmeesters zijn links.

Oh, shit, ik heb het gemist, ome Krelis. Kunt u nog eens aanwijzen waar dat staat? Wacht: nergens.

Wat die heelmeesters vergaten te vermelden is dat veel van die potentiële bajesklantjes nog veel duurder begeleid moeten worden door diezelfde heelmeesters. Of dacht u soms dat al die psychologen, straathoekwerkers, buurtcoaches en andere linkse zielenknijpers gratis werkten?

Reclassering kost nog geen vijf procent van wat het totaal kost. En weet u wat het grappigste is, oom Krelis? Die vijf procent vormen de enige uitgaven waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze echt effect hebben, dat recidive ervan omlaag gaat, en dus het herintreden in de maatschappij succesvoller is en de criminaliteit in de toekomst daalt.

Het is onzin om mensen zo maar voor jaren in de bak te smijten. Dat werkt inderdaad niet.

Oh, u bent niet voor willekeurige razzia’s op burgers op de straathoeken van onze steden, ome Krelis? Mooi, ik ook niet.

Het is absoluut niet voldoende om mensen lang in de bak te smijten als ze toevallig tegen de lamp gelopen zijn. Dat werkt ook niet. Veel mensen houden wel van een gokje, of denken ‘ach, dat overkomt mij niet’.

Ja, ome Krelis, nu zie ik u denken aan de blanke lak die u op uw kentekenplaat smeerde, aan die keer dat u bijna betrapt werd op het bellen achter het stuur, die keer dat u toch wel zeven Heineken-vaasjes achter de kiezen had toen u terugreed van de bowlingbaan, dat u “vergat” die extra inkomsten van de onderhuurder op te geven aan de belastingdienst. Maar u bent natuurlijk geen crimineel, maar u bent burger. Want u bent blank, en rechts, en dus goudeerlijk.

Wat wel werkt is het en verhogen van de pakkans en langere straffen.

Welnee. Ik heb het al gezegd, en ik doe het nog eens: er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ofwel het verhogen van de pakkans, ofwel het verlengen van de straffen en negatief effect heeft op criminaliteitscijfers. Geen enkel!

Dus meer politie die doet waar ze voor ingehuurd zijn: het handhaven van de openbare orde. Niet als geüniformeerde struikrovers bijbeunen voor de belastingdienst.

Oh, u denkt aan de boetes die u kreeg toen u de wet overtrad, ome Krelis? Die parkeerbon? Die bon voor wildplassen? Die bon voor die keer dat u te zat was om naar huis te lopen na de EK-finale?

Waar denkt u dat dat voor dient? Burgertje pesten? Welnee, ook dat is openbare orde. Zwaarder straffen moet niet alleen voor anderen gelden, maar dan ook voor ú.

Onze omgekeerde koning Midas mensen hebben zich veel te lang bezig gehouden met het wegsaneren van de politie, de gevangenis, straf en vooral van de pakkans.

Links, hè? Ik ga even een tijdje terug met de partij-achtergrond van de ministers van justitie, beginnend bij heden, eindigend bij het eerste naoorlogse kabinet.

CDA – CDA – CDA – CDA – CDA – CDA – VVD – D66 – CDA – PvdA – VVD – VVD – CDA – CDA – CDA – CDA – CDA – CDA – CDA – VVD – KVP – PvdA – CHU – CHU – PvdA – KVP – PvdA – KVP – KVP – RKSP

Ik tel viermaal de PvdA. Tel je het aantal jaren bij elkaar op dat deze PvdA’ers hebben geregeerd, dan kom je op zes jaar. Dan zijn ze wel ijverig geweest, die linkse gevangenishervormers! Blijkbaar zijn PvdA’ers in staat tot harder werken dan al die CDA’ers plus voorlopers en VVD’ers.

Zo erg dat gewone mensen zich nu achter de oren krabbelen als ze horen wat de straf is die op fietsendiefstal staat: een vol jaar stenen kloppen! (Het is namelijk gekwalificeerde diefstal met braak.)

Vier tot zes jaar maximaal, maar nogal afhankelijk van de omstandigheden.

Nee, dat werd niet door een Germaanse vierschaar gegeven,

U wilt weten wat de Oude Germanen voor straffen hadden voor fietsendiefstal? Ik heb even in de index van de Lex Salica gekeken, maar daar staat het niet in. Op diefstal van een paard stond teruggave van het paard. Vrijheidsstraffen zijn pas heel recent, in elk geval niet onderdeel van het Germaanse recht.

of het Klokbekervolk.

Een cultuur waarvan we helemaal geen schriftelijke bronnen hebben, maar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen we zeggen dat ze noch fietsen, noch gevangenissen, noch Wilderiaanse rabiate opiniemakers kenden.

Tot in de jaren zestig was dat de straf die een fietsendief kreeg. Gek he, dat er minder vaak gejat werd dan nu.

Er zullen best vaker fietsen worden gejat heden ten dage dan in de jaren zestig, maar er zijn ook veel meer fietsen. Cijfers over een halve eeuw zijn niet betrouwbaar wegens verschillen in registratie, maar afgelopen jaar nam het aantal diefstallen af en dat heeft niet te maken met de strafmaat. Zeg nou zelf: een junk die een fiets verkoopt voor een shot zou eerder gaan werken voor zijn geld als hij een jaar per fiets achter de tralies moest? Waar hij dan duurder zit te zijn dan hij buiten de gevangenis is?

Vandaag de dag lacht de politie je in je gezicht uit als er aangifte van wilt doen. In het onwaarschijnlijk geval (zo diep zijn we al gezonken) dat een fietsendief door zijn eigen hufterigheid gepakt wordt zal de officier seponeren of de rechter vragen of de officier zich toevallig zat te vervelen.

Allemaal leugens om het verhaal kracht bij te zetten – blijkbaar was de waarheid niet straf genoeg voor ome Krelis.

Onze cultuur is inmiddels verrijkt met het woord ‘draaideur crimineel’. Boefjes en boeven die sneller vrijgelaten worden door de politie dan u aangifte kunt doen. Gesteld dat de politie u toestaat om aangifte te doen. Het kan nog erger: de overheid treedt bij voorkeur niet op bij ernstige verstoringen van de openbare orde, als ze er mee weg kunnen komen. We moeten vooral criminelen niet verstoren in hun minder eerbare werkzaamheden. Ze zouden er mogelijk aanstoot van kunnen nemen.

Ook nonsens, natuurlijk. Er wordt door de politie een de-escalatiebeleid gevoerd, maar dat is voornamelijk gericht op rellen van voetbalsupporters.

Pas wanneer de geplaagde burgerij van Veenendaal het ongehinderd uitplunderen, mishandelen en letterlijk uitkleden toch wat minder plezant vinden is de boerkameester…

Oh, haha! Boerkameester! De CDA’er Ties Elzinga, overigens, waarover rechtslog De Dagelijkse Standaard zei dat het jammer is dat hij niet van de PvdA is.

…bereid om van z’n luie krent te komen. Eerder niet. Niet omdat de burgerij er last van heeft. Welnee. Dat interesseert hem geen millimeter. De enige reden waarom hij van z’n luie stoel opstaat is de kans dat de burgers het probleem zelf gaan oplossen. Wanneer de monopolie positie in gevaar komt, ja, dan moet hij inderdaad wat gaan doen. Stel je voor dat die burgers in een avond met z’n tienen voor elkaar krijgen wat de politie met 50 man in twee weken niet lukt. Dan sta je aardig voor aap.

Ome Krelis, u bedoelt toch niet de lynch mobs die spontaan via internet georganiseerd werden om wraak te gaan nemen op willekeurige Marokkanen in Veenendaal? Nee, dat bedoelt u vast niet. Zó erg kan zelfs u het niet menen.

Even zo goed is de boerkameester niet echt bereid om op grote schaal politie in te zetten of om echt wat te doen. Dat vind de marokkaanse gemeenschap namelijk ‘stigmatisering’.

Geef me één vertegenwoordiger van de Marokkaanse gemeenschap die dit heeft gezegd en ik eet mijn bul op. Eén maar.

Het enige dat de gemeenschap heeft gezegd is dat er niet te snel alleen naar Marokkanen gewezen moet worden, naar aanleiding van foto’s van de verdachten waartussen zeker etnisch Nederlanders zaten.

Het feit dat de boefjes/mishandelaars als zodanig zijn geïdentificeerd als marokkanen vinden de marokkanen minder interessant.

19,1% volgens de meest recente cijfers over Veenendaal. Oververtegenwoordigd? Zeker. Volledig geïdentificeerd als Marokkaan? Onzin, dus. Eén op de vijf geweldplegers is geïdentificeerd als Marokkaan. Daarnaast heeft de Marokkaanse gemeenschap weldegelijk iets gedaan: de imam heeft er aandacht aan besteed in zijn preken en de drie Marokkanenstichtingen hebben zelf initiatieven ontplooid.

Niks nieuws dus. Schaamte en zelfkennis zijn ondenkbare concepten binnen het mohammedanisme.

Mohammedanisme bestaat niet (er wordt niet gebeden tot Mohammed, maar tot God). En ik zag wat u deed, ome Krelis: u schoof zomaar even “islam” en “Marokkaanse etniciteit” één-op-één over elkaar heen.

En uiteraard zijn marokkaantjes wel brutaal maar bepaald niet gek. Dus wachten die eventjes tot de boerkameester na het theedrinken weer in slaap gevallen is. Zo blijven de open wonden lekker verder stinken. Misschien dat dokter Cohen en zuster Halsema een flesje Boldoot meebrengen, want iets anders zullen ze zeker niet doen.

En zo zijn we gekomen bij de slaperige racistische mijmeringen van een oude oom. Ik weet niet wat Boldoot is, weet u het wel, lezer? En wat wil ome Krelis precies bereiken met die medische metafoor? Amputatie staat gelijk aan willekeurige arrestatie? Of deportatie?

49 gedachten over “Mythen over veiligheid (H Numan, Het Vrije Volk)”

 1. Die stukken op HetVrijeVolk lezen ineens een stuk prettiger, zo met jouw commentaar erbij. :mrgreen:

 2. Mien god, je gaat toch niet serieus de leuterkoek van het Vrijevolk analyseren?

  Net zo nutteloos als een hardloopwedstrijd doen met een zuigeling.

  Enige dat mij boeit aan het vrijevolk is hoe het mogelijk is dat mensen in die staat van waanzin verkeren om dergelijke onzin serieus te publiceren en nog erger…mensen die die onzin dan ook nog geloven

  NUNIET->Vrijevolkhaatzaaiers

 3. Excellentie Zwembad, ik heb dit stuk er uit gepikt omdat het exemplarisch is voor wat je vaak op feestjes over law & order hoort. Niet zozeer H Numan is het onderwerp, maar juist eenieders “ome Krelis”, de bakerpraatjes die er over veiligheid en criminaliteit worden verspreid. Daarop spelen de Fred Teevens, Rita Verdonks en Hero Brinkmannetjes van deze wereld weer in, want zeg nou zelf, meer veiligheid, dat wil toch iedereen?

  In dit stuk op het Vrije Volk kwamen ze bijna allemaal terug. Ik wil tegenargumenten verzamelen die wèl op feitelijke juistheden zijn gestoeld. Ik haal zelf altijd graag argumenten van opiniestukken die betrouwbare bronnen gebruiken, dus ik hoopte iets terug te geven door hetzelfde te doen.

 4. Dat het leuterkoek is mag voor Excellentie Zwembad duidelijk zijn, er zijn echter ook godsgruwelijk veel mensen die die leuterkoek voor zoete koek slikken.

 5. #3. Eva, heel goed. en ja, hopelijk leest de achterban ook hier.

  verder lees ik het Vrijevolk al jaren niet meer.

  maar uw gastbijdrage 😛 vond ik zeer de moeite. dank daarvoor.

 6. Maar elk artikel staat vol met onwaarheden, leugens, propaganda, verdraaiing van feiten, dom geneuzel, extreem rechtse sympathiën, roep om politiestaat, amerikafetisjisme, linksbasherij, moslimhaat etc.

  uit ervaring weet ik dat die randdebielen verder niet vatbaar zijn voor het ontkrachten van hun onzin dus is het vrij zinloos.
  Ik ben al een jaar geleden gestopt met de moeite nemen ook maar iets van die gekken te lezen

  Zou er beter aan doen hun artikelen te vertalen en te mailen naar loonwatch :mrgreen:

 7. #6. E.Zwembad.

  denk je zo dan heeft Krapuul ook geen zin en laat zich alles overkomen.

  ik vind het een goede bijdrage van Eva 🙂 en ook hier kent niet iedereen alle feiten (of op een rij).
  verder wordt er meegelezen. al is het er maar 1 die gaat nadenken, dan heeft het al zin.

  verder wat let je om een en ander te vertalen en naar Loonwatch te sturen? leuke bezigheid :-(.

 8. @ Excellentie Zwembad:

  Als ik zo zou redeneren als jij dan zou ik wel kunnen stoppen met 99% lezen van wat ik lees, en daar op reageren.

  Het verkiezingprogramma van de PVV bijvoorbeeld. Of alles wat in de Elsevier staat.

  Ga zo maar door.

  Zullen we er maar mee ophouden dan en nooit meer ergens op reageren?

 9. Loonwatch is trouwens ook niet zaligmakend hoor. Ik vind het echt een top site, daar niet van, maar ontiegenlijk groot zijn ze bijvoorbeeld niet.

  Er is nog een hoop loon-exposure te doen.

 10. Het verschil tussen het programma van de PVV en HVV is dat je wel degelijk de potentiële stemmers met hun snufferd op bepaalde nare feiten kunt drukken.
  Ik had ooit veel succes mensen hun drugsbeleid uit te leggen. Veel blowers die op hem wilden stemmen geloofden hun oren niet.
  Bij HVV heb je er niet zoveel aan.
  Ik neem aan dat die ook willen dat elke blower in een strafkamp moet.

 11. HVV is een van de grote inspiratiebronnen van Wilders/PVV & aanhangers.

 12. verder valt er zeker nog te scoren door in Nederland Pamela Geller flink in de spotlight te zetten 😎

 13. Maar goed ik wil over “het nut” van deze bijdrage liever geen lange discussie. Ik stel voor dat Excellentie Zwembad een bijdrage levert die wel nut heeft. In ieder geval moet ik zelf nu verder met dingen die soms meer en soms minder nut hebben (de meningen zijn er over verdeeld).

 14. #12

  van dat deel die toch niet van mening veranderd
  de echte idioten

  het deel dat relevant is is de naieve groep

 15. Jolanda bietst bijdrage?!

  Ik zal eens even kijken wat ik kan vinden in het nieuwe programma van Wilders en Brinkman

  (ps. ik heb gelijk gekregen dat de actie van brinkman geen 1-2-tje was 😎 )

 16. Ik heb de eerste 10 seconden van Wilders’ leugen filmpje gefactchecked; check jij de volgende 10 seconden eens. 😛

 17. man ik ben nu zijn verkiezingprogramma aan het doorlezen voor het eerst
  dergelijke onzin ontkracht zichzelf al
  lijkt me zinloos werk dat nog te onderstrepen logisch dat ie daalt in de peilingen
  vroeger was het veilig op straat?

  Vroeger woonde ik in de indische buurt te Grunn
  Daar gingen met oud en nieuw diverse auto’s in de fik, ik woonde tegenover een marc dutroux (ooit gehoord van Digna?) heroine spuiten lagen overal in de portieken junks waren overal. Ik als klein jochie moest keek elke straat in of er niet gemene kinderen stonden die me in elkaar wilden slaan. Zo ja nam ik een omweg.
  Af en toe waren er steekpartijen of werd er iemand afgerost door de buurt (98% blanks 1% moluks 1% anders) ja vroeger was het een paradijs !

  Nu is de indische buurt een multicultiwijk waar iedereen graag wil wonen .
  Uiteraard is er nog wat criminaliteit maar dat hou je toch.

 18. Eva LOL, Ome Krelis is een oude man, of gewoon “stil blijven staan”.

  Boldoot is de eau de cologne die mijn grootmoeder gebruikte. (de overgrootmoeder van mijn kinderen) daarna kwam Maya (mijn moeder).

  en dit: Punch een Harley – je bedoelt Puch? bestaat die nog?

  wat een tijd steek je erin. en hoe onsamenhangend dat geleuter van die man.

  de meeste van dit soort critici is opgegroeid in een gat. bezopen blond met blauwe ogen jongeren waren normaal en daar sprak men verder niet over. wij hebben ooit ergens gewoond in Nederland waar men aan het haar voelde van een vriend en zijn handen omdraaide om de kleur te zien nog nooit een zwarte amerikaan ontmoet. en ook nog in een keurig pak gestoken. men was erg enthousiast met de ontmoeting.
  het asiel zoekers centrum jaren later, daar was men minder blij mee.
  hetzelfde voor de kritiek op Moslims in Ne. de meeste Nederlanders hebben nog nooit een gesprek met iemand gevoerd. men is alleen bang dat ze oprukken naar de provincie. net als daarvoor de stedelingen. daar hebben ze over het algemeen ook de pest aan. want alles is goed zoals het is en moet blijven zoals het was.

  ga door met het goede werk 🙂 Eva 😆 succes met hunnie, hullie, zullie.

 19. maar lang geleden was die angst er voor de Moslim al, op het platteland. zal met hun geloof te maken hebben.
  ik herinner mij buren die mij waarschuwden voor vrienden (hoogopgeleide Moslims, een echtpaar) want: die Moslims gaan de wereld overnemen.
  Katholieken daar allemaal en 20 jaar geleden? ik herinner mij dat toen ik het huis verkocht iedereen vertelde dat het mij niet duidelijk was wie er kwam wonen. mannen met baarden en lange jurken en wapens. ook een aantal vrouwen. geen idee hoeveel mensen er kwamen wonen, maar ze betaalden goed. en geld stinkt niet vond men daar. zelfs mijn huisarts geloofde mij (die heb ik maar uit de droom geholpen). het werd voor zoete koek aangenomen. hilarisch.

  ehm – 25 graden gelukkig koel, lekker weer om te gaan stappen. lees later wel terug hier.

  succes 😎

 20. Goed gezegd, Excellentie! Ik ken toevallig de Indische Buurt in Groningen ook goed (80er jaren, PCG-project met René de Jong):
  Excellentie Zwembad Schreef:

  Vroeger woonde ik in de indische buurt te Grunn
  Daar gingen met oud en nieuw diverse auto’s in de fik, ik woonde tegenover een marc dutroux (ooit gehoord van Digna?) heroine spuiten lagen overal in de portieken junks waren overal. Ik als klein jochie moest keek elke straat in of er niet gemene kinderen stonden die me in elkaar wilden slaan. Zo ja nam ik een omweg.
  Af en toe waren er steekpartijen of werd er iemand afgerost door de buurt (98% blanks 1% moluks 1% anders) ja vroeger was het een paradijs !
  Nu is de indische buurt een multicultiwijk waar iedereen graag wil wonen .
  Uiteraard is er nog wat criminaliteit maar dat hou je toch.

  – Klopt als een bus.
  En het is de beste weerlegging van Wilders’ sprookjes en bangmakerij, dat er zulke wijken als de Indische Buurt in Groningen zijn.
  Dus, ik zou zeggen, ga op de uitnodiging in, en vertel aan de hand van je oude buurt, waarom het PVV-programma een reeks leugens en verdraaiingen is!

 21. @huib
  Wat zou ik moeten toevoegen?
  (ik ben niet op de hoogte van de organisaties waar jij het over hebt
  ik was een kind toen wellicht dat mijn vader het wat zegt)

  Ik kan er aan toevoegen dat er junks bij ons aan de deur kwamen omdat ze dachten dat mijn vader geld uitleende omdat hij ooit geld had gegeven aan een vriendin met reuma die ook junk was (overleden inmiddels)
  Maar je hebt wel een punt
  ik moest gelijk denken aan die buurt waarin ik opgroeide.
  Ik heb op jonge leeftijd behoorlijk freaky dingen meegemaakt daar.

  maar als jij als volwassene mij kunt aanvullen wellicht dat we gezamelijk wel een mooi beeld kunnen schetsen

  dat lijkt me wel wat
  wat denk je?
  (kan mijn vader ook wel eens vragen …die post niet op krapuul omdat hij het preken voor eigen parochie vindt en mensen op extreem rechtse fora als de volkskrant het vuur aan de schenen legt)

 22. @Zwembad – It’s a Deal! Ik ga nog even kijken, hoe we het kunnen organiseren, zonder de reageerders met onze adressen lastig te vallen. 😎

 23. Week van Geller? Mag iemand anders doen. Ruimte zat hier.

  Ik concentreer mij tot de verkiezingen op je weet wel en daarna ga ik nog eens kijken wat ik doe.

  Zwembads meel is naar Huib gestuurd aangezien PM niet schijnt te werken.

 24. mien god jolanda

  ik dacht dat ik een cynische ouwe zeur was 😐

 25. Ik durf het bijna niet te vragen maar kan het misschien vanaf nu weer on topic?

 26. Nee
  HVV
  ga je niet over in discussie

  sorry meid

  In discussie gaan over het nut van joden in 1932 deed je toen ook niet
  als je goed bij je hoofd was tenminste
  Mogelijk denk jij en anderen er anders over
  maar HVV
  is gewoon not done
  Ik ga daar pas over in discussie wanneer eerst eens gezellig een artikel over stormfront verschijnt
  😈 😈 😈 😈

 27. wacht op mail van der Huiber

  ik denk dat we gezamelijk een killerartikel gaan maken
  vraag mn pa er ook even bij voor de witte plekken 😈

 28. Veel werk in gestoken, maar ik vrees dat de mensen die die leuterkoek slikken hier niet komen lezen. Laat staan voor iets anders dan leuterkoek openstaan.

 29. Er zijn ook mensen die normaliter niet louter voor leuterkoek openstaan en die toch hetvrijevolk accepteren als nieuwsbron. Google news bijvoorbeeld.

  Die mensen hebben ook recht op goede informatie.

 30. mijn pa heeft maanden overhoop gelegen met dr. nomad over de naam alleen al
  het was namelijk zijn krant
  vroeger
  🙁

 31. maar sorry HVV is een stormfront
  je geeft geen aandacht aan skinheads
  ook niet aan latente 😥

 32. waarom doet die PM het niet?

  @EZwembad. voor iemand die altijd klaagt over off topic geleuter? u bent wel bezig.

  trouwens dat namen verbasteren? is dat Groningse humor?

 33. @info
  de werkelijke reden dat ik hier weg ging was u
  Niet u als persoon
  uw reacties storen mij
  kan ik ook niks aan doen
  maar juist dat u alles naar uzelf toetrekt zoals brutus dat deed op nujij was voor mijn een reden om me te bedenken dat mijn aanwezigheid hier mij meer ergenissen opleverde dan wijsheden.
  Dat heb ik nooit eerder verteld dus U hebt nu de primeur

  Ik zie voort naar een eenmalige samenwerking met huib want het idee een schets te maken van wilders nostaligsische paradijs gaat absoluut lukken

  huib is een feitenneuker en ik ben cynische graftak
  dat komt helemaal goed
  Groningse humor?!
  Jazeker
  Het leven van een Groninger is humor

 34. #41. EZwembad – uw werkelijke reden is mij onbekend.
  en ga mij niet vergelijken met anderen. beetje misselijkmakend bezig bent u. verder bent u hier bij krapuul.

  maar juist dat u alles naar uzelf toetrekt

  ik schrijf nu even niet wat ik “denk”.

  dit is trouwens jammer hier en komt de gastbijdrage niet ten goede. het topic bedoel ik.

 35. Tut tut. Ik vind het een goed stuk over HVV. En als ik eindelijk ontdek wie Jomanda (Jolanda?) is, dat gaan we samen fijn Groningse humor brengen hier. Ik ben multicultureel, zelfs met Groningers. :mrgreen:

 36. ach

  ik heb helemaal niks tegen de topicstarter gastbijdrage etc.

  ik ben alleen van mening dat je daarop kritiek moet kunnen leveren

  Ik wens niemand te demotiveren tot het schrijven van dergelijke stukken

  ik ben nu eenmaal grofgebekt en een irritant kritisch personage

  kan ik ook niks aan doen
  zit in mijn bloed

  er zijn twee niveau’s van kritiek
  -aan idioten
  -een slimme mensen

  de laatste krijgen het hard voor de kiezen
  de eersten benader ik als kinderen

  uw keuze waar u bij wenst te horen
  ik eis van eenieder die respect voor mij heeft de eerste behandeling

 37. De Excellentie en de Eminentie zijn al aan het werk begonnen. De hele familie wordt ingeschakeld. Kan het nu hier even stil zijn :). Welterusten.

 38. Nog 1 opmerking van mij; dit is een gastbijdrage, maar ik had dit net zo goed zelf kunnen doen. Dit soort stukken zullen vaker op deze site gaan verschijnen.

  Al zolang ik me met deze site bezig hou duiken er mensen op die vertellen dat wat wij hier doen geen nut heeft, preken voor eigen parochie is, contraproduktief is, laf, slap, dom en stom etc is.

  Als ik naar die mensen geluisterd had was ik er 11 maanden geleden al mee opgehouden. En toch zijn we nu 2000 berichten verder.

  Trek je conclusies maar.

  Welterusten.

 39. Als de administratie het in orde vindt zou ik graag nog één keer uitleggen hoe dit stuk is bedoeld. Dat doe ik door te beginnen met hoe het stuk níet is bedoeld.

  Het stuk is expliciet niet bedoeld om ome Numan op andere gedachte te brengen, noch om de hardcore HVV’ers over te halen andere redeneringen te gebruiken. Als Jan Marijnissen in debat ging met Frits Bolkestein over liberalisme deden beiden dat niet om elkaar te overtuigen, maar om argumenten ten toon te spreiden. Nu ben ik geen Marijnissen (en Numan zeker geen Bolketein), maar het principe is hetzelfde.

  Voor wie is het stuk dan wel bedoeld?

  In de eerste plaats voor jullie lezers. Als je eens op een feestje staat en iemand weer eens begint over “de softe aanpak van links (lees: alles wat niet PVV is) die niet werkt, Geert mag het van mij gaan proberen” dan heb je hierboven een heel vat vol buskruit om alle argumenten waarmee de spreker komt weg te blazen. Het bovenstaande heb ik zonder bronvermelding geschreven, maar geloof mij dat het gebaseerd is op feiten.

  Ten tweede is het bedoeld voor mensen die discussieren op de “grotere” plaatsen, zoals Fok, GeenStijl, Retecool, VK-blog, enzovoorts. Die googlen heel vaak argumenten en tegenargumenten bij elkaar en citeren dat dan. Op dergelijke plekken zie je dat vooral stukken met veel feitelijke informatie, of die nu klopt of niet, worden aangehaald. Het Vrije Volk zie je dus veel terug, maar ook Sargasso en GeenCommentaar, iets kleinere blogs waar wel veel informatie op wordt getoond.

  Ten derde is het gewoon fijn om onzin van repliek te dienen. En het Vrije Volk is geen Stormfront, al is het wel extreem-rechts: het wordt extreem goed gelezen en het is gelieerd aan de PVV, het is een vehikel van de PVV zelfs.

 40. Ik kan (natuurlijk) niet anders dan me hier volledig bij aansluiten. Het is precies hoe ik er over denk.

Reacties zijn gesloten.