Wilders’ nationaliteitenplan kan lelijk uitpakken voor Joden

(Onderstaande is weer een gastbijdrage van Eva Szervos. Gastbijdragen op deze site zijn altijd welkom, check de about pagina voor meer info.)

De PVV heeft bij monde van Geert Wilders vaker uitgesproken dat mensen met een dubbele nationaliteit na strafveroordeling de Nederlandse nationaliteit zouden moeten kwijtraken. Dit voornemen is nu ook vastgelegd in het verkiezingsprogramma van de partij.

Het voorstel heeft een aantal bezwaren, waarvan de belangrijkste al een keer langsgekomen zijn. De eerste is natuurlijk dat je rechtsongelijkheid creëert als je de ene Nederlandse staatsburger anders – zwaarder – berecht dan de andere Nederlandse staatsburger. Rechtsongelijkheid is een grove schennis van de grondgedachte van ons rechtsstelsel, en alleen om die reden zou het erg moeilijk worden om een dergelijke maatregel in te voeren.

De tweede is dat niet individuen, maar soevereine staten bepalen wie onderdaan is en wie niet (internationale rechtsregels voorbehouden, die overigens vooral statenloosheid moeten voorkomen). Een individu heeft doorgaans niets te vertellen over welke nationaliteiten hij of zij bezit. Het is niet alsof je de Marokkaanse nationaliteit kan opzeggen als een abonnement op de Donald Duck.

Een Marokkaanse familievriend heeft ooit geprobeerd zijn Marokkaanse nationaliteit kwijt te raken, nadat zijn familie onder de vorige koning zo heeft geleden onder vervolgingen dat hij niets meer met het koningshuis te maken wil hebben, en dus ook niet formeel onderdaan wil zijn. U raadt het: het is hem niet gelukt.

De twee genoemde argumenten zijn zo zwaarwegend dat ze zouden moeten voldoen, maar natuurlijk blijft Geert Wilders volharden in een waar-een-wil-is-is-een-weg-denken als een Don Quichot die tegen de solide structuren van ons Westerse rechtsstelsel vecht. Daarom zou het handig zijn dat de aankomende PVV-stemmer zich iets zou aantrekken van het lot van een groep mensen die onverwachts ook getroffen zouden worden door dergelijke wetgeving: Joden.

Lang niet alle Joden in Nederland zijn voorstander van het bestaan van Israël, laat staan van het beleid van Israël ten aanzien van de Palestijnen. Daar hebben zij verschillende redenen voor, die uiteenlopen van ultra-orthodoxe opvattingen over de terugkeer naar Israël tot en met alle humanitaire en morele bezwaren die je kunt hebben tegen het huidige beleid van Israël. Dat is natuurlijk hun goed recht, daar mogen zij zelf voor kiezen.

Echter, alle Joden hebben het onvervreemdbare recht van Aliyah (ook wel gespeld als Oleh), ongeacht opvattingen over Israël. Dit houdt in dat iedere Jood het recht heeft om zich te vestigen binnen Israël en het Israëlische burgerschap aan te vragen, onvoorwaardelijk. En dat is nationaliteit: het recht om burgerschap aan te vragen.

Dat betekent dat, als Wilders zijn zin krijgt, iedere Joodse onderdaan van het Koninkrijk der Nederlander ineens weer burger met b-status wordt. Een burger die harder gestraft wordt dan een ander als hij, zoals gewezen PVV-kandidaat Gidi Markuszower, een pistool draagt op een moment en een plaats dat hij dat niet mag. Of als een Jood betrokken raakt in een vechtpartij. (Overigens definieert Wilders “crimineel” helemaal niet. Het kan dus ook zijn dat overtredingen, zoals fietsen zonder licht of vóór negen uur met een kaartje met korting reizen, onder “crimineel” valt. Daar ga je als je je vuilniszak te vroeg buiten zet, je mag meteen met het afval mee.)

Overigens maakt het ondergetekende niets uit voor wie rechtsongelijkheid gaat gelden, of het nu een Marokkaan, een Turk, een Amerikaan of een Jood is. Maar ik ben me er wel van bewust dat dergelijke wetgeving voor veel mensen ineens héél anders gaat klinken op het moment dat ze niet die irritante scooterjongen met zijn witte petje voor zich zien, maar ook de schaarse nakomelingen van hen, wier lot wij ieder jaar herdenken.

24 gedachten over “Wilders’ nationaliteitenplan kan lelijk uitpakken voor Joden”

 1. bedankt voor de bijdrage

  dit wist ik niet

  Echter, alle Joden hebben het onvervreemdbare recht van Aliyah (ook wel gespeld als Oleh), ongeacht opvattingen over Israël. Dit houdt in dat iedere Jood het recht heeft om zich te vestigen binnen Israël en het Israëlische burgerschap aan te vragen, onvoorwaardelijk. En dat is nationaliteit: het recht om burgerschap aan te vragen.

  gezien de goede contacten die GW met Israël heeft zal men hem dit niet in dank afnemen.

  ik neem aan dat hij dit weet? of gaat hij een “uitzondering” maken?

 2. Het is natuurlijk een uiterst ondoordacht bedenksel van onze polder-Don Quichot. Ik denk dat hij hierover gewoon nooit heeft nagedacht.

  Maar dat het zou wel eens tijd worden als iemand – een journalist, een tegenstander in het debat – hem ernaar vroeg.

 3. toevoeging #1. – ik bedoel:

  Dat betekent dat, als Wilders zijn zin krijgt, iedere Joodse onderdaan van het Koninkrijk der Nederlander ineens weer burger met b-status wordt.

  gezien de goede contacten die GW met Israël heeft zal men hem dit niet in dank afnemen.

  ik neem aan dat hij dit weet? of gaat hij een “uitzondering” maken???

 4. ik had altijd begrepen dat het voor sommige Joden moeilijk was Israël binnen te komen. Rusland, Afrika.

  maar nu gaat het over Nederlandse Joden.

  waar is die man(GW) eigenlijk mee bezig. hoe moet hij hier nu weer onderuit komen, welke draai gaat hij hier aan geven?

 5. Asjemenou! Eva! Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht!
  Je hebt een sterk punt gevonden, waarop je in discussies met Wilders-gezinden kan aantonen, dat de zogenaamde “algemene maatregelen ter versterking van de rechtsorde en van de veiligheid” van de PVV niets anders zijn, dan verkapte discriminatie van groepen.
  Het blijkt genoeg te zijn, om die gemene ideeën tot in hun volle consequentie door te denken.
  Dan kom je vanzelf bij het moment uit, waar de mensen hun ogen kunnen opengaan!
  Deze “uitglijer” kan Wilders nog meer zetels gaan kosten! 😎

 6. Ik vraag me alleen nog af op wie ik jaloerser moet zijn; de Joden of de Marokkanen? Nah toch maar de Turken.

 7. #8.
  tja, mijn “homeland” nu. met dank aan Nederland en Wilders.

  (postadres was niet genoeg. dus weg met de dame en geen zin om terug te gaan voor de klacht over het een en ander. dan is het maar zo :-).

  hoop alleen dat Tr. mij straks niet “uitzet”. heb een permit voor 2 1/2 jaar. (nog 1 1/2 te gaan en maar wat info inwinnen nu. begrijp dat ik na 3 jaar kan blijven. maar een anders wist mij te vertellen dan ik dan weer mijn Nederlands paspoort kwijtraak).

  welterusten, groeten uit Istanbul. gelukkig wat koeler nu.

 8. Klopt niet
  Wilders maakt een verschil tussen niet westerse en westerse allochtonen en volgens wilders zijn joden westers (ik ben trouwens wel razend benieuwd waar zigeuners onder vallen)
  Westerse allochtonen mogen gewoon net als ik lekker crimineel zijn zonder risico op deportatie.
  Spannend wordt wel wat mijn kind zou zijn (als het me lukt er een te maken)
  mijn meiske is iraans ik ben zo gronings als stamppot mous?

  Is mijn kind dan westers?

  Nog boeiender is de vraag
  Is een Ethiopische jood ook westers?

  Overigens hebben de Wildersidioterijen ook hun invloed op beleid gehad

  Een vrien van mij met een amerikaans paspoort (wiens engelse woordenschat beroerder is dan die van mij omdat ie al zijn hele leven hier woont) moest bij de overheid langs om een soort certificaat van itegratie te behalen
  Die gozer heeft speciaal klompen geleend van iemand en een jas van mij die hij een “nederlandse jas” vond om de absurdheid aan te tonen
  Uiteraard geen probleem
  Maar men moet niet gaan denken dat buitenlanders pas gepest worden wanneer Wilders ‘aan de macht is’

 9. Geachte Exelentie , als u net als ik wat ultra-rechts “Rassenschande” noemt pleegt met uw Iraaanse geliefde telt uw kind als Niet Westers Allochtoon , ik weet niet of u ook Autochtone of Westers Allochtone afstammelingen heeft ???
  Ik wel , wanneer mijn zonen dus gezamelijk een misdaad begaan word mijn oudste (Amerikaanse Moeder ) milder gestraft dan mijn Jongste (Marokkaanse Moeder ) trouwens niet alleen in de plannen van G.W en zijn PVV maar ook in de “Dwangopvoedingsplannen “waar het CDA mee kwam..

 10. @ Excellentie Zwembad,

  Dat onderscheid kan Wilders wel willen maken (hij doet dat overigens in zijn verkiezingsprogramma niet expliciet), maar dat onderscheid kun je zeker juridisch niet maken.

  Zelfs al zou je er nog doorheen krijgen dat mensen met een andere nationaliteit andere rechten gelden dan voor mensen met maar één nationaliteit, dan krijg je er echt niet doorheen om op basis van ethniciteit onderscheid te gaan maken, dat is namelijk nog véél vérstrekkender. Of de hele rechterlijke macht moet met een putsch afgezet worden.

 11. Wilders wil een etnische registratie en is heel expliciet over “antiliaan ”

  Ik snap dat Jolanda daarom het geen racisme wil noemen omdat wilders niet zegt “neger”

  Maar dat soort kommaneukerij is koren op de molen van die gek.

  islamkritiek is moskeeën met varkensbloed besmeuren als je zo gaat redeneren.

  Feit is dat Wilders wil dat ik meer rechten heb als mijn meisje die overigens maar een paspoort heeft en dat is een Nederlands paspoort

  Zelf ben ik van mening dat alle Nederlanders een dubbel paspoort moeten krijgen.
  Als een gek als Wilders ooit aan de macht kom kan ik mijn tweede paspoort dan namelijk gebruiken om naar Brazilië te vluchten.

 12. Inderdaad Exellentie ,vanwege wat Marokkaanse regeltjes had mijn jongste oorspronkelijk geen Marokkaans paspoort , maar ik heb er bij mijn vrouw op aangedrongen dat voor hem te regelen , Ik wil dat hij eventueel als vluchteling niet naar Nederland terug gestuurd word…

 13. Een logische en liefdevolle daad voor je jongste.

  PVV stemmers zouden eens moeten weten dat ze juist voor zo’n dubbel paspoort zorgen

  (naja dan zegggen ze: en rot dan maar snel op naar islamistan)

 14. “En dat is nationaliteit: het recht om burgerschap aan te vragen.”

  Zou het? Dus als ik hier een leuk Italiaans meisje tegenkom, met haar trouw en vervolgens drie jaar in Nederland met haar samenleef, dan heb ik op dag 1096 van dat huwelijk ineens de Italaanse nationaliteit? Zomaar, zonder daar zelfs maar een aanvraag voor te hoeven doen?

  Volgens de Italiaanse wet heb je namelijk het recht om het Italiaans burgerschap aan te vragen als je drie jaar met een Italiaanse echtgenoot gehuwd bent geweest en in het buitenland woont (als je met je echtgenoot in Italië zelf woont is het al na zes maanden).

  Maar goed, we wonen hier, dus ik heb helemaal geen behoefte om de Italiaans staatsburger te worden. Volgens Eva’s redenering heb ik nu echter de Italiaanse nationaliteit, omdat ik het recht heb om het Italiaanse burgerschap aan te vragen.

  Larie, dus. En dat geldt net zozeer voor Joodse Nederlanders die het recht hebben zich in Israël te vestigen en het Israëlisch staatsburgerschap aan te vragen. Die hebben daarmee niet automatisch de Israëlische nationaliteit (sterker nog: er bestaat helemaal geen Israëlische nationaliteit, want dat zou met al die Arabieren in Israël maar in de weg komen van een Joodse staat).

 15. Tjerk, zoek even de definitie van nationaliteit op in civielrechtelijke zin. Dat betekent iets anders dan burgerschap.

 16. Eva Szervos 1: “En dat is nationaliteit: het recht om burgerschap aan te vragen.”

  Eva Szervos 2: “Tjerk, zoek even de definitie van nationaliteit op in civielrechtelijke zin. Dat betekent iets anders dan burgerschap.”

  Eva Szervos spreekt zichzelf een beetje tegen…

 17. Tjerk, pardon, ik was wat haastig, maar ik wilde je toch antwoord geven.

  Ik moet je eerlijk zeggen dat ik de ins en outs van de Italiaanse civiele code niet ken. Ik weet echter wel dat iemand die tweede generatie Iers is maar in Amerika woont, en nog nooit een stap op Iers grondgebied zet, altijd de Ierse nationaliteit houdt. Dit zet je vervolgens om in burgerschap door door een aantal administratieve hoepels te springen.

  Israël heeft zelf alle (belijdende) Joden als onderdaan verklaard, waardoor alle Joden automatisch een latente nationaliteit hebben die ze niet kunnen opzeggen. Door een aantal zaken te doen kun je dit omzetten in burgerschap.

  De Arabieren die de Israelische nationaliteit (en al dan niet daar bovenop het burgerschap) hebben zijn zeker Israëls onderdanen.

 18. @ Eva

  Is het dus zo dat een belijdende Jood uit bv. Ethiopië die nooit in Israël is geweest door Israël als onderdaan gezien wordt, ook al heeft hij/zij nooit de intentie om zich in Israël te vestigen? Dat zou dus ook betekenen dat alle belijdende Joden met de Nederlandse nationaliteit ook automatisch onderdaan van Israël zijn.

 19. Mij is het niet helemaal duidelijk. Ik heb nu iets meer over die Aliyah gelezen en wat me wel duidelijk lijkt is dat dat inderdaad iedere Jood het recht geeft om burger van Israel te worden.

  Dat is misschien geen dubbele nationaliteit in de strikte Van Dale zin van het woord maar aangezien de PVV zelf altijd jammert over dubbele loyaliteit vind ik het wel opmerkelijk dat iemand als Gidi Markuszower hier Likud mag vertegenwoordigen, met wapens zwaait, bij een partij mag zitten die “islambestrijding tot kernpunt van het buitenlands beleid” (en binnenlands beleid ook volgens mij) wil maken, kortom bevolkingsgroepen in NL tegen elkaar opzetten, en dan vervolgens zonder meer naar Israel kan vluchten wanneer de grond hem te heet onder de voeten wordt.

  Dus hoe het civielrechtelijk exact allemaal in elkaar steekt weet ik niet maar ik weet wel dat Eva een punt heeft dat er iets niet klopt.

 20. Beste Eva, ik vind je redenering heel goed gevonden, en geniet van je creatieve geest, en zo, complimenten alom, maar je redenering klopt niet met de feiten.

  In Israel bestaat de Wet op de Terugkeer, die bepaalt dat alle joden ter wereld ten alle tijden kunnen migreren, en, mits zij dat willen, kunnen kiezen voor de Israelische nationaliteit. Hoeft niet, mag wel. Je mag er in diezelfde situatie ook gaan wonen met een permanente verblijfsvergunning, terwijl je het paspoort van het land van herkomst behoudt. Je krijgt dan wel minder hulp met het zoeken van een huis en zo.
  Dat is iets anders dan dat alle joden in de wereld buiten Israel a priori al de Israelische nationaliteit bezitten.

  Nu over naar het creatieve gedeelte van je verhaal. Wat jij schetst zou sommige Israelische politici niet eens zo slecht uitkomen, dat is het eigenaardige. Sommige rechtse politici claimen de joden buiten Israel als de verantwoordelijkheid van Israel. en bemoeien zich met interne dingen. Ik herinner me van een paar jaar geleden dat premier Sharon, toen hij nog niet in coma lag, joden in FRanrkijk opriep om naar Israel te komen vanwege het antisemitisme in de banlieus. Het lijkt me duidelijk dat ze dat in grote meerderheid niet hebben gedaan.

  Want aan de andere kant gaat de liefde van vele Joden voor Israel ook weer niet zo diep. Men voelt zich toch in de eerste plaats Nederlander/Fransman etc. In het Nederlandse voorbeld: het zou uiterst bizar zijn om Nederlandse staatsburgers ‘terug’ te sturen naar een plek waar ze niets mee hebben. Zeker wanneer het Nederlandse joden betreft van wie de wortels in Nederland teruggaan tot de zeventiende eeuw.
  Dat doet me ook weer aan iets denken. Een paar jaar geleden bezocht ik als verslaggeefster een demo tegne de Israelische ontruiming van de Gazastrook. Ik raakte in gesprek met een evangelische christen die daar stond te demonstreren, die tegen mij zei dat ik als joodse Nederlander ‘toch eigenlijk niet in Europa thuishoorde, maar in Israel’. Sorry, dat bepaal ik toch liever gewoon zelf.

 21. Ik wil nu niet vervelend doen maar ik heb de hele draad gelezen en het gaat werkelijk nergens over!

  Julie praten over concepten en in het leven geroepen standaarden. De meeste mensen op verantwoordeljke posities, die dus de wetten maken , waar julie aan referen zijn amoreel bezig en zouden nooit op postities mogen zitten waar zij nu zitten,namelijk als bestuurders van een gemeenschap. Het wordt hoog tijd dat we daar eens korte metten mee maken. Als je geboren wordt op de planeet aarde, ja dan ben je mens, met rechten en plichten.

  Ik wil mij niet langer conformeren aan een stelletje idioten die omwille van … ja wat eigenlijk … de levens van miljoenen mensen in de war schoppen en kapot maken.

  Groet Tess

Reacties zijn gesloten.