De nachtmerrie van Rutte

Tijdens het VVD congres zette Rutte zich sterk af tegen de oppositie. Nachtmerries heeft hij er van. En als je zijn speech leest is zijn grootste nachtmerrie dat Nederland na 12 September een regering krijgt die sociaal, optimistisch en verantwoordelijkheid neemt voor de toekomst van Nederland.

De toon is duidelijk gezet. Rutte heeft voor zijn ideale tegenstander gekozen in de ring. Emile Roemer. Ideaal omdat hij daarmee het angstbeeld van rechts conservatief maximaal kan aanjagen. Een socialistische premier en nog wel van de SP ook. Een grotere nachtmerrie kan men zich op rechts niet voorstellen. En Rutte presenteert zich als de koene ridder die als enige de rode draak kan verslaan. De boodschap aan de rechtse kiezer is duidelijk. Stem VVD of Socialistisch Links komt aan de macht. Meer smaken zijn er niet wat Rutte betreft. Die boodschap zal ook aankomen bij de PVV en CDA aanhang.

De angst van Rutte is goed af te lezen uit zijn speech. Vele resultaten worden geclaimd die simpelweg weerlegd kunnen worden. De begroting is bijvoorbeeld niet op orde. Verpleegkundigen worden nog altijd niet als vakmensen behandeld. Het is niet eens duidelijk wat hij daarmee bedoelt. Strenger asielbeleid klopt ook al niet. Europa heeft Nederland juist teruggefloten. Meer wegen? Die spade heeft Eurlings onder Balkenende IV in de grond gezet. Zorg dichterbij huis? En zijn verhaal wordt helemaal triest als hij roept om een Europa met meer Nederland. Met meer VVD. Merkwaardige uitroep van een minister-president die in Europa tegen alles nee roept, dit tot grote frustratie van andere Europese leiders, waardoor er steeds minder Nederland in Europa is. Zoals er nu een kopgroep is zonder Nederland als het gaat om de transactie tax.

Er klopt dus weinig van zijn verhaal. Het is een paniekverhaal van een minister-president die gegokt heeft met onze toekomst. Hij baalt ervan dat het ‘werk’ niet kon doorgaan. Maar wie is daar hoofdverantwoordelijke voor? Rutte wist dondersgoed dat de samenwerking met de PVV op drijfzand was gebaseerd. Maar het meest bizarre is dat zijn achterban het allemaal als zoete koek doorslikt. Geen onvertogen woord, geen moment van reflectie. Als tinnen soldaatjes staat de rechtse kiezer achter de ‘generaal’ die zijn aanhang die afgrond in leidt.

Dit laatste gegeven is wel zorgelijk voor linkse partijen. De volgzaamheid en kritiekloosheid op Rechts leidt ertoe dat bij de verkiezingen de rechtse kiezers waarschijnlijk massaal op de VVD gaan stemmen, waardoor de VVD de grootste partij wordt. De peilingen laten wel een nek aan nek race zien tussen SP en VVD, maar het valt niet uit te sluiten dat de nodige PVV en CDA kiezers zodirect strategisch naar de VVD gaan. Dus weer 4 jaar Rutte. Weer 4 jaar stilstand in Nederland.

Die kritiekloosheid bij de VVD kiezer verbaast mij wel. Veelal toch beter opgeleide Nederlanders, veel ondernemers. Je zou denken dat die toch kunnen rekenen en dat vooral de ondernemers beseffen dat de problemen in Europa niet opgelost worden met de angstpolitiek van Rutte. Ja, het bezuinigingsbeleid zal veel ondernemers aanspreken. Als het binnen bedrijven slecht gaat, is de eerste reflex kosten verlagen. Voor een bedrijf tot op zekere hoogte logisch, maar voor een Overheid niet omdat zij een andere rol in de samenleving heeft. Maar die reflex bij veel ondernemers doet ze wel huiveren voor de linkse voorstellen om Nederland niet onderuit te bezuinigen. Zo houdt Rutte zijn aanhang in zijn achterzak.

Met de huidige verdeeldheid en diversiteit aan programma’s heeft Links Nederland eigenlijk geen goed antwoord op de retoriek van Rutte. Toch kunnen we Rutte nachtmerrie best wel laten uitkomen;

*) Een duidelijke kandidaat tegenover Rutte: Emile Roemer.[sorry Diederik] *) Hou een Minister-President waardige kandidaat achter de hand. [Bos?] *) Een duidelijk programma. De SP-PVDA-GroenLinks-PvdD dienen hun programma’s in elkaar te schuiven, zodat er een financieel-economisch solide verhaal staat, dat tevens sociaal, rechtvaardig en duurzaam is. [zomerakkoord] *) Sluit de rijen. Alle betrokken partijen vertellen hetzelfde verhaal al kunnen zij natuurlijk hun eigen inbreng benadrukken. GroenLinks zal bijv. inzetten op het duurzame karakter, SP op het sociale, PvdA rechtvaardige. Dit vereist wel dat de fracties en partijbesturen hun ego’s buiten de deur moeten zetten. *) Zorg dat het financiële kader doorgerekend is door CPB. Dat financiële kader moet duidelijk uitzicht bieden op begrotingsevenwicht in de tijd. Aangezien de VVD zijn programma niet laat doorrekenen kan je de VVD op zijn sterkste punt, het hardst aanvallen. *) Zet in op Europese solidariteit. De mijnwerker in Spanje is net zo goed slachtoffer van de crisis als burgers hier in Nederland. *) Zet in op Europa. Het Europa van de burger en niet de financiële markt. Claim de soevereiniteit terug door met voorstellen te komen die op Europees niveau de crisis beteugelt en de financiële markt weer terug in zijn hok stopt.

Verspil niet je energie aan Wilders of Buma. Wilders is voor zijn achterban ongenaakbaar. Het CDA daarentegen dient te groeien ten koste van de VVD. Links dient vooral zijn eigen verhaal naar buiten te brengen. Een sociaal, rechtvaardig en duurzame boodschap gericht op de toekomst. Laat het een hete zomer worden voor de VVD, zodat Rutte elke nacht zwetend wakker wordt.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van GroenLinkser Hans Groen.

5 gedachten over “De nachtmerrie van Rutte”

 1. Hij ziet niet in dat nederland al 24 maanden in een nachtmerrie verkeert sinds hij premier is. kennelijk slaapt hij tocht wel gewoon door dat hij dat niet inziet. Volgens mij lacht hij in zijn slaap gewoon door!

 2. [ Verspil niet je energie aan Wilders of Buma. ]

  En al helemaal niet aan La Sap, de directrice van de club waar de auteur zo dol op is blijkbaar.

 3. In de meeste landen is het verplicht dat tenminste een keer per jaar de gezondheidsrapport van de Premier wordt gepubliceerd. Omdat de burgers moeten weten in welke toestand is degene die ze op dit moment leidt. Er wordt altijd met belangstelling afgewacht.

  Het is een goede zaak dat we nu zijn komen te weten dat Rutte aan nachtmerries lijdt.
  Dat schetst een beeld. Dan weten dat de meeste van zijn Marktredeneringen uit nachtmerries komen.

  Dan staat hij elke nacht op, doet effe vlug zijn slofjes aan en loopt voorzichtig naar de Rechter hoek in de Catshuis waar de Flapetap met opschrift ” Belastinggelden van de Nederlandse volk” opgesteld staat, aait-ie hem met iets natte ogen en hele poosje en zegt vervolgens: ” Ik laat je nooit naar de linker kant schuiven want dan is het afgelopen met onze Rechtse hobby’s, liefje”

  En gaat wer terug naar zijn bedje om over Roemer te gaan dromen.

 4. mijn nachtmerrie is dat deze slechtste premier alle tijden nog een keer een kans krijgt om ons land nog verder naar de afgrond te brengen. mark rutte is niet capabel om nog verder te regeren ik heb altijd het idee dat als hij ergens verschijnt dat mensen denken wat moeten we met die man hij is zo dom weet niet waar hij over praat en als hij iets zegt dan klopt er weer niets van. liegen kan die als de beste en wat hij vandaag zegt is hij morgen alweer vergeten hij heeft geen enkel begrip voor mensen die door zijn beleid in de problemen raken. weg met die man geef hem een baantje waar hij niks kan verprutsen bv in het circus want deze man is totaal niet geschikt voor deze baan.

 5. #4, ik vermoed dat de meeste mensen bij zijn plotselinge verschijning denken: ” Alweer een Minerva-feest? Dat wist ik niet, hoor anders had ik me meteen afgemeld”. 🙂

Reacties zijn gesloten.