GroenLinks is klaar om te regeren!

GroenLinks is in 1990 opgericht als een fusie van vier kleine linkse partijen: de CPN, de PSP, de PPR en de EVP.

De CPN waren communisten, die na de Tweede Wereldoorlog, tijdens welke rond de 2000 CPN’ers bij verzetswerk om het leven kwamen, hun enorme populariteit zo snel als de bliksem verspeelden, met name door het maken van evident verkeerde keuzes: het is natuurlijk een beetje vreemd om je dood te vechten tegen de ene dictatuur, om vervolgens de volgende dictatuur te gaan bejubelen. Jammer.

PSP waren pacifisten, die socialistischer waren dan de SP nu. Helaas voor hen bestaan ze niet meer, anders zouden ze vast een hoop stemmen krijgen vermoed ik.

PPR heb ik altijd een beetje vreemd gevonden. Ook als ik nu hun wikipedia-pagina lees kan ik er geen kaas van maken. Misschien dat de PPR altijd al was wat GroenLinks nu is. Ja dat komt het dichtste in de buurt.

Dan de EVP, een soort PPR maar dan onbetekenend(er).

Ik vraag me wel eens af, wie er in het huidige GroenLinks nog wel eens een poging waagt om überhaupt iets, wat dan ook, van de idealen van bovengenoemde clubs, te laten doorklinken binnen GroenLinks. Maar dat bestaat niet. De herinnering aan deze idealen alleen al, doet de GroenLinkser walgen.

Tegenwoordig zijn ze niet links, want links en rechts bestaan niet, zeggen ze. Ze zijn geen pacifisten, want ze steunden bijvoorbeeld in 1999 NAVO-bombardementen in Kosovo. Dat is 13 jaar geleden, en pacifistischer zijn ze er sindsdien niet op geworden.

Socialistisch zijn ze ook niet; niet één partij in Nederland is dat. Ook de SP is het niet. De SP is een sociaal-democratische partij. Nee bij GroenLinks zijn ze “modern” en dat heet tegenwoordig “sociaal-liberaal”.

GroenLinks waarschuwt regelmatig de PvdA dat de PvdA maar beter kan proberen om te springen op die voortdenderende trein die GroenLinks heet, ja de PvdA moet ook modern worden en “sociaal-liberaal” worden. Anders mist de PvdA de boot, aldus GroenLinks.

Femke Halsema – Hat tip @GJ_ voor plaatje
Keihard te keer gaan tegen discriminatie en racisme, dat is een tijdje nog een GroenLinks ding geweest. Nu niet meer, integendeel. Onder leiding van Halsema is GroenLinks een soort verstandig alternatief voor de PVV geworden. Met andere woorden, want ik druk me nu natuurlijk een beetje kort door de bocht uit, ook bij GroenLinks zijn zaken als “Het Hoofddoekjesprobleem” op heldhaftige neo-vaderlandslievende wijze “benoemd”. De timing was ook bijzonder. Net op het moment dat heel Nederland aan het hoofddoekjesprobleem leek te gaan bezwijken.

Inmiddels is GroenLinks verworden tot een discussie-clubje van sociaal-liberale regeringsgeile individuen met als belangrijkste wapenfeit sinds de oprichting: het Kunduzakkoord. Een fraai toneelstukje over regeringsbereidheid. Want dat ze bereid zijn om te regeren is boven alle twijfel verheven. Het lijkt nog het enige doel/ideaal van GroenLinks: regeren. Met hoeveel zetels maakt niet uit.

Stel dat GroenLinks nog in de kamer komt dan is de kans dat ze gaan regeren zeker aanwezig. Dus als GroenLinks In De Regering ook jouw ideaal is, stem dan zeker GroenLinks.

27 gedachten over “GroenLinks is klaar om te regeren!”

 1. zeeer juiste analyse.
  de gestudeerde, grachtengordeldieren worden helaas nog gesteund door simpele goedwillenden.
  Als je wilt dat het huidige systeem NIET verandert is Groenslinks en slimme keuze.
  Overigens van onze bestaande economische orde is een herstel van de welvaart niet mogelijk omdat de economische wetmatigheden juist de crisis veroorzaakte.
  En een werkelijke hervorming en belemmering voor de Elite om ondanks alles toch hun zakken te blijven vullen is geen sprake.

 2. Groenlinks onder Sap is inderdaad alleen nog maar uit op macht. Het voegt niets inhoudelijks toe en lan net zo goed fuseren met D66. Ook al zo’n inhoudsloze partij.

 3. @2 René

  Precies. D66 heeft oorspronkelijk inhoudsloosheid zelfs als visie. Dat wordt dan met een mooi woord pragmatisme genoemd.

 4. Ik ben zo vrij om een reactie onder het aangehaalde artikel in de Trouw te kopiëren omdat ik onderstaande een originele gedachte vind. Ik hoop dat vdHeuvel mij dit kleine vergrijp tov de regels niet euvel neemt.

  > Dibi komt op eigen kracht de kamer binnen. Met voorkeurstemmen van zijn allochtone achterban. Dan bestaat de GroenLinks-fractie uit Jolanda Sap, Bram van Ojik, Liesbeth van Tongerden en Tofik Dibi. Want meer dan 4 zetels zit er volgens de peilingen niet in. Maar ziet u het al voor u? Die 4 kunnen voor geen meter samenwerken. En na enige tijd verlaat Dibi de GL-fractie en begint zijn eigen groep. Sommige scenario’s kun je al vooraf uittekenen. <

 5. Wat een prachtig Koningskoppel op de foto: Ultrarechts Forever – Verhagen & Halsema.

 6. Wat een verwrongen wereldbeeld

  Lees het verfrissende verkiezingsprogrmma van GroenLinks
  Delen zijn al overgenomen door andere partijen
  GroenLinks begon met duurzaamheid

  Nu wil 70 tot 90% een duurzamer wereld
  En hebben de meeste partijen dit thema overgenomen

 7. Het “goede” nieuws is dat – als een gevolg van alle aandacht voor het “gedoe” bij/rond GroenLinks – de achterban nu ook meer zicht heeft gekregen op de geleidelijk veranderde koers van de partij.

  Ik heb althans de indruk dat een groot deel van de potentiele GL-kiezers zich zeker al ten tijde van de Kunduz-missie op het hoofd is gaan krabben en zich is gaan afvragen of dít de partij nog wel was die bij hun idealen pastte.

  Met het getriomfeer van GL over de deelname aan de Kunduz/lente-coalitie zullen zich ongetwijfeld nog meer mensen zich dat zijn gaan afvragen, omdat hiermee de neo-liberale koers voor de achterban een stuk duidelijker werd.

  Het gehannes rond Dibi/Sap zal mogelijk óók nog weer wat meer “inzicht” in waar de partij in godsnaam mee bezig is hebben opgeleverd.

  In mijn waarneming waren er vaak ook nogal wat kiezers die “strategisch” op GL stemden, om “de PvdA scherp / links te houden”, met name ook bij de Provinciale Verkiezingen. Ook dat zal nu door een toegenomen bewustheid bij de achterban van het gegeven dat GL niet meer de partij is die matcht met de oudere oorspronkelijke GroenLinkse idealen, wel afnemen.

  Allemaal jammer. Maar wél goed, dat de achterban nu een betere kijk heeft gekregen op waar de partij nog voor staat.

 8. #10 Jos van Liempd
  Dat zie je goed. GroenLinks was een partij voor mensen die geloven in een maakbare groene linkse samenleving. Onder leiding van Halsema is er een liberale pragmatische koers voor in de plaats gekomen om maar mee te willen regeren met welke kabinet dan ook. Het verkiezingsprogramma staat vol met praktische benaderingen om de ideale partner voor zowel Links, Rechts, Midden en Breed kabinet te zijn onder een klef, doorzichtig groen sausje. GroenLinks heeft de idealen van weleer over boord gegooid.
  Het bestuur is te slap, de fractie losgeslagen en een leider die verkwanselt. Stemmen op GroenLinks is stemmen op GroenNikserigheid. GroenLinks is niet meer dan een spuitbus pas gemaaid gras om de liberale rottingslucht te verbloemen.

 9. Het GroenLinks programma is juist de oplossing voor de crisis
  Econoom Jolande Sap had met haar kennis een doorslaggevende invloed op het Lenteakkoord.

  Met ingrepen waar de economie weer mee op gang komt, zoals vergroening van de energie belasting
  Nuis dat 6 miljard per jaar subsidie voor bedrijven,
  Door dat om te zetten in voordeel voor burgers en meer belasting voor vuile bedrijven, worden zowel burgers als bedrijven gestimuleerd te investeren in lagere energie kosten.

  Egoistische rechtse hufters dragen niet bij aan de oplossing van gezamelijke problemen, GroenLinks wel, zelfs als ze in de oppositie zitten

 10. Is @12 een parodie of zo? Het Kunduz-akkoord is in het voordeel van burgers? Ik dacht dat het een lichtelijk afgezwakte versie van het Catshuisakkoord was. En ik kan natuurlijk iets gemist hebben, maar van dat weer op gang komen van de economie heb ik tot op heden weinig gemerkt. Misschien dat @12 dat even toe kan lichten?

 11. Ik zie geen reden om te twijfelen aan de oprechtheid van @12 maar dat is het punt nou juist: die partij is niet groen, die partij is niet links. Hele volksstammen linkerwangers en windparkenliefhebbers koesteren een illusie over iets wat in feite nooit bestaan heeft.

 12. @15
  Had het al broederlijk gecorrigeerd. Heb ooit een etentje met hem laten schieten – weet niet meer waarom, en er komt geen herkansing. Maar ik ben redacteur van een blad in zijn geest en stem uiteraard in.

  Zie ook hier.

 13. #12, Odjong Baboon vindt dit allemaal hartstikke leuk.
  Heb je meer van die cool stuff`?

 14. Sap van GroenLinks flirt met Buma. Wat is groen aan de CDA? Behalve de nieuwelingen op de kieslijst?
  Getver. Hoe ver ga je als lijsttrekker door ee knieën om na 12 sept te mogen meedoen met de old-school boys.

 15. Ik kon me nog begin jaren 80 mij herinneren dat in een of ander blad iets stond over de PVDA en de linkse partijen die zijn opgegaan in Groenniks. De PVDA werd als sociaal/democratisch gezien die binnen het systeem ernaar streefde de maatschappij sociaal te maken, terwijl de linkse partijen die op zijn gegaan (of beter gezegd verdampt’) in Groen Links ernaar streefden radicaal de huidige structuren overboord te gooien.
  Groen Links lijkt dan ook totaal niet op de oudere linkse partijen en heeft niets van deze partijen. Degenen die de 4 partijen graag zouden willen opruimen konden het niet beter bedenken om er Groen Links van te maken. Echt Links is geen enkele partij meer, naar mijn mening. De ene zich sociaal noemde partij na de ander laat een populistisch geluid horen om de PVV stemmen af te kunnen snoepen of in ieder geval zichzelf te garanderen dat zij mogen regeren. Van het oude idealisme is niets meer over gebleven. Maar, goed dat is dan ook niet meer van deze tijd. Opkomen voor de rechten van werknemers, zorgen voor betaalbare woningen, je uit spreken tegen racisme en sociale en economische onrecht in de wereld is natuurlijk hardstikke ouderwets. Een opvatting die bij engrechts leeft en met succes links heeft laten geloven. Om enigszins in het reine te komen met het geweten ga je natuurlijk als `linkse partijlid` zo af en toe een vegetarische barbecue houden, bezoek je de gayparade, kom je op voor een of ander duister heerschap dat uit Iran, Egypte, Somalie of weet ik veel wat voor land zegt gevlucht te zijn en zegt vreselijk te zijn behandeld door die Enge moslims/ ook al rammelt het verhaal aan alle kanten en blijkt later gefinancieerd te zijn door enge neocons, bezoek je een of ander oersaaie kunsttentoonstelling of bioskoop waar gortdroge films worden gedraaid.

 16. Groenniks is inderdaad de juiste naam voor GL. Zeker nu ze samenwerken met die andere partijen van het Kunduzaccoord. Deze partij wordt gerund door voormalige spruiten uit een links nest maar zijn zodanig verpest door de welvaart, dat ze niet door hebben hoe het voor de gewone man ook kan zijn, als partijen als de VVD en het CDA echt de kans krijgen. Het zijn lui die uit Buitenveldert en de Grachtengordel komen en zich vermaken als Joep van het Hek GVD op het podium roept,want dat geeft zo’n lekkere volkse solidariteit.

 17. Polletik is hard. Over 43 dagen zien we huilende groene graftakken elkaar in de armen vallen voor de camera’s. Flauwe meisjes en jongens proberen nog iets zinnigs uit te kramen voor de microfoons. Het bestuur kondigt onderzoek aan en treedt af, bang voor hun maatschappelijke carrière. De twee overgebleven blauwe zetelzitters ruiken ranzig van angstzweet. Halsema’s wederopstanding gesmoord in het stemlokaaltje. Nederland bevrijdt van het hypocriete GroenLinks. De zon zal schijnen op 13 september dat voorspel ik u.

 18. spitsnieuws zegt het netjes

  Voor Jolande Sap is het een eenzame zomer aan het worden. De gewraakte Kunduz-missie verdeelde haar partij, kritiek op de partijleider lijkt de leden nu te verbinden. Als Sap de eenheid niet voor de verkiezingen terugvindt, is haar perspectief als partijleider weg. De stoelendans om haar opvolging zal de komende maand verhevigen. Alleen de verwachte forse verkiezingsnederlaag ontbreekt nog op het lijstje met dieptepunten. Het einde van Saps politieke carrière is nog niet eerder zo dichtbij geweest.

 19. Voor groenniks waren er PROVO, de Kabouters en de Groenen.

  Toen salonlinks door de mand was gevallen ontdekten de beroepspolitici dat de bevolking in was voor verandering en de kleine zg. linkse partyen namen Goenen politiek over.
  Uiteraard met behoud van baagarantie voor wethouderse, kamerleden etc.
  De oorsponkelijke Groenen dachten aan andere structuren in de maatschappy.
  Fout dus.

 20. Op deze manier pleegt Groenlinks uiteindelijk politieke zelfmoord. Mensen met rechtse opvattingen gaan er toch niet op stemmen hoeveel er ook aan rechts spierballentaal wordt uitgekraamd. En linkse mensen die nog enigszins kunnen nadenken zien er geen heil meer in Groen Links.

Reacties zijn gesloten.