Verkiezingsdebat: wie is de beste fact-free braller in 30 seconden?

Om kundig leiding te geven aan het volgende kabinet schijnt het van ultiem belang te zijn dat je excelleert in “het debat”. Wat is een debat? Een debat is waar je in 30 seconden alle belangrijke uitdagingen in dit land kan terugbrengen tot slogans, halve waarheden, hele leugens, insinuaties en cynische grapjes. Beheers je die kunst goed, dan ben je “een goed debater”.

Wat “een goed debater” verder met de standpunten, dan wel met de kwaliteiten, van de partij die hij/zij vertegenwoordigt te maken heeft weet niemand. En of goed ad rem kunnen “debaten” zegt dat je geschikt bent voor leiding geven, het bestuur van het land, of zelfs maar het voorzitten van de ministerraad, is volstrekt onduidelijk.

Of de oplossingen die jij zegt te willen (en of wat je zegt klopt dat moeten we nog maar afwachten) goed zijn voor het land komt totaal niet aan de orde. Of de problemen die jij beweert te zien werkelijk bestaan? Geen idee.

Je zou verwachten dat de journalisten die meewerken aan het debat een klein beetje hun huiswerk doen, het is immers bekend met wat voor gladde praatjes de politici aan zullen komen, dit zie je weken van tevoren aankomen, en dat de verschillende porties gebakken lucht een klein beetje doorgeprikt zullen worden, maar nee. Zet dit uit je hoofd, gaat niet gebeuren.

Hetzelfde geldt voor bepaalde politici (en het campagne-team van deze politici) die zich laten overrompelen door deze volstrekt voorstelbare kletspraatjes. Geen huiswerk gedaan, dus de ander komt er mee weg.

En dat terwijl het zo simpel is. Je hoeft namelijk niet eens te reageren op de ander, nergens voor nodig. Het enige wat je hoeft te doen is Het Eigen Verhaal klaar hebben. Paar zinnetjes uit je hoofd leren. Geen one-liners, dat gaat te snel vervelen, maar three- of four-liners.

Voorbeeldje: gisteren sprak Samsom Rutte aan over het uitspelen van bevolkingsgroepen tegen elkaar, allochtonen die zich dankzij Ruttes kabinetje niet meer thuis voelen, en het Polenmeldpunt. Zo’n Rutte schakelt dan in zijn hoofd en denkt “hee dit gaat over integratie” en draait het standaard riedeltje af wat hij namens de VVD uit zijn hoofd heeft geleerd. Niks reageren op Samsom.

Zo kun je in principe altijd “reageren”. Je slaat aan op trefwoorden en komt met standaard uit je hoofd geleerd riedeltje. Kwestie van een middagje oefenen.

Gooi er wel een paar leugens en nauwelijks controleerbare halve waarheden bij.

Dat is (helaas) de realiteit van het “verkiezingsdebat” in dit land. We zullen het ermee moeten doen.

Kijk, deze VVD-kamerleden hebben goed opgelet in het klasje, slaan precies tegelijkertijd “aan”:

7 gedachten over “Verkiezingsdebat: wie is de beste fact-free braller in 30 seconden?”

 1. Rechtsdenkenden brallen, liegen, draaien.

  Als men over Fact Free politics spreekt dan sprak men in eersten instantie over Republikeinen van Amerika. Rechts (Extreem Rechts) dus. Dit geld ook voor de rest van de wereld.

  Net als spindoctor een rechtse vinding is.

  Het modder gooien is ook een kenmerk van rechtsdenkenden.

  Dit is al heel lang bekend.

 2. Rutte’s drogredenering over Griekenland tegen Samsom zouden ze van mij best eens tegen het licht mogen houden, alleen daar kan je al een paar informatieve avonden TV mee verzorgen maar dan komen waarschijnlijk zaken naar boven waar de VVD liever niet over zal praten, wapendeals en het grote geld wegsluizen dat soort dingen.

 3. Ik zapte en kwam bij zomergasten terecht, ik heb geen enkele zin om naar welk lijsttrekkers debat te gaan kijken. Oninteressant, saai en het enige wat telt zijn de enorme ego´s van de mannen. Jammer dat niemand Rutte aanvalt op het feit dat hij zo machtsgeil is dat hij met iedereen wil samenwerken, ook al sputtert hij van niet, en dat dankzij zijn medewerking, Nederland voor decennia voor paal staat. Ik stem SP, maar veel vertrouwen heb ik in het hele Den Haag niet.

  Het is dat Jet Klijnsma helaas voor de PVDA is, anders had ik op haar gestemd.

 4. Waar komt toch de angst vandaan om die rechtse brallers aan te durven pakken?

  Had nomdedieu tegen Rutte gezegd: ” en, heeft rechts nederland lekker zijn vingers afgelikt de laatste jaren? lekker 130 kunnen rijden?
  Leuk he, al die failiete zorgfabrieken, scholen, banken, woningcorporaties en wat al niet? al die Grootgraaiers in die besturen komen allemaal uit jouw club Rutte, en dat moet gewoon afgelopen zijn, dat gaan wij, socialisten, anders doen , weg met dat vrije markt gezeik’.

  Klaar. Punt gemaakt. Dát willen veel mensen horen, en niet dat suffe gedoe. Stelletje angsthazen.

 5. Is je ook opgevallen overigens dat verhaal waar Schippers vorige week mee begonnen is dat had Rutte nu overgenomen.
  Geniaal; ’t schijnt dus zo te zijn dat veel mensen die een beroep doen op ondersteuning zelf al huishoudelijke hulp hebben, hebben ze jaren betaald en dan moet nu ineens de gemeenschap dat betalen. Klinkt hartstikke strak.

  Praktijk is dat je ten eerste van goeie huize moet komen om überhaupt de gemeenten nog aan hun zorgplicht te houden, er is niemand die deze ondersteuning zomaar voor z’n lol krijgt, dan is er echt wel iets aan de hand.
  Ten tweede is het aan de gemeenten toegestaan een inkomensafhankelijke eigen bijdrage te vragen over de ondersteuning die zij leveren, wat je verder met je centjes doet gaat ze eigenlijk geen ruk aan.
  Ten derde kun je je gerust afvragen of dit nu zo’n geweldige bezuiniging is of dat dit gewoon een extra handvat is van de politiek aan de gemeenten om eens lekker in je portemonnee en je privacy te duiken.
  Ten vierde hulp bij het huishouden voor iemand met een bepaalde ziekte gaat meestal iets verder dan een regulier huishouden poetsen, dit kan voor mensen die al jaren een hulp in het huishouden hebben een drempel zijn misschien op privacy gronden, voor veel mensen een reden om een neutrale partij hiervoor in te zetten via de gemeente. Waarvoor zij dan ook de eigen bijdrage betalen.

  Ik heb meegemaakt mensen die ca 95 euro per periode van de gemeente ontvingen voor een paar uurtjes HH per week (ja, ca 13 euro per uur) vervolgens een eigen bijdrage van 65 euro per periode en daar wordt dan nog wit voor gewerkt ook. Dit gaat dus echt helemaal nergens over per saldo, het wordt allemaal net zo hard weer teruggehaald.

  Maar intussen is het wel effe lekker gezegd, kan iedereen er weer schande van spreken. Als Rutte en Schippers zulke dingen gaan roepen ga je d’r gelijk wat achter zoeken.

 6. Ja precies 5 en 6. Exact.

  Het kabinet Rutte heeft 3 dingen bereikt. Caviapolitie oprichten. 130 op de afsluitdijk. Caviapolitie opheffen.

  Klaar.

  En inderdaad de Rutteleugens werden eerder al door Schippers factfree uitgeprobeerd bij de nono’s van Knevil en Brink.

Reacties zijn gesloten.