De mislukking van de SP. Afl 3 : de campagne

Ik schrijf een serietje over de jammerlijke mislukking van de SP bij de recente Tweede Kamerverkiezingen. Dat de SP er niet in is geslaagd om winst te boeken in de verkiezingen na het meest rechtse kabinet sinds Seyss-Inquart I, beschouw ik als een gevoelige Nederlaag, inderdaad met hoofdletter. Maar de meningen zijn verdeeld want er zijn ook mensen die het bijzonder goed gelukt vinden dat de SP op 15 zetels is blijven steken terwijl PvdA bijna 10 zetels won.

Vorige afleveringen waren: Het geval Roemer, en De Koers.

Vandaag de campagne. Daar kunnen we kort over zijn: welke campagne?

De SP is de rijkste partij van Nederland. De meningen zijn verdeeld over hoe die rijkdom tot stand komt. Ook ik ben van mening dat een te rigide afdrachtregeling geen goed idee is. Maar bij een campagne kan De Partij het tegendeel bewijzen: met een supercampagne.

Helaas is het de SP niet gelukt om een supercampagne te voeren. Hun filmpje had zo kunnen worden uitgeruild met dat van het CDA bijvoorbeeld. Zeker, het was kunstig, maar had het De Boodschap die wij potentiële SP-kiezers wilden horen?

Nederland is een heel mooi land. Aldus de SP. Dat is het enige wat ik me nog van het filmpje kan herinneren. Niks over rovers bij banken, graaiers bij zorginstellingen, bandieten bij woningcoöperaties. Waarom niet?

Wat de SP beter had kunnen doen in mijn ogen is een zogenaamde “smerige campagne”. Wat denk je bijvoorbeeld van de VVD onderbuik-campagne van dit keer? Zum Kotsen!

Zo had de SP dat ook kunnen doen. Geld klotst tegen de plinten op dus wat houdt ze tegen.

Een smerige campagne, zoals die van de VVD, heb ik elders wel gezien. Bij ons bijvoorbeeld met onze nepposters. Bij de Internationale Socialisten met hun nepposters. En zelfs bij de Jonge Socialisten (PvdA’ers) met hun nepposters.

Ok, ik geef toe, veel fantasie kwam er niet bij kijken. Maar smerig was het zeker. Laag en onder de gordel. Zo doe je dat. Stel je voor dat bij D-Day John Wayne was geland op Omaha Beach met een fimpje “Frankrijk is een mooi land”. Dan hadden we nu allemaal nazi gesproken.

Zo doe je het dus niet.

Met foldertjes verspreiden over “10 vragen aan onze aimabele premier-kandidaat, de goedlachse heer Roemer” kom je er niet.

Hoe doe je dat wel? Welnu met een campagne deel je smerige beuken uit en je laat niks van de tegenstander heel.

Zó doe je dat.

Een waardeloze kut-campagne dus, beste SP. Volgende keer beter graag.

24 gedachten over “De mislukking van de SP. Afl 3 : de campagne”

 1. Inderdaad, de SP had alleen maar notities hoeven te maken van wat er allemaal op Krapuul aan rechtse viezigheid beschreven is, de rest daarvoor verantwoordelijk houden ( inclusief de PvdA) , ze dat in hun gezicht te roepen, steeds antwoord te eisen, geen gedraai te accepteren, en dan waren ze geloofwaardig geweest.
  Hadden ze zo 76 zetels gekregen, want veel mensen zijn het spuugzat.

 2. Zowel de nr.1 als de nr. 2, Roemer en Leijten, stralen een zekere liefheid uit die niet bij de politiek van nu past. Ik vind het juist wel aardig, maar blijkbaar win je er niet mee helaas.

 3. @4;

  Ja inderdaad. Zo is het simpele fatsoen van elkaar uit laten spreken niet besteed aan “de rest” die niet luistert en alleen wacht om in de aanval te kunnen gaan.

 4. Lezend Le Roi en de rest denk ik dat SP hier aan zichzelf te wijten hebben dat ze niet beter hebben gescoord.
  Je moet goed weten waar je aan begint en de passende maatregelen en instrumenten gebruiken.

  Gewoon een normale PR-scholing zou al voldoende zijn.

 5. In campagnes gaat het om zichtbaar zijn, niet per se om sterke slogans. En vooral gaat het erom geen blunders te maken.

  Mitt Romney geeft een voorbeeld van een slecht lopende campagne, niet vanwege amateuristische spotjes en dergelijke, maar doordat herhaaldelijk onhandige uitspraken worden gedaan.

  Ik denk dat de SP ruim voldoende zichtbaar was. Maar het verhaal van de SP was niet altijd even consequent.

 6. Het is gewoon een kwestie van tijd. Kijk naar Amerika waar rechts voorgoed op zijn retour is. White Supramecy is een dode tak in de boom der evolutie. The GOP heeft veel weten te saboteren. In denk dat Obama in feite veel linkser is dan hij zich voordoet. Hij moet wel. Het land is nog niet klaar voor echte grote verandereningen ze zijn net van de schrik te boven dat er een Neger in het Witte huis zit. Dat is geschiedenis waar iedereen aan voorbij gaat. Wie had dat ooit gedacht dat is zoiets als de maanlanding.

  Rechts is ook de remmende factor geweest van de mensen en hun ontwikkeling. Zij die religieus zijn dachten dat de wereld plat was.

  Einstein was / is links kan niet anders. Creatieve geesten zijn links. Rechts is altijd conservatief en op zoek naar mogelijkheden anderen uit te buiten voor eigen gewin.

  Het doek zal op een dag gaan vallen voor rechts in dit land. Helaas is dat niet na de WO II gebeurd in dit land men was wel erg snel vergeten wie de NSB en de SS vertegenwoordigden. En dat was niet links / sociaal / weldenkend / heldhaftig nederland. Maar anti intellectueel, anti wetenschap (tenzij wapens en snel geld), anti cultuur behalve de eigen, zeer gelovig godfearing warmongering rechts.

  Markt werking in de zorg en elders is de achiles hiel van rechts en daaraan gaan ze ten onder. Trickle down heeft zoals in Amerika fallikant gefaald. Griekenland is ook een voorbeeld wat dat teweeg brengt. Enge rechtse stromingen gelijk die aan WO II.

  Midden links is waar een fijn land en maatschappij zal eindigen als het verstand zegenviert en angst is omgezet in liefde.

 7. Het moet wel eerst echt heel erg naar de knoppen gaan voordat het zover is hoor. Dit zeg ik aangezien jij de USA als voorbeeld noemt.

 8. Nou, inderdaad, want Romney verliest alleen maar omdat het zo’n enorme sukkel is, niet omdat rechts geen sympathie meer heeft daar, integendeel.

 9. Obama heeft het vorige week mogelijk gemaakt dat iedere burger van de VS het lot van Bradley Manning kan treffen: onbeperkte hechtenis op grond van verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten. YIKES!

 10. On topic: nog maar kort geleden heette het dat de SP vanaf de zijlijn maar wat stond te schreeuwen. Dit jaar stelde de partij zich nadrukkelijk als regeringsbereid op, is het weer niet goed.
  (let wel, ik had graag een hardere koers gezien en een andere lijsttrekker)

 11. De grote boodschap uit het artikel is:
  Waarom heeft SP niet keihard de veroorzakers van de ellende aangevallen.???

  Waarom niet zeggen: Als wy in de regering komen gaan we zeker nog een keer kyken naar de graaiers en zakkenvullers die de ellende veroorzaakten.

  Kyk naar de reklamecampagne van PvdA;
  SamSam verandert van ADHD- aktieleider in rustige politicus )styl Roemer) in maatpak en hopla..
  weer 10 zetels erby.

  Als je als goed georganiseerde party met voldoende geldmiddelen nog geen succesvolle campagne kunt opzetten, want kun je dan wel als je moet regeren??

 12. @16 nexus,

  Kom op. De SP stond op een bepaald moment op ruim dertig zetels in de peiligen. Veel media berichten over het ‘rode gevaar’, bijna zou een maoïstische omwenteling dreigen. De SP was zeker veel in het nieuws. Roemer viel zowat iedere dag op het tv-scherm te zien.

 13. @17: Sjaax:

  Eigenlijk is het de schuld van Roemer en de campagne van de SP dat we nu ( jouw?) dappere DoDo Samsom door de strot geduwd krijgen?

 14. Roemer is off topic. Het gaat hier over DE campagne. Wie heeft er bijvoorbeeld überhaupt gemerkt dat de SP campagne voerde?

 15. @ Samsom lokte SP stemmers naar zich toe door SP achtige praat , NIET door Paars 3 te beloven …
  In combinatie met de media die de SP als extreem wegzette een funeste combinatie voor Nederland ..

  Het allerengste is dat beide partijen in Paars 3 nu al met een duikvlucht in stemmen zijn begonnen .. dus hebben ze alle redenen om 4 jaar in innige omarming door te gaan en zo allerlei leuke postjes te scoren …

 16. @19 wel hoor , flyertjes in de bus , SPrs op straat , allemaal , maar het was te weinig mannetjesmakerij en SBS 6 stijl , en dus misschien uiteindelijk niet toegespitst op de Homo Supervicialis Hollandus ..

  Bij ons in de buurt had het beter hard tegen de PvdA kunnen zijn , om de Allochtonen te doen inzien dat de PvdA niets voor hun kan betekenen …

 17. @19:

  Volgens mij was dat juist de strategie: Niks doen, dan komen ze vanzelf wel. Kleine vergissing gebleken.

  Niet voor de volgende ronde, dan komen de kiezers wél. Maar dan zullen ze wellicht gaan blaten, en dat moet dan juist weer _niet_

  Het is wat allemaal. ; )

 18. @19 Er lag op een gegeven moment een foldertje in de brievenbus met opschrift NU SP. En de dag voor de verkiezingen hing er in het bushokje bij mij in de buurt ’n grote poster met als opschrift SP NU.

 19. @17, Sjaax, “Veel media berichten over het ‘rode gevaar’, bijna zou een maoïstische omwenteling dreigen. ‘…

  De onmiddellijke reactie moest zijn om hierop meteen in de hoogste versnelling te komen en aan de hand van deze rechtse “reclame” alle kanten op in het aanval te gaan.
  Maar ja, dat is mijn opvatting.

  Voor de rest @22 Le Roi meldt het goed.

Reacties zijn gesloten.