Zelf patriottische patat bakken

Zo ziet het eruit
Patat, ook wel frites, patat-friet en patat-frites genaamd dat maak jij voortaan zelf. Mensen die voor patat naar de de snackbar gaan die sporen niet. A is het niet te vreten, B is het veel te duur, of koud als je thuis komt. Kortom doe dat niet en maak voortaan thuis je eigen patat.

Hoe werkt dat nu, patat maken?

Awel dat is helemaal niet zo ingewikkeld.

Je begint met een friteuse aanschaffen. Zoiets kun je al kopen vanaf een tientje of zo. Je kan er alles in frituren zodat je je helemaal kan volvreten met zelf-gefrituurde shit.

Je kan dag en nacht gefrituurde rotzooi eten tot je er bij neervalt. Zelf gefabriceerde snacks, of je koopt gewoon een doos hard-core frikandellen bij de Lidl. Scheelt ook afwas.

Vervolgens koop je “frituurvet”. Er zijn mensen die het anders doen, die laten bijvoorbeeld een pas geslacht truffel-zwijntje uitlekken bij een vuurtje van cederhout om al doende het optimum qua home-made frituurvet te bereiken maar wat je ook kan doen is frituurvet kopen. Twee flessen moet ik meestal halen dus dat zal bij andere mensen ook wel zo zijn. Ik neem dan nooit de goedkoopste variant maar ik neem altijd de één of twee na goedkoopste. Dit om te laten zien dat ik niet echt een pauper ben.

Koop trouwens ook een zak aardappelen. Liefst eentje met grote exemplaren erin. Op de zak staat meestal wel of de aardappel geschikt is voor de frituur. Er zijn aardappelen die daar niet geschikt voor zijn.

Deze aardappelen schil je. Als je niet weet hoe dat moet dan wordt het tijd dat je dat leert. Vervolgens stop je je aardappel in een superdure frites-snijder, als je die hebt, of je snijdt met een aardappelmesje de aardappel in plakken van ongeveer een halve cm dik, en vervolgens snijd je deze plakken in dunne reepjes. Ik doe altijd: zo dun mogelijk.

Belangrijk (of niet belangrijk, het is maar hoe je het bekijkt, ik doe dit namelijk nooit dus echt superbelangrijk is het niet) is dat je je zelf gesneden frieten even afspoelt onder de kraan. Waarom dit belangrijk is weet ik niet want ik doe het ook wel eens niet en dan smaakt het ook prima. Maar wat mensen ook wel eens doen is die frieten in een laag water laten staan een paar uur. Schijnt echt fantastisch te zijn, worden ze extra krokant van. Nadeel van al dat water is dat je het weer moet afdrogen. Of niet trouwens want dat vergeet ik ook wel eens.

Nu ben je klaar om patat te bakken.

 • Verwarm je frietpan voor op 170 graden.
 • Bak je frieten vervolgens 5 minuten, tot ze gaar zijn. Af en toe schudden.
 • Haal het mandje uit het vet.
 • Verwarm nu de frietpan tot 190 graden.
 • Bak nu je frieten tot ze jouw favoriete kleur hebben. Duurt 2 a 4 minuten. Blijf schudden.
 • Serveren met mayonaise (niet met fritessaus getverderrie)


 • 170 en 190 is het lekkerste, maar 160 en 170 schijnt beter te zijn voor je gezondheid.

  Maar who cares about gezondheid! We hebben het hier over fucking patat.

  Smakelijk

  34 gedachten over “Zelf patriottische patat bakken”

  1. ‘mmmmmm idee voor morgen, altijd maar rijst met boter en suiker word je ook zo melig van.

  2. Die patat uit de winkel is vaak niet te vreten meer, vind ik. Kan aan het vet liggen. Wat ook sneller (donker-) bruin wordt. In plantaardig bak ik al heel lang. Dacht altijd dat het gezonder was. Maar ik begin daar van terug te komen.
   Zelfs margarine en halverinen schijnen gewoon stopverf te zijn. Ik heb een keer olijffrittuurolie gehad van de Aldi. Maar was ook weer tijdelijk.
   Ossewit heb ik er nooit gezien.
   Wel de bakolie met olijf.
   De olijfolie is ook natuurlijk weer vrij prijzig.

   Als je goed friet hebt en je bakt het goed komt er amper olie in, maar sommige patat zuigt van zichzelf enorm en dan kun je hem iedere keer bijvullen.
   Volgens mij moet je wel 190 C aan houden.
   Des te eerder schroeit die dicht.

   We eten sowieso weinig aardappelen.
   De gebakken varianten zijn gewoon het lekkerst.
   Vooral die gekruide partjes van de Aldi.
   Ik heb een hekel aan de chips.
   Nee, niks fransen. Oma’s frieten of kreukelfrieten.
   Allebei verschrikkelijk duur.
   Een tijd lang hadden ze 2,5 kilo, maar nu nog 1,5 kilo.
   Ja, ik geloof dat zelf maken het lekkerst is.
   Dan kun je al die paarse plekken eruit hakken.
   Ik heb daar een enorme schurft aan.
   Ja, ik weet wat het zijn.
   Altijd groenten met aardappelen en veel jus ;-).

  3. Recept voor ‘Fucking Patat ‘dus…

   Van t’ weekend es bij de frietboer gehaald, 2 grote friet zonder: 4,60
   En droog dat ze waren, vast heel gezond, maar de dag erop was ik er nog zwanger van.

   Mooi dat plaatje: zo ziet het eruit ,=))

  4. @4 “plantaardige vetten ” bestaan niet , wat ze in de winkel verkopen zijn verkrachte ( gehydrogeneerde ) Plantaardige Olien .. Absoluut niet geschikt voor consumptie en al in verschillende onderzoeken bij hartziektes betrokken … , Gewoon zonnebloemolie is prima ,,,,

  5. Een Tipje … Alles waar VERBETERD en VEREDELD op staat is in 99% van de gevallen niet voor consumptie geschikt ..

  6. @2 jvheuvel nr1 is juist geen snob maar een kenner ((-;
   Ook ik ken de tijd dat je Ossewit gewoon bij de Spar of De Gruyter haalde:

   Frieten bak je best in rundsvet!

   Ossewit is gesmolten en gefilterd rundsvet. Je slager verkoopt het, het is veel goedkoper dan alle andere vetsoorten en zeer interessant voor bakken, braden en vooral, frituren.

   Van alle vetsoorten, heeft ossewit de grootste bestandheid tegen oxydatie en verbranden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat alle frituren vroeger ossewit gebruikten.

   Ondertussen is onder druk van de slecht geïnformeerde consument in heel wat frituren een bordje te vinden met daarop: “Wij bakken in plantaardige olie”. Goed voor je gezondheid is dit niet echt. Van de onverzadigde vetzuren die eventueel in de plantaardige olie aanwezig zijn, schiet na amper één bakbeurt al helemaal niks meer over. Toch blijven de meeste frituren deze plantaardige olie, die eigenlijk al na één bakbeurt vervangen hoort te worden, evenlang als ossewit gebruiken. Dat is een regelrechte aanslag op je gezondheid! Plantaardige olie oxydeert veel sneller dan rundsvet en, éénmaal geoxydeerd, is deze olie net zo ongezond als alle andere verbrande vetten!

   Ossewit is hiertegen veel beter bestand. Het geeft ook vrij snel een mooi bruin kleurtje aan het gefrituurde, zodat je de neiging hebt om vooral niet te lang, en niet te heet te frituren. Het is ook zo goedkoop dat je ’t al na één of twee bakbeurten kan weggooien en dat is nog altijd het gezondste. Bovendien vermijd je zo smaakvermenging, want je bakvet neemt altijd wat smaak op van hetgeen je frituurt.

  7. Ik had hierop natuurlijk al lang geanticipeerd met het gedeelte over het truffelzwijntje.

  8. Arachideolie! Of een in ieder geval lichte plantaardige olie om na het frituren in de tank van je ouwe diesel te gooien.

  9. @6 Plantaardig vet of olie. Zit daar een verschil tussen ? Je krijgt het beiden haast niet van je handen af. Ik haat frieteuses.
   Zodra de jongste de deur uit is gaat die 2 dingen de vuilstort in.
   Nee, die moet je hier zelf naar de schroothoop brengen.
   Alles wat je zelf kunt vervoeren.
   In elk geval.
   In olijfolie kun je ook bakken.
   Maar ik vraag me af of je die oliën van de Aldi er zo in kunt mieteren ?
   Zonnebloemolie is natuurlijk goedkoper.
   De zuiderlingen schijnen veel in olijfolie te bakken.

   Ja, we hebben hier nog visfriteuse.
   De vis is op en ik wil geen visje meer hebben.
   Het komt allemaal uit die kankerverwekkende oceanen.
   Tilapia of die Panga is een strontvis.
   En anders zit daar wel weer een hoge koncentratie zware metalen of chemikaliën in waar een paar de hik van krijgt.
   Frituren schijnt sowieso niet gezond te zijn.
   Maar ik bak of kook mijn eten graag eerst voordat ik die andere zooi erbij krijg.
   Rauw is ook niet meer zo gezond met al die bijgeleverde beestjes.

  10. @12 Nog nooit ergens gezien. Ik weet wel dat pindasoep gigantische machtig is en dat je je bek daar aardig aan kan verbranden.

  11. Er zijn best goede patat zaken, die zelf geen kant en klare patat verkopen, maar zelf hun piepers jassen en aan het frituren slaan. In Haarlem zijn er 3 van die zaken, met verschillende soorten frietsauzen, ik neem aan dat het in de rest van Nederland ook wel zo zal zijn. En ik mag ook niet klagen de friettent op de hoek verkoopt ook uitstekende patat.

  12. @16 ja okay maar dat komt dus een beetje in de buurt van mijn patriottische frieten.

  13. @11 , er zit inderdaad een groot verschil tussen plantaardige oliën en de zogenaamde Gehydrogeneerde “vetten ” , het eerste is wat uit de zaadjes van planten geperst word , het tweede komt voort uit een Chemisch proces wat de mens om een of andere obscure reden op de olie loslaat , dit product werd oorspronkelijk gebruikt in de bakkerijen om brood als King Korn ( ken je het nog herinneren ) mogelijk te maken , dit kunstmatige vet houd het langer vers , en om uit goedkope olieën de “boter voor de plebs” Margarine te creëren.. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Margarine schadelijker voor de bloedvaten is dan Dierlijke vetten

   “The body cannot incorporate trans-fatty acids into membranes, and if it tries to do so, deformed cellular structures may result. Eating trans-fatty acids in margarine probably increases cancer risks, promotes inflammation, and accelerates aging and degenerative changes in tissues. Dr. Andrew Weil, of University of Arizona, College of Medicine, says that he is convinced enough of these possibilities to try to eliminate margarine from his diet.

   Margarine is but one molecule away from being plastic. This fact alone is enough to make you want to avoid margarine

   “Plantaardige” vetten zijn gewoon heel harde margarines ..

   Plant- Aardig versus Kunst- Matig .. soms is de waarheid al zichtbaar door even anders te kijken 😉

  14. Als je er zelf voor kiest .. Geen probleem , maar als je niet weet dat het gif is mag ik je toch wel waarschuwen ??? 😉

  15. @ 25 al eens geprobeerd met krieltjes , gewoon met schil en al , door de helft of in vieren , en dan in twee etappes bakken zoals patat … Lekker met een kruiden mayonaise

  16. Arachideolie FTW! Vanwege dat olie na circa 6 beurten vernieuwd dient te worden uitgekomen bij arachideolie dat langer goed blijft en heter mag worden.
   Volledig teruggekomen van olijfolie. Teringduur, maar kort lekker.

   Aan te raden is om na 7 beurten te verversen en de olie altijd te filteren na gebruik. Anders is het fucking ongezond.

  17. Snij friet in even dikke stukjes. Laat ze even weken in water met zout. Goed drogen, daar zijn handcentrifuges voor. Na het voorbakken de friet laten afkoelen. Bij het afbakken de olie op 185C. Let op, als je vissticks of visburgers frituurt moet je je olie vervangen. Tenzij je van visfriet, visfrikandel en viskroket houdt.

   Ook lekker: ovenschaal, olijfolie, ovenfriet, kruiden. Niet teveel ineens en regelmatig omscheppen.

   Zelf chips maken: frituuraardappelen + ouderwetse kaasschaaf (zo eentje die ook werkt zeg maar). In kleine beetjes frituren. Voorbakken niet nodig. Paprikapoeder, peper, beetje zout, knoflookpoeder, djintan. Zelfgemaakte knoflooksaus erbij. Bijvoorbeeld Gouda’s Glorie mayo met klein beetje water + knoflookpoeder + bieslook + djintan. Nachtje koelkast = altijd betere saus.

  Reacties zijn gesloten.