Bruin I: opdat wij niet vergeten

Premier van Bruin I

Nee, wat fijn toch. Zelfs de linkse stemmer was in 2010 na acht rampzalige jaren Balkenellende blij met tenminste één ding van de nieuwe premier, en dat was dat hij in elk geval communiceerde, in plaats van bij elke vraag een onbegrijpelijke, niets-betekenende woordenbalkenbrij uit te braken. Totdat hij driekwart jaar radiostilte invoerde althans. Tot dusver de grote communicator Rutte.

Als ik het bevel voerde over de gehele pers zou ik ze opdragen Rutte vanaf het moment dat hij de radiostilte opheft voor minstens nog een jaar te negeren. Hou dan voor de rest ook maar je bek.Want afgezien van die radiostilte is er alleen maar gelieg uitgekomen, of verhullende teksten om vooral toch maar te vermijden zijn half-fascistische gedoogpartners te moeten veroordelen.

Laten we vooral dat laatste niet vergeten. Zo meteen loopt Rutte namelijk alweer te doen alsof hij een volstrekt normale premier is die altijd met volstrekt normale mensen heeft geregeerd. Dat probeerde hij trouwens ook al toen dat nog niet het geval was. Diederik Samsom probeert dat trouwens ook al de hele tijd tegen zichzelf te schreeuwen, dat dit níet de man is die de voorkeur gaf aan een stel labiele crypto-fascisten boven zijn eigen partij. Terwijl we het toch echt over de premier van het meest rechtse kabinet in Nederland sinds 1945 hebben.

In elk beschaafd land zou iedereen die deelgenomen had aan een met PVV-achtige mutanten geregeerd hebbend kabinet als Bruin I voorgoed van elke openbare functie uitgesloten zijn voor de rest van zijn of haar leven, maar hier niet. Is het geen idee voor een van de linkse partijen –  bij voorkeur de SP (ook eigenlijk de enige linkse partij) – om, zoals de PvdD dat doet met haar standpunt over de bio-industrie, elk betoog te beëindigen met de zin ‘En verder ben ik van mening dat elk ex-lid van Bruin I met pek en veren voor de Ridderzaal tentoongesteld zou moeten worden’. Maar zo gaan wij niet met elkaar om in dit land, nietwaar?

Maar als Mark Rutte over zo’n twintig jaar de wijs glimlachende Grand Old Man uithangt in een of ander interview – op welk medium dan ook – die het allemaal zo evenwichtig en verstandig bekijkt, dan zal ík de eerste reageerder zijn om hem op onaangename wijze te herinneren aan zijn Bruine Periode in de jaren tien van de 21e eeuw.

9 gedachten over “Bruin I: opdat wij niet vergeten”

  1. Bravo Laurent. Precies wat ik me ook al maandenlang afvraag. Je verbaast je toch steeds weer opnieuw over Nederland.

  2. Laurent,ik doe met je mee!,dat de VVD en het CDA zich hebben laten gedogen door dit tuig van de richel is onvergeeflijk.

  3. Met pek en veren vind ik inderdaad te ver gaan, simpelweg omdat dit uit een andere cultuur komt.

    Wel is een eeuwige vermelding waard – zou ook als “Meldfascisme.nl” of “Fascismeoverlast.nl” kunnen zijn die voor de volgende generaties deze feiten trouw zullen bewaren zodat men uiteraard niet op een latere tijdstip alles zal proberen om op te leuken. In de vertrouwde VVD/CDA-stijl.

  4. Ik vind pek en veren wel prima hoor. Laurent, ik zal het met je mee onthouden en als we de kans hebben, roepen we het luid!

  5. Ik ben laatst gewezen op het feit dat het etiket Bruin I niet klopt. Bruin 1 was gedurende de 2e wereldoorlog. NSB enzo. Dit was Bruin II

  6. NSB heeft nooit in de regering gezeten. Wat we wel eens zeggen is “het meest rechtse kabinet sinds Seyss-Inquart 1”.

  7. Pek en veren is nog te braaf voor dat tuig, vlakbij heb je nog de gevangenpoort daar kunnen ze alsnog bewerkt en opgesloten worden

Reacties zijn gesloten.