Van de SGP naar Michael van der Galiën; als hypocrisie een gezicht had

Donderdag 4 oktober kregen ze ruimte bij BNN Today, SGP’er Herman Meijer (nieuwbakken kamerlid) en conservatief blogger Michael van der Galiën. Ze mochten eindelijk bij de “mainstream media” uitleggen waarom Republikeinen het bij het juiste end hebben en de media ons beeld over Obama te rooskleurig maakt. Nu weten we inmiddels wel dat Michael van der Galiën(ik druk mij voorzichtig uit) eigenlijk in een psychiatrische kliniek thuis hoort, maar toch iedere keer verbaas ik mij over zijn waanideeën. In het verleden scheef hij al blogs over het “negerknokploegen” van Obama die rechtse blanken stelselmatig in elkaar sloegen om te voorkomen dat ze voor Obama stemmen. In werkelijkheid blijkt het tegenovergestelde waar, maar dat is een ander verhaal.

Dit keer wilde presentatrice Willemijn Veenhoven een verhaal brengen, gebracht vanuit het Republikeinse standpunt. Toen Van der Galiën gevraagd werd waarom Romney een betere president zal zijn dan Obama, kwamen de bizarre theorieën snel boven tafel; zo is Obama verantwoordelijk voor de dood van de Libische ambassadeur Chris Stevens en is de onrust in het midden-oosten ook zijn schuld. Want vrije verkiezingen is leuk voor ons, maar niet voor hen.  De harde hand van Romney zorgt voor stabiliteit in het midden-oosten, dat hebben we inmiddels met Bush gezien.

Het zegt wat over de hypocrisie van rechts-conservatief. Bij de SGP zijn ze daar wereldkampioen in. Vraag een willekeurige SGP’er naar zijn standpunt over abortus of euthanasie en hij zal je vertellen dat het een moord is, reden: “Het menselijk leven is een kostbaar geschenk van God. We mogen daar niet achteloos aan voorbij gaan” maar ook “Ook blijft het leven waardevol wanneer een mens aan het einde van het leven met veel pijn en moeite geconfronteerd wordt. Hoe moeilijk de omstandigheden ook kunnen zijn: het besef dat het leven van de mens een geschenk is, maakt duidelijk dat we op een verantwoorde manier om moeten gaan met het broze en vergankelijke leven. Een geschenk kapot maken voor de ogen van de Gever, is een slag in Zijn gezicht”. Ondanks dat ik het hier hartgrondig mee oneens ben, kan ik begrip hebben voor de standpunten. God is de enige die beslist over leven of dood in hun levensovertuiging, toch? Fout!

Want van alle politieke partijen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer is er één die actief de doodstraf weer wil invoeren. Het SGP-standpunt over de doodstraf luidt: “Het vaststellen en opleggen van een bepaalde straf is een zaak van de rechtsprekende macht. Dit laat echter onverlet, dat de SGP bij ernstige levensdelicten het opleggen van de doodstraf door een wettige overheid een legitieme straf vindt.” Verder zegt de SGP ook: “De opvattingen van de SGP stroken op dit punt met de bijbelse bepalingen over de zwaardmacht van de overheid. Het is veelzeggend dat vooral sinds de verlichting aan deze opvatting wordt geknaagd.”  Hoe strookt deze opvatting met het standpunt van abortus en euthanasie? Is het leven dan ineens geen geschenk van God meer?

Er valt nog wat op aan de teksten van de mannenbroeders: de verlichting is in hun ogen niet iets positiefs. Wat de vraag oproept: willen ze terug naar de tijd dat de bijbel letterlijk werd genomen? Willen zij dat homoseksuelen verdreven worden uit Nederland? Zoals staat in Leviticus 18:22.  En moeten we terug naar de tijd dat als je op de 7e dag werkt je de doodstraf verdient? Zoals staat in Exodus 35:2. In Leviticus 25:44 staat duidelijk dat ik een slaaf mag houden, heeft het pro-apartheidsstandpunt van de SGP daar misschien zijn grondslag gevonden?

En dat brengt mij terug bij BNN Today. Als Herman Meijer het heeft over Christelijke normen en waarden, denk ik als eerste; zorgen voor de zieken en de zwakken, vrede op aarde, vergevingsgezindheid en meer van dat soort links geneuzel (Aanrader!). Echter de SGP vindt zijn geloof vooral in het opleggen van zijn eigen overtuiging naar anderen toe. Want Genesis 3:18-22, waarin God rept over de vrije wil van ieder mens, die hebben mannenbroeders voor het gemak maar even overgeslagen.

6 gedachten over “Van de SGP naar Michael van der Galiën; als hypocrisie een gezicht had”

 1. Supergoed beargumenteerd Randy!

  Ik kan haast niets aan toevoegen behalve mijn reeds bekende standpunt en conclusie dat de traditionele o.a. de SGP cultuur, stamt uit de slavernij tijden en draagt alle kenmerken ervan.

  Dit heeft echter niets met God te maken, maar met ultra-conservatieve, ultra-rechtse opvattingen dat deze mensen elke dag uitdragen en deze keer via BNN verspreiden.

  Verder heeft men op dit website onder een ander artikel reeds vastgesteld dat Hypocrisie de draaispil van onze cultuur is – met twee maten meten waar ultra-rechtse mensen per definitie uitblinken.

 2. SGP: “Alle ‘anderdenkenden’ uit het straatbeeld”.
  (Zie o.a. hun partijbeginsel)

  Dat de SGP een gevaar is voor de Nederlandse democratie, toonde zich enkele decennia al aan. Zo vlak na WW2.

 3. De politiek in de VS is gewoon een totale farce; veel erger nog dan hier. Je hebt maar keuze tussen twee partijen: de christelijk ultra-liberalen van de ‘democraten’ (een soort van samenvoeging van D66, de ‘linkervleugel’ van de VVD en het CDA), en de ziekelijk rechtse, fascistoïde, Christelijk fundamentalistische gekken van de ‘Republikeinen’ (een soort van bizarre cocktail van de SGP, de PVV en de ultra-rechtse tak van de VVD). Merk trouwens de namen van de partijen op, die de lading ervan totaal niet dekken. Maar ja, kortzichtigheid hè…

 4. @3 Democraten zijn gewoon VVD hoor , en zelfs een D’66 lid zou al tot hun linkervleugel behoren …

Reacties zijn gesloten.