Romney pakt momentum en leiding in opmaat naar vice-president debat

 

Mitt Romney heeft voor het eerst in de campagne de leiding genomen in de peilingen. Na zijn duidelijke winst in het debat is Romney “back in the game”. De dag voor het debat stond Romney landelijk nog 4% punten achter Obama, maar vandaag een week later staat de Republikein 1% punt voor en ook in de swing-states kruipt Romney naar Obama toe. Romney heeft inmiddels de leiding genomen in Colorado, terwijl hij in Michigan, Pennsylvania en Ohio de marge drastisch heeft verkleind, maar hierover later meer.

Vanavond kruisen Joe Biden en Paul Ryan de degens tijdens een debat. Het debat zal vooral gaan over de conservatieve denkbeelden van Ryan. Daar waar Romney ineens een gedaanteverwisseling deed naar “moderate Mitt“, zal Ryan hier niet mee weg komen, hij is inmiddels al zijn hele politieke leven zeer conservatief. Zeker als het gaat om controversiële kwesties als abortus, gezondheidszorg en belastingdruk. Ryan op zijn beurt zal zijn rol binnen een “Romney Administration” proberen down playen door te zeggen dat Romney de koers bepaalt en hij slechts volgt. Het is voor Biden makkelijker om fel te zijn tegen de standpunten van Romney/Ryan, daar waar Obama vooral presidentieel wilde overkomen, kan Biden meer los gaan. Diezelfde Biden zal wel op moeten passen voor zijn bekende versprekingen. De vice-president staat namelijk bekend als een kwebbelkous die soms dingen zegt die of (nog) niet naar buiten moesten komen, of verkeerd uitvallen. Los daarvan is Biden wel een goede debater.

Pelingen

Daar waar Romney goede zaken lijkt te doen, zeg ik juist dat het momentum weer terug is bij de Obamacampagne. Peilingen zijn altijd een snapshot van een rijdende trein, tegen de tijd dat wij ze bespreken is de trein al kilometers verder. Zo zijn de peilingen die we nu bespreken, vooral de peilingen van direct na het debat, echter in de peilingen die na het weekend (met de goede banencijfers) zijn genomen zien we  dat Obama zich weer herstelt. Vandaag kwam er meer goed nieuws op dat front voor de president, want voor het eerst sinds in zijn termijn is het aantal uitkeringsaanvragen gedaald onder de 340.000.  Dit sterkt Obama in zijn verhaal dat het ingezette beleid z’n vruchten af zal werpen, maar tijd nodig heeft.

Conclusie, Romney doet weer mee, maar Obama heeft de bal nog stevig vast. Dat belooft vuurwerk vanavond.

 

6 gedachten over “Romney pakt momentum en leiding in opmaat naar vice-president debat”

  1. Met Obama is Amerika voorgoed veranderd ten goede. In het stemhokje weten ze heus nog wel wie the badguys waren en nog steeds zijn. The GOP.

  2. Obama is géén goede president. Hij is wel de minste van twee kwaden. Ik hoop niet dat Obama wint, wel dat Romney verliest. Als ik Amerikaan was dan zou ik niet weten wat te doen. Misschien emigreren. Een stem op een “third part candidate” heeft in het Amerikaans systeem helaas geen enkele zin.

  3. @Randy, schijnt inderdaad dat Joe Biden heeft geen grote fout gemaakt, behalve enige zwakheid rond het antwoord mbt Lybie. Van die andere kant zou hij nooit te hard een standpunt moeten nemen want anders loopt hij voor de voeten van Obama.

    Hoe dan ook – het is aan Obama om het werk goed af te ronden.

  4. LOL: Romney ‘completely wrong’ Google hit

    Wie in zoeksite Google zoekt op de term ‘completely wrong’ (totaal verkeerd) krijgt allemaal plaatjes van Mitt Romney te zien.

Reacties zijn gesloten.