De mislukking van de SP. Afl 5: het geval Marijnissen

De verkiezingen liggen alweer ruim een maand achter ons en toch raak ik er maar niet over uitgeleuterd zoals jullie zien. Ik ben bezig met een serie verhaaltjes over wat er (in mijn ogen) fout is gegaan bij de SP. De SP slaagde er, na de val van het meest rechtse kabinet sinds Seyss-Inquart, niet in om ook maar één zeteltje winst te scoren. Sommigen vinden dit een uitstekend resultaat, ik vind het een flut-resultaat. Reden voor mij om aandacht te besteden aan wat ik zie als mogelijke oorzaken. Eerder behandelde ik de vorige onderwerpjes:

Vandaag “het geval Marijnissen”.  Een simpel onderwerpje.

Marijnissen is van ongelooflijk groot belang geweest voor de SP, en is dat nog. Het is erg jammer dat zijn gezondheid hem niet langer toestaat om dag en nacht de kar te trekken want hij deed dat altijd met verve en met uitstekende resultaten. Hij is een uitstekend debater, heeft uitstekende dossier-kennis, is charismatisch, weet precies hoe de hazen lopen in Den Haag en hoe alles zou moeten reilen en zeilen in de SP. Daarnaast heeft hij een paar goed leesbare en interessante boeken op zijn naam.

Iedereen hield dan ook (terecht) zijn hart vast toen Agnes Kant het van hem moest overnemen, want dat was niet niks, en helaas liep dat verkeerd af, zoals we allemaal weten.

Genoeg veren in de reet van Marijnissen nu.

Wat er niet goed aan Marijnissen is het volgende: hij weet niet wanneer hij op moet houden.

Het is algemeen bekend, echt iedereen weet dit, dat optreden van Jan Marijnissen in verkiezingstijd wordt uitgelegd als een teken van zwakte van de op dat moment zittende lijsttrekker.

De enige die dit niet schijnt te weten is Jan Marijnissen.

Hoewel je nog steeds kan stellen dat Jan Marijnissen zo goed als onmisbaar is voor de SP, voor zover iemand onmisbaar kan zijn dan, doet hij met zijn optredens in verkiezingstijd meer kwaad dan goed. Je vraagt je echt af wat iemand als Marijnissen, die ik zeer hoog acht, bezielt, wanneer hij op vaderlijke toon voor de camera zegt dat Roemer “gewoon een foutje heeft gemaakt” op de dag dat iedereen over Roemers “my dead body” valt. En interviews geven. Doet Marijnissen ook. In verkiezingstijd. En dan beweren dat de SP tussen de 25 en 45 zetels kan halen.

Het is natuurlijk helemaal niet zo dat het een teken van Roemers zwakte ís, als Marijnissen tijdens het verkiezingscircus de show steelt, het gaat er om dat iedereen het zo uitlegt. Want dat doet iedereen namelijk.

Niet meer doen dus, Marijnissen.

21 gedachten over “De mislukking van de SP. Afl 5: het geval Marijnissen”

 1. Ik ben bang dat zonder de hulp van Marijnissen de SP er zelfs niet in geslaagd was de 15 zetels die ze hadden vast te houden. Voor mij heeft Marijnissen de SP juist behoedt voor een verdere blamerende nederlaag door zijn tijdige en scherpe optreden. Natuurlijk kon Marijnissen niet openlijk Roemer afvallen maar dat die laatste volkomen ongeschikt is is inmiddels ontegenzeggelijk.

 2. Ik zei ook dat het een simpel onderwerpje was. Alleen schijnt dit rocket science te zijn. 😉

 3. @Marijke, is Roemer volledig ongeschikt? Ik denk het niet. Je kunt je afvragen of je als allereerste Emile Roemer naar voren moet schuiven als potentiële premier. Dat was een domme zet.

  Als potentiële premier ging hij veel mensen waarschijnlijk nog te ver, maar dat kun je ondervangen door hem te laten vertellen dat hij gewoon in de Kamer blijft.
  Ik denk dat de situatie zoals die was, met die ultrakorte campagne, gepropt in een paar weken, en met die enorme focus op al die debatten, Roemer niet heeft geholpen. En Diederik Samsom wel. Maar de mensen die nu PvdA hebben gestemd, stemmen volgende keer heus wel weer SP. (Een ook een beetje GroenLinks, mag ik hopen.)
  Als we de vorige keer veel debatten hadden, zelfs zoveel dat men er echt genoeg van kreeg (He, weer een debat?!) krijgen we de volgende keer weer een heel andere campagne. Over andere dingen, en met andere vormen.

  Jan Marijnissen moet zich echter wel langzaam terugtrekken uit de schijnwerpers, zodat de nieuwe SP-generatie kan opstaan. Je moet niet het orakel van Oss worden, want dat is snel niet meer leuk.
  Zelfde geldt voor Tiny Kox, overigens. Ruimte maken voor nieuwe energie.

 4. Optredens van Marijnissen kunnen best positief uitpakken. Coryfeeën uit andere partijen laten zich ook zien tijdens de campagne. Maar dan moet vooraf wel goed overlegd worden waarover en hoe gesproken wordt, opdat de campagne niet in de wielen wordt gereden. Marijnissen lijkt echter graag op zijn eigen houtje te opereren. Dat moet hij afleren.

  Maar zoals in aflevering 4 al is geschreven, de hele coördinatie van de SP-campagne lijkt voor verbetering vatbaar.

 5. Persoonlijk vond ik de uitspraak, dat Marijnissen de 45 zetels toch zeker niet uitsloot, zeker op het moment, waarop hij dit zei, uiterst bizar (en niet zwaar snugger).
  😉

 6. Op het moment dat Marijnissen deze uitspraak deed stond de
  Sp in de peilingen op meer dan 30 zetels. Iedereen voorspelde in die tijd een grote verkiezings overwinning voor de SP.

  K’wil maar even zeggen…..achteraf lullen en met het vingertje
  naar Jan wijzen is onjuist.

 7. De Elite van nederland, de oude ryke families die zitten in VVD, CDA en PVDA zouden een SP nooit accepteren.
  Het pleit niet voor het intellect van diegenen die denken dat PvdA ooit met SP zou willen regeren.

  deze verkiezingsuitslag was het resultaat van de angst voor griekse toestanden.
  Duidelijk is dat de gewone mensen die babelpapagaaien van de kleine extreme partyen zat zyn.

  Misshien is de macht van Jan M in het Politburo nog te groot.
  Duidelijk is dat Roemer de media en de mooie praatjesmakers niet aan kon.
  Boodschap: Jan je tyd is om, dimmen dus.

 8. @7 – Ach, ik vond de uitspraak van Marijnissen al behoorlijk dom, toen ik hem voor het eerst las. Van achteraf “lullen” is er bij mij in dit verband echt geen sprake. De “45 zetels” uitspraak was hoogmoed en die komt zoals bekend “…voor de val”.

 9. @ 9,
  Twee weken voor de verkiezingen liep de SP in de peilingen
  dramatisch terug. Was dat de schuld van Marijnissen?
  K’weet wel zeker van niet. Het was de schuld van Roemer die
  met de mond vol tanden stond in het debat met Rutte.

 10. Nou, hoe dom was die uitspraak over 45 zetels helemaal? Kon men op dat moment al voorspellen of het strategisch stemmen op de SP of de PvdA zou gaan gebeuren? De uitslag zoals die was, was ook een grote verrassing, en Marijnissen had dat effect blijkbaar wel voorzien, alleen niet op welke partijen het betrekking zou hebben.

 11. @10 In alle eerlijkheid heb ik dan ook nergens beweerd, dat de hoogmoed van Marijnissen enkel oorzaak is voor de uitslag, hoogmoed was het volgens mij onafhankelijk van de spreekwoordelijke “val” erna. Het was, zo beweerde ik, “uiterst bizar (en niet zwaar snugger)”.
  Alle schuld in Roemer’s schoenen (bij dat ene debat) willen schuiven lijkt me overigens ook niet geheel correct.

 12. @11 – Dom misschien niet, bizar! Door dergelijke uitspraken te doen als partijvoorzitter, die in die fase van de strijd, dat ik ben ik jvdheuvel67 eens, gewoon achteruit moet leunen, zijn de fronten wel verhard en had de rechterkant in ieder geval een reden meer om strategisch te stemmen. Dit onder het motto: die kwaadaardige SP wordt veel te groot, dat vereist een tegenwicht. Maar dat is inderdaad achteraf geneuzel.
  😉

 13. Wat is er mis met achteraf geneuzel. Ik denk gewoon gratis mee daar kunnen ze de volgende keer eventueel hun voordeel mee doen.

 14. De term “afbraak” vind ik persoonlijk een klein beetje overdreven, aangezien de “nederlaag” slechts virtueel was.
  😉

 15. De peilingen leken er ver naast te zitten, dus enige skepsis over de 35+ virtuele zetels voor de SP in de zomer lijkt me op zijn plaats, dus ook het ‘rampzalige’ gehalte van Roemer. Had de SP beter moeten scoren? Jazeker, dat wel, maar de gemiddelde Nederlander heeft zijn kop diep in de eigen aars zitten. Ga er maar aan staan.

 16. Ik beweer ook nergens dat ze 35 zetels hadden moeten halen maar ik beweer wel dat ze op zijn minst iets hadden moeten winnen na de afgang van het meest rechtse kabinet sinds Seyss-Inquart I.

 17. @20, terechte opmerking.

  Mijn erste reactie altijd is: hoe zijn in werkelijkheid de stemmen geteld?

Reacties zijn gesloten.