De mislukking van de SP – Afl 6: de “bondgenoten”

Het was mede-redactielid van bijna het eerste uur Huib die onlangs kernachtig verwoordde waar ik het vandaag o.a. over ga hebben: “Jullie geloven deze oude man wel, hè, als ik vertel, dat kinderlijke haat en nijd een rode (beter: zwarte) draad vormen in de geschiedenis van Links. Dit onderwerp past uitstekend in mijn serie over resultaat van de SP in de verkiezingen van 2012. Eerdere afleveringen:

Vandaag dus aflevering 6. De “bondgenoten” van de SP. De “vrienden”.

Hoe kernachtig de uitspraak van Huib ook is, er is dus wel iets op af te dingen. Namelijk de vraag “wat is links?”. Die vraag ga ik niet beantwoorden, maar in de context van dit verhaal noem ik gemakshalve de PvdA, GroenLinks, en de SP even “links”. Dit waren immers partijen die voor de verkiezingen lieten blijken dat ze dicht bij elkaar stonden of althans wilden staan. Zie ook hun lijstverbinding.

Op “links” bestaat sowieso al het “Linkse Schuilkerk”-verschijnsel, ook al bedacht door Huib, zijnde het verschijnsel dat men bang is om als “links” beschouwd te worden, en bang is om “linkse dingen te doen”. Want links is ouderwets, en niet hip en “conservatief”. Daarnaast zijn linkse mensen “dromers”. In onze huidige semi-rationele tijd is het hebben van linkse idealen “dromen”, terwijl in volle openheid dromen over bijvoorbeeld iets als de Olympische Spelen naar Nederland halen juist wordt gezien als een soort realistische visie. Of een nog gekker voorbeeld: dagelijks over je nachtmerries over de sharia in Nederland jammeren heet “de problemen benoemen”. Daar kom je bijvoorbeeld mee bij Pauw en Witteman, of in de Volkskrant.

Maar goed, zo is de tijd dus. En de SP kan daar maar beter eens heel diep over nadenken. Hoe wil de SP omgaan met het linkse schuilkerk gedrag van hun “natuurlijke bondgenoten” en “vrienden”. Ik doe een paar suggesties:

 • De SP kan stoppen met “links zijn” en bijvoorbeeld het “sociaal-liberalisme” omarmen. De PvdA noemde dat eerder “de ideologische veren afschudden” (later weer een beetje aangeplakt met prittstift maar okay).
 • De SP kan zich onderscheiden als “de enige linkse partij” en de “vrienden” het lekker zelf laten uitzoeken.
 • De SP ontziet de “vrienden” in de campagne volledig, maar alleen (en dit is natuurlijk essentieel) nadat met de “vrienden” is afgesproken dat dit wederzijds is. Een zogenaamd ”niet-aanvalsverdrag”.

Niet alleen voor “links” maar ook voor de SP, lijkt mij de derde optie de beste.

Want hoe anders is het namelijk bij “rechts”?

Je ziet altijd weer op rechts een soort Eerbied Voor Alles Wat Rechts is. Ben je rechts? Dan hoor je erbij.

Voorbeelden:
Ruttes bekendmaking dat Bruin I een regeerakkoord was waar “rechts Nederland zijn vingers bij aflikte” was een bevestiging van een Rechts Blok wat er al was. Alleen stond het nu zwart op wit. Zowel voor als na deze bekendmaking was de PVV bijvoorbeeld “een volstrekt normale partij”, waar alleen door een paar gladiolen in het CDA en een enkel dwaallicht van lager allooi bij de VVD aan werd getwijfeld. Ook de fundamentalistische zwarte kousen FREAKS van de SGP horen erbij. Rechts = niet links = dus goed. Zo rolt rechts.

Waar de PVV eerder een “volstrekt normale partij” was die “de problemen benoemt” was 2 jaar later “links”, en dan niet alleen de SP, maar gewoon ALLES WAT NIET RECHTS IS een GEVAAR, van stalinistische proporties. De Goelag stond al in de steigers.

Deze strategie is niet nieuw. Tien jaar eerder sloot Balkenende een regelrecht niet-aanvalsverdrag met Pim Fortuyn, waardoor Pim de underdog kon zijn, en het CDA spon er garen bij (want werd de grootste), want rechtse mensen houden niet van strijd op rechts.

Het stuk wordt al te lang volgens mijn strikte normen en waarden, maar mijn punt is dit: rechts houdt van alles wat rechts is en alles wat links is slecht. Bij links ligt alles veel ge-nu-an-ceer-der. Dit resulteert in lillijk gebekvecht op links. Verdeeldheid. Men maakt elkaar zwart. Mensen hebben daar geen vertrouwen in. Dit is niet alleen een aandachtspuntje voor de SP, maar voor heel “links”. Hoewel het gros van “links” het natuurlijk heel anders ziet en bladiebla.

Wellicht dat de SP daar eens een goede strategie over kan bepalen en er goede afspraken over kan maken met de “vrienden”.

9 gedachten over “De mislukking van de SP – Afl 6: de “bondgenoten””

 1. Mja, afspraken maken met deze ‘vrienden’ waar je je vingers na moet tellen als je ze een hand hebt gegeven? Denk dat dat echt dromen zijn.
  Met zulke ‘vrienden’ heb je geen vijanden nodig. Ik vrees met grote vreze dat zo’n afspraak er nooit zal komen.
  Het idee is leuk, goed zelfs, maar gaat niet werken met deze ingrediënten.

 2. Ach ik denk dat de SP nog niet rijp was voor regeren en dat vroeg of laat de VVD zijn kiezersworst, namelijk de hypotheekaftrek niet meer kan verdedigen, en dan zijn voor hun de poppen aan het dansen. Ik denk dat de SP waar mogelijk zich moet storten op het vrijwilligerswerk en op de uitwassen van de arbeidsmarkt ( alpha hulpen, zorg, TNT post, koeriersbedrijven BOL.com enz.)

 3. @3 Lijkt me wel. En als het niet werkt kan je altijd nog kijken. Ik heb niet de indruk dat er afspraken waren. En als die er niet waren dan hebben ze dus niet gewerkt en kunnen ze eens kijken.

 4. @4 goed punt maar dan bedoel je dus dat de SP moet wachten tot de Verelendung harder toeslaat.

 5. Goed stuk. De realiteit in een notendop.

  Rechts heeft sowieso de wind mee, omdat het bezitten van veel geld nog altijd als iets bewonderenswaardigs wordt gezien. De hebzucht van de massa is niet te onderschatten. Links denkt altijd in het delen van kapitaal.
  Dat wekt achterdocht bij de massa, wat nog wordt aangewakkerd in de media. Toch heeft de SP op zeker moment met zijn verhaal op het hoogste aantal virtuele zetels gestaan in de peilingen, wat aangeeft dat er wel degelijk krediet is bij de massa. De SP had wel wat vaker in de aanval mogen gaan, om hun sterke punten uit te buiten. Die vermaledijde afdrachtregeling, waar rechts zo van gruwt, bijvoorbeeld. Die had de SP volledig kunnen uitbuiten in het crisistijdperk, waarin iedereen van Den Haag moet inleveren, inleveren, inleveren. Graaicultuur en zakkenvullerij zijn bij veel mensen niet populairt. Daar had de SP volop in de aanval kunnen gaan. En daarbij meteen wijzen op het declareergedrag van rechtse politici. Een gemiste kans, want je kunt dat heel eenvoudig uitleggen aan de massa, met voorbeelden te over van hoe het niet moet.
  De SP liet (en laat zich nog) in de verdediging dringen met die afdrachtregeling. Als je het slim aanpakt, heeft de SP een sterke troef in handen. En genoeg geld voor tv-filmpjes om de massa te bestoken met de boodschap, dat rechts vooral zit te graaien in tijden van crisis.

  De “vrienden” van de SP kunnen dan meteen in het gareel worden geknuppeld, want die zijn kwetsbaarder dan rechts. Het belangrijkste is dat de SP vol op de aanval gaat spelen en weer een maatschappelijk geweten in de massa ramt. En daarbij tot het gaatje gaat. Niks niet-aanvalsverdrag met de vrienden; bestoken die zwalkers, tot ze geen pap meer kunnen zeggen.
  Er zit genoeg krediet voor bij de massa, alleen dient de vinger consequent op de zere plek te worden gelegd. Hypocrisie dient keihard te worden bestreden. Het vergaren van een groot kapitaal dient verdacht gemaakt te worden. Tenzij je veel weggeeft. En dan kom je weer terug bij de afdrachtregeling. Er is veel te winnen, alleen moet de SP dan niet meer in lijstverbindingen denken, maar zichzelf poneren als het linkse geweten waar de rest zich aan dient aan te passen.

  Vriendelijke groet,

  Ronald Sinoo

 6. als je met twee kids op een zolderkamertje zit te wachten op een betaalbare woning en een slimme makelaar zegt kopen dat huis het komt naar je toe.
  waar was de grootste politieke macht van amsterdam toen =dePvdA.

  Een duidelijke uitspraak van Roemer”de Goelagarchipel, de communistische geheime politie etc. dat zyn verhalen van lang geleden, daar staat de SP beslist niet achter.
  Het krankzinnige geld graaien van rechts en SOMMIGEN linksigen heeft ons in de shit gebracht en dezellfde psychopaten die ons in de ellende brachten KUNNEN ons er met hun systeem niet uithalen.

  War ROEMER uitstraalde was degelijkheid en hy hoeft zich tegenover dieven en babbelpapagaaien niet te verantwoorden.

  De SP had de andere linkse partyen niet nodig.
  Met 45 zetels waren ze als scoothondjes komen aankruipen.

  #8 inderdaad, wie durft die baantjesjagersclub genaamd PvdA een bonfgenoot voor de SP te noemen????

Reacties zijn gesloten.