Rake column Luuk Koelman in Metro helaas verwijderd

Deze stond in de Metro maar is inmiddels off line gezet door diezelfde Metro, op verzoek van de ouders van Tim Ribberink, de jongen die zelfmoord heeft gepleegd na jaren gepest te zijn geweest.

Hoewel het op zich begrijpelijk was dat de ouders van Tim deze column niet zagen zitten, had Koelman met zijn column natuurlijk wel degelijk een goed punt, zie ook zijn toelichting in de Metro:

Mijn column van gisteren is grotendeels een aaneenschakeling van uitspraken die Mariska de Haas heeft gedaan over homo’s. De ene opmerking nog grover dan de andere. Wat ik doe, is al die quotes op één persoon (de moeder van Tim) projecteren, zodat de lezer duidelijk wordt wat mensen als Mariska de Haas nu werkelijk doen: homo’s pesten en buitensluiten – en waartoe dat kan leiden. De boodschap van mijn column: Mariska de Haas is in essentie geen haar beter dan de pesters van Tim – zij is enkel hun salonfähige variant die in elk tv-programma mag aanschuiven (Metro).

Die “salonfähige variant” van gespuis zie je inderdaad in elk tv-programma, en hoor je in elk radio-programma. Gedeeltelijk is dat natuurlijk voor de kijk- en luistercijfers maar het is ook grotendeels vanwege domheid en luiheid van de programma-makers: “we moeten een itempje over dit en dat, weet je wat? we bellen usual suspect A”.

Daarom komen Breivik-fans en “rifapen”-haters ook op TV en radio. En homohaters dus ook. Theo van Gogh mocht ook jarenlang zijn moslimhaat in de Metro uitkotsen. Enzovoorts. Zo rollen de Nederlandse media.

Daarom is het jammer dat iemand die daar dan iets van durft te zeggen gelijk off line wordt gehaald, hoewel dat, zoals eerder gezegd, ook weer begrijpelijk is vanuit het gezichtspunt van de ouders van Tim.

Wat ook interessant is aan deze affaire is hoe de diverse media hierin staan. Sowieso ben je al verdacht als je er überhaupt over durft te schrijven. Schrijven over pesten en dan misbruik maken van Tim. Foei! Dat kreeg ik zelfs hier al naar mijn hoofd geslingerd (terwijl ik zelf bijna niks schreef, alleen maar citeerde) en ook wat ik nu zit op te schrijven zal wel weer fout zijn.

Opiniemakers in de Nederlandse media
En dat terwijl het zo gemakkelijk is om volstrekt fout te zijn, neem bijvoorbeeld de column van Bert Brussen over dit onderwerp in Webwereld. Uiteraard is Bert Brussen weer het grootste slachtoffer van de hele affaire. En dat oh zo zielige, want gepeste, Geenstyl. Verder moet iedereen zijn bek houden, aldus Bert Brussen. Iedereen behalve Bert Brussen natuurlijk, dat spreekt. Nou en vanmiddag hoor je deze schuimbekkende imbeciel weer op Radio 1. En morgen staan hij en zijn haat-vriendjes weer in de Volkskrant. Webwereld zelf lijkt me trouwens ook een redelijk mainstream medium. Kortom, de gekkies hebben niet te klagen over aandacht in de media.

Goed dat Koelman daar iets van probeerde te zeggen.

Ten slotte nog één klein dingetje: Mariska Órban-De Haas is “ondergedoken”. Blijkbaar wordt zij bedreigd door mensen die niet begrepen dat de column niet van haar was, maar van Loek Koelman. Mensen die dit niet begrepen hebben zijn volgens mij te achterlijk om een bedreiging te vormen voor wie dan ook. Ik beschouw dit onderduiken dan ook als pure aanstellerij.

19 gedachten over “Rake column Luuk Koelman in Metro helaas verwijderd”

 1. Ik had de column ook gelezen en ik kan me levendig voorstellen dat de ouders daar niet blij mee waren. Die zitten midden in een rouwproces en kunnen de ironie niet begrijpen.

  Persoonlijk vond ik het over the top en er weinig aan toe doen. Als hij zo´n hekel heeft aan die katholieke right wing nut, had hij dat op een andere manier kunnen doen. Maar ja de metro vind ik een shi*t blad en hun columnisten idem dito.

 2. Waar ik me eerlijk gezegd nogal over verbaas is de woede over deze colum,terwijl dezelfde woede ver te zoeken is als die feeks weer eens de meest verschrikkelijke dingen over homo’s zegt. 😮

 3. Wie leest het katholiek nieuwsblad nou? Die is toch niet serieus te nemen? Ik denk dat Mariska allang is weggezet als gestoorde toen ze Jeanine Hennis onder de riem aanviel over haar miskraam.

  Het katholiek nieuwsblad is voor de oude katholieke fundies en die moet je lekker laten leven in hun afbebladderde rijkse roomse leven.

 4. Discriminatie en Racisme zijn de grootste vorm van stelselmatige pesterij.

  De neoliberale Maffia moet ’s een keertje stoppen deze feiten te dekken.

 5. Bovenstaand stuk slaat de plank mis. Het was geen “rake column” van Koelman, maar een behoorlijk zieke column. Niet omdat mevrouw Orban niet aangepakt mag worden op dingen die ze zegt, want dat mag natuurlijk wel (en stevig ook). Wel omdat je daar de nabestaanden van een zelfmoordenaar niet in moet betrekken zoals Koelman deed.

 6. Ik denk dat Koelman het ongetwijfeld goed bedoelde, maar dat het fout uitpakte. Nou ja, hij is zelf niet ondergedoken toen hij net als Mariska met de dood werd bedreigd, zoals tegenwoordig de mode is.

  Maar Japin is van een ander kaliber, die begreep het beter en heeft er daarom een mooie column over geschreven, waar hij ook heel lief de hypocrisie blootlegde.

  Maar ik begrijp Koelman bij deze niet echt, tuurlijk is het satire, slechte satire naar mijn smaak. Maar hij had net zo goed op zijn vingers kunnen natellen dat het niet goed zou vallen.

 7. @6 – jvdheuvel

  Ik ben het met Olav eens. Want WAAR staat het geschreven (en dan ik heb het dan waarschijnlijk gemist) dat Tim Ribberink zelfmoord heeft gepleegd omdat hij gepest werd vanwegge zijn homosexualiteit?!

  Luuk Koelman heeft op een “ernstig ziekelijke wijze” de vrijheid van meningsuiting voor mevrouw Mariska Órban-De Haas aangetast! En hij maakt misbruik van de dood van Tim Ribberink om te zeggen dat “Mariska” homo’s pest!

  Alleen pest “Mariska” geen homosexuelen, ze verkondigt alleen haar menning. Dat anderen zoals Luuk Koelman haar menning kapen en haar daarmee gaan pesten over de rug van Tim Ribberink is respectloos!

  Dus “jvdheuvel” is er sprake van een “rake” column?

  Heb ik de plank zo goed uitgelegd?!

  Mijn mening is dat jejezelf es een keer wat vaker aan je ballen moet gaan krabbelen en de plank wat minder hoog moet gaan leggen!

 8. Mijn mening is dat wanneer Luuk Koelman Imam Al Moumie , of zelfs een ” anonieme Marokkaan ” voor dezelfde column had gebruikt 3/4 van de mensen die nu over onkies lopen te brabbelen dan ” rake Column ” hadden geroepen .. Maar het is een foute Nederlanse vrouw . bekend van TV.. die mag je niet zomaar aanvallen natuurlijk

 9. en dan F-in hypocriete tyfus-Metro die nog nooit een excuus voor een kwetsende column van van Gogh hebben aangeboden ….

 10. @5, Olav, ” Wel omdat je daar de nabestaanden van een zelfmoordenaar niet in moet betrekken zoals Koelman deed.”

  Leg ’s eens waarom dan moet de vader van Tristan Van de Vlis bij de rechter verschijnen?

  Als goede mens zal ik je meteen paar tips aangeven:
  Aanmoedigen tot bezit van wapens.
  Eigen relaties gebruiken om je psychisch zieke zon aan wapens te helpen.
  Eigen invloed gebruiken om hem binnen een schietclub te krijgen

  en ga maar door…

  @10 Ron, jij ook aub antwoord op mijn vraag.

  @11 Al Bakra, Het Nationaal Pesten van Buitenlanders, Moslims, Polen enz enz. gat maar elke dag door.

  De Premier heeft nog geen excuses aangeboden over de Polenmeldpunt . Wat @5 en@10 tentoonspreiden is gewoon de gebruikelijke algemeen geklets zonder betekenis.

 11. Ik snap de de achterliggende rede van de column van Koelman echter is het, naar mijn mening, niet echt gepast als dat zo direct na dit drama gebruikt wordt. JvdHeuvel, ik denk ook niet dat jij het op prijs zou stellen als je midden in het rouwproces bent van jouw zoon iemand dat zou gebruiken in een column.

 12. ik heb ook minstens 2 keer opgeschreven dat ik dat ongelukkig vond en heb nergens geschreven dat ik het gepast vond maar verder maakt het toch duidelijk geen kloot uit wat ik hier opschrijf dus bla bla bla. Nu jullie weer.

 13. @7 Bettina,

  Het staat er echt: kwetsen met woorden is erger dan kwetsen met wapens. En als je mag kwetsen met woorden, mag je dat eigenlijk ook met wapens. What. The. Fuck. Logisch geredeneerd, betekent dit dat wat Theo van Gogh deed – kwetsen – erger is dan wat zijn moordenaar, Mohammed Bouyeri, deed – hem vermoorden,“aldus Bart Schut op Joop (http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/17007_help_ik_word_gepest/).

  Weer even zaken in proportie gezet door Schut..

Reacties zijn gesloten.