Cordon sanitaire rond Wilders? Had er al lang moeten zijn!

O little town of Bethlehem 8c24 karasIn de Telegraaf windt Wilders zich erover op, dat hij (voorlopig) niet meer mee mag doen bij de regeringsvorming met Tjeenk Willink.

“Een ‘cordon sanitaire’“, briest hij. Wilders doelt op het succesvolle cordon sanitaire dat gewone Belgische partijen al jarenlang handhaven rond het Vlaams Belang (vroeger: Blok) van zijn vriend en bewonderaar Filip Dewinter. Het VB is in Vlaanderen lange tijd procentueel groter geweest (nu niet meer) dan Wilders’ PVV bij de laatste Nederlandse verkiezingen. Het VB is ontstaan uit het oude vlaams-nationalisme, dat in de eerste en tweede wereldoorlog collaboreerde met de Duitse bezetters. De kinderen en kleinkinderen daarvan zijn tegenwoordig meer geïnteresseerd in de bestrijding van (moslim-) immigratie.Wilders heeft zich nooit met hen willen vereenzelvigen, maar laat zich graag hun steun en bewondering aanleunen.

Wilders’ inspirator en rechtbank-getuige-deskundige Hans Jansen (de rabarberist) kent die scrupules niet. Hij hield een voordracht voor een internationaal gezelschap op uitnodiging van het VB in Brussel in het najaar van 2008.

Ik vind, dat het Nederlandse parlement van begin af aan een “cordon sanitaire” rond Wilders en zijn karikatuur van een partij had moeten instellen. Helaas is dat nog altijd niet gebeurd. Met ingewikkelde goocheltrucs, een betere zaak waardig, wordt door met name de VVD- en de CDA-leiding gezocht naar formele redeneringen, om Wilders buiten de deur te houden, zonder met zijn belachelijke gedachtengoed in discussie te gaan.

Dat leidt alleen maar tot vaagheid en openingen voor Wilders om als “slachtoffer” zijn hetzerij voort te zetten.

Zoals nu weer.

(Plaatje: Voorbeeld van een cordon sanitaire dat Wilders toejuicht.)

19 gedachten over “Cordon sanitaire rond Wilders? Had er al lang moeten zijn!”

 1. Goh , opgewonden links is tegen democratie 😕 ( eigenlijk tegen alles wat anders denkt en spreekt ).
  Kom eens fatsoenlijk en inhoudelijk met tegenargumenten hier op deze uithuilsite.

 2. Nou, kijkomjeheen, de PVV is – vind ik – een racistische en xenofobe organisatie en dat kan ik met veel inhoudelijke en fatsoenlijke argumenten uitleggen. Dat heeft niets met “tegen democratie” te maken – jij mag hier met mij in debat als je er iets anders van vindt dan ik, uiteraard ook met inhoudelijke en fatsoenlijke argumenten. Moet je wel het PVV partij programma gelezen hebben. Het is erg dat 1,5 miljoen mensen daar op gestemd hebben, heel erg, maar dat is nog steeds een minderheid, en het is helemaal niet ondemocratisch om daar geen zaken mee te willen doen. Wel moeten we ons heel goed afvragen waarom zo veel mensen op zo’n racistisch en xenofoob programma stemmen.

  Het probleem in de 2e kamer is dat er juist geen “Cordon Sanitair” is, en dat er nooit of in ieder geval veel te weinig inhoudelijke tegenargumenten tegen de PVV worden gegeven. Geen partij, behalve D66 en SP, heeft heel duidelijk gezegd dat ze geen zaken doen met deze racistische en xenofobe ideologie. Nu ook weer in deze kabinetsformatie houden ze hun mond over de feitelijke motieven om niet met Wilders in zee te gaan. Dat is dom, want de redenen liggen voor het opscheppen. Ik zal er een paar vanzelfsprekende noemen.

  (a) Als de PVV meedoet, moet er iets van het xenofobe PVV-programma overeind blijven in het regeerakkoord, anders scoort de PVV niet. Maar dat kost het CDA de helft van zijn kiezers en kader, dus doet het CDA niet mee.
  (b) Het PVV heeft geen kader dat geschikt is om te regeren. Rutte moet er niet aan denken met brekebenen als Brinkman of Agema (of bewaar me, de Mos) te moeten werken. Dus Rutte en de VVD hebben ook al geen trek in regeren met de PVV.

 3. Waar gebruik je bleek ??? In het Toilet !!
  Het haar van Wilders was alleen al een oproep voor een “Sanitair cordon ” :mrgreen:

 4. Ik denk dat de partijen op links tijdens de verkiezingscampagne heel duidelijk hebben laten weten dat het, wat hen betreft, niets zou worden met samenwerking met Wilders. Je zou dat een onuitgesproken cordon sanitaire kunnen noemen.
  Het probleem zat/zit inderdaad bij de VVD en het CDA.

  Ik denk dat er in de loop van de komende maanden vanzelf een sterker cordon om Wilders en zijn kameraden zal ontstaan. De Tweede Kamer was altijd een informele, beschaafde debatplek. Sinds de PVV-vrienden daar zijn neergestreken, is de omgang met elkaar enorm verruwd. Inmiddels zitten er 24 van dergelijke gasten in de bankjes. Zij zullen zich aan hun achterban verplicht voelen een harde, onbeschaafde oppositie te voeren, met veel gebruik van de formele regels om dingen te traineren en te frusteren (honderdduizend kamervragen stellen en zo), en met de inzet van hun proleterige omgangsvormen. Daar kom je in die partij namelijk verder mee, zoals de voorkeurstemmen op Brinkman bewijzen.

  Op enig moment krijgen die andere Kamerleden daar ongelofelijk genoeg van. Wat dat betreft is de Tweede Kamer net als elk ander bedrijf, met mechanismen van uitsluiting van impopulaire collega’s. En dan keert de wal het schip.

  Wat denk jij? Wat zegt je innerlijke Dilbert?

 5. Kijkomjeheen. Schreef:

  Goh , opgewonden links is tegen democratie ( eigenlijk tegen alles wat anders denkt en spreekt ).
  Kom eens fatsoenlijk en inhoudelijk met tegenargumenten hier op deze uithuilsite.

  Grappig Wildersfannetje toch , Er zijn punten waarop democratie zichzelf moet beschermen tegen gekozen Anti-democraten zoals Wilders, Dewinter , Janmaat , Le Pen en Anderen , helaas liet Oostenrijk dat na en legitimeerde de haatprediker Haider …
  Een “Cordon Sanitaire” ( Leterlijk vertaald trouwens een “Gezondheids-barriere” zoals rond een boerderij met varkenspest ) is een democratische oplossing , immers de meerderheid besluit dat de betreffende partij te onkies is om mee samen te werken …

 6. @mneer ooijer,

  Je overschat de VVD. De VVD is al jaren een kweekvijver voor enge clowns. Nie voor niks dat Wilders en dat Verdonk daarvandaan komen. En laten we eerlijk zijn, welke zichzelfrespecterende partij duldt Hans van Baalen of Teeven in zijn gelederen.
  Als er 1 partij is die geen problemen heeft met semi-fascitische gekken dan is het de VVD wel .

 7. Mesjeu Jaques bourtagne de la plamurage
  U vergeet nog de über-engert , de Papa rat die de geestelijke E-Coli de VVD heeft ingebracht: Frits Bolkestein , en wat te denken van Hans Wiegel; als Frits de E-Coli bracht is Hans de voorgaande griep die de infectie mogelijk maakte…

 8. “Kijkomjeheen. zegt:
  June 28, 2010 at 7:14 am
  Goh , opgewonden links is tegen democratie ( eigenlijk tegen alles wat anders denkt en spreekt ).”

  Ik vind de reacties van die gefrustreerde PVVers/ hielenlikkers van Wilders toch zo prachtig 🙂

  1. Je wilt het over democratie hebben??? Waar is de interne democratie binnen de PVV??? Trouwens slechts 1,5 miljoen mensen hebben op die clown Wilders gestemd de rest (de meerderheid) NIET, dus Wilders heeft absoluut geen recht om deelname van zijn partij aan een coalitie af te dwingen.

  2. Het is Wilders en zijn PVV stemvee die moeite hebben met mensen die andere meningen erop na houden want zodra iemand iets negatiefs zegt over Wilders dan beginnen hij en zijn volgelingen gelijk te blaten over “demonisering”, “linkse kerk”, “linkse landverraders”, “subsidies intrekken”, “vijfde colonne”, “afhakken van rode neuzen” etc etc
  Mensen als Gerard Spong, Herman van Veen etc werden zelfs bedreigd door het PVV tuig om hun anti-PVV meningen.

  3. Het CDA heeft altijd al gezegd dat de PVV en de VVD eerst een concept hoofdlijnen akkoord klaar moesten hebben voordat het CDA zou besluiten of ze wel of niet zouden aanschuiven. Wilders was niet in staat om zoiets met Rutte op te stellen dus hij (en z’n anhang) moet niet komen aandansen met allerlei stomme verhaaltjes over een “cordon sanitaire”. Het is zijn (en Rutte’s) eigen onvermogen om tot een hoofdlijnen akkoord te komen dat ervoor heeft gezorgd dat er geen onderhandelingen m.b.t. de vorming van een rechtse VVD-PVV-CDA coalitie zijn gekomen.

  4. Het is de PVV zelf die allerlei maatregelen voorstaat die rechtstreeks indruisen tegen de rechtsstaat (het morrelen aan art 1 v.d. Grondwet, allerlei discriminerende voorstellen o.g.v. religie en etniciteit etc.), een “cordon sanitaire” tegen zo een xenofobe en discriminerende partij die een gevaar vormt voor de rechtsstaat (ik kan genoeg voorbeelden geven van discriminerende voorstellen op basis van etniciteit en religie v.d. PVV) is dus meer dan terecht.

 9. @al bakra.

  Die was ik niet vergeten maar het psycho-clowngehalte van de VVD is zo groot dat ik er een dagtaak aan zou hebben ze allemaal van nu tot hun oprichting te benoemen.

 10. Ik ben trouwens van mening dat RAM een aanwinst is als reageerder op krapuul 😎

 11. @2

  Wat ’n gelul toch, als PVV’er zou jij een inhoudelijk argument niet eens herkennen als ie felroze gekleed op je hoofd aan het dansen zou zijn en “ik ben een argument” aan het gillen was.

 12. (Plaatje: Voorbeeld van een cordon sanitaire dat Wilders toejuicht.)

  Even pas op de plaats: dat juicht onze hele regering toe. Een Nederlands bedrijf heeft er zelfs aan meegebouwd. Na druk stuurde Bot een brief dat ze daar mee op moesten houden. En toen gingen ze nog door. Verder nog iets gebeurd? Nee, er kon niet eens een boete af. Misschien bouwen ze er nog wel aan mee.

 13. Ram, geweldig intellectueel geheel.Het is van de gekke
  wat U beweert. In Uw punt 3 komt U tot een heel rare conclusie.Zullen we eerst even uitgaan van het moment
  waarop de wegkruipende JP er nog niet vandoor ging. Toen stond het kabinet VVD-CDA-PVV er.Dat hij na het enorme verlies aan zijn stutten trok en Verhagen doorkreeg, dat-ie niet zo gek veel in te brengen had
  trok ook die zijn zog op.

  Dat U in punt 4 tot de conclusie komt,dat U het de gewoonste zaak van de wereld vindt, dat het zgn.cordon
  sanitair vlg.art.1 van de grondwet getuigt wederom van kortzichtigheid Uwerzijds.Op dit punt spreekt U waarschijnlijk over enkele jaren U zelf wel tegen als het eenmaal zover is als “wij” nu reeds zien.

  Dat U zelfs die mensen, die op de PVV gestemd hebben
  stemvee noemt is een uitdrukking, die Uw karakter
  kennelijk met zich meedraagt.Er zullen echt wel wat mensen tussen lopen, die niet compleet weten waar alles op slaat, U echter meen ik,ondanks Uw linkse
  idee niet als stemvee te willen betitelen omdat ik er van uit ga, dat ik denk dat U naar eer en geweten links gestemd hebt.Dat mensen als Gerard Spong en Herman van Veen bedreigd zouden zijn is m.i. nog maar de vraag.Het klinkt allemaal een beetje te zielig voor woorden.Dat ik het gelijk aan mijn zijde heb inzake de stemming waar zelfs U zegt de meerderheid heeft niet op Wilders gestemd is het bewijs van deze drogredenatie.Hebben nu plotseling alle andere partijen dan de PVV hetzelfde idee?? Nee toch het Ram.

 14. Tja, ik begrijp dat het CDA uw dromen wreed vertoord heeft: :mrgreen:
  ironmask Schreef:

  Zullen we eerst even uitgaan van het moment
  waarop de wegkruipende JP er nog niet vandoor ging. Toen stond het kabinet VVD-CDA-PVV er.Dat hij na het enorme verlies aan zijn stutten trok en Verhagen doorkreeg, dat-ie niet zo gek veel in te brengen had
  trok ook die zijn zog op.

  Verhagen bracht bij het kamerdebat over de informatie wel degelijk iets heel belangrijks in. Hij vindt, mèt de PvdA en diens bondgenoten, dat een aantal kernpunten uit het PVV-regeringsprogramma, niet kunnen. Ze zijn een gevaar voor de democratische rechtsstaat. Het CDA had dat natuurlijk beter voor de verkiezingen kunnen zeggen. Maar nu houden we ze eraan. En is het niet een voordeel bij een nadeel, dat Wilders en Hero Brinkman nu ruim te tijd krijgen, om de PVV om te bouwen tot een democratische partij met stemrecht voor de leden, enzo? 😆

 15. @ ironmask
  Dat was een typische PVVachtige reactie. Inhoudsloos en vol warrig gebrabbel. Ik heb jouw reactie diverse keren moeten lezen voordat ik begon te snappen wat je allemaal uitkraaide.
  Anyway ik heb geen enkel zinnige en inhoudelijke tegenargument gelezen in jouw reactie maar dat verwacht ik ook niet van iemand die niet eens in staat is om een begrijpelijke en coherente stukje te posten.

Reacties zijn gesloten.