Sinds wanneer is midden-inkomens pakken “links”?

Zorgpremie is niet geschikt om inkomenspolitiek mee te bedrijven. Dus kijkt men nu naar de belastingen. Maar zijn de inkomensverschillen in Nederland wel groot genoeg om daar iets echt nuttigs mee te doen? Ik waag dat te betwijfelen. Jvdheuvel to the rescue!

Het klopt dat de gecancelde nivellerings-operatie via de zorgpremie niet eerlijk was. Ten eerste natuurlijk omdat de inkomensverschillen in Nederland redelijk klein zijn. Ten tweede omdat de inkomens boven de 70.000 euro gewoon keihard ontzien werden. En dus werden juist DE MIDDENGROEPEN gepakt!

(Het leuke is dat DE MIDDENGROEPEN in dit geval inhouden: mensen met 2 of 3 keer modaal. Vroeger was modaal juist een soort “midden” maar dat is niet meer. DE MIDDENGROEPEN zijn tegenwoordig de mensen die een inkomen binnenharken dat bijvoorbeeld 140.000 voor een huishouden van 2 personen bedraagt)

Is het links, of “socialistisch” om deze mensen te “pakken” zoals rioolrechts ons voorspiegelt? Ik zeg: neen. Dit is niet “links” of “socialistisch” zolang mensen die méér dan dat verdienen de dans ontspringen.

Dus zal ik nu even uitleggen hoe je uit dit verschrikkelijke dilemma komt.

Vergeet even de inkomens.

Onze gekwelde premier (is-ie dat op dit moment nu wel of niet? ik kan het niet meer bijhouden) heeft zijn kiezers 2 beloften gedaan:
1 “staats-financiën op orde brengen” (= 16 miljard bezuinigen)
2 Iedere werkende Nederlander 1000 Euro netto in de pocket!

Laten we deze man even tegemoet komen. We geven niet iedere werkende Nederlander 1000 euro, maar gewoon iedere Nederlander (dat rekent makkelijker).

Dit komt samen neer op (16 miljard + 17 miljoen maal 1000=) 33 miljard euro. Da’s veul geld.

Dit geld halen we echter niet bij de inkomens, maar bij de vermogens.

De rijkste 10 procent Nederlanders bezitten 54 procent van het Nederlandse vermogen van 1.200 miljard euro (zie en zie). Da’s 648 miljard euro. Dan komt nu het ultieme masterplan: de overheid haalt daar 33 miljard vanaf. Staatsfinanciën op orde en iedere Nederlander krijgt 1000 euro schoon in het handje. Kan je nagaan wat voor boost voor de economie dat wordt.

De 10 procent rijkste Nederlanders blijven vervolgens achter met een lousy vermogentje van 615 miljard euro.

Is dat nivelleren? Nauwelijks hè?

Succes, jullie kunnen het.

14 gedachten over “Sinds wanneer is midden-inkomens pakken “links”?”

 1. 16 miljoen Nederlanders * €1000,- is volgens mij 16 miljard euro. Hoe kom je aan 33 miljard euro?

  Dat terzijde, je geeft wel duidelijk aan hoe de verhoudingen liggen.

 2. @1

  Och, ik zie het nu. Samen betekent niet alle 16 miljoen Nederlanders samen, maar samen is 16 miljoen nederlanders + een staatsschuld van 16 miljard euro.

 3. Ik voorzie dat de kaasschaaf uit de keukenla van het kabinet tevoorschijn wordt gehaald. Het inkomen uit box 2 wordt voor 26% (is nu 25%) en dat uit box 3 voor 4,1% (is nu 4%). De tweede en derde tariefschijf in box 1 worden 44% want meer dan dat kan en wil Bruintje niet trekken.

 4. helder en duidelijk,
  maar meer belasting tbv de overheid helpt ons natuurlijk geen meter uit de crisis shit.

  een basisinkomen voor ieder en ruimte voor ZZPers en midden en klein bedryf zyn mi oplossingen

 5. Voor de toekomst is maar een optie: terug naar duurzaamheid en klein bedrijvigheid.

  Je leest het goed: geen exorbitante winsten meer. Wel winsten – maar met mate. Daar tegenover – zekerheid tot late jaren.

  Wie exorbitante winsten wil halen, zou moeten overwegen naar de Nieuwe Wereld te moeten verhuizen.

  Heb je dan zeker meer binding met je poen dan met je eigen leefomgeving.

 6. Wie op dit moment grote ketens van welke dan ook soort winkel of bedrijvigheid in Nederland probeert op te stellen heeft zeker niets met de toekomst van het Nederlandse volk te doen.
  Wel met eigen poging tot grenzeloze verrijking.

 7. De banken en de bankiers moeten betalen vind ik. Ook niet die rijkste 10%. Natuurlijk zouden die wel meer bij moeten dragen dan de armen. Maar deze problemen zijn te wijten aan de diefstal door super bankiers. Zij zouden dan ook de schuld moeten dragen!

 8. @jvdheuvel, gaat het in dit geval om Nederlandse superbankiers? Want volgens mij is het een wereldwijd fenomeen en zijn ook bankiers uit andere regio´s schuldig.

  Overigens is ook het bij slecht nieuws a´la minute speculeren TEGEN bijv Griekenland op de aandelenbeurs dodelijk voor de economie van deze landen en indirect dus ook voor ons.

 9. @6: “…en ruimte voor ZZPers en midden en klein bedryf zyn mi oplossingen”

  ZZP’ers vallen gewoon onder het MKB.
  Overigens vallen vrijwel alle bedrijven onder het MKB.

Reacties zijn gesloten.