Antisemitisme is natuurlijk afschuwelijk, maar heeft het wel zin om zo te overdrijven?

Nu de lokjodenhysterie een beetje achter ons ligt, en mijn geniale plan om Amsterdam om te dopen in Homodam ook al geen navolging kreeg, is het goed om te constateren dat er soms iemand bereid is om wat extra moeite te doen om er achter te komen wat er nou feitelijk aan de hand is. Dat er een hype is dat weten we allemaal maar al te graag en al te snel, maar wat zijn de feiten?

Wat zijn de feiten over antisemitische incidenten in Nederland. Paul Hilhorst heeft dat eens uitgezocht en opgeschreven in een aardige column:

Heeft u in de krant gelezen hoeveel joden jaarlijks in elkaar geslagen worden vanwege hun geloof? Om hoeveel mensen gaat het? Doe een gok. Het antwoord verraste mij volledig. De kans dat een jood in Nederland om zijn geloof geslagen wordt, is namelijk nagenoeg nul. Hij loopt meer risico op een verkeersongeluk als hij achter het stuur kruipt dan op een antisemitische vechtpartij als hij over straat loopt. (Volkskrant)

Da’s inderdaad niet veel.

Saai
Saai
Dat een “incident met een Jood” al gauw wordt bestempeld als “antisemitisme” wordt trouwens nog eens geillustreerd met dit incidentje: Joodse man wordt door “Marokkanen bekogeld met eieren”. Het altijd zo evenwichtige dagblad de Telegraaf besteedt er aandacht aan in de papieren krant, maar ook een beetje in dit artikel “Noodklok over antisemitisme” waar de geplaagde man ook nog even aan het woord komt. En wat blijkt 3 dagen later: de politie heeft de “Marokkanen” opgepakt en het blijken 3 Joodse buurtgenoten van de man te zijn van 12, 13 en 14 jaar. Joodse Kutmarokkaantjes?

De Telegraaf kan beter de “noodklok luiden” over hun eigen suggestieve en opruiend-hysterische berichtjes over “moslimclubjes” die gratis worden gehuisvest in het “duurste kantoorpand van Amsterdam” hun “razendsnel” ter beschikking gesteld door Groen Links, D66 en de PvdA.

Wat bij dat laatste onderwerpje “de feiten” zijn hebben we ook nog nergens gezien, het enige wat er te zien was was hysterisch gebral van reageerders bij de Telegraaf en Elsevier en hysterische en retorische (en dus nutteloze) kamerkletsvragen van PVV krapulist Fritsma die bij mijn weten niet mee heeft gedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Misschien dat het CIDI daar eens wat aan kan doen. Het CIDI? Ja het CIDI.

Update: het bericht over de kindertjes van Joodse komaf zou alweer een volgend “klassiek voorbeeld van antisemitisme” zijn zie o.a. hier.

29 gedachten over “Antisemitisme is natuurlijk afschuwelijk, maar heeft het wel zin om zo te overdrijven?”

 1. Tja, dit is ingewikkeld, en het echte probleem lijkt nu ondergesneeuwd te worden in wat een beetje een welles-nietes discussie wordt.
  Er is lokaal in Amsterdam-West echt iets aan de hand. En vroeger ook al aan de hand geweest.
  Dat geven alle betrokken stadsdeelbestuurders en buurtvader en sjoelbezoekers ook toe. Er is ook heel veel over gepraat en aan gedaan. Iedereen heeft al heel erg zijn best gedaan voor rust en gezelligheid.

  Daarnaast heb je nog drie discussies die door elkaar lopen. Je hebt Joden die enorm de zenuwen krijgen als iemand alleen al Boe roept, en over de redenen hiervoor kun je debatteren, maar in feite is het moeilijk er iets over te zeggen omdat er zo weinig vergelijkingsmateriaal is met andere bevolkingsgroepen. Sommige Joden hebben tot op de dag van vandaag last van hun ervaringen in WO II, en hebben dat overgebracht op hun kinderen. Dat kan een ander onhandig vinden en overdreven, maar het is nu eenmaal zo.

  Wat er daadwerkelijk in het publieke domein gebeurt wordt, al dan niet succesvol, gemonitord door officiele clubs zoals het CIDI en de Anne Frank Stichting en allerlei anti-discriminatie bureaus.

  Hiertussen door fietst het debat over het Israelisch-Palestijns conflict, wat er strikt genomen niets mee te maken heeft, maar voor heel veel mensen wel van belang is om bijvoorbeeld uit te kunnen leggen waarom sommige autochtone of allochtone schreeuwerds en spugerds en stenen gooiers doen wat ze doen. (Ik denk zelf dat het geen succesvolle strategie is om de bevrijding van Palestina dichterbij te brengen door in de Amsterdamse Baarsjes iemand lastig te vallen, maar ik kan me natuurlijk vergissen.)
  Dit wordt vervolgens gepolitiseerd door onze vrienden van de afdeling Venlo eo, en nu is het debat over het antisemitisme een object van rechts geworden. Wat alle linkse Joden die ik ken echt zum kotzen vinden.

  Zelfs de juistheid van de cijfers van de diverse monitor-organisaties staat inmiddels ter discussie, want ook die clubs zijn onderdeel van de politisering. Dat is raar, maar de cijfers verschillen nogal.

  En nu hebben we pundits die menen dat het allemaal heel erg meevalt. Op basis van de cijfers, die links en rechts worden gediskwalificeerd.

  Wat heeft dit allemaal voor consequenties? Voor de gemiddelde Nederlander maakt het niets uit. Voor de meeste Joden, die verder weinig ‘eraan’doen, maakt het ook niet zoveel uit.
  Ik wil echter een lans breken voor de daadwerkelijke slachtoffers, degenen die daadwerkelijk dingen meemaken in het publieke domein, en bij wie dat een trauma triggert dat zij hebben overgehouden aan hun ervaringen in de oorlog of de ervaringen van hun ouders. Die mensen bestaan, en voor hen is dit wederom een klap. De een zal uitgescholden worden en er verder niets van vinden, voor de ander is het iets verschrikkelijks. Deze mensen, een kleine groep, waar echt iets mee aan de hand is, lijden eronder wanneer Hilhorst in de Volkskrant schrijft dat het allemaal wel meevalt.

  Natuurlijk valt het wel mee, we zijn hier niet in Wenen anno 1910 of Chernovitz anno 1939 of zo. Maar het zou niet mee hoeven vallen; het zou er niet moeten zijn.

  Wat is nu belangrijker?
  Ik denk zelf dat de Joodse gemeenschap bij zichzelf te rade moet gaan hoe weerbaar men is, en hoe men elkaar steunt en solidariteit toont.
  Ik denk dat alle Nederlanders hun voorliefde voor een betere maatschappij zouden kunnen uiten door elkaar in het publieke domein meer ruimte te geven, en te gunnen, zoals een vriend van me vanavond schreef in zijn blog. Ik pleit niet voor repressie van de een ten behoeve van de ander, maar wel voor een groter bewustzijn van onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor onze gezamenlijke ruimte.

  Die WO II is pas voorbij als ie voorbij is. Dat moment is nog niet voorbij gekomen. Nogmaals, dat is misschien onhandig, maar het is nu eenmaal zo. Wij moeten ons dat realiseren, we zijn het als totale samenleving aan onszelf verplicht.

 2. Ik begrijp denk ik goed wat je bedoelt al heb ik de indruk dat jij vindt dat zo’n stuk als dit of dat van Hilhorst beter niet geschreven kan worden. En als dat zo is, dan begrijp ik dat niet.

  Als er in stukken over “Noodklok over antisemitisme” wordt verwezen naar “Marokkanen” die eigenlijk Joodse kinderen van 12 blijken te zijn dan vind ik dat ook een probleem.

 3. Het is ingewikkeld. Ik ga niet beweren dat sommige dingen niet gepubliceerd mogen worden. Dat gaat in tegen mijn gevoel dat je alles moeten kunnen zeggen en schijven, met 137 F als de mattenklopper achter de deur.

  Ik probeer de lagen los te pellen die leiden tot enerzijds dat artikel in de Telegraaf, (scoren tegen Marokkanen met cijfers waarvan ik me inmiddels afvraag of ze wel betrouwbaar zijn of dat iedereen gewoon maar wat roept), en anderzijds een neiging van Hilhorst om te bagatelliseren. Hilhorst heeft het gelijk meer aan zijn kant dan de Telegraaf, maar het doet me toch pijn. Volledig subjectief en irrationeel, zoals dat gaat met die dingen.

  Er zit ergens in dit verhaal, vermoedelijk nog wel een paar lagen dieper, een waarheid. Die vervolgens door jan en alleman wordt gemanipuleerd, al dan niet voor eigen gewin of zelfs al dan niet bewust.
  Ik ben zelf, als verslaggever, bij voetbalwedstrijden en iftars en dat soort bijeenkomsten geweest in Amsterdam-West, om de kou uit de lucht te halen tussen de bezoekers van dat sjoeltje, en de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Daar zit ergens een waarheid over de manier waarop men met elkaar wil omgaan en hoe dat dan toch misloopt.

  Hierover heen zitten dus hele aardlagen van officiele bemoeizucht van allerlei instellingen en officiele instanties. Vergeet niet dat er ook veel macht, geld en aanzien omgaat in de wereld van welzijn, antisemitisme, racismebestrijding, beveiliging en slachtofferhulp.
  Die lui zullen elkaar in de komende tijd blijven bestoken met verhalen waarmee zij hun eigen gelijk proberen aan te tonen. En dan wordt het ook nog eens gepolitiseerd door foute types, voor hun eigen gewin. Dit onderwerp heeft links de afgelopen jaren laten liggen, dat is echt heel jammer.

 4. Ik ben de laatste om te ontkennen wat jij hier schrijft. Die instellingen die jij noemt die zijn me ook bekend. 1 ding is zeker; geld, macht en aanzien spelen bij mijn reacties over dit soort onderwerpen geen enkele rol en eigen gewin al helemaal niet. 😆

 5. Ik denk trouwens dat het CIDI er best wel wat bij zou kunnen winnen als ze eens stevig zouden optreden tegen de krapulenpunten van o.a. PVV t.o.v. moslims.

 6. Even een stukje persoonlijke ervaring , ik werkte in een Soefie centrum in New York ( soefies zijn Moslim Mysticy ) waar we onze zomerkamp faciliteiten vaak verhuurde aan een groep Chasidim uit New York City ..
  Ik liep daar dus als overduidelijke Moslim ( Baard , pakistaans pak , Taqia ) tussen de overduidelijke Joden (Baard , Slaaplokken , grote hoeden ) Het enige probleem dat er ooit was , een van de zonen van de hoofd-rabbijn kwam net uit Israel terug en weigerde tegen “die Moslim “te praten , waarop zijn vader hem de keus gaf beleefd te zijn of de 300 km naar New York City terug te gaan lopen op dat moment …

  Het meest opvallende was de overeenkomst met moslim zomerkampen , Mannen met baarden , vrouwen met hoofddoeken , en kinderen die vroegen of je hun “abbi “(vader) ergens had gezien 🙂

 7. @Al Bakrastani Mooi verhaal.

  @jvdheuvel. Je slaat de spijker op de CIDI-kop. Het is een organisatie die zich altijd wel in het midden wist te houden, met contacten met heel veel andere organisaties, onder wie allerlei moslimorganisaties, en alle politieke partijen. Onder invloed van medewerkers die daar hebben gezeten, is het gaandeweg een steeds rechtsere organisatie geworden. Een van hen zit nu in de Kamer voor de PVV! En hij is niet de enige die zo rechts was.
  Daarnaast is er ook een bestuur, en daarin zitten dezelfde mensen die je overal ziet, en vrijwel allemaal VVD’ers. Het is dus een organisatie met een ingebouwde bocht naar rechts.
  Vroeger konden andere mensen die daar werkten gewoon hun gang gaan en zich ook uitspreken voor de rechten van moslims, dat was vanzelfsprekend. Inmiddels is dat niet meer zo vanzelfsprekend, omdat het CIDI nu eenmaal wordt gefinancierd door Joodse instellingen, en de bestuurders van die Joodse instellingen in meerderheid rechts georienteerd zijn.
  De grote ‘zwijgende meerderheid’ in de gemeenschap hoor je op die manier niet, terwijl er daar veel mensen rondlopen met een verleden in de linkse beweging, die zich inzetten voor allerlei dialoog en noem maar op. Ik durf te zeggen dat de gemiddelde Joodse Nederlander zich verbonden voelt met de moslimgemeenschap, en solidair is. Maar er hoeft maar een Marokaans-Nederlandse jongen langs te fietsen en boe te roepen en men is bang. Zo is het ook wel.
  En op de achtergrond speelt het conflict in het Midden-Oosten een rol, waar veel Joden anders tegenaan kijken dan wat ik maar even de gemiddelde Nederlander noem, omdat zij familie in Israel hebben. En dan heb ik het over gewone Nederlandse Israeli’s, niet over extremisten in nederzettingen.

 8. Antisemitisme is niet leuk of geestig. Antisemitisme is dodelijk. Het heeft constant miljoenen Joden gedood op de meest gruwelijke manieren. Dat is de reden dat het volk zo klein is gebleven. Normaal zou het een anderhalf miljard zielen moeten tellen maar er zijn slechts een 13 miljoen Joden. Antisemitisme zorgde daarvoor.
  Europa heeft in dit opzicht een onuitsprekelijk (ik wil het niet uitspreken) slechte staat van dienst en het gaat daar volgens mij weer mis. Joden kunnen beter weg wezen uit dat werelddeel. Wie hierom lachen kan mist iets, ik weet niet precies wat maar hij mist iets. Misschien gewoon fatsoen?

 9. Ik mis eigenlijk op wie jij doelt of waar jij leest dat antisemitisme leuk of geestig is. Verklaar je nader.

 10. @ Wiesje de Lange:

  Heb je de titel bij dit bericht gelezen? En heb je het bericht überhaupt gelezen? Er is niemand hier die lacht om antisemitisme.
  Nog een klein vraagje? Waar haalt je de cijfers vandaan,ik ben namelijk benieuwd in je bron en uitleg over mogelijk 1,5 miljard joden. Verder, weet je dat zowel Joden als Moslims tot Semieten worden gerekend?

 11. niet anti-semitisme is dodelijk , maar haat , want antisemitisme is maar één van de gezichten van haat , dezelfde haat waar Wilders en zijn aanhangers nu op gebaseerd zijn , de haat wie anders leeft , zich anders kleed en een ander geloof heeft

 12. Ik reageerde vandaag bij FrontaalNaakt, die niet graag hebben dat er naar krapuul verwezen wordt, op de volgende manier:

  Ik vind ook, dat bij alle zorg over moslimhaat, het antisemitisme niet vergeten mag worden.
  Behalve de zaken aanpakken “aan het thuisfront” (dus in de buurt, op school, enz.), zou het ook kunnen helpen, om het misbruik van de vlag van Israël en van joodse symbolen te ontmoedigen bij lieden die het alleen maar te doen is om tot een globale “strijd tegen de Islam” op te hitsen.

  De meerderheid van de Israelis en van de Joden in de diaspora zien Israël helemaal niet als een “voorpost tegen de Islam”, maar als iets heel anders.
  In Israël zelf wordt naar mijn mening veel te veel gediscrimineerd tegen “Arabieren” (Palestijnen, Bedouienen, Druzen, enz.), maar de godsdienst van die mensen wordt gerespecteerd. Imams in Israël zelf, worden uit de staatskas gesalarieerd. Kom daar bij Wilders eens om!
  Waar het me hier om gaat, is, dat antisemitisme wordt aangemoedigd door het gebruik van de Israëlische vlag op de onderstaande manier:
  (Hier staat de met israelische vlaggen versierde site van Sebastian Kruis)
  Het is de twittersite van het nieuwe PVV-kamerlid Sebastian Kruis. De heer Kruis (29) is de afgelopen jaren fractieassistent van Wilders geweest, en meldt geroerd in zijn presentatie op tk.nl, dat hij samen met zijn held Israël bezocht heeft. En, ja, ze gingen bij de grens kijken, en wat was het indrukwekkend en angstig, dat aan de andere kant van die grens de Palestijnse, respectievelijk de Hamas-vlag zomaar klaarstond!
  Maar, OK, Sebastian, dat heb je aan de meeste grenzen, namelijk dat het buitenland daar begint.

  Maar, terug on-topic. De verwarring en het amalgaam: “Israël=Joden=Islamhaat”, wordt zodoende bewust en onbewust bevorderd. En dat is niet in het belang van de Joden en van Israël, noch van de Moslims, noch, als ik zo vrij mag zijn, van de al dan niet joodse mensen, die zich solidair voelen met het oorspronkelijke concept van Israel als vreedzame staat in de Levant.
  Het zou nuttig zijn, als het CIDI daar eens werk van maakte bij Wilders en consorten.

  Allez, fatsoenlijke Nederlanders! Laat je niet intimideren door Geert Wilders! Ik ben voor een vreedzame staat in het Midden-Oosten, waar Joden thuis zijn.Ik ben ook voor complete burgerrrechten voor Joden in andere landen. Dat is niet nieuw. De Franse revolutie bepaalde dat al. Daarom is het logisch, dat ik ook voorstander ben voor complete burgerrechten voor mensen met een ander geloof. Bij voorbeeld de Islam.
  Is dat zo moeilijk?
  Nee toch?

 13. Ja Frontaalnaakt is helemaal misselijk van mij geworden toen ik een keer een verkeerd woordje had gezet in een titel.

  Ik had in de titel gezet “die grefo’s”, had “sommige grefo’s” moeten zijn.

  In het stukje zelf stond overigens wel “sommige”.

  Nou vervolgens was ik “net zo erg als Wilders” en noem maar op. Hoop ad hominem gescheld op Twitter want hij is te laf om hier inhoudelijk over zaken in bezwaar te gaan waar hij het niet mee eens is.

  Ik heb hem hier althans nog nooit gezien.

  Grappig is dan weer wel dat ie volledig on speaking terms is met “anti-moralist” Bert Brussen die op twitter Marokkanen uitscheldt voor “rifapen”.

 14. Ik ben ervoor, om dergelijke irrelevante gevoeligheden van personen, die misschien een narcistisch complexje hebben, soeverein te negeren. :mrgreen:

 15. Deed ik al he, het is dat jij erover begon. Oh ja laatst nog toen hij zijn volgers op twitter vertelde dat hij ze zou ontvolgen als ze nog 1 berichtje van krapuul retweeten toen heb ik daar nog wat van gezegd.

  Dat beschouw ik namelijk als pure sabotage van de vrijheid van meningsuiting.

 16. Ik kan me overigens wel voorstellen dat hij hier niet komt; ad hominem off topic geschreeuw is hier tegen de REGELS. Dat doet ie maar op Twitter.

 17. Wacht maar: We gaan voor complete burgerrechten voor iedereen, en we zullen in overeenstemming zijn met alle verdragen die Nederland ondertekent. In de eerste plaats de Algemene Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN.
  Wat vergeten de mensen, zelfs politici die al 20 jaar tot de élite” behoren, toch snel…

 18. Maar Sebastiaan Kruis is toch geen PVV kamerlid? Of wel soms heb ik weer niet goed opgelet?

  Ik dacht dat is gewoon een hysterische PVV aanhanger.

 19. @ jvdh

  Ik mag toch hopen dat je inmiddels weet waar bert zijn centjes verdient? 😥 :cry:.

 20. Hier is m’n correctie Kruis/Driessen:

  Gelukkig heeft niemand nog ontdekt, dat ik (o schande!) de pvv-kamer-kandidaat Sebastian Kruis en het wel verkozen pvv kamerlid Johan Driessen door elkaar heb gehaald. Voor het betoog maakt het weinig uit. Driessen identificeert zich in de kamer ( http://www.parlement.com/9291000/modulesf/g90kxu7v ) even hard met Israël. Zijn allereerste activiteiten als kamerlid en ex-reisgenoot van Wilders naar Israël zijn schriftelijke vragen over geld dat zijns inziens ten onrechte naar Palestijnen zou gaan.

  :mrgreen:

 21. Ja hoor, jvdh, jij had het ontdekt 😆 !
  Mijn citaat komt van de commentaarrubriek bij frontaalnaakt, waar nog niemand het had gezien. 1-0 voor Krapuul!

 22. Nog even wat anders wat ik ontdekt heb;

  Die Wiesje de Lange, hierboven, bepleit totale vernietiging van het Palestijnse volk.

  In het vierde hoofdstuk ”Gedachten over gedenken” komt de klap op de vuurpijl. Aan de hand van de tekst „Gedenkt wat Amalek u heeft aangedaan” (Deut. 25:17) wordt Amalek geduid als „de antisemiet” van alle tijden. Het tastbare Amalek wordt vandaag de dag belichaamd door de Palestijnen. „De voor Israël ontstellend schokkende confrontatie met de Palestijn ligt in zijn Amalekkarakter.” En dan is er voor de schrijfster maar één conclusie: „Er is geen oplossing dan de totale vernietiging van dat volk.”

  http://www.refdag.nl/boeken/boekennieuws_2_521/beloften_voor_het_beloofde_land_1_301617

  😆

 23. Ja dat is een interessant gegeven natuurlijk, JvdH- die boeken van mevrouw de Lange, daar heeft Stan van houcke ook al wat stukjes aan gewijd.
  Misschien dat mevrouw de Lange hier wat uitleg wil geven, hoe zij denkt dat dit soort proza ons op weg helpt naar een mooiere & betere wereld?

  „Er is geen oplossing dan de totale vernietiging van dat volk.”
  De vrienden van Israel en ‘de’ joden, zijn misschien hun ergste vijanden, met dit soort uitspraken.

Reacties zijn gesloten.