Paniek bij het EPD

Paar dagen geleden werd plotseling bekend dat het Electronisch Patiënten Dossier gewoon doorgaat, en wel per 1 januari aanstaande. Waarom was dit zo verbazingwekkend? Welnu, ten eerste natuurlijk omdat begin april 2011 de Eerste Kamer hier een stokje voor had gestoken. Vreemd nietwaar?

Best vreemd want:

Het EPD werd vorig jaar afgeschoten door de Eerste Kamer nadat de Nederlandse overheid meer dan 10 jaar in het project stak. Maar het EPD gaat door onder leiding van privéorganisaties, zoals zorgverzekeraars, huisartsen en apotheken. In dit private plan hebben zorgverzekeraars het aansluiten op een EPD nog niet verplicht, maar volgens de Vereniging Zorgverzekeraars is dit in de toekomst niet langer vrijblijvend (webwereld).

Met andere woorden: de politiek wil dit niet nou dan doen we het toch gewoon lekker zelf. Die zorgen over de privacy van de Nederlanders, dat is maar gezeur. EPD it is. Nu nog niet voor iedereen verplicht; uiteindelijk wel.

Dus zouden volgens dit nieuwe plan huisartsen betaald worden om EPD’s samen te stellen van hun patiënten. Ze konden er zelfs lekkere vette winst op draaien. Dit om er een beetje vaart achter te zetten.

Dat was natuurlijk een beetje eigenaardig, dus zodra dit bekend werd ging dat curieuze aspectje van het EPD-superplan nieuwe stijl gelijk ineens niet meer door:

Huisartsen en apothekers kunnen geen winst meer maken door patiënten te werven die hun medische gegevens willen delen. De plannen die hiervoor bestonden, zijn aangepast (NRC).

Dit was dus nadat politici dit systeem o.a. “waanzinnig” noemden. Daarvoor was het nog niet bij die EPD-gastjes opgekomen dat het misschien een beetje gek was.

Mensen waren dus een beetje verbaasd over dat geheime EPD dat we niet wilden en dit keer dankzij de politiek ook niet hoefden en dat toen plotseling als een duveltje uit een doosje weer te voorschijn kwam. Dus toen lazen we gisteren ineens dit:

Huisartsen en apothekers worden vooralsnog uitgesloten van landelijke uitwisseling van patiëntgegevens. Ze mogen voorlopig alleen regionaal gegevens uitwisselen. Dat blijkt uit de uitgewerkte plannen van de zorgverleners die werken aan de doorstart van het omstreden Elektronisch Patiëntendossier (epd). Het gaat om een tijdelijke maatregel die bekend wordt nadat er een storm van kritiek over het epd nieuwe stijl is ontstaan (NOS).

Oh, dat is wel apart eigenlijk. Van al die enorme supervoordelen die het EPD oplevert voor ONS (wij de mensen zeg maar) lijkt me het aller aller allermooiste toch wel dat huisartsen toegang hebben tot de diverse dossiers. Maar nee, huisartsen moeten zich er maar buiten houden: niets met patiëntengegevens te maken.

Hm…. okay.

Die privacy dan? Is die nu een beetje beter geregeld dan vorig jaar toen de politici (die zoals bekend doorgaans hun reet afvegen met onze privacy) om redenen van privacy het EPD door de plee spoelden?

De doorstart van het EPD moet een stuk veiliger zijn dan het systeem dat vorig jaar werd afgekeurd. Er is maar weinig veranderd aan de privacyrisico’s, ook al is er geen centrale database (webwereld).

Nee dus.

De conclusie dat deze geheime invoering van het EPD eigenlijk gewoon een enorme mislukking is (gelukkig) ligt dan ook voor de hand.

Hebben we dan helemaal niets aan onze volksvertegenwoordigers? Dat moeten we nog zien. Op dit moment lezen wij dit in de Telegraaf:

De doorstart van het elektronisch patiëntendossier (epd) is onzeker geworden. Een Kamermeerderheid onder aanvoering van coalitiepartij PvdA dreigt het epd te blokkeren. Minister Schippers (Volksgezondheid) moet snel met goede wetgeving komen die medische informatie beschermt (Telegraaf).

Schippers mag dus wel opschieten anders gaat het geplande feestje met onze gegevens op 1 januari dus niet door.

5 gedachten over “Paniek bij het EPD”

 1. EPD verplicht?

  Tot nu toe dacht dik echt dat alleen de politie mag ons verplichten om de handen omhoog te doen en in het tegen geval door de nek afschieten.

  Nu willen de Kartel Verzekeraars deze macht overnemen.
  Is de toekomst – bij weigering van de EPD door de nek afschieten? (op bevel van de verzekeraar en z’n ambtenaren, natuurlijk)

 2. Dit zou zomaar in de lijn liggen van hetgeen de kop opsteekt omtrend het al dan niet gezond leven en de extra premie die men u wil latenbetalen indien u na inzage van zo een dossier men bij de zorgverzekeraar kan stellen dat u een risico bent voor hun gezien u dossier ,en u voor de keuze gesteld of meer betalen of mischien buiten gesloten worden voor kwalen voort koment uit .Hetzelfde deed men bij partuculier verzekerden voor dat men het huidige stelsel kreeg ,ook toen indien men een ongeluk of iets dergelijks had gehad waar in de toekomst mischien het een en ander uit voort kon komen kon men wel verzekerd blijven maar niet voor iets wat dan herlijd kon worden opeen voorgaande kwaal of een ongeluk .

 3. Men begrijpt echt niet dat het gewoon te onveilig is, en dat men zelf straks ook de dupe van dit EPD is. Ik neem aan dat ministers etc ook gewoon in het EPD staan. Beetje dom.

  @2, episch plaatje. Ik moest lachen 😀

Reacties zijn gesloten.