Mark Rutte (VVD), de meest inhoudsloze premier aller tijden

Dachten we dat we met Jan Peter Balkenende het dieptepunt daarmee wel hadden bereikt, blijkt het toch nog erger te kunnen. NRC Handelsblad heeft in de zaterdagkrant van 8 december even een boekje open gedaan over de premier van ‘alle Nederlanders’. 2,5 pagina’s vol, met erg weinig afbeeldingen. Het beeld dat daarin naar voren komt is dat van een populaire jongen die iedereen te vriend wil houden voor eigen gewin (top VVD’er dus!). Waar je niet teveel van moet verwachten qua inbreng of inhoud, ook dat wisten mensen die nadenken al. Ik heb hem nog niet kunnen betrappen op een visie of een briljante uitspraak.

Ik zal aan de hand van het artikel even wat punten er uit lichten, als je de kans krijgt om deze krant te pakken te krijgen, doe het. Het stuk is het lezen waard en laat perfect zien wie de primus inter pares is in de Nederlandse regering. Ik ben blij dat het zo uitgebreid is beschreven in een krant als het NRC Handelsblad, maar ben ook wel weer verdrietig dat het nu pas naar buiten komt. Is bij de volgende verkiezingen al lang weer vergeten, ook al zouden die over drie maanden zijn.

De machtspoliticus

Na de val van het kabinet, spreken VVD en CDA af elk een deel van de andere partijen te polsen over hoe nu verder om een sluitende begroting te maken voor Brussel. Buma (CDA) herinnert zich de afspraak dat beide partijen zich aan elkaar vast zouden houden, elkaar zouden steunen. Maar tussen de bewuste zaterdag en de maandag daarop is er veel veranderd in de VVD, cq bij Rutte. De fractievoorzitters komen achter gesloten deuren bij elkaar om een verkiezingsdatum af te spreken en de VVD zit al aan tafel met de PvdA en de SP, samen hebben zij op dat moment een meerderheid in de Tweede Kamer. Het CDA doet niet meer mee, is geen interessante partner meer voor Rutte. CDA heeft afgedaan en kan gaan.

De sfeermaker

Rutte kan anderen het idee geven dat hij er echt voor ze is. Dat ze samen voor een opdracht staan en die ook samen moeten gaan oplossen. Inmiddels zijn alle fractieleiders (behalve misschien Samsom (PvdA)) er achter dat hij dit alleen doet voor eigen gewin. Hij wil graag in het Torentje zitten en heeft daar veel voor over. Wilders (PVV) vindt dat hij nog steeds een goede persoonlijke verstandhouding heeft met Rutte, ondanks dat deze laatste hem steeds de ‘wegloper’ noemt in de Tweede Kamer. Hoe gaat dat dan, zo’n goede persoonlijke verstandhouding tussen Wilders en Rutte? Nou, ze vinden een bepaalde strip allebei leuk in een krant en dan smst Wilders naar Rutte en echt hoor, binnen 3 minuten heeft hij antwoord. Mag ik zeggen dat een kinderhand snel gevuld is?

Als je als fractievoorzitter door Rutte wordt aangesproken met “Hé, hallo, hoi!” dan weet je dat hij iets van je wil, aldus Pechtold (D66). Ook neemt hij mensen die hij in wilt palmen altijd mee naar hetzelfde restaurant, beetje informeel, gezellige jongens-onder-elkaar-sfeer en de volgende is ingepakt. De laatste was Samsom en die was volgens Pechtold ook helemaal onder de indruk van de enscenering.

Slob (CU) heeft ervaren hoe het is als je niet doet wat Mark wil. CU was het niet eens met een plan voor Griekenland en had ineens helemaal afgedaan. Niets te halen, dus weg ermee.

Wat ik wel hoop, dat als al die politieke leiders dat nu zo lezen, ze wel beter op hun tellen passen en zich niet zo maar meer in laten pakken. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee, maar ik vrees dat de opportunisten er gewoon weer in tuinen. Want ze willen toch allemaal ‘meedoen’.

De onzichtbare leider

Hier is zaterdag al over geschreven, maar toch nog even een toevoeging. Buiten dat hij voor mogelijke coalitiegenoten niet bereikbaar is, slecht is geïnformeerd en geen mening of oplossing heeft, is hij ook voor zijn eigen partij en leden onzichtbaar. Hij maakt er een puinhoop van doordat hij niet bij de les is en als opportunist denkt overal mee weg te komen, maar laat zijn partijleden de boel opruimen, want Mark legt geen verantwoording af.

In crisistijd is Rutte onbereikbaar en heeft geen plannen om de crisis op te lossen. Dat laat hij graag aan anderen over, waarna hij natuurlijk wel met de eer gaat strijken. Bij het Lenteakkoord schuift hij na dagen even aan om te horen hoe ver het al is gevorderd. Als het akkoord financieel uitgewerkt moet worden (lange, slopende werkdagen, wekenlang), krijgen de financiële woordvoerders van de coalitiegenoten een berichtje van een ambtenaar van Algemene Zaken, Rutte doet ze de groeten en is met vakantie in New York.

De procesmanager

Ideeën moeten gesprekspartners of coalitiegenoten niet vragen van Rutte. Die heeft hij niet en kan hij niet geven. Het enige wat hij kan doen, is mensen enthousiast maken en zorgen dat anderen het werk doen. Als hij met iets komt, komt het uit de koker van zijn ambtenaren, de ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken zijn dus eigenlijk de premier van Nederland. Doet me denken aan de serie ‘Yes, Minister’.

Rutte is uitermate aimabel tijdens onderhandelingen (tenzij hij het niet meer in de hand heeft, dan vliegt de controlfreak in de gordijnen en krijgt woedeaanvallen), schouderklopje, glimlach, koekjes uitdelen. Maar als een partij met een voorstel komt, moet deze partij niet vreemd opkijken als Rutte er mee aan de haal gaat en er nog een schepje bovenop doet.

De liberaal

Volgens Wilders is Rutte een linkse jongen maar financieel een liberaal. Slob heeft geen idee wat Rutte echt kan raken. Niemand van de geïnterviewden weet wat Rutte echt raakt, of wat hij denkt of waar hij voor gaat. Het is een kameleon die iedereen inpakt, maar zelf emotioneel buiten schot blijft, geen enkele betrokkenheid heeft of toont.

Mijn conclusie is dat dit een levensgevaarlijke man is op die post. Een man die geen kennis heeft, maar zich ook niet in de materie wil verdiepen omdat het niet leuk is of zo. Die gezellig wat wil eten of drinken en over strips wil praten. Halloooooo, meneer de premier, u bent niet meer bij de studentenvereniging, u bent premier van een land in crisis. Wie zorgt er eens voor dat deze man zijn werk gaat doen? Waar hij dik voor betaald wordt van ónze belastingcenten.

10 gedachten over “Mark Rutte (VVD), de meest inhoudsloze premier aller tijden”

 1. ” Kijk, het zit zo, het is niet waar dat ik niet met eigen oplossingen aankom of zelf geen ideeën heb. Laatst heb ik nog met Lodewijk Asscher van de partij voor de arbeid gegeten en over de illegale stages gesproken. “

 2. Machtswellust en voor de rest: leegte. De foto’s van de verkiezingen zeiden wat dat betreft al genoeg. (maar het mag wat mij betreft nog best eens ingepeperd worden)

 3. Lees net in de teleleugen dat rutte in de kijker loopt voor een mooi baantje in brussel ..En op korte termijn .Dus vandaar het gevrij in brussel ,nederland verkopen en hier de boel verzieken .Nou flutte rot op het liefst vandaag nog

 4. @4 Zou mij niets verbazen, binnen de VVD is hij denk ik ook uitgekotst. Zal geen nieuwe premier meer worden in een volgend kabinet. Alleen zo jammer dat te veel mensen het niet eerder zagen.
  Het is gewoon zo’n populaire accountmanager die zo veel mogelijk wil verkopen, soort veredelde autoverkoper, maar dan in een op maat gesneden pak.

 5. Ik noemde al eerder dat hij deze job ziet als een vakantiebaantje ,lekker reizen je als nitwit lekker belangrijk voelen en liegen bedriegen ,eigenbelang naleven en daarnaast het vriendjes paaien uiteraard vvd vrienden .En ook het partijbelang verzorgen .Maar lands belang niet thuis .

 6. Mark Rutte is de ideale Premier voor de machtigste belangen lobby in de Nederlandse politiek: ff iedereen betekenisloos met goed humeur benaderen, ff sympathiek voor de camera, ff de journalisten afpoeieren zonder iets werkelijk te zeggen, ff eindeloos, inhoudsloos kunnen zomaar uren aan elkaar aangesloten l*llen, ben je dan de perfecte persoon voor deze plaats.

  De lobby wil geen echte politici met principes want er moeten belangen verdedigd worden en dit gebeurt zeker niet door integere politici, sterker nog – politici met principes kunnen makkelijk roet in het eten gooien.

  Go Rutte!

 7. Rutte mag vandaag met Angela Merkel meevliegen vanaf Berlijn naar Oslo. Moeten ze misschien iets bespreken?

 8. Tuurlijk moet ze hem wat vertellen, persoonlijk vind ik niet dat hij nog geen kansen maakt. 🙂

  Overigens is Schippers precies van hetzelfde kaliber als Rutte – afgelopen week zat ze bij P&W mening te uiten op basis van een fotootje uit de bruine pers – lekker oppervlakkig en incompetent.

Reacties zijn gesloten.