Rutte schijt bagger – gaat nu al op campagne

18 maart aanstaande mogen wij de Provinciale Staten kiezen. Dat gaat over ruimtelijke ordening en belastinggeld verbrassen. Waar je op stemt maakt qua provinciale effecten weinig uit; die ruimte wordt heus wel “geordend” en dat belastinggeld komt heus wel op.

Wat belangrijker is, is dat de Provinciale Staten in mei de nieuwe Eerste Kamer kiezen. En dat is een kamer waar de huidige regering nu al een minderheid heeft. Zeer waarschijnlijk gaat deze minderheid stevige klappen krijgen. Het hardst zal de PvdA daarop getrakteerd worden, want die kiezer is vergeleken bij de VVD-kiezer een stuk minder trouw, en laat zich ook niet decennialang jaar in en jaar uit keihard voorliegen, zoals de VVD-kiezer.

De uitslag zal de PvdA in grote verwarring achterlaten. Koppen zullen rollen. Brieven lekken. Rancunes ronken. En alles komt op straat te liggen. Dat is altijd lachen bij de PvdA. Maar ook de VVD zal een pak slaag krijgen dat weinig zal uitnodigen tot optimistische dixieland en trash van de toppertjes op de avond van de uitslag.

Wat ook goed nieuws is, is dat Rutte nu in zijn broek schijt uit angst voor de uitslag. Uiteraard brengt hij het positief. Want hij rekent op zijn gedoogpartners. Dit zijn D66, CU en SGP, die thans voor de meerderheid in de Eerste Kamer (proberen te) zorgen. Volgens Rutte is er “een hele goede kans” dat dit kabinet ook in mei een meerderheid houdt, dankzij de gedoogpartners.

Die kans is zelfs zo “goed” dat hij nu al op campagne is. Uniek, want Rutte voert nooit campagne voor verkiezingen waar hij zelf niet verkiesbaar is. Nu dus wel. Hij gaat aan 3 van de 4 belangrijke debatten meedoen. Een snelle blik op de peilingen leert inderdaad dat PvdA/VVD/CU/D66/SGP waarschijnlijk op meer dan 50 procent kunnen rekenen.

Ik heb dit niet wetenschappelijk onderzocht maar het lijkt mij dat de hoofdmoot van die enorme (virtuele) D66 bestaat uit teleurgestelde PvdA én VVD kiezers. En dat is een beetje dom van deze teleurgestelde kiezers want ook in de Provinciale Staten, alsook in de nieuwe Eerste Kamer is D66 het toch altijd wel met alles eens wat PvdA en VVD willen doordrukken.

Rutte wil “geen experimenten want het gaat nu zo goed”. Als het dan zo goed gaat, waarom heeft dit kabinet die Eerste Kamer dan nog nodig om nog meer rabiate sloopmaatregelen waar heel Nederland het niet mee eens is door de strot van de Eerste Kamerleden te douwen?

Het lijkt mij juist wél tijd voor een experiment. Als je dan toch gaat stemmen, stem dan op alles behalve PvdA/VVD/CU/D66/SGP. Die ruimte in je provincie wordt dan een paar jaar misschien iets anders “geordend”, en je geld wordt misschien een paar jaar iets anders verbrast, maar de kans bestaat wel degelijk dat daarna deze regering eens dingen bij de Eerste Kamer moet gaan indienen waar het Nederlandse volk wél achter staat.