Het Israëlisch-Palestijnse conflict: The Final Shootout

warHet Israëlisch-Palestijnse conflict zit de bezoekers op deze site heel hoog. Dit moet uitgesproken worden. Om dat te faciliteren en om te voorkomen dat ze dit conflict onder ieder bericht op deze site uitvechten (wat vaak off topic is en wat ik heel erg hinderlijk vind) wordt iedereen verzocht het conflict hieronder definitief uit te vechten.

Ik ben dus op zoek naar oorzaken en ik ben op zoek naar oplossingen.

Hou het zakelijk en word niet persoonlijk aub.

Veel succes en maak er wat moois van.

81 gedachten over “Het Israëlisch-Palestijnse conflict: The Final Shootout”

 1. Op Adolf topic mocht het conflict niet ter sprake komen.
  Er was daar ene John en tegen hem/haar wou ik alleen het volgende zeggen: Het zionisme is gebaseerd op een de fabeltjeskrant, het beloofde land he, U weet wel…..
  Er woonden net zo hard Palestijnen daaroo, waar is hun beloofde land en ga me niet vertellen dat het Jordanië is.

 2. En er zijn mensen die verder gaan en zelfs beweren dat er op de Al-Aqsamoskee de 3e tempel gebouwd moet worden. Waar is Wiesje? 🙄 Palestijnen die volledig uitgeroeid moeten worden en maar moeten oprotten naar Jordanië. Sorry hoor maar met landje pik en dat soort teksten ben je naar mijn mening niet echt bezig met het stichten van vrede of aan het zoeken naar een 2-statenoplossing.

 3. beste JvdHeuvel,

  Vroeger was het een israelisch-Palestijnse conflict.Tegenwoordig word de hele wereld erin meegezogen.Amerika en Europa aan de zijde van Israël en aan de andere kant Iran,Syrië,Libanon en een vriend van deze landen is Rusland.Er zit dus een grote oorlog aan te komen.deze grote oorlog komt vanwege Iran´s ambitie voor kernenergie.

  Aan de hand van deze redenering kunnen we mogelijk tot een oplossing komen voor dit conflict

  De redenering luidt: Hoeveel kans acht men op vrede bij dit conflict. En hoeveel kans acht men op een oorlog waarbij Iran betrokken is.

 4. @ Madiba

  Dit conflict is uiteindelijk gekomen tot het punt waar het nu is, daar heeft Iran niet aan mee bedragen. Laat Iran zijn kerncentrales bouwen, dat is wat zij willen, maar de VS wil dat niet en dus zijn ze benoemd tot het as van het kwaad. Heeft niks met dit conflict te maken. Waar het om gaat is dat Israel gesticht is op een fabeltjeskrant onder het mom het beloofde land en zij gingen met toestemming van de Britten vervolgens landje pik doen, wat nu nog steeds aan de gang is.

 5. @naked Sjef de titel luide israel-palestina conflict: The final shootout. Door deze titel dacht ik dat het over een grote oorlog ging(the final shootout).Vandaar dat ik op deze manier het drama verwoorde.

 6. @naked Sjef je reactie is voorspelbaar

  Zal wel zoiets zijn: Lees dan niet alleen de titel.

  En ziehier ik bezit ook messiaanse krachten.

 7. @ Madiba hoezo denk je dat? 😯
  Ik ben verder gekomen dan de titel. Oorzaken en oplossingen staan vet gedrukt. ;-). Dat jij alleen reageert op de titel is jou tekort. Ik heb het al gehad over oorzaken in mn vorige plemps en oplossingen heb ik niet. Maar jij bent Madiba. Ik hoop dat jij oplossingen hebt.( 2 staten oplossing)

 8. @ Madiba
  Eigenlijk zit ik te provoceren had gehoopt op een respons op mijn plemp op #7. Kun je mijn beweringen in plemp 7 debunken? Graag!

 9. Ik durf zelf zelfs te beweren dat de ontberingen die de Palestijnen nu doormaken, vergelijkbaar zijn met de Apartheid. Wanneer gaan we die onzin nu eens boycotten?
  bah bah bah 😥 👿

 10. @ sjeffie, Net zo min als dat jij en ik geen oplossingen weten voor dit conflict,kunnen we er diepgaand over discusseren. We kennen de feiten we kennen het verleden hiervan. Maar we kunnen er wel over oordelen. Uit jou woorden blijkt dat jij israel als dader ziet.Je hebt het al over apartheid waar ik het niet mee eens ben.ik kan je hier wel de historie gaan vertellen opgebouwd uit feiten,maar je word er geen haar beter van. daarom is mijn mening over dit conflict,dat ze allebei als partijen slachtoffer zijn.
  als je dit beseft kun je elkaar makkelijker een hand geven en een luisterend oor waardoor het hart in staat is te spreken. Zoals jij met het handje wijst en oordeelt zo oordeelt de tegen partij jou duidelijk.
  en nog iets: Je bent een egoïst.

 11. @ madiba

  bedankt voor het antwoord, had niet verwacht van U. Voer voor mijn brein. :mrgreen: Ik ben sjef en alles draait om sjef, zo dat is eruit. Nu terug naar het topic.( narcist zou me passen :mrgreen: )

  Ga eens in op mijn bewering van #7. Jouw interpretatie van mijn woorden is volledig aan jouw. Israel is zowel dader als slachtoffer, zo ook de Palestijnen.

 12. Ik heb gepleit voor een 2-staten oplossing. En ik heb een argument genoemd, waarom, o.a geen landje pik meer. Jij hebt je beperkt tot ad hominems.

 13. Oplossing? Dat is vrij simpel: Israël en de Joodse gemeenschappen voor de harde keuze stellen 1. vrede met de Palestijnen of 2. oorlog met de rest van de wereld. Om de oplossing aldaar te bespoedigen pleit ik voor een wereldwijd media offensief waarin de uitslagen van wetenschappelijke onderzoeken, betaald door de staat Israël en gedaan door Joodse onderzoekers, onomstotelijk aantonen dat de Palestijnen al 12.000 jaar in dat gebied wonen en de Joden 12.000 jaar geleden in het gebied leefden tussen wat we nu de Caucasus en de Oekraïne noemen. Kortom de Joodse gemeenschap zal moeten erkennen dat historische claims op het Palestijnse gebied, dat wat we nu Israël noemen, gewoon vals zijn.

 14. En als we toch aan het godwinnen zijn, het slachtoffer heeft zich laten kennen als de dader.

 15. @ 16 sjeffie: Ik heb gepleit voor een 2-staten oplossing. En ik heb een argument genoemd, waarom, o.a geen landje pik meer. Jij hebt je beperkt tot ad hominems.

  Wow daar had ik nooit op kunnen komen, Zo slimmerd dit hoor ik voor het eerst. En gaat dat er komen?
  zonder de psyche te ontleden en te analyseren hoe dit te bereiken
  zowel palestijnen als israeëlers zijn slachtoffers.als eerste stap wederzijds respekt.Alleen moet ik je toegeven dat israel eerst de hand moet uitreiken naar de palestijnse bevolking.

 16. @ madiba
  jij weet het dus ook niet, siert je om het in cryptiche taal te zeggen

 17. @Mandela,

  zowel palestijnen als israeëlers zijn slachtoffers

  Graag even on-topic blijven?
  In traditionele valse Joodse jammerliedjes geloven we al lang niet meer. Nu graag denken in oplossingen.

 18. Ik vind ook beide partijen slachtoffer. Al vind ik wel de ene partij iets meer slachtoffer dan de andere partij.

 19. Ik zou niet weten. Maar je kunt bijvoorbeeld niet zeggen dat de mensen die nu in Israel wonen, hebben gekozen voor dit conflict.

 20. Nou, daar gaan we dan:

  Ik zie helemaal niks aan oplossingen. In de afgelopen dertig jaar sinds ik zelf in Israël kom, is de situatie van kwaad tot erger tot onvoorstelbaar gruwelijk weggezakt. Ik zou geen oplossing weten. Geen enkel realistisch scenario is toepasbaar, wegens weigering van beide partijen om zich echt voor een oplossing in te zetten. Het komt iedereen aan de top veel te goed uit om de huidige situatie te laten voortbestaan. Sommige Israëli’s kunnen de pretentie hooghouden alsof alles okee is, en de meeste Palestijnen zijn volledig machteloos.

  Ik ben het met een vorige reactie van Orduur eens bij een andere post, die stelde dat de EU Israël evenmin een strobreed in de weg legt. Niemand kan het uiteindelijk echt iets schelen, kennelijk.

  Voor de rest: Een Staatoplossing, Twee Statenoplossing, Drie Statenoplossing – het zal me zo langzamerhand een zorg zijn. Israël als joodse democratie is een monstrum dat apartheid heeft geschapen, dus dat wil ik sowieso niet. Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik er niets mee te maken heb en dat het me niks meer kan schelen. Maar dat is niet zo, want daarvoor heb ik in de loop der jaren in de privésfeer te veel emotie in die plek geïnvesteerd.Ik kan het onderwerp niet loslaten, ik moet er naar terug keren. Zo ongeveer als een hond die terugkeert naar de plek waar hij ooit heeft geplast.

  Ik hoop op de meest geweldloze oplossing voor alle betrokkenen, en voel me gesterkt door alle vredesactivisten op de wereld die dat ook willen.

 21. Nee dat niet, er zijn Joden en Palestijnen die helemaal niks willen weten van dit conflict. DIE onschuldigen worden er uiteindelijk toch op afgerekend, terwijl het gaat om Hamas tegen de Zionisten. Leg mij dan uit, warom het zo dat de ene partij de andere uitsluit van normaal verkeer heen en weer en waarom de ene partij de andere afsluit van invoer.

 22. @ sjeffie kijk effe na je avatar dat is pas creeptisch.
  De oplossing is Ali B en vooral Najib Amhali op tournee in israel.

  @ 23 Weet je wat pas een echte oplossing is?
  Dat is:

  Geef de israëlers hun beloofde land met grenzen van libanon tot syrië en Jordanië. Onder voorwaarde dat de 4 miljoen palestijnen naar Engeland mogen overkomen en dat ze volwaardige burgers zijn met een engels nationaliteit.Als dat iets teveel is dan ook naar Duitsland maar dan met een duits nationaliteit( alle palestijnen)Voor een beter toekomst toch.

 23. okee madiba 😯

  wat hebben de moslims Ali B en Najib hiermee te make? je bent een kwatser.

 24. @ sjeffie het zijn entertainer’s Kunnen de israëlers ook een keer lachen met Amhali en dansen op muziek van ali B.

  In plaats van alleen maar boos te zijn.
  Is dat geen goede oplossing?

  Vriendelijk groetend,

  Kwatser

 25. @28

  Die zionistische propaganda is ook niet meer wat het geweest is.

  Kan je stellen. Je prikt er zo door heen

 26. Israel is het product van Westers Racisme , een soort “entlösung Light “. net als de Duitsers wilde de andere Europeanen van de Joden af , maar aan WO2 konden ze zien dat uitmoorden slechte pers geeft , dus “gaven”ze het land van een gekoloniseerd volk maar aan de Joden ..

 27. @ Sjeffie bedankt voor link. Goede musiek.

  @34 Nu geef jij je draai aan iets waar ik in eerste instantie over moest brainstormen. Weet je nog Oplossingen en geen suggesties graag.

  De kans dat de palestijnen hierheen komen met ze allen is veel en veel groter dan wat jij suggeree(r)t.

  “”De Joden hoeven hier dan niet meer te mekkeren over het vermeende antisemitisme en kan er ook geen twijfel meer bestaan over de loyaliteit van Joden richting de Nederlandse staat.””

  Dit is werkelijk geniaal van jou.Hoor ik echt voor het eerst,en dat nog wel van jou. Je hebt ontdekt dat er met twee maten gemeten word. Namelijk wanneer alleen het hun uitkomt.

 28. De oplossing , Teruggave van gestolen land aan de Palestijnen waarvan het was en/of hun afstammelingen volgens de zelfde regels als die voor door de nazi’s gestolen Joodse bezittingen ..
  Opheffing van Israel en terugkeer naar de landen van herkomst met steun van de VN , eventueel naar andere landen die bereid zijn deze mensen op te nemen ..
  Wie daar voor kiest mag in de Sinai in Kibboetses gaan werken , kijken of ze echt de woestijn kunnen laten bloeien ipv Palestijnse landbouwgronden als door hen ontgonnen land te claimen …

 29. @ al bakra. je kunt de joden niet de schuld geven van gestolen goederen aangezien de kolonisatie door Engeland is geweest op Palestijns land.Stel je voor ik woon in een stad in deze stad ben ik kapot gemaakt door de inwoners letterlijk gemarteld en nog erger,maar nu krijg ik de kans(Urgentie) om ergens anders in een andere stad een nieuw leven op te bouwen.Volgens mij pak je dit met beide handen aan.En nog iets het trauma moet verwerkt worden,vaak doet een getraumatiseerde wat hem overkomen is een ander aan.Uiteindelijk is dit handelen zoals nu gebeurt een voortvloeisel van toen. Slachtoffer tegen nieuw gemaakt slachtoffer.

  @JvdHeuvel. Beter een volksverhuizing als volkerenmoord.

  @41 kijken wat er afgelopen 75 jaar is gebeurd!!! hoe durf je. Mijn ouders zijn vermoord door palestijnen,mijn kinderen zijn neergeschoten door israelers en noem maar op. Zo kom je er niet,
  Democratie europa zoals Ceasar´s democratie de meeste messen gelden.democratie israël de sterkste bepaalt, democratie Amerika de cowboy van de wereld. Anders- denkenden in de wereld beginnen het spuugzat te worden over dat gekrijs wat democratie heet.

 30. Mandala
  Voor je gaat zeggen dat de Joden geen blaam treft omdat de Engelsen het land aan ze hebben gegeven mag je eerst even gaan kijken wanneer er wat gebeurt is .. Al voor WO 2 moordde Zionisten onder leiding van OA Begin complete Palestijnse dorpen uit , Het woord terrorisme is oorsprongkelijk voor die lui voor het eerst gebruikt .. En na de vlucht van Palestijnen bij het stichten van “israel ” werden de dorpen van de vluchtelingen meteen weggebuldozerd . plempte de Zionisten er een kibboetz neer en claimde dat het daarvoor woestijn was …

 31. Ik geloof niet in volksverhuizingen. Dat lost niets op, maar is vaak een oorzaak van vele nieuwe problemen. Ik geloof al helemaal niet in grootschalige volksverhuizingen in oplossing van politieke problemen.

  Laat ik een voorbeeld geven.
  Op het internet circuleren verhalen over de Pashtoens, de Afghaanse en Pakistaanse Pathanen. Zij zouden, volgens een of andere maffe theorie, afstammelingen zijn van de tien verloren joodse stammen.
  Denk daarvan wat je wilt, zou zomaar kunnen, geen idee. Maar het is in principe niet relevant, want inmiddels wonen de Pathanen ook al weer laten we zeggen 2000 tot 2500 jaar in Baluchistan en Zuid- en Oost Afghanistan. En zij zijn 1000 jaar geleden bekeerd tot de islam, dus zij hebben inmiddels al geruime tijd een islamitische cultuur.

  Nu zijn er op internet ook doorgeflipte orthodoxe joden te vinden die menen dat de Pathanen maar terug moeten naar Israël, want dan kan er een begin worden gemaakt met een eindtijdprofetie, die nog te maken heeft met de Eerste Tempel. Daar geloof ik al helemaal niet in, maar je hebt nu eenmaal altijd mensen die alle oude teksten letterlijk nemen. En helaas hebben ze in Israël ruim baan.

  Nu ken ik iemand in Afghanistan die ook vindt dat de Pathanen eigenlijk maar moeten vertrekken richting de Middellandse Zee. Vanuit een Noord-Afghaans perspectief is dat namelijk helemaal niet zo’n onaantrekkelijk idee. Als ik met die persoon hierover spreek, en hem vertel dat Israël fysiek te klein is om 25 tot 30 miljoen Pathanen op te nemen, en wat moet er dan met de Palestijnnen gebeuren?, stelt hij dat de Palestijnen dan maar naar Afghanistan moeten komen.
  (Met de reactie ‘Ha, zodat je in Kaboel eindelijk lekker uit eten kan?’ krijg je de Afghaanse handen overigens niet op elkaar.)

  Ik wil maar zeggen: dit zijn allemaal irrealistische oplossingen. Al is het in het geval van de Pathanen maar dat die ten eerste al millennia prima zitten waar ze zitten, en niet willen worden ontworteld om op een stukje grond ter grootte van de provincies Noord- en Zuid-Holland op elkaar gepropt te worden. Zo veel groter zijn Israël en Palestina niet.
  Als we nu een ding hebben geleerd van de twintigste eeuw, zou het misschien kunnen zijn dat grootscheepse gedwongen volksverhuizing meer kapot maakt dan dat het de individuele betrokkenen helpt. Mensen zullen altijd hun ellende proberen te ontvluchten. Maar om daar beleidsmatig op in te zetten, om het maar eens lelijk te zeggen, lijkt me geen oplossing.

 32. @46 Ik zie niet hoe het verjagen van Europese Joden kan bijdragen aan welke oplossing van welk probleem dan ook, laat staan het hierboven geschetste conflict.

  Zou je aub kunnen proberen iets constructiever te zijn in je benadering van “het probleem”? Bedankt.

 33. @ 46

  Er groeien al heel lang sinaasappelbomen in Jalalabad, dus dat hoeft niet meer. Hoewel we natuurlijk altijd matseballenstruiken kunnen planten.

  Voor de rest zijn je argumenten zo bezopen en je aannames zo kwaadaardig en onjuist, dat ik geen zin heb om te reageren. Juist ja, gewoon geen zin.

 34. En misschien is het ook wel zo verfrissend om het een en ander te lezen bij “Een ander joods geluid”. In ieder geval geen monotone afleidingen zoals Darfur,Afghanistan etc.

 35. Oorzaken: etnische zuivering, blokkade, bezetting, racisme, apartheid, onderdrukking, mensenrechtenschendingen.
  Oplossing: dwingen, om te beginnen met economische sancties, dat men zich aan het internationaal recht houdt (net als iedereen) + uitvoering van de reeds afgesloten akkoorden.

 36. Oplossing zou zijn dat de Amerikaanse burgers in opstand zouden komen omdat hun land gegijzeld en uitgezogen wordt door de zionistische lobby die de wereld in de ellende helpt.

 37. Op alle beslissende momenten in hun geschiedenis kozen de Palestijnen voor geweld:

  * de pogroms tegen Joden in de jaren twintig,
  * het afwijzen van het Britse delingsplan in 1937,
  * het steunen van de nazi’s met SS legioenen in WO II,
  * het afwijzen van het delingsplan van de VN in 1948,
  * het oprichten van de PLO terreurorganisatie in 1964 (nog voor de ‘bezetting’),
  * de uitspraak ‘nooit erkenning van Israel, nooit onderhandelen met Israel, nooit vrede met Israel in 1967,
  * het afwijzen van de Camp David akkoorden in 1978,
  * de vele zelfmoordaanslagen na de Oslo vredesakkoorden in 1993,
  * het afwijzen van het aanbod van president Clinton voor een Palestijnse staat in 2000 en 2001,
  * de raketbeschietingen vanuit Gaza door Hamas, na de Israelische terugtrekking in 2005, in plaats van een normale samenleving daar op te bouwen.
  * de recente weigeringen om directe vredesonderhandelingen te starten.

  Al 80 jaar kiezen de Palestijnen elk decennium altijd consequent voor geweld in plaats van voor vrede.

 38. En Israël koos zeker nooit voor geweld?

  Nee Likoed Nederland, zo makkelijk kom je er niet vanaf.

  Oorzaken en oplossingen graag.

 39. Israel koos voor zelfverdediging.

  Een oplossing zou de tweestatenoplossing kunnen zijn. Zie onze eerste reactie, die wordt al sinds 1937 door de Palestijnen afgewezen.

  Interessant om te weten waarom de Palestijnen het afwezen in 1937, bij monde van de leider van de Arabieren in het mandaatgebied Palestina, grootmoefti Al-Hoesseini:
  1. Palestijnen bestaan niet, hoogstens Zuid-Syriers. Het delingsplan voor een Joodse en een Arabische staat in Palestina wijst hij daarom af. Onzinnig, het gebied moet volgens hem bij Syrië gevoegd, zoals het eeuwen was geweest.
  2. Uit islamitisch oogpunt kon een Joodse staat op ook maar een centimeter Arabisch gebied niet getolereerd worden.

  En daarom is er nog steeds ellende…..

 40. Israel bestond nog niet in 1937. Likoed Nederland, hoe werd dat stuk land waar o.a. Jaffa, Tel Aviv etc. lagen toen genoemd door de Engelsen en de andere westerse landen?

 41. @mrooijer

  Dat werd sinds 1917 Palestina genoemd. De drieduizend jaar er voor meestal Israel of Judea.

  Als u bedoelt dat er ooit een staat Palestina geweest is: die is er nooit geweest.

  Zie hierboven, ook in de ogen van de leider van de Palestijnen in 1937 was het slechts Zuid-Syrie.

  Zelfs toen het gebied Arabisch was van 1948 tot 1967 is er geen enkele poging gedaan om een Palestijnse staat op te richten.
  Wel is toen de PLO opgericht door de Arabische Liga met weer eens als doel Israel te vernietigen.

 42. @59: goed. In Palestina woonden dus Palestijnen volgens de meeste westerse landen. En dat er geen staat was doet evenmin ter zake als het feit dat Syrie vond dat er geen Palestina was. Wat wel telt is dat bijna alle niet-Joden in en na 1948 Israel uit gegooid zijn, gedood in de strijd en soms vermoord.

  That which we call a rose by any other name would smell as sweet. That which we call a Palestine by any other name would still be a victim.

 43. @60: correctie.Those whom we call Palestines these days by any other name would still be victims.

 44. Likoed Nederland Schreef:

  Zelfs toen het gebied Arabisch was van 1948 tot 1967

  Typisch Zionnazi geschiedsvervalsing , het zgn “israel” is al Arabisch en Islamitisch gebied sinds 638 ..

 45. O guttegut , dus de Palestijnen wijzen volgens “Likoed leugens Nederland” al vanaf 1937 een tweestatenoplossing af , misschien waren vanwege de moordpartijen van Begin en zijn mede- Zionnazis de Joden die naar Palestina kwamen niet langer welkom , het eerste gebruik van het woord Terroristen was door de Engelsen om Begin en zijn mede-moordenaars aan te duiden … Daarnaast , hoe zouden Nederlanders nu reageren als de Allochtonen nu een eigen staat op Nederlands grondgebied zouden eisen , afwijzend toch ??

 46. Ineens valt er een kwartje bij mij.

  Wilders is zo’n fan van Israël zoals iedereen weet.
  Nu heeft hij in zijn gekke brein het idee dat door moslims toe te laten ze dan op gegeven moment de baas willen spelen met hun religie als ze maar met genoeg zijn.

  Waar haalt ie dat idee nu vandaan?

  Nou dat is precies hoe het gegaan is in Israël.

  Hij denkt dus dat de Islam feitelijk net zoiets is als het Zionisme.

  😎

 47. In het Arabisch is er geen P , de Palestijnen heten in het Arabisch dan ook Filestin , In het Hebreeuws uit de tijd van Herodes , het Tiberiaans Hebreeuws is de P en de F dezelfde letter , Semitische talen zoals Arabisch en Hebreeuws hebben geen klinkers , dus
  Palestijn = Filestijn .. T is dus niet de eerste keer dat het land van deze mensen gestolen word !!!

 48. al zegt dat ook niet veel
  filistijnen waren sprekers van een indogermaanse taal zoals het nederlands en het perzisch

  wat de bijbel in ieder geval zegt is dat de joden als beesten te keer gingen tegen de filistijnen.

  en dat ze het nu nogmaals doen tegen hun naamsverwanten.

  Zou wel eens een onderbelicht aspect zijn van de Israëlische haat tegen de oorspronkelijke bewonders van dit land.

  Maakt Geert Wilders Gelul over het Jeruzalemse ras ook zo dubieus

  Maar ik heb al vaker gezegd ; Wilders snapt niks van geschiedenis en wie geen geschiedenis kent heeft een probleem
  net zoals al bakra de antirooknazi

 49. Dezelfde oplossing waardoor het Zuid Afrikaanse apartheidsregime ten val werd gebracht.. Meer wapens naar Hamas (lees ANC) en wereldwijde boycot.

 50. @Al Bakrastani

  U schrijft: “het eerste gebruik van het woord Terroristen was door de Engelsen om Begin en zijn mede-moordenaars aan te duiden.”

  U bent slecht op de hoogte.

  Leest u het navolgende eens, dat is ook leerzaam over de rol van nazi-Duitsland en bijbehorende Jodenhaat bij de onstaansgeschiedenis van het conflict:

  “Na de Eerste Wereldoorlog keerde Amin al-Hoesseini naar Jeruzalem terug om er onderwijs te geven. In 1920 werd hij door het Britse militaire hof tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij verantwoordelijk was voor de pogroms die in de Joodse wijk van Jeruzalem waren uitgebroken. Nog voordat Hitler aan de macht was had Amin al-Hoesseini zich al als virulente Jodenhater ontwikkeld.

  Zijn positie wendde hij aan om in moskeeën predikers aan te stellen en aan het hof rechters te benoemen die hem steunden in zijn anti-joods beleid. Diegenen onder de arabieren die weerstand boden aan zijn beleid, zoals de machtige stam en grootgrondbezitters van de Nashashibis, die een meer gematigde lijn voorstonden, werden op vrijdagmorgen in de moskeeën met naam en toenaam als verraders van de islam genoemd en kregen te horen dat ze uit de moslimgemeenschap gestoten werden, zodat ze niet meer volgens islamitische riten konden trouwen en begraven worden.
  De grote fondsen in zijn beheer wendde hij aan om krachtig nationalistische propaganda te voeren, wapens uit Syrië en Transjordanië te smokkelen en zijn medestanders te bewapenen en op te leiden.
  Vervolgens werden pogroms in Jeruzalem, Safed, Tiberias en Hebron uitgevoerd na oproepen van al-Hoesseini, niet gericht tegen Joodse immigranten maar tegen eeuwenoude Joodse gemeenschappen. Vooral in Hebron werd verschrikkelijk huisgehouden. In 1931 werden 26 moordenaars van al-Hoesseini’s milities door het Britse Militaire hof ter dood veroordeeld, waarvan uiteindelijk drie ervan werden terechtgesteld.

  In 1935 richtte hij een Arabisch-Palestijnse politieke partij (PAP) op met zijn neef, Jamal al-Hoesseini, als voorzitter. De daaraan verbonden jeugdvereniging, Al-Futtawah, was daarvan de krachtigste factor die in Palestina talrijke pamfletten met nationaalsocialistische leuzen en hakenkruizen verspreidde.
  Uit de leden van deze en andere paramilitaire verenigingen van jonge moslims in Palestina werden leden gerekruteerd voor geheime terroristische groeperingen, zoals de Jihad voor het Heilig Land die in Judea door Abdel Kader al-Hoesseini (Abd al-Qadir al-Husayni) werd opgericht en de in Galilea en Haifa optredende terreurgroep van sjeik Izz al-Din al-Kassam.

  Op 19 april 1936 begon in Palestina een Arabische opstand die duurde tot 1939. Deze opstand werd geleid door het Arabisch Hoge Comité, dat werd voorgezeten door Al-Hoesseini, en gaf leiding aan de paramilitaire terreurgroepen.

  Het Hoge Comité riep een algemene staking uit en riep op tot het niet-betalen van belastingen.
  Joden en Joodse nederzettingen werden het doelwit van aanslagen. De moefti gebruikte deze opstand om zich te ontdoen van al die Palestijnen die het niet met zijn harde lijn eens waren en wilden onderhandelen met de Joden en de Britten zoals de machtige en invloedrijke stamhoofden van de Nashashibis en de Palestijnse christenen.

  Zijn paramilitaire terreurgroepen traden tegen deze ‘dissidente’ Palestijnen harder op dan tegen de Joden. Zo doodden ze in 1938: 279 Joden en meer dan tweeduizend Palestijnen waarbij de laatsten met buitengewone wreedheid waren ‘behandeld’.
  Waar zijn paramilitaire groepen de overhand kregen werd de Sharia opgelegd; wie zich niet hield aan de orthodox islamitische kledingvoorschriften of andere overtredingen tegen de Sharia beging werd onmiddellijk en meedogenloos gedood.

  De opstand werd gesteund door de nazi-regering van het Duitse Rijk met financiering en wapenleveranties via Irak en Saoedi-Arabië.

  (uit: Wikipedia)

 51. Ik steun het vredesplan van Daniel Pipes en dat is erg simpel: Israël verslaat al haar vijanden.

  Het doel van de overwinning is niet echt iets nieuws. Sun Tzu, de oude Chinese strateeg, adviseerde dat in oorlogstijd “Uw grote doel de overwinning moet zijn.”

  Raimondo Montecuccoli, een zeventiende-eeuwse Oostenrijker, zei dat “het doel van oorlogsvoering de overwinning is.”

  Carl von Clausewitz, een negentiende-eeuwse Pruis, voegde daaraan toe dat de “Oorlog een daad van geweld is om de vijand te dwingen zich aan onze wil te onderwerpen.”

  Winston Churchill zei het Britse volk: “U vraagt: wat is ons doel? Ik kan antwoorden met één woord: Victory [overwinning] – Victory – ten koste van alles, overwinning, in weerwil van alle terreur, overwinnen is het enige wat telt, hoe lang en hoe moeilijk de weg er naartoe ook mag worden.”

  Dwight D. Eisenhower merkte op dat “in oorlogstijd er geen substituut bestaat voor overwinning.”

  Deze inzichten uit de voorafgaande tijdperken houden nog steeds stand, want hoe dikwijls de bewapening ook mag zijn gewijzigd, de menselijke natuur blijft dezelfde.

  En de overwinning moet totaal en grondig geschieden zodat de vijand hiervan niet meer kan herstellen, zich herbewapenen en opnieuw de aanval zal openen. Zie wat er met Duitsland gebeurde na de nederlaag in 1918.

 52. @Brabosh: ja, en wat een goeds heeft deze visie ons sinds eind negentiende eeuw ook gebracht, nietwaar? Een volslagen zinloze Eerste Wereldoorlog, met de Tweede als gevolg, met tientallen miljoenen slachtoffers als gevolg. Dat zou jij toch als geen ander moeten weten met je verzet.org.

 53. @Likoed Nederland
  27 jul 2010 – 5:18 pm

  Israel koos voor zelfverdediging.
  Een oplossing zou de tweestatenoplossing kunnen zijn. Zie onze eerste reactie, die wordt al sinds 1937 door de Palestijnen afgewezen.
  Interessant om te weten waarom de Palestijnen het afwezen in 1937, bij monde van de leider van de Arabieren in het mandaatgebied Palestina, grootmoefti Al-Hoesseini:
  1. Palestijnen bestaan niet, hoogstens Zuid-Syriers. Het delingsplan voor een Joodse en een Arabische staat in Palestina wijst hij daarom af. Onzinnig, het gebied moet volgens hem bij Syrië gevoegd, zoals het eeuwen was geweest.
  2. Uit islamitisch oogpunt kon een Joodse staat op ook maar een centimeter Arabisch gebied niet getolereerd worden.

  En daarom is er nog steeds ellende…..

  Tja, da’s weer zo’n Jodenstreek om te ontkennen dat Paltijenen/Palestina bestaat terwijl het land al zou genoemd werd door de Grieken.
  Heerlijk toch om kutsmoezen te verzinnen om Palestijnen van hun land te verdrijven.
  Je ontkent gewoon hun bestaan en naam en huppekee je staat in het volste recht.
  Wist je dat de Romeinen/ItalIanen nog steeds weigeren Nederland, Nederland te noemen?
  Ik ben van mening dat als Italianen ons land weer willen jatten zoals ze meer dan 2000 jaar geledne hebben gedaan dat ze, omdat ze ons land I Paesi Bassi noemen, een naam die wij niet gebruiken voor ons land, er het volste recht toe hebben.

  Volgens jou geloof “Likoed” was het land woest en ledig toen de Joden 3300 jaar geleden het land inpikten en de bevolking (o nee, die bestond niet) afslachten.
  Ook in ’48 was dat het geval Welsiwaar zwierven er wat nomaden rond die het land voordurend aan het verwaarlozen waren en niemand woonde er in de steden want die bleken vollwedig verwaarloosd te zijn, terwijl die paar gasten die toch niks uit te vreten hadden best wel eens af en toe een stofdoekje door de kamers van de huizen hadden kunnen laten gaan.
  Want het staat vast dat pas toen de Joden opgedreven door Europa en Arabië noodgedwongen hun toevlucht zochten tot Israël, eerst alle Arabïeren en vooral uit Syrië stiekem spoorslags naar het Beloofde Land Israëls trokken om daar hun legers op te bouwen om zich de nobele Joden te verzetten in samenwerking uiteraard met de Groot Moefti diew weigerde toe te geven dat de Joden altijd al het recht hadden om mensen af te slachten zoals dat keurig in de Bijbel is vermeld onder Deuteronomium 7.

  Die nare Groot Moefti toch.
  Altijd werden de Joden gepest. Nu ook weer. 1/3 van de (dus niet-) Palestijnen is sinds ’48 gevlucht uit het land waar ze niet woonden en ze werden al vluchtend niet gepikt door andere Arabische staten want die wilden natuurlijk ook al neit die smerige niet-Palestijnen opvangen want zo zijn de Arabische landen nu eenmaal.
  10% van de niet aanwezige niet-Palestijnen zijn om zeep geholpen.

  Zit er eigenlijk wel een beetje hersens bij jullie club?
  Jullie denken dat omdat jullie zelf begiftigd zijn met een beperkt verstand, 6,3 miljard van de mensen jullie belachelijke nonsens wel pikken.
  Likoed, waarom praat Israël zelf over “bezet” gebied?
  Land wat je bezit kun je toch niet bezet houden?
  Waarom praten over een eventuele vredesregeling en TERUGGAVE van land als de Palestijnen geen rechten hebben volgens jou stupide logica?

 54. ja er is was hier iets raars met jouw comment dat verklootte de “recent comments” op de voorpagina. Maar is nu opgelost.

  En ik heb die andere draad gesloten vanwege het off topic gelul.

 55. @ Veldman # 78 Goed stuk 😀 Moet kunnen, zonder klachten cidi.
  Zou het alleen jammer vinden als het in de vergetelheid raakte. (want oud toppik) Dus lijkt het me een open podium plaatsing meer dan waard. :mrgreen:

Reacties zijn gesloten.