Graaiende VVD’ers enthousiast over kleiner basispakket zorg CPB

Het CPB heeft een asociale bom gelegd onder het solidariteitsbeginsel van de kosten in de zorg. Meer verdieners betalen veel te veel naar wat ze gebruiken. En mensen die minder bijdragen maken er te veel gebruik van. Misschien dragen die mensen wel minder bij omdat ze er gebruik van moeten maken. Ziek zijn is géén keuze VVD’ers! Dat denken jullie wel, maar is niet zo.

Le Roi Danse heeft er ook al een stuk aan gewijd, maar ik wil ook mijn frustratie even kwijt.

Waar is het principe gebleven van solidariteit? Dat we met zijn allen zorgen dat iedereen een goede zorg kan krijgen? Dat niet alleen de mensen die het kunnen betalen naar de dokter kunnen? Wat is dat voor hersenkronkel dat we alleen maar aan onszelf denken? Ik heb dat en dat niet nodig, dus wil ik daar ook niet voor betalen. Ik ben een man en ongetrouwd, dus wil niet betalen voor zwangerschapsgedoe. Ik ben nog jong, dus ga niet voor een alarmknop of rollator betalen. Maar ik ga wel op vakantie en breek een been, moet met een gipsvlucht terug en daar mag iedereen aan meebetalen.

Weinig mensen kunnen de gehele kosten die ze gedurende hun leven maken voor hun gezondheid zelf betalen. Daarom hebben we nu verzekeringen. Opdat vele schouders licht werk maken, maar ook vele kleine premies een hele berg geld opleveren.

Ook zijn er veel mensen die de verplichte premie al niet meer kunnen opbrengen. Die komen in een vicieuze cirkel van ellende terecht. Want iets niet kunnen betalen, zorgt alleen maar voor nog meer kosten, die niet betaald kunnen worden. Wat mij dan in dit stuk ook enorm tegenstaat, is dat alles zo netjes gespecificeerd wordt naar bevolkingsgroep. À la Duitsland jaren dertig, veertig. om de witte Nederlander een beter gevoel te geven, worden de ‘anderen’ even in het zonnetje gezet. Zie je wel, zij doen het nog slechter dan wij, maar ja wat kun je daar ook van verwachten? Alles om ons moreel maar beter te voelen. Ik walg van dat onderscheid, we zijn allemaal mensen, behandel ons dan ook zo.

Het geneuzel dat de zorg zoveel meer kost, dat moet eens onderzocht worden*. Het wordt in Den Haag maar nagemiauwd. Waarom stijgen de kosten zo? Is dat vanwege al die gigasalarissen? Is dat vanwege die bouwsels die maar steeds nieuw uit de grond moeten verschijnen? Het is niet omdat verplegend personeel zoveel salaris krijgt. Dat weet ik zeker. Als er nu eerst eens een gedegen onderzoek gedaan wordt naar waarom de kosten stijgen, dan kan er ook naar een oplossing gezocht worden. Alleen maar constateren dat de kosten stijgen is veel te makkelijk. De oplossingen die worden aangedragen ook.  Zeker van het CPB, die zich hier helemaal niet mee moet bemoeien.

*Is dus al onderzoek naar gedaan en de hoofdschuldige is de hobby van de VVD, marktwerking. Wij moeten dus met zijn allen meer en meer betalen omdat VVD’ers marktwerkinggeil zijn en graag hun eigen zakken vullen. Waarom wordt er niets gedaan met het rapport van Nyfer? Of de suggesties van de SP? Waarom blijft de politieke vinger wijzen naar ouderen (slechts 15% van het totaal) en zwakkeren in de samenleving? Terwijl de politiek daar juist een verantwoording heeft om goed voor te zorgen.

4 gedachten over “Graaiende VVD’ers enthousiast over kleiner basispakket zorg CPB”

 1. We gaan naar een Amerikaans systeem.
  Alleen zorg voor wie het kan betalen.
  Dit is pas een begin.
  Het wordt nog veel erger als dit zo doorgaat.
  Straks worden alleen nog economische productieven geholpen.
  De anderen mogen in vrijheid creperen.

 2. Correctie: in onvrijheid kreperen, want daar willen de ‘haves” geen last van hebben natuurlijk. Dus komen in reservaten/kampen/opvangcentra/detentie/noem maar wat.

 3. Het schijnt anders aardig aan te slaan ,aangezien de vvd wederom stijgt in de peilingen van de hond .Nog meer van dat neer sabelen van bevolkings groepen en de bruine coalitie heeft haar zin .Dit word een heel onleefbaar land ,het lijkt wel of zij uit zijn op een burgeroorlog .

Reacties zijn gesloten.