Het Deense Model: 60% meer asielzoekers

Onderstaande bericht is met toestemming van schrijver Marcus Lucas overgenomen van zijn website.

Het strengere asielbeleid van de rechtse minderheidscoalitie in Denemarken – die parlementaire gedoogsteun krijgt van de Deense zusterpartij van de PVV – heeft niet geleid tot een afname van het aantal asielaanvragen. Daarnaast ligt het aantal toegekende permanente verblijfsvergunningen in Denemarken op het hoogste niveau sinds 2001.

Dit blijkt uit cijfers die het Deense ministerie van Immigratie en Integratie twee maanden geleden vrijgaf. In 2009 was er in Denemarken een toename van 60 procent in het aantal asielaanvragen ten opzichte van het jaar ervoor. 44 procent van de aanvragen werd direct goedgekeurd door de Deense immigratiedienst, een additionele 30 procent door de Deense vluchtelingenraad.

In de moeizame formatie in Nederland speelt de gedoogoptie, ook wel het Deense model genoemd, dezer dagen weer op. De feiten wijzen uit dat een rechtse coalitie, in welke vorm dan ook, helemaal niet betekent dat de immigratie dan ook zal dalen. Het is illusiepolitiek, waar bijvoorbeeld ook voormalig VVD-minister Verdonk erg gedreven in was. Zij verleende in haar periode als minister gratie aan meer dan dubbel zoveel uitgeprocedeerde asielzoekers dan haar opvolger Albayrak van de PvdA.

Rechtse politici moeten het vooral hebben van hun harde grootspraak en kille persoonlijke uitstraling, maar keer op keer blijkt uit de feiten dat ze op het gebied van immigratie en asiel helemaal niet veel strenger zijn dan bijvoorbeeld sociaaldemocratische bewindslieden. Als je op rechtse partijen stemt omdat je minder immigratie wilt, dan stem je dus enkel op een hoop zinloos geschreeuw.

Om e.e.a. begrijpelijk te houden voor Henk en Ingrid, hier een handige Telegraaf-versie van bovenstaande:
telegraaf3

11 gedachten over “Het Deense Model: 60% meer asielzoekers”

 1. Krijgt links ook de schuld in Denemarken van de toename van het aantal toegekende verblijfsvergunningen? Lekker makkelijk

 2. Momenteel krijgen moslims en links overal de schuld van inclusief de holocaust .

 3. Een waar woord, Excellentie :mrgreen:
  Excellentie Zwembad Schreef:

  Momenteel krijgen moslims en links overal de schuld van inclusief de holocaust .

  Dat is zo absurd, dat ik, toen ik er de eerste keer zelf mee werd geconfronteerd, echt heel erg kwaad ben geworden. Dat is nog niet over, trouwens. Deze Markus Lucas doet goed werk, als hij hier laat zien (telegraaf-parodie) hoe “demoniseren”, “diaboliseren”, werkt.

 4. Ja het was met name die illustratie waarom ik aan m gevraagd heb of we t mochten overnemen. 😆

 5. Denemarken kun je met dat beleid (Immigratie en Integratie) gaan spiegelen beetje dom om dat land van verloren zielen te gaan op noemen als voorbeeld ! Och och wilders toch.

 6. Deense zusterpartij van de PVV (als dit zo was) gaat wilders echt wel bellen hoor 😕

 7. Uitstekend van onze gastredactuer om dat nog even te memoreren. Laten we er dan ook bij zeggen dat het NL-se asielbeleid al zo streng is dat we een aantal maal door internationale rechters op de vingers zijn getikt. Laten we er dan ook bij zeggen dat (zie een artikel in het FD) de instroom van (andere) niet-westerse allochtonen al jaren ongeveer even groot is als de uitstroom van dezelfde.

 8. De Deense Volkspartij maakt geen deel uit van de Deense regering.

  Zij is dus niet verantwoordelijk voor het beleid aldaar, wat inderdaad nog steeds te links is.

  Artikel berust dus op leugen en bedrog.

  Dit artikel berust dus op leugen en bedrog.

 9. @8; en dat is waarom Wilders zo graag de zelfde positie wil in Nederland. Als beleid of resultaat hem niet bevalt is het: onze schuld niet – ik regeer niet mee. En in het omgekeerde geval komt het natuurlijk omdat de PVV er voor heeft gestemd.

  Dus niet het artikel berust op leugen en bedrog, maar de wil om een minderheidsregering te steunen. En 63% van de Nederlanders is zo goed gelovig dat ze er niet doorheen kijken. Nou, gelukkig 37% wel. Laat dat nu net het percentage zijn van de Nederlanders dat de PVV absoluut niet in een regering wenst. Zijn er toch nog meer verstandig dan die 16% PVV-stemmers.

 10. Inderdaad, in het Deense model zou de PVV wel invloed kunnen uitoefenen maar als het fout gaat kunnen ze mooi een ander de schuld geven. Daarom zie ik ook liever de PVV in de regering dan een kabinet met gedoogsteun.

 11. @10. Hoi Vincent. Volgens diverse kranten lijkt het deze kant uit te gaan. Ik probeer de plussen en de minnen van die situatie te vinden voor de VVD en het CDA maar kom er niet uit. Ze laten Wilders alle lusten en geen lasten, maar wat schieten ze er zelf mee op? Onderhandelen is toch uitruilen? Wat krijgen ze er voor terug?

  In ieder geval, als er iets rechts komt, hoop ik dat de PvdA+D66+SP+CU+GL een front gaan vormen tegen het xenofobe geleid van PVV en VVD. Die laatste partij zou ook zijn V en D maar moeten schrappen uit de naam, als je hoort wat voor PVV-achtige ideeën VVD-woordvoerder integratie Paul de Krom probeert recht te praten:

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/Home/all/‘tot-hier-en-niet-verder-’.209601.lynkx

  Eén pareltje uit dat stuk: “als het je als orthodoxe gelovige hier in dit land niet bevalt, dan kan je altijd weggaan”. Maar hij bedoelt vast niet de SGP die zelfs voor de Hoge Raad te orthodox is.

Reacties zijn gesloten.