Communistische kleuterbende bij VPRO’s Slag om Nederland?

communist

Communisten en Stalinisten, u kent ze wel. Een parasietensoort die eenmaal genesteld in de geest alle vrijheid en zelfredzaamheid wegvreet. Het maakt van mensen gehersenspoelde sluipmoordenaars die zichzelf moreel verheven voelen. Onder het mom van gelijkheid en broederschap verandert alles in een armoedig verstikkende grijze massa. Solidariteit maakt plaats voor een ijzeren gordijn. Kapitalisten-, homo- en Jodenhaat tieren welig terwijl de publieke macht zich laaft aan dezelfde elitaire uitwassen die zij zegt te willen uitroeien.

De kans is groot dat deze parasiet om zich heen vreet binnen de redactie van het VPRO-programma De Slag om Nederland. Kom zo weinig mogelijk bij hen in de buurt. Bezie hun programma’s voortaan als volksverlakkerij. Hun uitzending over de vermeende misstanden bij Catalpa was een nieuw voorbeeld van tendentieus ongefundeerd journalistiek prutswerk. Het leek meer op extra zendtijd voor een politieke partij, in dit geval de SP.

Zonder goed huiswerk te hebben gedaan, haalden zij 2 discussies door elkaar zonder deze in een duidelijke maatschappelijke context te plaatsen. Daarmee zetten zij zowel investeringsmaatschappijen als zorgondernemers zwaar te kijk. De eerste groep karakteriseerden zij ouderwets als asociale graaiers, de tweede groep als profiteurs van andermans zorgbehoeften, in dit geval weerloze kinderen.

Stuitend was de financieel ‘deskundige’ die zij aan het woord lieten. Hij kon duidelijk het onderscheid niet maken tussen boekwaarde en marktwaarde van het eigen vermogen met goodwill als belangrijke verschilpost. Ook de conclusies over Catalpa’s investeerders raakten kant noch wal. De idee dat een bedrijf als een citroen kan worden uitgeperst en met schulden overladen om alleen de kas van eigenaren en managers te spekken is ridicuul. Als dat zou kunnen, dan waren er nu een stuk minder bedrijven.

Het verhaal van een mogelijk incompetente kinderdagverblijfmanager diende als fletse onderbouwing van vermeende grove misstanden binnen Catalpa. Catalpa’s moedermaatschappij Estro publiceerde vandaag een heldere reactie op de uitzending waarin zij nogmaals stelt dat: “Veiligheid, kwaliteit en voldoen aan wet- en regelgeving staan bij Estro voorop. Dat wordt onderstreept door de inspectierapporten, waar Estro op 96 procent van de onderdelen op locaties voldoende scoort.” Ook maakt Estro duidelijk dat de financieringsstructuur van Catalpa de “continuering van de investeringen in de kwaliteit van kinderdagopvang binnen Estro gewaarborgd is.”

De Slag om Nederland sloeg totaal de plank mis en liet na om op constructieve wijze te laten zien hoe het ook anders kan binnen de kinderopvang. Als alle kinderdagverblijven even goed, effectief en efficiënt zouden zijn als Catalpa, zouden de kosten voor kinderopvang in Nederland een stuk lager kunnen zijn. Meer vrouwen zouden daardoor aan de slag kunnen met behoud van de beste en meest menselijke zorg voor kinderen waaraan elke organisatie in de sector haar bestaansrecht ontleent.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in de financiële sector en in de kinderopvang weleens misstanden plaatsvinden, net als op veel andere plekken. Dat geeft de VPRO als publieke oproep echter niet het recht om uit hoofde van ‘vrijzinnigheid’ een eenzijdig beeld aan het volk te presenteren waarin de roodgekleurde mening van programmamakers van het beeld afdruipt.

De VPRO uitzending van Tegenlicht maakte gisteren overigens veel goed. Waarschijnlijk heeft dat programma wel een intelligente en kwalitatief hoogwaardige redactie.

13 gedachten over “Communistische kleuterbende bij VPRO’s Slag om Nederland?”

 1. Hebben we er nog een rechtse Columnist bij ??/ 😥 Jhim van B is al méééér dan genoeg 😥 .. Terwijl Tros , Avro en de commerciëlen de VVD bewierroken en het kapitalisme verafgoden is positief over de SP spreken en krities over ondernemers plotseling parasitair communisme ??/

  Dit artikel was geen ruimte meer voor op “de dagelijkse standaard “??/

 2. Wat een hoge mate van McCarthyism omwille van effectbejag.. Nu heb ik de programma niet gezien, noch de discussie gevolgd. Maar uit het hierboven gepubliceerde stuk zou ik concluderen dat de VPRO op de juiste tenen trapt 🙂

 3. Kan de schrijver van het stuk dan misschien uitleggen hoe hedgefunds wél werken? Ik meen dat er diverse bedrijven al op die manier zijn uitgekleed in Nederland, onder andere PCM, en NPX.

 4. En verder gaat het wel goed met de schrijver van dit hoogstaande stuk “literatuur”? Of vergis ik mij en is het satire?

 5. @1 de oplossing voor dit soort “rechtse columnisten” is simpel he: linkse stukken schrijven en inleveren.

 6. “Communistische kleuterbende bij VPRO..”

  Hebben die ook toevallig “kopvodden” of is dit voor de volgende “artikel” achtergelaten?

  Laat maar de discussie aanwakkeren, weetjewel.

 7. Laat ik nou de Nederlandse televisie helemaal achterwege laten omdat het één grote “liberale” kleuterbende is! Niet dat ik nu het idee heb iets interessants gemist te hebben, maar communisten bij de VPRO, dat klinkt goed…

 8. Jos Fransen, Jos Fransen, waar ken ik hem toch van? Wacht, had hij niet iets te maken met de Derde weg Beweging? Wordt het begrip “Derde Weg” niet gebruikt ter aanduiding van de binnen de sociaaldemocratie heersende ideologie waarbij neo-liberale ideeën worden gebruikt om socialistische doelstellingen te bereiken? Zeg maar, de “vijfde colonne” binnen de sociaal-democratie waaraan we nu dit neo-liberale afbraak kabinet te danken hebben! Dat zou de tenneur van dit artikel verklaren! Ik heb namelijk bedoelde uitzending wel gezien. Daar wordt aangetoond hoe bedoeld investeringsfonds werkt. Al deze snelle jongens werken op dezelfde manier en deze manier werd niet ten onrechte afgeschilderd als een “maffiose”manier van werken. Dat de wet dit toestaat wil nog niet zeggen dat de handelswijze deugd! Het betekend alleen maar dat de betrokken politici. om welke reden dan ook, te bedonderd zijn om hier iets aan te doen! Zaakje eigen belang, kwestie van veilig stellen van je toekomst na de politiek? Een Jos van R.tje doen, geheel naar VVD trant? Is de sociaal democratie zover het moeras in gegleden dat ook zij zich bedienen van smerige rechtse trucjes om de boodschapper te besmeuren? Ik weet het, de vraag stellen is hem beantwoorden!

 9. Wie slaat hier nou de plank mis ?
  Nee dit zal wel als satire inderdaad bedoeld zijn, kan niet anders of meen je dit serieus?

 10. Hoi Jos, je hebt niet de moeite genomen om even na te gaan hoe Estro de laatste tijd in het nieuws is gekomen. Kijk bijvoorbeeld wat de GGD over Estro heeft geadviseerd, namelijk het sluiten van acht hele KDV’s in Amsterdam. http://nos.nl/audio/421507-amsterdam-negeert-ggdadvies-over-sluiting-kinderdagverblijven-estro.html

  Dat is niet niks. En het rommelt al langer. Ik heb zelf twee kinderen drie dagen per week bij een Estro KDV, dus ik probeer op de hoogte te blijven.

  Als alternatief voor eigen onderzoek praat je de website van Estro na, waarna je de Vrijzinnigen weer de volle laag geeft. Een groot deel van je verhaal bestaat uit overbodige volzinnen die het vermeende rode gevaar met veel misbaar beschrijven. Het mist inhoud. Je haalt nota bene zélf van alles door elkaar: VPRO, communisten, Catalpa versus Estro, “marktwaarde van het eigen vermogen” (Bedoel je misschien de economische waarde? En maakt zo’n detail echt uit?).

  Deals met investeringsmaatschappijen geschieden uit winstoogmerk; de sociale functie van bijna 600 Estro KDV’s strekt veel verder. Gelet op de recente herfinanciering kunnen we toch wel stellen dat het financiëel simpelweg niet zo lekker gaat met Estro.

  Operationele problemen gecombineerd met een (ahem) opmerkelijke financiële huishouding zijn een belangrijke verklaring voor het grote verschil in belangen van de kinderen/ouders en het management+adviseurs bij Estro. Dit maakt het bedrijf ziek. Stuitend voorbeeld: ik kwam bij dit artikel terecht via een Twitterbericht van Sabine Kloos, directeur Estro. Zou ze jouw verhaal echt zelf gelezen hebben?

  Als het echt satire is, petje af! Soort van “advanced trolling”.

 11. Vanuit objectief oogpunt bekeken moet de auteur van dit stukje beter onderzoek doen … Het is helaas nog in beperkte kringen (en niet de eerste de beste) duidelijk dat er genoeg verbeterpunten zijn in de zaak welke onderwerp is van de betreffende uitzending. Verder sluit ik me graag aan bij het commentaar van Vincent onder nr. 11.
  Natuurlijk bestaat er recht op een eigen mening. Maar de inhoud van de eerste 2 alinea’s vliegen totaal uit de bocht. Is er geen redactie op deze site?

 12. Jos Fransen, waar blijf je met commentaar op reactie’s hier? Niets meer te zeggen? Of toch even nagedacht? Of, dat kan natuurlijk ook, op zoek naar nog wat neo-liberale Derde Weg Bewegings ideetjes om mensen welke er wel sociale gedachten op na houden in de hoek te zetten?

Reacties zijn gesloten.