Rutte-effect: maar 11 procent vertrouwt bestuurlijke leiders

met alle winden mee waaienNiet alleen op Krapuul maar op veel websites is te vinden dat er vraagtekens worden geplaatst bij onze politici. Vanaf 2011, dus het tijdperk van gedoogwrak Rutte1 is het vertrouwen in politici sterk gedaald. Dankzij de VVd en haar leider Mark, Markio, Marcus Rutte en het cDA onder leiding van rattenkoning Verhagen en de aartsluie PVV-voorman en zijn troep trawanten verliest de bevolking in een rap tempo zijn geloof in politici. Let wel we hebben het niet over de maatregelen maar over de personen.
De politieke elite in Den Haag en in Provinciale Staten en de groep die de lokale overheden en instanties zoals Waterschappen bemensen worden domweg gewantrouwd.

Terecht?
Ja, de bestuurlijke leiders laten keer op keer zien dat ze incompetent zijn, met alle winden meewaaien om maar tot de bestuurlijke elite te blijven horen en de vraagstukken die het volk voorlegt ter zijde schuiven om de eigen ego-agenda belangrijker te laten zijn. Geert Wilders weet al een groot aantal jaren handig in te springen op de boosheid onder de Nederlanders en deze te bundelen in een soort beweging onder zijn almachtige leiding. De andere 7,5 miljoen kiezers zien die beweging niet als een oplossing en worstelen noodgedwongen dan maar met de vraag welke incompetente bestuurder komt een beetje lekker over op de treurbuis in tenenkrommende prietpraat programma’s. De man of de vrouw die de leukste one-liners uitkraamt mag dan in de warme belangstelling staan. Het Nederlands volk is derhalve ook schuldig aan het invliegen van incompetente en onbehoorlijke bestuurders in de gouden kooi van de politiek.

Komt tijd komt raad
Maar gelukkig lijkt het alsof een deel van de bevolking het niet meer pikt en deze vreselijke en onwenselijke politieke situatie geweld aan gaat doen. Als voorbeelden zie ik de neergang van GroenLinks, als afstraffing voor het geschonden vertrouwen. Het strategisch stemmen om twee partijen die elkaar niet kunnen uitstaan te dwingen samen te werken. Maar ook de opkomst van een partij als 50plus die in de peilingen al maanden goed scoort geeft aan dat de Nederlanders de zittende bestuurlijke elite zat is. Zo zat is dat ik nieuwe politieke bewegingen en/of partijen verwacht die de komende periode opgericht worden. Uit onvrede en frustratie aan de rechterkant en dankzij samenlevingsidealen en voortschrijdend inzicht aan de linkerkant van het politiek spectrum.

In 2011 was het vertrouwen in de overheid sterk gedaald onder opinieleiders in Nederland (14 procentpunten van 75 tot 61 procent) als ook in andere ontwikkelde landen (gemiddeld 9 procentpunten). In de ontwikkelde markten is de overheid in het afgelopen jaar in staat geweest om het vertrouwen te herstellen (gemiddelde stijging van 13 procentpunten). In Nederland is het vertrouwen in de overheid echter blijven steken op 62 procent. In een jaar dat gekenmerkt wordt door de val van het kabinet, de zwalkende besluitvorming rondom de hypotheekaftrek en de zorgpremie, en door diverse fraude- en corruptiezaken, vertrouwt slechts 11 procent van het publiek erop dat bestuurlijke leiders competent genoeg zijn om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

bron: Edelman Trust barometer

4 gedachten over “Rutte-effect: maar 11 procent vertrouwt bestuurlijke leiders”

 1. Wat ik dan niet begrijp is dat indien we er geloof aan hechten de hond met zijn peilingen de vvd en pvda elke week laten stijgen in de peiling.Maar dat zal wel ingegeven zijn door de elite om zand in de ogen te strooien van een gedeelte van de goedglovige burger .Deze smerige coalitie en ook de voorgaande breken om hun eigen positie en hun partijpolitieke vrinden het land af .ENdan verwachten ze vertrouwen .

 2. Laten we nu eens in dit land echt het beestje bij de naam gaan noemen. Want daar waren bijvoorbeeld veel PVV zo vol van dat Geert het “probleem” benoemde.

  Ja natuurlijk hebben we last van bepaalde groepen marokanen etc. Maar we hebben ook last van voetbal hooligans enz…

  Nee noem het beestje nu eens echt bij de naam. Juist ja.

  Het Rechts / Religieuze denken dat is wat de maatschappij verziekt wereldwijd. Geef de vijand van het volk nu maar eens een naam. Nee niet Linkse hobbies nee niet Multiculti gewoon eerlijk zijn. Het KEIHARDE EGOISTISCHE RECHTSE RASCISTISCHE GEGRAAI.

  Een land waar we wel een sportjournaal hebben omdat voetjebal en alle shit eromheen (Sylvie en van der Vaart) belangrijker is dan bijvoorbeeld de regenwouden in Brazilie of elders. Waarom is er geen Millieu journaal?

  Een land waar Nyenrode een Universiteit wordt genoemd terwijl we juist meer echte opgeleide mensen nodig hebben (Beta’s iemand ?).

  Waar de Telegraaf nog net zo hard mag liegen als in 40 45

  Waar een Premier over VOC mentaliteit praat

  Waar SBS 6 meer kijkers trekt dan bijvoorbeeld een VPRO programma de slag om Nederland.

  Waar een nieuwe premier keihard mag liegen

  Waar zorg een melkkoe is.

  Waar dubieuse mensen het koningshuis mogen versterken maar oh wee oh wee als hier iemand wil praten over onze tijd in Ned. Indie en wat we daar hebben uitgevroten.

  Waar 90% nee zegt tegen JSF maar toch een JSF erdoorgedrukt kan worden.

  Waar een racist als Wilders vrijspraak krijgt bijgestaan door een advocaat die als hij Nazigoud zou krijgen dat gewoon aanpakt onder de tafel door.

  En de lijst gaat maar door en door en door en door. Geen dag gaat er voorbij zonder dat een VVD/PVV type door de mand valt.

  Dus mensen van Nederland noem het beestje eens echt bij de naam. Rechtse Witte Boorden Criminelen doen ons tig keer meer de das om dan die 20 straatschoffies uit Amsterdam Oost. Die notabene hierheen zijn gehaald door datzelfde rechts VVD/CDA Wiegel / Agt.

 3. Maar dat is juist hetgeen wat ter elke male in het nieuws komt .Het aanwakkeren van angst het afleiden van het handelen van deze coalitie .En ja zolang de meeste mensen niet verder kijken als hun neus lang is kunnen ze doorgaan met de afbraak .En we kunnen het gezegde brood en spelen ,de romeinen waren hier al mee bezig ,en we weten waar dat toe geleid heeft

 4. @2, Leon je reactie is zo goed samengevat dat je het als een aparte zelfstandig artikel zou kunnen publiceren.
  Verzin mar een mooie kop erbij of gewoon de eerste zin als kop plaatsen.

  Het is een kleine moeite om naar @jvdh te mailen, toch?

Reacties zijn gesloten.