Beatrix, moeder des Vaderlands, bij de gratie Gods

Gisteren zei Beatrix het bij haar ontroerende toespraak eigenlijk zelf al:

Aan het einde van dit jaar zullen wij herdenken dat ons land 200 jaar geleden een koninkrijk werd.

Met andere woorden: aan het einde van dit jaar kunnen we pas spreken van een eeuwenlange traditie.

Het is nog niet zo lang geleden dat drie omhooggevallen blaaskaken met de VOC-mentaliteit de in Nederland vrijwel vergeten toenmalig “Prins van Oranje” uit Engeland naar Nederland importeerden om hier een “souverein vorst” te gaan uithangen. Een dictator zo u wilt. Dus niks “bij de gratie Gods” maar gewoon drie stinkend rijke houwdegens.

Koning Gorilla
Willem I maakte Nederland praktisch bankroet, hetgeen aanleiding was om zijn koningsschap een tikkeltje minder absoluut te maken, waardoor voor zijn opvolger Willem II weinig anders overbleef dan leuke paleisrenovaties ontwerpen, waarbij hij al vrij snel dood neerviel en werd opgevolgd door de, alweer in Engeland verblijvende, derde Willem. Koning Gorilla. Deze laatste had niks met democratische fratsen en werd gehaat vanwege zijn boosaardig karakter.

Neo-fasciste Wilhelmina
Emma sla ik even over want pas bij Wilhelmina wordt het interessant. Wilhelmina kennen we natuurlijk met name van haar rol tijdens WOII toen ze zich bij de eerste naderende Duitser bliksemsnel uit de voeten maakte naar Engeland. Dit was in strijd met de grondwet die stelt: “In geen geval kan de zetel der Regering buiten het Rijk worden verplaatst.'”

Het belangrijkste probleem dat Wilhelmina met de Nederlanders onder het nazi-juk had, was wel dat er het risico bestond dat er na de bevrijding misschien wel eens weer een Tweede Kamer kon komen, en dat vond Wilhelmina maar niks. In ’41 schreef ze aan Juliana:

‘Kamer en ministerie, die nimmer werkelijk populair waren, hebben afgedaan op dit ogenblik en ze willen door Oranje rechtstreeks geregeerd worden. Er mogen dan wel ministers zijn en later ook wel een kamer maar op het tweede plan.’ De staatkundige restauratie die daarvoor nodig was noemde Wilhelmina ‘vernieuwing’. (historischnieuwsblad).

In september ’43 kondigde Wilhelmina aan dat ze na de oorlog voortaan wel zonder kamer en ministers zou regeren, met een militair regime. De verzetskranten in Nederland schreeuwden moord en brand, want ze hadden weinig zin om de huidige Nazi-dictatuur in te ruilen voor de volgende. En het was zelfs zo erg dat latere WOII deskundige Loe de Jong in Londen een manifest ondertekende namens het zogenoemde Comité van Actie tegen het Neo-Fascisme, om te protesteren tegen Wilhelmina’s dictatorplannetjes.

Juliana en haar SS’er
Wie, net als ik, zich door het boek De vuile oorlog in Den Haag probeert te worstelen, weet dat halverwege de jaren ’30 de Nederlandse politie een uiterst verraderlijke rol heeft gespeeld. Zo werd er nauw samengewerkt met het hoofd van de Gestapo in Berlijn, werden willens en wetens Duitse (communistische) vluchtelingen, waarvan de Nederlandse politie wist dat deze vermoord zouden worden, aan de nazi’s uitgeleverd, en kregen de nazi’s direct na de inval gratis enorme namenlijsten van Nederlandse communisten in hun schoot geworpen door de Nederlandse overheid. Tijdens de oorlog hielp de politie actief mee met opruimen van de communisten, zodat bijvoorbeeld het bekende Meisje met het Rode Haar, nog slechts twee weken te gaan voor de bevrijding, kon worden doodgeschoten.

Dit was allemaal niet zo verwonderlijk want de Oranjes hadden een hekel aan communisten, wat op zich wel begrijpelijk is. Waar de Oranjes geen enkel probleem mee hadden was de SS. Want “Prins Bernhard” waar in 1937 (toen de nazi’s al duizenden communisten en andere “linksigen” hadden uitgeroeid) Juliana mee trouwde, was een SS’er.

Tijdens het “gala” voor dit huwelijk werd het Horst-Wessellied gespeeld en werd door diverse nazi’s de Hitlergroet gebracht, overigens nadat de vaste dirigent die weigerde dit nazi-lied te dirigeren uiteraard was ontslagen.

Vervolgens gingen de vers-gehuwden op huwelijksreis in een bootje, met een vrolijk wapperende swastika in de mast.

Kortom, ik blijf het een wonder vinden hoe “het verzet” (nou ja wat is “het verzet”? de meeste echte goeien waren al lang dood) na de oorlog deze SS’er in de armen hebben gesloten. Zelfs toen jaren later deze SS’er ook nog eens een corrupte crimineel bleek (Lockheed-affaire) droegen ze hem op handen.

Afgezien van dit huwelijk met een nazi valt er over Juliana niet echt veel te melden, behalve misschien dat het zo nu en dan een erg wazig type was. Een verwijzing naar de Greet Hofmans affaire lijkt me voldoende illustratie.

Beatrix
Dan komen we eindelijk bij Beatrix, bij de gratie Gods.

Claus
Claus

Beatrix zocht een partner in de gelederen van de nazi’s: Prins Claus. Claus had zijn scholing onder andere genoten bij de Hitler-Jugend en vocht vervolgens tegen de oprukkende geallieerden in Italië. Hier zie je Claus met zo’n kek uniformpje met doodskopjes.

De rol van een koningin in Nederland is tamelijk marginaal. Het bekende lintjes doorknippen en in een Gouden Koetsje rondrijden. Toespraakjes houden. Haar laatste “echte” politieke rol, de kabinetsformatie, is onlangs afgepakt. En bij de laatste kabinetsformatie heeft niemand haar gemist.

Ondertussen “doet ze het zo goed”, horen we iedereen altijd zeggen. Wat ze precies zo goed doet is mij een raadsel, behalve uitstekend voor zichzelf zorgen.

De Quote schat het vermogen van Bea op plusminus 1 miljard euro. Eigenlijk kun je het vergaren van dit vermogen als een soort steunfraude zien, want ze krijgt een uitkering van 5,1 miljoen euro per jaar. Haar scheepje werd tot voor kort op kosten van de belastingbetaler onderhouden en ze geeft ook miljoenen per jaar uit aan paarden en koetsjes.
In die zin doet ze het inderdaad beter dan u en ik, maar wat heeft Het Volk hier aan?

Prins Pils
Willem-Alexander, “Prins Pils”, is nog een onbeschreven blad.

Uiteraard ging hij zijn huwelijkspartner bij de nazi’s zoeken en vond die in Maxima, dochter van Zorreguieta. Deze was minister tijdens de dictatuur van Videla in Argentinië, die een schrikbewind voerde waar minstens 30.000 politieke tegenstanders werden vermoord. Nederlands rabiaatrioolrechts zou de vingers aflikken bij zo’n regering. Ze hebben het er in ieder geval regelmatig over.

Reden om ieder jaar met een vlaggetje en een mutsje “Oranje boven” te zingen op straat? Me dunkt van niet.

22 gedachten over “Beatrix, moeder des Vaderlands, bij de gratie Gods”

 1. Het huidige Nederland is een monarchie sinds 1806, maar de Buonaparti zijn natuurlijk teveel parvenu’s om mee te tellen. Bovendien gaat dit jaartal in tegen de nationale mythe van de Verbondenheid tussen Nederland en Oranje.

  Claus was geen partijlid en wordt vaak gezien als de enige democraat “in de familie” en dat kan best kloppen. Hij heeft echt zijn best gedaan dit te tonen.

 2. Als ze van duitse bloed waren he. Waarom zijn die lafbekken dan naar Engeland gevlucht tijdens de oorlog ?

  Bang om vermoord te worden ? Ofcourse not.

  Frederik Wilhelm Victor Albert (Potsdam, 27 januari 1859 – Doorn (Nederland), 4 juni 1941)

  Deze meneer mocht in Nederland blijven en had natuurlijk banden ons koningshuisje. En A. Hitler was trots op dit soort figuren uit het Duitse verleden dus totaal geen reden om te vluchten.

  Verder inderdaad houd Beatrix en haar moeder van Nazies of leden van die club. Dus wat was het probleem ?

  Het probleem is dat zodra ze hun centjes verdienen ze kiezen voor het geld en laten hun volk gewoon achter. Lafheid dus.

  Kotsen moet ik van ze en helemaal van die slijmbal van een Rutte die gisteren zijn leugens niet binnenboord kon houden op de Nationale TV.

 3. @2
  Nee, dat is zo.
  Ik vermoed ook dat Máxima de boel moet redden de komende jaren.

 4. Nou met een beetje geluk erven ze binnenkort wat van die miljard, kunnen ze weer even vooruit.

 5. Uit het middelbareschoolboek voor geschiedenis van Blonk-Romein dat ik nog even op mijn bord kreeg als eerstejaars een rijmpje waarvan niet zeker is of het nu serieus is of ironisch – de laatste regel heeft een hoog Sjef-van-Oekelgehalte avant la lettre. “Leopold” is Van Limburg Stirum die gouverneur is van “Den Haag”, het weer van Frankrijk afgehaakte toekomstige Nederland:

  O wat zal Zijn Hoogheid blij zijn

  Als hij ziet hoe rustig wij zijn

  Op ’t verzoek van Leopold

  Die op aller tongen rolt

  ’t Is alom Oranje boven

  Nergens ziet men plunderen, roven

  Ieder zingt in rust en vree

  Toch Oranje, toch hoezee!

 6. Tweehonderd jaar later, iets aangepast dus, ma non troppo:

  O wat zal Zijn Hoogheid blij zijn

  Als hij ziet hoe rustig wij zijn

  Op ‘t verzoek van Markje Rutte

  Zullen wij den koninck stutten

  ‘t Is alom Oranje boven

  Nergens ziet men plunderen, roven

  Ieder zingt in rust en vree

  Toch Oranje, toch hoezee!

 7. Las laatst een stukje omtrend het minima krediet wat zij maxima zo promoot .Het blijkt dat de genen die er gebruik van maken plus minus 9 a 10%rente betalenop het geleende bedrag .Ja dat heb je met dames die in de financieele wereld gewerkt hebben .En wat het duits gezinde verleden van haar familie betrefd klopt aardig .Bernard heeft in de oorlogs jaren eens een omweggetje gemaakt om in haar vaderland met duitsers en amerikanen te onderhandelen ,overwat er na de overgave met duitsland ging gebeuren .Bernard logeerde bij maxima,s opa in die tijd .Laten we het maar op een voorloper van de bilderberg groep noemen wat daar plaats vond .

 8. Het is alleen te hopen dat de komende vorst periode die er in april aankomt niet zo veel kost als de vorst periode die ons land dan verlaat .

 9. Euh……. met alle respect maar je kletst uit je nek. Toen Hitler in 33 aan de macht kwam werden er al direct honderden communisten vermoord, er werd ook direct een concentratiekamp voor communisten en socialisten gebouwd (Dachau). Dat is 4 jaar voor dit huwelijk. Surely had SS’er Bernhard wat inside information en anders had men zich eens kunnen afvragen wat al die Duitse vluchtelingen hier deden. Als jij echt denkt dat het nazisme pas een negatieve lading kreeg na de oorlog dan heb je geen flauw benul waar je over praat.

 10. Nou toevallig hierover wel…en wat u nu zegt is pas geneuzel. Bernard insideinformation?. Bernard was derderangs adel met een ceremoniële SStitel wat ongeveer gelijk stond aan een medaille van de avondvierdaagse…..U geeft blijk van weinig kennis van DE SS en hun modus operandi. Duitse vluchtelingen zegt u?…Die werden bij bosjes weer de grens over gezet…tenzij ze geld hadden…dat deed de Nederlandse regering(!!) omdat ze oa Hitler-Duitsland te vriend wilden houden en ook hier vooroordelen tov Joden en communisten speelden. Het ware gezicht van Nazi- Duitsland werd pas in en na de oorlog in al zijn omvang zichtbaar …In de jaren dertig waaraan u refereert in uw stuk was dit absoluut afwezig.

 11. Hij was een SS’er, SA’er en NSDAP’er. En nogmaals die vluchtelingen waren hier niet voor niets. Dat jij in ’37 nazi-duitsland een volstrekt normaal land gevonden zou hebben daar twijfel ik geen seconde aan maar ik kan daar ook niks aan doen. Welterusten.

 12. goed stuk. zou men op de middelbare scholen moeten verspreiden.

  de nazi engigheid onstond doordat Schicklgeuber vanaf het begin op de loonlyst stond v h grootkapitaal

  in 1934 waarschuwde Strasser (oprichter Naziparty) voor de oorlogsplannen van de duitse adel. grootkapitaal.

  De vooroorlogse Telegraaf werd beboet omdat ze nare dingen over Hitler schreef.

  Neem gerust aan dat Schele Bennie en zyn hele mespoge van ALLES op de hoogte was

  Wir haben es nicht gewusst geldt niet voor Nederlandse hoogste kringen.

 13. Zowel bennie als zijn broer waren bij de ss ,alleen werd dat hier met de verloving door de nederlandse regering afgedaan als zijnde aspirant lid .Enals belangrijkste is zijn lidmaatschapsbewijs van hetnationaal socialistisches kraftfahrer korps ,als lid van de motorstandarte3 .Ook stond onze bruine prins ingeschreven bij de SA ,dat was in 1934 .Hijbetaalde 1 reichsmark peer maand contrebutie .Zijn lidmaatschap dateerde van1 mei 1933 tot 1936 .In 1934 is hij automaties overgegaan naar de nskk ,deze leden speelden een grote rol op de partij dagen en mochten dan hitler en goebbels rondrijden .

Reacties zijn gesloten.