Geloven jullie nog in de Rechtsstaat ??

Nu vraag ik mij af , en ik zou een eerlijk antwoord waarderen , geloofde iemand van  jullie voor deze fase van de Nederlandse teloorgang zich aandiende echt nog in de rechtsstaat?? , en zoniet wat heeft jullie het vertrouwen al eerder doen verliezen ??

Mijn laatste beetje vertrouwen , wat eerlijk gezegd nooit al groot was , verloor ik in 2002 toen ik een van de medeplichtigen van de moord op Kerwin Duinmeier tegenkwam als ambtenaar van de vreemdelingendienst , deze kwam op het asielzoekercentrum waar ik toen werkte een asielzoeker ophalen om uit te zetten 😥  Zijn vriendin liep toendertijd nog trots in volle “skinheadmeisjes-outfit ” door Zaandam …  Toen ik dit besprak met de politie-commandant op het AZC kreeg ik later te horen dat “hij tijdens de moord nog geen 18 was … ”

En dat terwijl een Turkse vriend van mij niet bij de politie mocht omdat zijn neef verdacht werd van een misdaad ….

11 gedachten over “Geloven jullie nog in de Rechtsstaat ??”

 1. Ik geloof (nog) wel degelijk in de rechtsstaat. Wat niet wegneemt dat in een rechtsstaat onrechtvaardige dingen kunnen gebeuren.

  De zaak Lucia de B. lijkt me trouwens een beter voorbeeld van dat er geen rechtsstaat zou zijn.

  Een rechtsstaat is wat dat betreft net zoiets als democratie. Het heeft de nodige tekortkomingen en toch is het het beste wat je kan hebben.

 2. Ik moet er wel in geloven, maar vooral omdat het alternatief (ieder voor een) mij afschrikt. Daarnaast denk ik dat een groot deel van de “teloorgang” beeldvorming is. Het kan zeker beter, daar niet van, maar we moeten pas vrezen als het nieuwswaardig is om te berichten dat justitie het bij het rechte eind bleek te hebben.

 3. “Geloven in de rechtsstaat” en “vertrouwen hebben in deze rechtsstaat” zijn heel verschillende dingen voor mij. Voor mij kent een rechtsstaat essentiële elementen: die naast democratie en vrijheid te maken hebben met respect voor het individu, tolerantie, bestrijding van discriminatie en vreemdelingenhaat, en solidariteit. Dus daar geloof ik in. Dus mijn vertrouwen in de huidige rechtsstaat
  ebt zolangzamerhand wel weg.

  Ook het individu kan incidenteel in de knel komen in een rechtsstaat, maar ik zou hopen dat dat incidenten blijven, en dat is niet langer zo. Er zijn geneog mensen aan te wijzen die hun levenlang zijn tegengewerkt door de staat zonder dat er werd ingegrepen. Willem Oltmans is er nog wel in geslaagd uiteindelijk na 40 jaar zijn gelijk te halen, maar iemand als Fred Spijkers is gewoon kapot gemaakt en wordt nog steeds als querulant weggezet in plaats van als slachtoffer.

  Het meest treurige zijn natuurlijk de gevallen waar het (straf)recht faalt. Net als Maarten ’t Hart heeft de zaak Lucia de Berk in 2004 mijn vertrouwen in dit deel van de rechtsstaat naar nul gebracht. Er zijn opvallende parallellen tussen deze zaak en de opkomst van de PVV. Lucia de boze heks, de Islam als bron van alle kwaad; in beide ook de steeds hardere en ongenuanceerde toon van de aanklagers, en het toenemende gebrek aan kritische zin van de toehoorders.

 4. Geloof in de rechtstaat: nee. Men meet inderdaad met verschillende maten. Dat blijkt steeds opnieuw. Recht kent geen verschillende maten. Dat is niet recht, dat is krom!!

 5. Als dit minderheidskabinet doorgaat, dan ga k weer geloven in de rechtsstaat..
  U weet toch ook dat krakkemik Cohen Rutte heeft geadviseerd om NU met rechts te gaan praten..
  Zijn eigen schuld dat hij nu aan de kant staat, kansen genoeg gehad…
  Nu zijn wij aan de beurt met onze Rutte/VVD als leider…
  Enneh niet boos zijn hoor links, want jullie hebben het zelf verkloot…
  Goddomme eerst maar even de puinhopen van de PvdA maar eens opruimen..
  Oja de linkse subsidies aan allerlei dubieuze organisaties zoals naar de Hamas, moderne kunst, Wijnand Duyvendak en zijn Ra..Ra, milieufanaten is dan met onmiddelikke ingang afgelopen….is mij verteld…

 6. Geloven die ik niet aan. Ik constateer dat Nederland geen rechtstaat is.

  ”In een rechtsstaat worden burgers tegen de macht van de staat beschermd door wetten. Onafhankelijke rechters kunnen bij een conflict oordelen en worden geacht de wetten te volgen.”

  Je hebt geen bescherming tegen de staat (beste voorbeeld klokkenluiders) en rechters zijn niet onafhankelijk (worden benoemd door de staat). Inkoppertje dus.

Reacties zijn gesloten.