Elektrisch roken: sluit het net zich om de dampers? Nee

Met betrekking tot het zogenaamde “elektrisch roken”, hetgeen een foute term is, aangezien er bij het dampen in het geheel geen rook komt kijken maar damp, bestaat sinds eind 2014 een AMVB. In deze AMVB wordt zelfs gesproken over een “elektronische sigaret”. Het verschil tussen elektrisch en elektronisch staat hier, beide smaken komen voor in het dampwereldje.

De AMVB loopt vooruit op de nieuwe Tabaksproductenrichtlijn die uiterlijk mei 2016 in Nederland in werking treedt. Dat is leuk want dampen heeft in veel gevallen helemaal niets met tabak te maken. Uiteraard zit er in de meeste dampvloeistoffen nicotine en dat zou eventueel wat met tabak te maken kunnen hebben, maar er zijn ook dampers die dampen zonder nicotine en dan bijvoorbeeld de smaak “citrusvruchten”.

De AMVB is niet alleen maar slecht voor dampers, er staan ook goeie dingen in, maar toch is het duidelijk dat hij is samengesteld door mensen die geen flauw idee hebben wat er tegenwoordig allemaal al mogelijk is op het gebied van dampen. Daarnaast is de AMVB een oplossing voor een niet bestaand probleem. Of je moet het een probleem vinden dat rokers overstappen op dampen en dus langer leven en ondertussen minder accijns in het laatje brengen.

Het lijkt wel alsof de makers van de AMVB het dampen zo onaantrekkelijk mogelijk willen maken. Zo komt er een limiet op de hoeveelheid nicotine in een vloeistof van 20 mg. Dat is voor iemand die van een pak zware shag per dag wil overstappen op dampen middels een huis tuin en keukenapparaatje echt onvoldoende. Het dampen wordt ook duurder omdat de maximale hoeveelheid nicotinehoudende vloeistof slechts per flesje van 10 ml verkocht kan worden. Ieder flesje moet worden voorzien van een bijsluiter waar je u tegen zegt. Een stevige damper doet een dag of 2 met zo’n flesje, dit is dus echt een grote boost voor de verpakkingsindustrie maar voegt verder helemaal niets toe. De maximale hoeveelheid vloeistof in je “elektronische sigaret” mag niet meer bedragen dan 2 ml. Dit betekent dat je een paar keer per dag extra moet bijvullen. Wat dit toevoegt? Nobody knows. En zo zitten er nog veel meer onbegrijpelijke eisen in de AMVB.

Maak ik me nu zorgen? Nee. Ik damp nu sinds halverwege 2013 en ik heb in die tijd de techniek enorm zien verbeteren. Het lijkt tegenwoordig niet eens meer op hoe het was toen ik er mee begon. De producenten van deze hoogwaardige techniek, de “Chinezen”, lopen mijlenver vooruit op onze regelneven in de EU en NL. Hoe hard onze “volksvertegenwoordigers” aangejaagd door Big Tobacco en hun goede vrienden Big Pharma ook hun best doen met regeltjes en algemene maatregeltjes van bestuurtjes, zij gaan dit verliezen. En wat ze ook gaan verliezen zijn een tweetal rechtszaken die dit jaar zullen plaatsvinden. Maar zelfs als ze die zaken wel winnen kunnen we gewoon lekker doordampen.

Bijgaand een videootje met een voorbeeld van de techniek zoals ie nu is, en die nu al (afgezien van de “kindersluiting”, een volslagen debiele eis maar okay) voldoet aan de EU-richtlijnen en de AMVB. Een techniek die ook nog eens zo vergevorderd is dat de gebruiker toe kan met veel lagere nicotinedosis dan voorheen, en dus ruim onder dat nicotinemaximum van 20 mg. 3 mg komt meer in de buurt.