12 gedachten over “Cypriotische crisis ook gevecht om gas?”

 1. En Derk Sauer weet hoe de Russische ondernemersklasse in elkaar zit…

 2. Het heeft weinig met complotdenken te maken. Gazprom zou maar wát graag de olievelden voor de Cypriotische kust exploiteren. Bovendien heeft Poetin er alle belang bij dat Cyprus niet bankroet gaat. Nogal wat van zijn vriendjes hebben forse bedragen op Cypriotische banken staan.

  Komt nog bij dat Rusland haar huidige vlootbasis in Syrië wel eens kwijt zou kunnen raken. Een nieuwe vlootbasis op Cyprus zou dat probleem ook in één keer oplossen. Speculatief allemaal, maar niet onrealistisch.

 3. Dijsselbloem begint steeds meer op een zurige kruidenier te lijken. Neemaar, hij is ‘t!

 4. @5

  Ik gebruik De Dagelijkse Stürmer nooit als bron. Dat artikel van Hannibal had ik nog niet gelezen. De speculaties rond de vlootbasis deden gisteren al de ronde op Twitter. Vandaag deed o.a. Nouriel Roubini het nog eens dunnetjes over. De speculaties over Gazprom vind je op honderden nieuwssites, o.a. de Guardian, Die Zet, Le Monde en de NYT:)

 5. Toch snap ik t niet want als dat gasveld in eigendom van Amerikanen is hoe kan gazprom dat dan inpikken.

 6. @7

  Naar wat ik begrijp is een Texaanse oliemaatschappij begonnen met proefboringen in die gasvelden. Een definitieve concessie is waarschijnlijk nog niet verleend. Bovendien gaat het om meerdere gasvelden.

 7. Zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Triangle:
  “The Energy Triangle[1][2][3] refers to the joint natural gas extraction between Cyprus, Israel and Greece that is estimated to begin in 2015.[4] Officials from all three countries have agreed to the establishment of a gas pipeline from Aphrodite gas field and Leviathan gas field to a liquefied natural gas plant in Vasilikos Power Station by 2019. According to Noble Energy, a total gross unrisked deep oil potential is enough to cover the supply of natural gas to Europe for 20 years.”
  De Vasilikos energiecentrale is vooral beroemd geworden door die enorme explosie in 2011, sinds wanneer Cyprus in vrije val geraakt is.

 8. @7 en @8 De concessies voor exploitatie moeten, dacht ik, nog vergeven worden.
  @6 No offence (wegens DDS), maar ik denk dat Rusland niet voor niets vriendjes wil worden met de ‘rebellen’ in Syrie. Bovendien zitten de Britten al op Cyprus.

 9. “De concessie voor dit gasveld is echter niet in het bezit van een Russische maatschappij, maar voor 70 procent van het Amerikaanse Noble Energy uit Houston. De andere 30 procent van de concessie is in handen zijn van de Israëlische Delek Group. ”

  Dus FTM kletst maar wat.

 10. Het is gewoon een raar verhaal FTM spreekt zichzelf tegen in hun eigen bericht.

Reacties zijn gesloten.