Turkije: het einde van de fundamentalistische opmars

Taksim staat stil, letterlijk stil. Na de heftige gevechten met de politie, talloze doden en gewonden en een arrestatiegolf na de ontruiming van Gezi-park staan de mensen op het Taksim-plein stil, letterlijk stil. Een goed moment voor ons om ook even stil te staan bij de opmars van de moslimfundamentalisten van de AKP, die het protest aangewakkerd heeft.

De situatie op het plein doet momenteel surrealistisch aan. Het begon als een eenmansactie. Het viel op een gegeven moment op dat een man de hele tijd stil bleef staan. Hij bewoog niet en bleef de hele tijd kijken naar het Atatürk Cultuurcentrum (AKM). Hij zou gezegd hebben: “De gouverneur van Istanboel heeft gezegd dat we moeten stoppen, en dus stop ik”. Hij zei niets, deed niets, en zijn tas lag naast hem op de grond. Hij gaf geen antwoord op de vragen van journalisten. Mensen legden biscuits en water voor hem neer. Hij heeft daar acht uur gestaan. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer mensen om hem heen staan, allemaal kijkend richting het AKM-gebouw.

De politie controleerde zijn tas, checkte zijn ID. Het aantal stilstaande mensen groeide naar bijna driehonderd, en toen begon de politie onrustig te worden. Nadat politie stilstaande mensen om hem heen begon te arresteren is hij vertrokken. Hij wilde niet dat andere mensen door zijn daad gearresteerd zouden worden.………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Doorbraak

24 gedachten over “Turkije: het einde van de fundamentalistische opmars”

 1. Let op de volgende zin: ” Inmiddels zitten er in Turkije meer journalisten gevangen dan in China.”

  Dit feit behoeft geen commentaar.

  Daarnaast heeft de Turkse Veiligheidsdienst minstens 800 mensen de laatste dagen thuis opgezocht en gearresteerd.
  Er waren van rond de duizend in de eerste dagen gearresteerd. De gewonden lopen in de duizenden.

 2. Talloze doden? er zijn 4 doden gevallen. waarvan 1 politieagent, en 1 door verkeersongeluk, 1 door wond op t hoofd (geen kogelwond) en 1 door een verdwaalde politiekogel.

  Arrestatiegolf: mensen die autos in brand hebben gestoken, geplunderd hebben, winkels hebben vernield horen gestraft te worden.

  De stilstaande demonstranten zijn niet gearresteerd maar aangehouden. Zit verschil in.

 3. @3 wat heet dat er mee te maken? ik vertel hier de feiten. er is veel misinformatie.

 4. @4 Nou op jouw “feiten” valt ook wat af te dingen hoor. “Talloze” doden mag overdreven zijn maar wat jij doet slaat ook nergens op.

 5. Het goedpraten van dit fascistische geweld vind ik trouwens behoorlijk ziek.

 6. ik praat het niet goed. ik zet een foute informatie recht.

  er is veel verschil tussen ‘4 doden’ en ‘talloze doden’.

  talloze doden heb je in syrie, in Palestina. Niet bij een protest als in Turkije waar de politie ingrijpt met traangas en water.

 7. @4:

  We krijgen hier nog veel te weinig informatie over wat er echt gaande is. Fijn zeg, dat je de moeite neemt om even wat recht te zetten, laat liever wat zien of horen over wat de fascisten daar uitspoken. Daar is behoefte aan, en niet aan dat gezeik van jou.
  Heb je de gewonden gezien? De chemische troep in het water? De brandwonden? Laat ook maar, want het is wel duidelijk uit welke hoek jouw wind waait.

 8. Ademir, Ik ben blij dat je het eens bent dat er in Turkije politieke repressie plaats vindt, anders had je ook die constatering rechtgezet.

 9. Oh , natuuuuuurlijk is het de schuld van Moslim fundamentalisme van de AKP , niet van het feit dat men in goede Turkse gewoonte er op los slaat als de eigen macht word aangevallen , nee hoor , het zijn nu weer de Mooooooslims .. en wat voor fundamentalisme was het toen de Kemalisten precies het zelfde deden , jaar na jaar , na jaar ?? ” Seculier Fundamentalisme”??

  Ik heb grote problemen met wat er nu in Turkije gebeurt , niet omdat ik zou vinden dat Erdogan zich niet in de richting van een dictator ontwikkeld , maar omdat ik zie hoe zeer het Kemalisme nog onder een groot deel van zij die protesteren leeft .. met portretten van de dictator Mustafa Kemal die zich de naam Atatürk “vader van alle Turken ” aanmat en al .. en ik kan me de verhalen van de Turkse vluchtelingen uit de jaren 70 en 80 nog herinneren , en de rug vol littekens uit een kemalistische gevangenis van de linkse turkse vluchteling die een tijd in ons pand verbleef ..

 10. @11 het grote verschil , er was hier geen sprake van een “fundamentalistische ” opmars .. dat is PVV type retoriek .. Er is sprake van het uit de baan lopen van wat in essentie een emancipatoire beweging was van de 80 jaar op grove wijze door de Kemalisten onderdrukte Moslims .. en wat zien we , zoals in zoveel van soortgelijke gevallen , de voormalige slachtoffers worden daders , en leiders worden dictators … Voor een groot deel omdat het idee een sterke man nodig te hebben zo bij de mensen is ingebakken door het vorige regime .. Die “sterke man conditionering ” zie je ook in Rusland en een stel van de voormalige oostbloklanden ..

 11. Je hebt het hele stuk gelezen op doorbraak of reageer je alleen op het woord “fundamentalistische”?

 12. Ja , talloze beschuldigingen .. die overal de Islamitische boeman achter zien .. Wanneer de staat echt de Islaam als buffer tegen Links zou zien hadden ze de voorgangers van Erdogan niet constant dwars gezeten zoals in die jaren constant gebeurde .. In het kader van het einde van de seculiere Kemalistische dictatuur werd inderdaad het geven van Quran cursussen aan volwassenen en kinderen toegestaan , de schrijver ziet dit als een probleem … Links in de Animal Farm traditie “alle dieren zijn gelijk maar sommige zijn gelijker dan dan anderen “?? Er is een hoop fout aan Erdogan en zijn partij , en ze worden zo te zien alleen maar fouter .. Maar het falen van Links in Turkije afwentelen op een Kemalistisch Islamistisch complot zoals deze schrijver doet .. dat gaat voorbij aan de geschiedenis van AKP en het Kemalistisch geweld naar deze partij en haar voorgangers , EN het negeert de grote Kemalistische aanwezigheid bij de protesten ..

 13. Het kemalisme had hoe dan ook een hypocriete houding op het punt van scheiding van kerk en staat. Imams zijn in staatsdienst en dienen derhalve als ambtenaren op kantoor gekleed te gaan. Geldt dit ook voor rabbijnen of priesters?
  Het negeren van godsdienst heeft in Istanbul “toevallig” op allerlei plaatsen de consequentie gehad dat joodse begraafplaatsen nou net op een goede plaats voor een snelweg lagen. En zo kan ik wel doorgaan, er zijn heel boekwerken over verschenen.

  Het huidige regime bevoordeelt een bepaalde tak van de islam, niet het alevisme of soefisme en al helemaal geen andere godsdiensten. En verder blijken er dus nog steeds een heleboel plaatsen te zijn die er om vragen snelweg te worden, op dit punt is het net Nederland…

 14. lInks heeft in Turkije behoorlijk wat steken laten vallen en geeft nu de schuld voor het eigen falen aan de “religieuzen “terwijl Links Turkije hun tijd verdeden om te beslissen of ze als piepto-Socialisten wel met kraakto-Socialisten konden samenwerken en of ze de Dev-Sol leden wél of niet aan de politie moesten verraden omdat die geweld niet veroordeelde gingen de voorgangers van Erdogans partij de arme wijken in met voedsel … En wat de houding tegenover de “afwijkende ” stromingen betreft , Onder de Kemalisten waren Soefi cirkels gewoon helemaal verboden …

 15. @16
  ben niet goed bekend met situatie in Turkije. Maar de partij van Erdogan met voedsel voor de armen in de wijken? Met welk politiek doel? En was de rest van het beleid antikapitalistisch, of juist erop gericht de armen arm te houden? Ik denk dat populisme erop neer komt: geef ze wat verbetering van positie, hou ze zoet, maar geef ze nooit de kans de baas over hun eigen leven te worden. Ze moeten zich niet bevrijden, ze moeten blijvend uitgebuit kunnen worden. En daar heel tevreden mee zijn.

 16. @17 voedsel en klinieken .. uit geloofsovertuiging zorgt een Moslim namelijk voor de minderbedeelde .. een van de pilaren van het geloof

 17. @18:

  Waar komen die “minderbedeelden” dan vandaan? Uit de lucht gevallen ofzo?

 18. @18 Dat dat uit geloofsovertuiging is, is natuurlijk mooi. Ook mooi meegenomen dat je met dit soort liefdadige acties stemmen koopt. De Gouden Dageraad doet hetzelfde, uit overtuiging alleen voor Grieken.

  @ all, AK Parti over AK Parti:
  One of the main principles of our Party is the proverb, ‘Unless everyone is free, no one is free’. Our Party considers as one of its most important tasks, the assurance of democratization by placing the individual at the center of all its policies, and to provide and protect fundamental human rights and freedoms.

  Our Party constitutes a ground where the unity and the integrity of the Republic of Turkey, the secular, democratic, social State of law, and the processes of civilianization, democratization, freedom of belief and equality of opportunity are considered essential.

  Deficiencies destroying societies and governments, such as decadence, corruption, irregularities, profiteering, favoritism, inequality in front of the law, inequality of opportunities racism, partisanship, despotism are the areas where our party will fight against most intensely.

  Our public is not helpless. The solution rests with the people itself. As Great Atatürk has commented, the strength to save the nation is in its own resoluteness and determination. Bron: http://www.akparti.org.tr/english/akparti/parti-programme

  You should practice what you preach.

 19. @ 18

  zie door de bomern het park niet meer in de geschiedenis en de politiek van Turkije.
  Dus zeg waar je denkt dat ik het niet snap:

  – de AKP is een religieuze partij, die met de hulp van Allah, zal zorgen dat rechten en vrijheden voor iedereen gewaarborgd zijn. Net als Ataturk nationalistisch en seculier , maar demokratisch zodat je in vrijheid een islamistische partij kunt zijn.

  – het is een partij die ondernemers vrij baan wil geven, maar tegelijkertijd de kloof in inkomens wil dichten.

  – symbolen: een winkelcentrum en moskee?

  waar in Turkije vind ik, demokraten die links zijn?

 20. Het herdenken van de doden mocht ook niet van Erdogan, en er wordt weer flink geramd.

  “Op het plein zou een herdenking plaatsvinden van de doden die bij de onlusten waren gevallen. Veel demonstranten hadden bloemen bij zich.
  Even voor half acht kwamen honderden agenten het plein op om de demonstranten weg te jagen. Daarbij worden opnieuw waterkanonnen ingezet.”

  http://nos.nl/artikel/521366-opnieuw-ontruiming-op-taksim.html

  http://www.livestream.com/revoltistanbul

 21. @19 ….60 jaar streng seculier Kemalisme ?? Kemalisme is een Nationalistische , fascistoide stroming , en fascisten vinden armen maar zwak … Daarnaast werden de niet volksche minderheden zwaar gediscrimineerd waar het werk en voorzieningen betrof … Eigenlijk maf ,dat een volk dat zo’n extreme mengeling is als de Turken in korte tijd zo in een “volk ” konden gaan geloven terwijl hun grootvader of moeder uit alle delen van het Ottomaanse rijk kon komen ..

 22. @23″Bakra:

  Het zal misschien aan mij liggen, maar ik kan alle redeneringen van je niet meer begrijpen.
  Vind je het dus goed dit rare gedoe van die Erdogan? Omdat het daarvoor erger was? Onder @10 lijkt het van wel.
  Om welke religie het ook gaat, ik vind dat ze overal van biblebelt tot turkije en nog veel verder wel eens kunnen dimmen met dat eeuwige gezeur als ze zich in hun geloof aangevallen voelen.

Reacties zijn gesloten.