Turkije: protest gaat door, demonstranten terug op Taksim

zondag 23 juni 2013
Nee, het is niet afgelopen in Turkije. Dat leek misschien zo omdat er een paar dagen geen heftige demonstraties in Ankara of Istanbul het voorpaginanieuws haalden. Maar ook na het wegebben van felle confrontaties waren er activiteiten van protesterenden. En afgelopen zaterdag, 22 juni, was er een groot protest op en om het Taksim-plein, een protest dat nog bezig is terwijl ik dit schrijf. Politie viel demonstranten alweer aan het aan met traangas en waterkanonnen. Of de protesten tegen Erdogan en zijn regering aan een grote opleving zijn begonnen, is moeilijk te zeggen. Maar de geest van verzet leeft wel. Dat bleek afgelopen dagen trouwens al in andere vormen.

Zo viel afgelopen dagen een actievorm op: stilstaand protest. Het begon met een eenling op Taksim, waarbij zich al snel enkele honderden anderen voegden. Ze stonden gewoon te staan, zwijgend. Uiteindelijk maakte de politie er een eind aan, en pakte een handvol mensen op die weigerden weg te gaan. In andere steden kwamen soortgelijke staande protesten op gang. Autoriteiten lieten de meesten ervan begaan. Misschien in de hoop om, zonder al te veel risico’s, een imago van vreedzame tolerantie uit te stralen en iets van de publiciteitsschade van al het eerdere traangas goed te maken. Er kwam zelfs een staand protest tégen het protest. Hoe dan ook, de protestbeweging bleef er enigszins mee in de aandacht. ………. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: Ravotr

1 gedachte over “Turkije: protest gaat door, demonstranten terug op Taksim”

  1. Het schijnt dat de mensen terug komen op het Taksim plein en gaan heel stil staan. Dit stilte werkt vervolgens zo erg op de zenuwen van de politiemensen dat ze met z’n vieren of vijven dan met hun schilden tezamen op een stilstaand persoon bovenop springen en proberen hem te verpletteren. De politie probeert op deze maneer de vreedzame demonstranten te verjagen.

    Daarnaast zijn de burgers allemaal met bloemen in hun handen op het Taksim plein terug gekomen. Zodra de gewelddadige oproer-politie zich aandient om ze te verjagen gaan ze met de bloemen in de lucht gooien en juichen hopend de politie tot andere gedachten te brengen.

    Uiteindelijk komen de waterkanonnen en de stokken in actie. De democratie wordt neergeknuppeld.

Reacties zijn gesloten.