Links wint Duitse parlementsverkiezingen

Merkel (CDU)
Merkel (CDU)
Bij de verkiezingen voor de Duitse Bunderstag is de CDU van Angela Merkel met 311 zetels de grootste partij geworden waarmee Merkel wordt beschouwd als de grote winnaar van de verkiezingen.

De andere 319 zetels echter gaan naar SPD (192), Linke (64) en Grüne (63). De liberalen waarmee Merkel regeerde hebben de kiesdrempel niet gehaald en zijn dus uit de Bundestag verdwenen.

De “grote triomf” voor Merkel is dus minder fijn voor Merkel dan je op het eerste gezicht zou denken. Het kan maanden gaan duren voor er een nieuwe (linkse(re)) regering gevormd kan worden (Zie AD voor grafiekje).

8 gedachten over “Links wint Duitse parlementsverkiezingen”

  1. Een linkse regering komt er niet. Niemand wil met Die Linke. Het zal wel weer Große Koalition worden.
    Uitgesproken positief is dat, naast de FDP, een van de sterkste neo-liberale krachten binnen de CDU, Christina Schröder (geen familie) er uit eigen beweging mee ophoudt.

  2. @2 Ja, jammer eigenlijk. Ik vermoed dat het hele pedofilie-gedoe ze behoorlijk parten heeft gespeeld.

  3. Er zijn overigens sterke geruchten dat Merkel de Grünen opzoekt. In ruil voor wat investeringen in groen – wind en zonne-energie etc. staan er al op een hoger plan dan hier – willen ze wel toehappen.

  4. De ondemocratische kiesdrempel van 5 procent heeft deze keer relatief goed voor links uitgepakt. De rechtse FDP en de ultrarechtse AfD haalden samen bijna 10 procent, die dus niet in de Bondsdag vertegenwoordigd wordt.

Reacties zijn gesloten.