Die Final Solution der Friezenfrage

Hier in Nederland leven diverse minderheden parallel naast elkaar zonder noemenswaardige interactie behalve wat heen en weer gescheld op internet. Dit is bekend. Maar dit staat ook in een heusch rapport van de heusche Advisory Committee on the Framework Convention for the Protection of National Minorities (FCNM):

A new report on the Netherlands reveals that different communities now live a parallel existence without “significant interaction” with each other (humanrightseurope.org).

Toch goed dat er vanuit het buitenland eens goed kritisch naar ons gekeken wordt. Het rapport is vast erg lezenswaardig, maar het is 30 pagina’s en ik heb even geen tijd. Een snelle blik op de inhoudsopgave leert echter dat wij een afschuwelijk Friezenprobleem hebben. Wie duikt effe in het rapport voor wat duiding qua WTF enzovoorts.

7 gedachten over “Die Final Solution der Friezenfrage”

 1. “Een snelle blik op de inhoudsopgave leert echter dat wij een afschuwelijk Friezenprobleem hebben.”

  Wat een flauwekul zeg. Dat probleem eindigt bij Buitenpost. Waar hebben we het over?

  Ik, rasechte Groninger zijnde, ga sowieso wel even parelduiken in dat rapport. ;-]

  Ik bedoel…

  “24.
  The amount of Frisian teaching as an obligatory subject is still very low and the lack of suitably trained teachers for Frisian language remain a concern among the Frisian minority.”

 2. Als halve Fries stel ik het volgende voor: we schaffen de Nederlandse namen van plaatsen in Fryslân af. Dan houden we er maar één meer over. Dat voorkomt verwarring. Het moet mogelijk zijn voor de rest van Nederland om de Friese namen onder de knie te krijgen.

  Wel denk ik dat er dan weer een groep Friezen is die een nieuwe Friese naam voor veel plaatsen gaat bedenken.

  Toch maar niet aan beginnen?

 3. Eens met afschaffing van Nederlandse plaatsnamen in Friesland, nergens voor nodig. Daarnaast zou een autonoom Friesland van Friesland, Ostfriesland en Nordfriesland helemaal niet raar zijn.

 4. Akkoord. Doch Agema en Bosma zijn gewoon de weerspiegeling van een nationaal probleem. Er moet naar de wortels van het probleem gekeken worden.

 5. #hans;
  zou een nederland van 4 provincies+
  1. noordzeegewest= noord holland zuid holland zeelan
  2. noorden = friesland groningen drente
  3.midden uitrecht overyssel, gelderland
  4. vlanderen, brabant, limburg

  niet beter zyn dan ons verouderde huidig systeem??

Reacties zijn gesloten.