Nederlandse oorlogsmisdaden op Bali

Onlangs kwam Vrij Nederland met nieuw bewijs dat Nederland zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden op Bali. Dit komt bovenop de al bekende misdaden in Zuid-Sulawesi en Rawagede.

In september dit jaar bood de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Tjeerd de Zwaan, namens de Nederlandse regering excuses aan voor ‘excessen’ in Indonesië tijdens de Nederlandse bezettingsoorlogen (eufemistisch bekend als ‘politionele acties’). De excuses waren vooral gericht aan het adres van nabestaanden uit Zuid-Sulawesi en Rawagede, maar de Zwaan gaf aan dat het ging om ‘brede excuses’, die gelden voor alle standrechtelijke executies in die periode.

Zogenaamde ‘algemene excuses’ zijn nooit gemaakt, om veel schadeclaims te voorkomen. Het precieze aantal Indonesiërs dat is gedood tijdens de koloniale oorlog is onmogelijk te achterhalen, maar schattingen liggen rond de 150.000 (Lees verder bij de bron van dit artikel).

Via: socialisme.nu

2 gedachten over “Nederlandse oorlogsmisdaden op Bali”

 1. Het is alles bij elkaar geteld behoorlijk politiek en maatschappelijk onverantwoordelijk dat er nooit een degelijk onderzoek naar de misstanden tijdens de oorlog tegen Indonesië geweest is, terwijl onze politici in de afgelopen jaren hard bezig waren de misstanden in de Joegoslavië oorlog met wisselend succes naar boven te halen.

  Hiermee wordt het indruk gewekt dat door zich op de fouten van andere toe te spietsen, heeft men steeds geprobeerd eigen fouten te verdoezelen.

 2. @ Nexus.

  Natuurlijk niet want de gemiddelde rechtsdraaiende Nederlander houd zichzelf NOOIT een spiegel voor want zij zijn immers de ubermensch.

  Afgeven op somalische piraten die ik nog enigzins kan volgen omdat ze werkelijk niks te verliezen hebben. Maar neem nu SHELL die met al hun kennis en middelen veel millieu vriendelijker en eerlijker te werk kunnen gaan. Gewoon een land verkrachten en het voor dood achter laten en weer een ander land slachtofferen.

  Op die piraten sturen we de marine af ipv daar de armoede te bestrijden en dus voedingsbodem voor piraterij. Maar op SHELL sturen ze geen inspecteurs en controleurs.

  Breivik, G.W.Bush zijn voorbeelden van fanatieke gristen moordenaars. Maar men kijkt enkel en alleen naar Moslims maar dan niet naar de fanatici nee ze zijn allemaal slecht….

  Altijd dat meten met 2 maten door rechts.

Reacties zijn gesloten.