Amnesty: protest Burundi dodelijk onderdrukt

De Burundese politie heeft de protesten tegen een derde ambtstermijn van president Pierre Nkurunziza met buitensporig geweld onderdrukt. Dat blijkt uit een onderzoek van Amnesty International.

Bij de protesten waren eind juni 2015 al minstens 58 mensen omgekomen. Politiemensen schoten op ongewapende demonstranten die van hen wegliepen. Zelfs wanneer er kinderen aanwezig waren bij de protesten, gebruikten de veiligheidsdiensten traangas en schoten ze met scherp.
Opstand

De Burundese overheid reageerde op de demonstraties als op een opstand, zegt Amnesty International, en schilderde ze ook zo af in de media. Die strategie was contraproductief en deed de situatie escaleren. Bovendien probeerde de regering niet gewoon de demonstraties te ontbinden, maar de demonstranten zelf te straffen voor hun politieke voorkeur.

Tegelijk werden de media in het land gemuilkorfd. Vanaf de eerste dag van de protesten werd radiostations buiten de hoofdstad het zwijgen opgelegd. Op 13 mei, na een poging tot militaire coup, werden onafhankelijke media aangevallen. Tot 24 juli 2015 kunnen ze nog steeds niet opnieuw uitzenden. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be