VN: bombardement VS op ziekenhuis mogelijk oorlogsmisdaad

Volgens de Verenigde Naties (VN) kan het bombardement van de VS op een ziekenhuis in de Afghaanse stad Kunduz mogelijk betiteld worden als een oorlogsmisdaad. Bij het bombardement kwamen gisteren 19 mensen om het leven, waaronder 3 kinderen en 12 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Zeker 37 mensen raakten gewond.
“Deze gebeurtenis is uiterst tragisch, onvergeeflijk, en mogelijk zelfs crimineel“ verklaarde VN-woordvoerder Zeid Ra’ad Al Hussein. Meinie Nicolai, de voorzitter van Artsen Zonder Grenzen, veroordeelde de aanval als “weerzinwekkend en een ernstige schending van het internationaal humanitair recht“. Volgens Nicolai kan dit niet afgedaan worden als “collateral damage”.

Medewerkers van AZG probeerden tijdens het een uur durende bombardement voortdurend het hoofdkwartier van de NAVO te pakken te krijgen, maar slaagden daar niet in.

Dat hier sprake zou zijn van een misverstand of een “tragische vergissing” zoals de Amerikaanse legertop gisteren verklaarde, lijkt hoogst onwaarschijnlijk. Ziekenhuizen geven hun locatie regelmatig door aan NAVO, juist om dit soort gebeurtenissen te voorkomen. De laatste keer dat het ziekenhuis haar locatie doorgaf was op 29 september jl. Dat betekent dat het ziekenhuis welbewust tot doelwit is gekozen óf dat er op operationeel niveau een kolossale blunder is begaan.

 

leest verder bij Al Jazeera

2 gedachten over “VN: bombardement VS op ziekenhuis mogelijk oorlogsmisdaad”

  1. Pingback: Grenzen dicht en remmen los | wltrrr

  2. Pingback: Twaalf doden bij luchtaanval op ziekenhuis in Syrië | Krapuul

Reacties zijn gesloten.