Israël gaat informatie over Syrische oppositie delen met Rusland

Volgens de Israëlische zender Channel2TV gaat Israël  militaire inlichtingen over Syrische rebellen delen met Rusland.  De inlichtingen zouden betrekking hebben op posities en versterkingen. Een hoge Russische delegatie arriveerde gisteren in Israël  om de militaire samenwerking te coördineren.

In ruil voor de informatie zou Rusland hebben toegezegd de export van wapens naar Hezbollah via Syrië te zullen stoppen.  Bovendien krijgt Israël de vrije hand voor luchtoperaties in het westen van Syrië. Hoewel Israël dat formeel ontkend, probeert het land al geruime tijd vanuit de lucht de bevoorradingslijnen van Hezbollah door te snijden. Hezbollah steunt Assad, maar is fel gekant tegen Israël. Israël neemt Hezbollah uiterst serieus, het is de enige organisatie die er in slaagde het IDF (Israëlische leger) een militaire nederlaag toe te brengen. rebellenimages

Israël ziet met lede ogen toe hoe de invloed van Iran in Syrië toeneemt. Iran is één van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Assad én een bondgenoot van Hezbollah. Door zichzelf als bondgenoot aan te bieden aan Poetin, hoopt Israël waarschijnlijk de invloed van Iran binnen de perken te houden.

Bron: Middle East Monitor