Oorlog met ISIS: Syrische christenen kunnen nooit meer terug

Het is een illusie te denken dat minderheidsgroepen als Syrische christenen ooit weer naar huis terug kunnen keren. Daarvoor is er teveel angst en haat gezaaid.  Dat betoogt Patrick Cockburn in de Independent.  Syria10imagesVolgens Cockburn is de overgrote meerderheid van de 4 miljoen Syrische vluchtelingen en de 7 miljoen ontheemden binnen het land zelf te zeer getraumatiseerd om ooit nog terug te keren. Cockburn wijt dat aan een bewuste strategie van ISIS:

De strategie van ISIS is er op gericht om zelfs wanneer  de groep verslagen wordt en gedwongen is zich terug te trekken,  ervan verzekerd te zijn dat in de gebieden waaruit het zich heeft teruggetrokken een staat van angst en permanente onzekerheid heerst. Men kan de resultaten van dit proces duidelijk  zien in de stad Tal Tamir en nabijgelegen dorpen aan de rivier Khabur in het noordoosten van Syrië, waar ooit een grote Assyrische christelijke bevolking woonde. Begin dit jaar werd dit gebied door ISIS veroverd.  Inmiddels hebben de  (seculiere) Syrische Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) dit gebied heroverd, maar het ligt er nog steeds verlaten en onbewoond bij.

Ypgndex
Strijders van het YPG

Cockburn sprak met leden van een christelijke militie in het door de YPG heroverde gebied. Ooit woonden er in Tal Tamir 15.000 tot 20.000 mensen, in meerderheid Assyrische christenen. Tegenwoordig wonen er nog hooguit 1000 mensen, al behoort het gebied dankzij de YPG tot de veiligste gebieden in Syrië. Volgens de burgemeester van het kleine dorpje Tal Maghas, Jan Abraham, zijn van de 50 gevluchte gezinnen slechts 3 teruggekeerd nadat de YPG ISIS verdreven had.

Hij zegt dat hij de mensen adviseert om terug te komen, maar “ze zijn te bang voor Daesh [Isis].”  En ze hebben voldoende reden bang te zijn aangezien de dorpen waarin ze woonden grotendeels verwoest zijn en ruim 200 Assyrische christenen – deel van een gemeenschap die haar toevlucht zocht in Syrië, na in 1933 in Irak afgeslacht te zijn – in februari ontvoerd werden door ISIS. Van die groep is, afgezien van een paar oude mensen, tot op heden niemand vrij gelaten. “We hebben geen idee waar ze zijn”, zegt Abraham. Vorige week bracht ISIS een video uit waarin 3 Assyriërs werden geëxecuteerd. 

ISIS’ strategie van etnische zuivering – waarin ze overigens niet alleen staat – lijkt dus uitermate succesvol te zijn:

De Koerden zeggen dat het deel van Syrië dat zij controleren seculier is en dat alle sektes en etnische minderheden er kunnen leven, maar zelfs dan is de onzekerheid zo groot dat een normaal leven onmogelijk is geworden. Zelfs wanneer er weinig verwoest is, is de angst en het gevoel van dreiging zo groot dat slechts weinig vluchtelingen of ontheemden terug kunnen keren.

 

Lees verder bij The Independent