Turkse regering verdenkt ISIS van aanslag in Ankara

De Turkse regering legt de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag in Ankara die afgelopen zaterdag tenminste 95 doden eiste, bij ISIS. Volgens regeringswoordvoerders beschikt men over concrete bewijzen dat de jihadistische terreurorganisatie de aanslag opgezet en uitgevoerd heeft. Over de inhoud van die bewijzen liet men zich niet uit.

125px-Recep_Tayyip_Erdogan
president Erdogan

Zelfs indien de Turkse regering in staat is te bewijzen dat ISIS verantwoordelijk is voor de aanslag, zal dat er waarschijnlijk weinig toe bijdragen de woede van linkse en Koerdische organisaties te verminderen. Deze organisaties beschuldigen de regering Erdogan er al lange tijd van ISIS en ook Jabhat al-Nusra – het Syrische affiliaat van Al Qaeda – in het geheim te steunen.  Erdogan heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Assad graag ten val zou brengen en een de facto zelfstandige Koerdische enclave aan de grens met Turkije staat élke Turkse regering als een nachtmerrie voor ogen.

Het wantrouwen en de woede wordt nog gevoed door de volgens de organisatoren van de betoging volstrekt inadequate veiligheidsmaatregelen van de Turkse politie.  Ook het feit dat mensen die onmiddellijk na de aanslag de slachtoffers te hulp wilden komen, door de politie met traangas bestookt werden, draagt niet echt bij aan het vertrouwen in de regering Erdogan.

In een interview met Democracy Now zegt het Turkse parlementslid Hisyar Özsoy (HDP) dat het veel verder gaat dan de vraag naar de direct verantwoordelijke:

I mean, there is an investigation going on by the state authorities, but I think we need—here, we need a larger perspective. It’s not simply who did the bombing. It is—we need to a little bit discuss Turkey’s Syrian policy, Turkey’s support to all kinds of jihadist groups in Syria, and in particular al-Nusra and ISIL, Turkey’s contribution to the militarization of the conflict there, Turkey’s contribution or support to all the groups who are fighting against the Kurds in Syria, because the situation we have now, this bombing incident in Ankara, is a kind of a sign indicating that Turkey has turned into Syria. And this is the end result of Turkish president’s very aggressive and militaristic policy toward Syria and particularly to the Kurds in Rojava, in the Kurdish region of Syria.

Een transcriptie van het volledige interview vind je hier.

Normaal gesproken eist ISIS aanslagen altijd op – des te bloediger, des te gretiger – maar in dit geval zou er sprake kunnen zijn van een bewuste strategie om de aanslag juist niet op te eisen. ISIS spint traditioneel garen bij chaos en een wegvallend staatsgezag. De tegenstellingen binnen de Turkse samenleving zijn groot, een verdere escalatie zou ISIS waarschijnlijk niet slecht uitkomen.

Bron: The Guardian