“Homeland is racistisch”: artiesten smokkelen subversieve boodschap in tv-serie

Drie graffiti-artiesten zijn er in geslaagd een anti-racistische boodschap in de tv-serie Homeland te smokkelen. Homeland is een Amerikaanse tv-serie over een heldhaftige CIA-agente die ten strijde trekt tegen alle denkbare en vooral ook ondenkbare terroristische organisaties in het Midden-Oosten. De feitelijke accuratesse is zo goed als nul –  zo worden de doodsvijanden Al Qaeda en Hezbollah in Homeland  afgeschilderd als bondgenoten – en de serie dient vooral als een platform voor racistische en islamofobe haatpropaganda, vol met dappere westerlingen en sinistere en onbetrouwbare Arabieren. Het zal je niet verbazen dat Homeland uitermate populair is bij neofascistische bloggers als Bart Schut, bij wie vreemdelingenhaat en racisme erin gaan als koek. Islamo.1index

In een scene in de meest recente aflevering van Homeland wordt de heldin van het verhaal rondgeleid in een Syrisch vluchtelingenkamp, waarbij ze langs een muur loopt. Op die muur staat in het Arabisch “Homeland is racistisch” geschreven. Elders staat op muren graffiti met teksten als “Deze show vertegenwoordigt niet de mening van de artiesten” en “Homeland is een watermeloen”.

In een verklaring zeggen de drie graffiti-artiesten die verantwoordelijk zijn voor de teksten, dat ze werden ingehuurd door het produktieteam van Homeland met de opdracht wat pro-Assad leuzen op muren te schilderen. In eerste instantie waren ze plan te weigeren vanwege het openlijke racisme in Homeland, “maar toen bedachten we ons dat dit een prachtige gelegenheid was iets subversiefs te doen”. Het produktieteam van Homeland heeft volgens hen de  nooit de moeite genomen de teksten te controleren:

“The content of what was written on the walls … was of no concern. In their eyes, Arabic script is merely a supplementary visual that completes the horror-fantasy of the Middle East, a poster image dehumanising an entire region to human-less figures in black burkas and moreover, this season, to refugees.”

Lees verder bij de Guardian en de Washington Post

 

1 gedachte over ““Homeland is racistisch”: artiesten smokkelen subversieve boodschap in tv-serie”

  1. Pingback: Oriëntalisme dat zichzelf saboteerde: de hoes van Moestafa… | Krapuul

Reacties zijn gesloten.